Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
szia!
Egyszerű ember alatt azt értem hogy punkkazy azt írta hogy szeretne vmi kis apróságot 100w körül. Ebből én arra gondoltam hogy nem kell több 100 wattos mx audio féle hangnyomás versenyre való 40mm-es xmax-al rendelkező subbhangszóró. Ha mégis utóbbi a cél akkor sorry a félreértésért.
Eddig nem írtad ,hogy szub láda lesz.
Csapott hátuljú dobozt szeretnél, 20 cm-es hsz hez? A 30 literesben eltörpül az a hangszóró, 20 literben eléggé jól ki lehet hozni. De milyen hsz is ez?
Gondolom használtál is és használsz is sqp-t. Nem mindenki papírról nézi hogy milyen a hangzása az összeállított ládának. Nekem buliba meg itthon is szép öblös mélyet ad ha kell kis kakaó akkor rázza alattam az ágyat,meg megindulnak a dolgok a szobába,ha meg nem akkor meg nyugisan dörömböl. Hasonló kostrukició volt magnat márkába havernak,és házibuliba elhozta hogy majd akkor nem kell cipelni a dög ládákat....... Hát kellet cipelni végül mert semmit nem produkált.
Ha rossz lenne akkor nem mellettem állna egy eminence kappa 15lf-a hangszóró hanem betenném egy ládába és beüzemelném! De szobába nincs rá egyszerűen szükség. Ezért is mertem saját tapasztalatból másnak is ajánlani az adott hangszórót. :yes:
Pont erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy kiváló zajforrás (van akinek ez kell), de zenéhez, vagy pontossághoz, normális mélyátvitelhez, impulzusválaszhoz semmi köze. Jó kis fűthető hangszóró Kínából na. Aztán ezzel vége is a pozitívumainak.
Én már mértem több ilyet is, te csak hallgatod, de neked biztos havonta hitelesíti a füled a mérésügyi hivatal. Egyébként a magnat legtöbb szubmak nevezett hangszórója is hasonlóan rossz. Szóval az nem érdem, ha hasonlít rájuk, sőt inkább negatív minősítés.
Én örülök, hogy elolvashatom a SAL és a többi közötti különbséget, de akkor azzal a HSZ 672-essel egy 35l-es b-reflex dobozzal jó eredményt érhetek el?
http://www.youtube.com/watch?v=5U0g47lQOCg[Link][/url] Használták már ilyesmi célokra.
![]()
Jól van, akkor nekifeszülök majd a dolognak, a cél, hogy nyárra kész legyen. Annyit még kérdeznék, hogy mekkora és milyen hosszú szubcső illik hozzá?
Ezek szerint már azt is bemagyarázod nekem hogy én nem is zenét hallgatok hanem zajt ! A csöves erősítőről mit is mondanak?? Hogy kiváló eredeti hangvisszaadása van és mekkora nagy minőség! Persze igen azt hallod és közel 10% körüli torzítása van neki még a tranyós erősítőknek meg 0,1-0,2 körül szokott mozogni.
Mielőtt fellázadnál a hasonlatom nem arról szól hogy az sqp olyan élő hangot ad vissza amit még máshol nem halottal. Hanem hogy a műszer meg a füled az 2 nagyon távol álló dolog. Főleg 150hz alatti tartományba. A közép részét azt meg nem vitatom az tényleg csak zaj a sal-nak. HA meg neked nem lényeg hogy mondjuk érezd is a mély hangot mert szerinted az csak zörgés akkor ez van. Az igazság hogy kicsit túlzásba esel mindig,és ez elég zavaró lehet másoknak is. A pl hogy máskor kérdeztem tőled hogy tölcsérbe mi lenne a tutko,és akkor ugye kiderült-nem sal,nem monacor,a h2000-re is azt mondtad nem éppen odavaló,de más fórumon már oda is kilyukadtál egy vita folyamán hogy az eminence se jó hangszóró. Erre értettem a túlzásba esést! Ha az ember anatómiáját átnéznéd csodálkoznál rajta hogy még élsz egyáltalán! Azaz biztosan nagyon vágod a hangszórók felépítésest és tulajdonságát. Ezt nem vitatom,de ami papíron rossz az még a valóságba igen is jól tud teljesíteni. Ezzel nekem vége is a mondanivalómnak és remélem hogy punkkazy is olyan örömmel fogja hallgatni a cuccot a kocsiba,mint ahogyan én minden nap a zenét itthon!
Sziasztok!
Ez a kombináció így megfelelő? H2000 HA 31 1544-422 mély HG 2,5 1544-464 magas Azt mondják elég szépen szólnak ezek a H2000-es hangszórók.Ezzel az összeállítással kisebb bulikat is lehetne csinálni nem?
Szia! Átvitelbe lenne egy kis fennakadásod 2k és 3k között. De a a mélyet kicsit tovább engeded 2,5k-ig,meg a dóm-ból is csalsz picit mert annak meg 2,5k-nál kb pont 88db az érzékenysége akkor nem hiszem hogy nagyobb problémád lenne vele. Persze kis átfedésnek lenni-e kell a hangváltó meredekségének adódó hibából,főleg ha 12db/okt-ot fogsz használni majd. Shalafi lehet tud neked h2000 terén jobb tipped is adni. Bár úgy látom a legizmosabb dóm-ot választottad.
Ha a ha31 gitárt választanád akkor a mélyet föntebb engedhetnéd lazán átvitel alapján,ráadásul ha bulikat is akarsz akkor ez azért jobb választás lenne szerintem!
Hangváltót akkor nekem kellene csinálni hozzá?
![]()
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni hogy milyen ládát készítsek a subbasszus hangsugárzóimhoz! 700w/350w 28Hz-150Hz 30cm-es! Kissebb bulikban szeretném azt elérni, hogy igen erőteljes mély legyen de sajnos nem tudom milyen ládával érhetném ezt el! Segítségeteket előre is köszönöm! ![]()
Nincs igazad. A mélytartománya is csak zaj. Ismerem a hangszórókat, 1-2mm-es kitérés után már használhatatlanok mélytartományban is a lengőrendszerek hibás tervezése miatt. És ez még nem is a legnagyobb gond. A T-S aránya miatt is legfeljebb bútor és ablaküveg rezegtetésre alkalmasak. De tudni kell, hogy ez nem igazi mélytartomány, inkább csak 60-80Hz környéke még.
Idézet: „Persze igen azt hallod és közel 10% körüli torzítása van neki még a tranyós erősítőknek meg 0,1-0,2 körül szokott mozogni.” ![]() Viszont ennek a hasonlatnak semmi köze a SAL hangszórókhoz, azoknál ilyenről szó sincs. ![]() Idézet: Ez sem igaz. Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy ami mérve (körültekintő, pontos mérések alapján) jobb, az hallgatva is. Ha még nem használtál egyetlen a témához kapcsolódó "műszert", és azt sem tudod hogyan kell hasznélni, akkor hogyan jelenthetsz ki ilyet?„Hanem hogy a műszer meg a füled az 2 nagyon távol álló dolog.” Idézet: Legfeljebb engem zavarhat, hogy nem érted, nem látod át, és ennek ellenére vitatkozol. Nincs itt semmi túlzás. És nem is volt. Mindenkinek a megfelelő választ adom. Azt, amit épp a legjobb tudásom szerint mondhatok.„Az igazság hogy kicsit túlzásba esel mindig,és ez elég zavaró lehet másoknak is.” Idézet: Ez teljesen természetes. A legtöbben, akik gyakran olvassák a HE hangszórós fórumait megértették már, hogy mindenre jó hangszórók nem léteznek. Léteznek mindenre rosszak, pl. a három-négybetűs olcsó kínai hangszórók, léteznek olyanok, akiknél kicsit zsákbamamacska, vagy lutri, hogy mit kapsz a pénzedért, pl. Monacor, vannak az árukhoz képest többszörös használati értékkel rendelkezők (ez a H2000), és van pl. kifejezetten PA hangszóró, mondjuk az Eminence, ami nem rossz, de csak a saját területén, a megfelelő felhasználási célra. Sosem fogja tudni elérni ugyanazt mélyben, vagy középtartományban, mint egy jó mélyközép, amit otthonra, zenehallgatásra szántak. Nem is ez a feladata. Csak az, hogy hangos legyen, PA szinteken ez a paraméter, a max. hangnyomás, sokmindent, szinte mindent felülír.„A pl hogy máskor kérdeztem tőled hogy tölcsérbe mi lenne a tutko,és akkor ugye kiderült-nem sal,nem monacor,a h2000-re is azt mondtad nem éppen odavaló,de más fórumon már oda is kilyukadtál egy vita folyamán hogy az eminence se jó hangszóró.” Idézet: Attól függ, mihez képest. Jól biztosan nem tud. Legfeljebb neked tetszik. De ettől még nem lesz jó.„Ezt nem vitatom,de ami papíron rossz az még a valóságba igen is jól tud teljesíteni.” De végül hogy értelme is legyen, mutatok valami érdekeset. Egyszerű kis összehasonlítás, hogy mit tud egy SAL és egy H2000 mélyközép azonos átmérőben. Kb. midegyikre ez jellemző. Igazából, fölösleges is összehasonlítani őket, annyira távol állnak egymástól. Nem azonos kategória a kettő. A kínai az, amelyiknek nincs normális mélyátvitele, csak 80Hz körül zörög, de mellé még érzéketlen is. A mérés azonos dobozban készült.
Nem egy jó ötlet. még ha azt vesszük, hogy bulizós hangsugárzó épül, akkor is veszélyes egy dóm magastól elvárni az egész középtartomány lesugárzását. Főleg ha még az erősítő kisebb kimenőteljesítménye miatt esetleg becsúszik némi négyszögesített torz jel is.
És a H2000 dómok néhány éve nem kifejezetten jók, nem annyira, mint a mélyközepek, mélyhangszórók, azok többet érdemelnek ettől. Kétutas megoldásként inkább jobban jársz, ha egy 200mmes mélyközepet duplázol, mondjuk egy jobb dóm magassal, pl. olcsó peerless (XT25-DX25), vagy DT-99. Ezekhez nem volna lehetetlen még váltót készíteni sem, és zenehallgatásra is alkalmas lenne a rendszer. De ha csak a bulizós dolog a cél, akkor valami olcsó PA-szerű mélyközéphangszórót kellene keresni, és mellé egy jó tölcséres magasat.
Fhúú dúrva eltérések vannak itt számokban! Bár azt mit mondjak kb 2-3 éve tudom hogy a sal adatait osztani kell azért kettővel.... Én szerencsére kihagytam az említett sbx-szériás hangszórót.
A h2000-nek is lenne amúgy még mit fejlődnie mert ismerősök közt meg én is jópárszor azért hagytam ki egy egy típust mert nem volt megfelelő . pl:20cm-es-be pa nincs! Sal-nak ott az SPA,és hiába csak 88db-ket produkál azt fogják venni. Na mind1 ez már piackutatás nem ide vágó dolog.
Mekkora tered van ahol használnád? Ha van 10x10m akkor már szóba jöhetnek tölcsérek. A többi ládához meg adj ide TS paramétereket mert anélkül senki nem tudja megmondani milyen ládával lehetne kihozni a legtöbbet a mélynyomókból.
Hát a tér 20mX50m ha jól tudom ez a legnagyobb ahová kéne!
TS paraméter? ezt nemvágom tényleg kezdő vagyok! Az építést nem nagyon vágom! ![]() ![]()
![]()
Ilyen peerless hangszórókat hol lehet kapni?
(Magyarországon) Az lenne a legjobb ha neten megtudnám rendelni mert vidéki vagyok.
Szia
Ha ő.... mivel is kezdjem. Ha csak egyszeri ládát akarsz és az asztalos dolgok jól mennek akkor érdemes segítséget kérned! De ha többet is szeretnél meg érteni is akarod hogy mi miért kell úgy akkor wolkens honlapjával kezdheted is a tanulást. Amúgy azzal kezted hogy kisebb bulikra kellene.... 20x50m-es helységbe azért már nem 10-15 ember fér be. A hangszóród pontos tipusa azért nem ártana mert akkor legalább a ts paramétereket meg lehet nézni. ts paraméter=Thiele small-nak a rövidítése ezt a hangszóró adatlapjának lehet tekinteni. Aki igazán érti annak elmond mindent a hangszóróról anélkül hogy azt látta volna. Nagy termekbe a tölcsér hatásfoka miatt célszerűbb. Van még átmenet karlson ládának hívják ezeket is használják nagyobb helyeken. Ha van nagy erősítőd illetve kis helyre be akarod passzírozni a ládát akkor bass reflex ami szóba jöhet. Remélem tudtam vmi hasznos információt adni ![]()
Szia! Van aki kivitelezi a láda építését csak a lehető legjobb hatásfokú láda tervrajza kellene hozzá!
A hangszóró típusárol nem tudok adni információkat mert ládával együtt kapható csak és külön nem a hangszóró. Tehát leginkább arra az infóra lenne szükségem hogy hány literes ládát építsek? láttam jó terveket 1850 horn kicsinyítve talán jólenne? Össz infó a hangszóróról: 350 W RMS / 700 watt max. 4 Ohm, 28 - 150 Hz, 95 dB ![]()
Idézet: Ott inkább ne, túlzottan felületes, és néhány butaságot is sikerült leírnia.. Szóval ne. „akkor wolkens honlapjával kezdheted”
Hali tisztelt fórumtársak! van 2db Massive PW 12 Stg 2
30 cm 200 RMS mélysugárzóm,segítségeteket kérném dobozépítéssel kapcsolatban. Mindenféleképp tölcséresben gondolkodom.Mivel nektek több tapasztalatotok van ezért hozzátok fordulnék bizalommal ![]()
Ez egy mnc sunset. Ki lehet belőle hozni valamit?és milyen ládát építsek neki?
Szia!
Milyen hangszórókat ajánlasz nekem ami megfelel kisebb bulikra és itthoni zenehallgatásra is? Garázsokba szoktunk bulit csinálni meg kocsmákba és oda kellene.Nem tudom de olyan 150-200W körüli kellene vagy ha 8 ohmos akkor a 100W is bőven elég csak tényleg legyen benne mély meg szépen szóljon. kb 75ezer forint van rá a faanyagot ne számold bele.
Jó légyszi akkor linkeljél már te is be valamit! Szerinted klinger is hü..ségeket írt le. Lassan ki kéne már adatnod egy könyvet nem gondolod??. Ja a kitétel hogy azért magyar legyen. Ezt nem cinizmusból írom,de én is szívesen olvasnám! Utána arra is rácáfolnál
![]()
Egész biztosan, mosolyogva olvasom néha vissza a pár évvel ezelőtti saját tévedéseimet is.
Ez az oldal jobban egyben van hangsugárzóépítés ügyileg: http://subvoice.hu[Link][/url]
Mélyközépnak, ahogy írtam, 200mm-es, pl. HA22-599 duplázva, 60-80 literes dobozzal tud boldogulni a hangszóró, kisebb térfogatnál jobb a terhelhetőség, nagyobbnál jobb a mélyátvitel. A rezonátor hangolása 40Hz körül megfelelő.
Magasnak valami érzékenyebb darab, az emlegetett peerless hszek itt kaphatók: http://www.audionl.hu/oscommerce/catalog/index.php?cPath=21_22[Link][/url] De ha nagyon nyúzva lesz a hangsugárzó, akkor lehet, hogy nagyobb terhelhetőségű magas után kellene nézni.
Helló Mindenkinek.
Szeretnék vásárolni a közel jövőben Fs Audio EW-15H típusú hangszórókat. Kutattam én utánnuk sok helyen, de pontos válaszokat nem találtam, vagyis mindenhol más adatokra leltem. Aki tud segítsen nekem legyen olyan kedves abban, hogy: Mekkora a terhelhetősége (névleges/zenei), mekkora az érzékenysége hány hz-tö indul és hol végződik, mekkora a beépítési mérete, hogy mekkora a lengő tekercs átmérő és hogy öntvény vagy lemez kosaras? Köszönöm a segítséget előre mindenkitől. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |