Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangerősítőkkel kapcsolatos alapkérdések
Témaindító: fireballelektro, idő: Feb 15, 2009
Témakörök:
Előfokon a mélyszűrőt értettem, amit korábban mellékeltél egy pdf-ben. Ha TDA2050 van az erősítőben, akkor lehet, hogy elviseli a stabilizálatlan tápfeszültséget, de eléggé határesetnek tűnik, mivel annak abszolút maximuma a +/-25V. A másik két TDA2050 nem szimmetrikus tápról megy?
Kulon kulon vezetekkel egyetlenegy ponthoz .Az illeto pon a "leghidegebb" pont ami a szurokondenzator nullapontja .Fizikailag is lehetoleg egy ponton legyen.
Mar per centi egy nyak lapon szamithat egyes esetekben . A vezetekek ellenallasa nem nulla , valos erteke van miliohm nagysagrendu .A nagy aram miatt ami ezekben a vezetokben folyik egy feszultsegeset szenved ami par milivoltos vagy tobb is lehet .Ez a feszultsegeses a zene ritmusaba az erosito bemenetre jut ami felerositi majd ujra rangatja a feszultseget nmint az elobb .I begerjedhet az erosito vagyis egy visszacsatolas keletkezik mint egy oszcilator eseteben.Jel nelkul a bekapcsolasi impulzus a vegerositore kerul magvan a nagy aram felvetel ebbol kovetkezik az illeto feszultsegeses a huzalozason ami visszakerul a bemenetre ahol megent felerositodik megent rangat es megent a bemenetre kerul...ez lehet magasabb frekvencias oszcilacio ilyenkor melegsszik a vegerosito es nem nagyon megy at rajta a zeneanyag ,vagy alacsony frekvencias amikor par hercz-es periodussal ismetlodik a "rangatas" ami kopogo lukteto hangot ad a hangszoroba .Es lehet a ket jelenseg osszeboronalva attol fuggoen hogy milyen frekvenciakon (idoallandok) erosit kedvezoben adott korulmeyek kozott. A gyenge tapegyseg eseteben a rangatas kisuti a kondikat leesik a feszultseg magan a trafon is sokkal a normalis ala igy az erosites "leall" aztan a kondenzator feltoltodik es ujra erzekeny lessz az erosito ekkor jon egy" rangatas" ami megent leszivja a kondenzatort es atapot ..ez is ismetlodik. Szoval valahogy igy mukodik a dolog. Itt a kapcslasi rajzon latszik hogy van a "csillag" fold huzalozas megoldva hogy ne legyen "foldhurok".
Kösz a felvilágosítást. Alkalamazni fogom a csillagkapcsolást, bizonyára az majd eltünteti a kellemetlen búgást.
Hello. Sikerült megépíteni(ujra) azt a mono erősítőt. Az, hogyan lehet, hogy alapból felfesz 2,65A egy 2A-es biztosítékon keresztül? Bemenet még nincs is rajta, a hangszórót meg pláne nem merem rákötni. Ez normális?
Jól emlékszem, hogy TDA2030 helyett TDA2050-et használtál? Ha igen, akkor lehet, hogy az IC eltérő nyugalmi árama miatt nagy a tranzisztorokon átfolyó áram. Ezt úgy lehetne ellenőrizni, hogy a 2.2 ohm-okat rövidre kellene zárni és úgy megmérni a nyugalmi áramot. Adatlap szerrint TDA2050-nél maximum 90mA-nek szabadna lennie.
Egyébként az IC kimeneti pontján, a 2200µF pozitív felén a tápfeszültség felét méred?
Ha hazaérek lemérem, még suliban vagyok. Egyébként 4700µF-t használtam. Meg, hogyan lehet az, hogy 2,65A-t vesz fel 2A-es biztosítékról?
![]()
Szia!
Idézet: „Meg, hogyan lehet az, hogy 2,65A-t vesz fel 2A-es biztosítékról?” Minden további nélkül. Egy biztosíték nem egy komoly szerkezet, olyan nincs, hogy egy 2A-s biztosíték pont két ampernél old le. Lehet, hogy gerjed az erősítőd. Nemártana ellenőrizni egy szkóppal ha van. Ellenőrizd a kimenetre kötött soros RC tagot(1 ohm 220nF). Ha az előző hozzászólásodban lévő kép alapján csináltad a tápfeszültség-felezést, az nem jó. Csatoltam egy korrekt megoldást.
Azt mondod nekem, hogy nem jó a lap amit készítettem. Hát az ideg megöl. Már egy hónapja játszok ezzel az egy nyomorult erősítővel. Ez miatt nem rakhatom még össze a ládámat és most csináljam harmadszor?
![]() ![]() ![]() Lehet a probléma forrása a TDA2050 a 2030 helyett?
Már miért ne lenne jó az az ellenálláshálózat? Ugyanazt eredményezi, mint amit Te rajzoltál, csak az eredeti lezárást nem kell kivenni. Nem ez lesz a probléma oka, hanem valami egészen más. Vagy gerjedés, vagy az IC eltérő nyugalmi árama, ami a végtranzisztorokon nagyobb áramot hajt át kivezérlés nélkül is.
hello mindenkinek.
nos nekem volna egy kérdésem van egy erősítőből bontott "gondolom maga az erősítő része" egy stk 435 ic nyáklapon 3db 2200uf-os kondival szerelve készpanelnak tűnik 4db 3-as csatlakozóval gondolom L-R oldal és a bemenet ha valaki tud segíteni megköszönném a segítséget.Később teszek fel fényképet is róla "az erősítő egy UNIVERSUM típusú erősítőből való"
Türelem, kötél idegek és jobb híjján én kicserélem azt a 2050-est szépen az eredeti 2030-ra. Remélem rendbe jön mer, ha nem akkor engem úgy meg ver a guta, ahogyan még az emberrel nem történt hosszú idők óta.
![]()
Köszike köbzoli csak az a baj hogy csak egy ic van benne,de még lenne egy kérdésem ugyanabból az erősítőből kibontottam egy hangszínszabályzó rendszert:Vol,Balance,Bass,Éles.szabályzót és nem tudom a balance-használni Jobb-bal csatorna tehát stereo rendszer nos amikor a potival állítom csak az egyik csatorna szól,"és mielőtt mindenki azt mondaná hogy rosz" kiszedtem egy régebbi erősítőből egy ugyanolyan panelt és ugyan az a bibi, csak az előző toló potméter a másik forgatós, a toló potisnál a bemenetet lemonósítom akkor tudom szabályozni a kétcsatornát csak nagyon gyenge jelet ad ki miért, talán egy előerősítő kéne a szabályzó bemenetére kötni???
![]() ![]()
No, sikerült kicserélni az ic-t. Az eredmény meglepő. Működik a dolog, de nagyon hamar elvész a hang. Bekapcsolom, egy kicsit várok és a basszus szépen elfogy majd csak nyöszörög az egész. Mintha lemerülne vagy mi. Gondolom itt már nem lehet hatalmas a probléma(remélem). Kérlek tanácsoljatok valamit.
Egyébként nem vesz fel csak kb. 60mA-t. Persze ez nem csoda hiszen ahogyan most "működik", úgy nem tudom feltekerni az erejét.
Szia!
Mérj feszültséget az IC lábain.
Picit konkrétabban? Vagy a tápra gondolsz? 18V-ról menne. Hanyas lábak?
Mérd végig az összes lábat, a feszültségből következtetni lehet a hibára.
A TDA2030-as lábain a következő feszültségek vannak:
1. 8,6V 2. 7,8V 3. 0,04V 4. 15,93V 5. 17,57V(A tápfeszültség) Na kíváncsi vagyok ebből mit lehet levonni. Egyenlőre ami nekem gyanús az a 0,04V a hármason. javítás: a boltban TDA2030A ic-t kaptam szóval nem sima 2030-as van benne.Pedig azt kértem.
Milyet tápegységet használsz? Szimmetrikusat, vagy egytápfeszültségeset? Mi a baj a kapcsolással? Nem szól?
Gerjedés szaga van a dolognak. Bocs, az előzményeket nem olvaszam el.
18(17,57)V Egytápfesz. Szól, de elfogy az ereje, mintha lemerülne.
Szia!
A 3-as láb az IC negatív tápja, ott jó a nulla volt. Az 5-ös láb a pozitív táp az is jó. Az 1, 2, 4-es lábon féltápfeszültségnek kell lennie. Mivel az invertáló bemeneted magasabb feszültségen van, ezért ugrik ki a kimenet a tápfeszre. Lehet, hogy a 2-e lábra kötött 10µF körüli kondenzátor szivárog. Cseréld ki újra, vagy nézd meg nincs-e fordított polaritással berakva.
Amint az a rajzon is látható, a 10u-os kondinak nincs polaritása jelölve. Ezért én +-al a föld felé kötöttem be. Ha rosszul lenne bekötve akkor nem kellene szétlőnie vagy valami?
![]() Megpróbálom megfordítani/kicserélni és meglátom mi történik majd.
Szia!
Idézet: „Ezért én +-al a föld felé kötöttem be.” Fordítva van berakva!! Az egyik vége földön a másik (pozitív)féltápfeszen van.
Az akkor így fordítva van benne. Nagy áram nem tud rajta folyni a környezetében lévő ellenállások áramkorlátozó hatása miatt, így felrobbanni nem fog, de helytelen működést okozhat, okoz is.
A 2030A nagyobb tápfeszt bír, csak annyi a különbség.
Szerk.: egészen pontosan: 2030: +/- 18VDC vagy egytápos verzióban 36VDC, 2030A: +/-22VDC illetve 44VDC.
Akkor ha megfordítom jó lesz? Hát én besz.....
![]() Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek! Ha lenne rá mód akkor ![]()
Sziasztok!
Új vagyok itt, ezért lehet, hogy nem jó helyen próbálkozom a segítség kéréssel. Ez esetben bocs mindenkitől, és kérlek irányítsatok a jó helyre. Meglévő hangfalpárhoz szeretnék erősítőt venni, ennek kiválasztásában kéne segítség. A hangfal Magnat, 3 utas bassreflex-es, 100/140W, 4 Ohm, 28-25000 Hz, érzékenység 1,9W. Van külön bemenet a mélynek, nem tudom ezt hogy hívják, amatőr vagyok. Valamilyen régebbi használt (új is lehet ha nem túl drága) stereo erősítőre gondoltam, nem kell rádiósnak lennie, csak 4Ohmos legyen, és én 50-70W körüli teljesítményre gondoltam. Sajnos abszolút nem ismerem az erősítő típusokat, egy internetes "piac"-on nézegettem őket, de legtöbb esetben nem volt feltüntetve az impedancia, így elég nehéz választani. Tudnátok ajánlani gyártót, és azon belül konkrét terméket? Az is érdekelne, hogy ezek kb milyen árban mozognak használtan (régebbiek amik boltban már nem kaphatók), hogy majd ne húzzanak le nagyon. Ja az is elsődleges szempont, hogy szép hangja legyen természetesen, tehát minőségi dolgot keresek. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv, sc
Hali mindenkinek, aki jártas ebben a témában!
Van egy Regent Vermona 1060-as erősítőm, hozzávaló falakkal. Legalább 30m-es valódi hangfalkábelt akarnék hozzá. Mi az ideális vezeték átmérő, ami megfelel??? Nem akarom sem alá, sem túl méretezni. ![]() Köszi mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |