Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra építése TIL306-os LED kijelzőkkel
Lapozás: OK   3 / 6
(#) omikron válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Persze a 100 kHz-es kvarcoszcillátort kifelejtettem!
(#) Norberto válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Az mondjuk nemigen lehet okolható például a nullázódásért
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
A hosszú vezetékek, főleg a levegőben menők könnyen szedhetnek össze ilyen jellegű zavarokat. A 15 cm elég hosszúnak számít már ilyen áramköröknél. Lehet, érdemes lenne megpróbálni valami fémdobozba zárni a szerkentyűt. A tápegység primer oldali EMI szűrője is segíthet, de lehet a szekunder oldalba is rakni ilyen jellegű szűrést, pl. az egyenirányított feszültségbe a stabilitátor elé soros L és párhuzamos C elemekből.

Esetleg fel lehet deríteni azokat a pontjait az áramkörnek, ahol a zavar viszonylag nagy impedancián juthat be, mert itt a legvalószínűbb, hogy sikeres lesz a zavarás. Ha csak a 74121 tűnik zavarérzékenynek, akkor annak a bemeneti körét lenne érdemes megvizsgálni.
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat, megpróbálom először a vezetékeket lerövidíteni.
(#) omikron válasza omikron hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Úgy néz ki, megoldódott a probléma, kettős szigetelésű tápot használok, a számítógép bekapcsolására ezidáig az óra meg sem nyekkent, remélem, ez így is marad.
Minden vezetéket a lehető legrövidebbre vágtam. Még egyszer köszi a sok értékes észrevételt!
(#) lui144 hozzászólása Márc 9, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Szeretnék órát építeni TiL 305-ös kijelzővel mivel van ithon 10 darab. Sajnos nemtudom, hogy hogyan lehetne működésre bírni ezt a kijelzőt, milyen meghajtó IC kell neki, meg hogy egyáltalán hogyan lehetne megvalósítani. Az adatlapból csak annyit értettem meg, hogy 5X7-es alfanumerikus azaz betű és számmegjelenítő kijelző. Az adatlapot mellékelem, meg azt hogy hogyan szeretném megjeleníteni rajta a számokat. (a képet, meg a til 305 adatlapját mellékelem) Nemtudom, mennyire megvalósítható az elképzelésem (azaz, hogy hogyan jelenítse meg a számokat). Éppen ezért szeretném segítségeteket kérni.
(#) szilva válasza lui144 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
A TIL305-ben gyakorlatilag egy LED-mátrix van. Tehát minden, a meghajtáshoz szükséges áramkört saját magadnak kell összerakni. Mivel a meghajtása elég komplex feladat (karaktergenerátor, multiplexelt meghajtás), nem hinném, hogy mikrovezérlő alkalmazása nélkül érdemes lenne hozzáfogni.
(#) vilmosd válasza lui144 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Hali
Vannak meghajto IC-k (dot matrix drive). Mas kerdes hogy megeri-e. A Maxim gyart tobb valtozatban meghajtokat : MAX6952. De ezeknek a kezelesehez szukseges valami uC. Az ara 8.65$ 1000 darabos vasarlasnal. Esetleg mas megoldas a TTL IC-kkel valo meghajtas. Na ez sem egy egyszeru feladat. Kell hozza egy kerek kosar IC, panelok, sok munka es turelem. Szerintem valami soklabu uC-vel megoldhato. 4 digithez kell 7 sormeghajtas es 20 oszlop. Ez 27 lab. Pl egy 16F887 rendelkezik 36 In/Out labbal tehat meg marad masra is. De ehez kell egy kis elektronikai ismeret, programozasi ismeret. Kezdokent eleg nagy falat.
Udv Vili
(#) lui144 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Utánanézek, hogy van-e ilyen ic-m az ic-s dobozomban, mivel van összesen 200-300 darab ic-m. A TTL Ic-s megoldást én elvetem, mert sok ic kell hozzá meg nagy panel. Az órát 6 digitesre vagyis másodperc megjelenítősre szeretném megcsinálni. Az Ic-k adatlapjában láttam, hogy hogyan jeleníti meg a számokat 5x7-es kijelzőn. Az első hozzászólásban közreadott képen, ahogy szeretném megjeleníteni a számokat főleg a 3-ast, 4-est és a 0-ást szeretném így megjeleníteni. A többi szám megfelel ahogy a karaktereket megjeleníti a kijelző az ic meghajtásával. Elektronikai ismeretem van. Programozási ismereteim az már jóval kevesebb van. Így hát kezdő vagyok ilyen téren. De ha már belekezdtem akkor véghez is viszem. Bár így a hozzászólások alapján hosszú idő lesz mire elkészül, de nem baj.
(#) cslaci válasza lui144 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Szia!
Van egy leírás az Ezermester 1985 év 11-12. számában. Letöltheted innen: Link
A 12. számban lévő áramkört áttervezve használhatod a kijelzőket...
(#) lui144 válasza szilva hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Gondoltam arra, hogy pic-t kellesz majd használni hozzá. Bár nekem az lenne a legjobb ha 1 PIC-el lehessen vezérleni a 6 darab til305-öt. De sajnos programozni nem nagyon tudok.
(#) vilmosd válasza lui144 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Hali
Esetleg ez a kapcsolas kozelebb visz a megoldashoz : dot matrix drive. A meghajtast nezzed. Ennek a mintajara lehet csinalni 6 digitest is. A vezerles 10 kimenettel lehetseges. Akar egy 18-20 labu PIC is lekezelheti. A neten van sok hasonlo projekt. Keresni kell.
Udv Vili
(#) lui144 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Ez a kapcsolás lehet, hogy sokat vinne előre. mert igen érdekesen van megcsinálva vagyis gondolom 6 darab 74HC595-ös IC-vel meg lehetne oldani a meghajtást. De mire kell benne az uln2003-AS iC? Meg azt még jó lenne tudni, hogy a til 305-nek a lábai melyik melyik mivel a kapcsolásban 12 lábú kijelző szerepel, a til305-nek meg 13 lába van. (nincs 14-edik láb nincs letörve, hanem egyszerűen ilyen) Meg azt hogy a til 305-ös lábait a 74hc595-ös ic mely lábaira kell bekötni illetve hogy a kijelző lábai mik is azok. Nincs valakinek 1 leírása a til305-ről? főleg, hogy melyik láb melyik és milyen funkciója van? Mert az adatlapból nem sokat értek.
(#) pici hozzászólása Márc 10, 2010 /
 
Ha lenne 12 db ilyen, akkor én összeraknám 4x3-ba azaz 20x21be és mint a propeller clocknál mutatós órát is tudnál kijelezni.
4x3-ba a másodperc és akár hőmérséklet is kiirható karakteresen.

Amúgy a TI gyárt korrekt leddrivereket. 8/12/16/24 bitest.
A 6db TIL sorban 30 oszlop, ehhez kellene csak 2db 16-os pl: TLC59281...
(#) szilva válasza pici hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Ha jól emlékszem, az a baj ezekkel, hogy nem tudod úgy egymás mellé tenni őket, hogy a mátrix folyamatos legyen. Azaz mindenképpen megmaradnak az 5x7-es szigetek, karakterhelyek.

Venni persze lehet olyan LED-mátrixot, ami mindkét irányban hézagmentesen illeszthető, de itt pont az lenne a feladat - ahogy a topicnyitót olvasom -, hogy a meglévő kijelzőket kellene felhasználni. Szerintem ezekből csak valami karakteres dolgot lehet összerakni a fent írtak miatt.
(#) pici válasza szilva hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Igen... erre vonatkozik a második bekezdés, amikor 6 ilyen van egymás mellett.
(#) vilmosd válasza lui144 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Hali
A Te kijelzod pont ilyen kapcsolasu, de van benne DP (tizedes pont), azt ez a kapcsolas nem hasznalja. Az oszlopokat a '595 hajtja ahova soronkent kisorozza az adatokat es utana a 2003 bekapcsolja a megfelelo sort (egyszerre csak egyet). Tehat eloszor kisorozzuk a felso sor 30 bitjet, majd bekapcsoljuk a felso sort. Most kikapcsoljuk a felso sort. Utana jon a masodik sor 30 bitje, bekapcs 2. sor, kikapcs 2. sor. Es igy tovabb a 7. sorig. Most elrol kezdjuk; 1. sor, 2. sor ....7. sor. Gondolom erthetoen leirtam. Talaltam meg egy kapcsolast amiben 8 digitet hajt meg :Dot matrix drive. Itt 5 db '595 van 8 digithez. A Te esetedben 4 elegendo (4 x 8 = 32 bit).
Udv Vili
(#) szabics válasza pici hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Szükséged van egy karaktergenerátorra. Ez lehet ROm Eprom stb. A lényeg az hogy a megjelenitendő szám értéke cimzi a karakergenerátort. Mikor ez a cim megvan letárolod. A karaktergenerátor errr kiad egy bitmintát egy sorra. Ezt végig csinálja minda hét sorra, de még az ehez tartozó karakterhez. Ha ez lefutott akkor a multiplex tovább lép a következő helyiértékre és beolvassa a következő karakter értékét. Igy megy tovább addig amig a kijelző végéreér.
Na remélem letudtam írni érthetően. Ha nem akkor kérdezz nyugodtan.
(#) ih.he válasza szabics hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Ha jol ertem, csak szamokat akar kiirni egy 5*7 pontmatrixra. Innentol tok folosleges a kijelzot pontmatrixkent karaktergeneratorral cimezni.
A pontmatrix keruleten 3-asaval osszekoti a vizszintes/fuggoleges vonalra eso pontokat, es csinalt egy 7szegmenses kijelzot, amit meghajt egy bcd/7szegmenses dekoderrel, oszt csokolom.
(#) szabics válasza ih.he hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Tény , hogy ez is egy megolás, de ha olyan karakterképet akar egyszerűbb egy olcsó négydigites kiejelzőt használnia. De gondolom a vezérlés megoldás megismerése volta cél. Ha meg azt megoldotta nem gond a szöveg megjelenités sem. Nem beszélve a tapasztalat megszerzéséről. Az emlitett megoldás hasonlit arra mintha egy Mercédest használnánk talicskának.
(#) lui144 válasza ih.he hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Én csak számokat szeretnék kiírni a Til305-ös kijelzőre. Ammennyiben lehetséges, akkor a számokat szeretném úgy kijelezni ahogy a téma elején mutattam a képen. Főleg ezeket a számokat: 0, 3, 4, 6, 7, 9. Nem úgy szeretném kijelezni a számokat, mint ahogy a 7 szegmenses kijelzőn szerepel. Arra ott van a 7 szegmenses kijelző. Én azt szeretném megoldani, hogy a témaindító hozzászólásomban bemutatott képen láthatóan szeretném kijelezni a számokat és megépíteni 1 olyan órát ami, til305-öt használ kijelzésnek és az óra a képen láthatóan jelzi ki a számokat. Csak az a baj, hogy a vezérlést nem tudom megoldani. Meg nemtudom, hogy a Topi féle kapcsolást meg lehetne-e építeni ezzel a kijelzővel persze hőmérő nélkül.Topi féle óra
(#) ih.he válasza szabics hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Na igen ez tenyleg talicska , de arra gondoltam, van neki egy zsak ilyen, es tok mindegy milyen formaban, de szamokat akar megjeleniteni.
(#) ih.he válasza lui144 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Hja ugy tunik figyelmetlen voltam, nem vettem eszre, hogy te SZEP szamokat szeretnel kijelezni, marad a karaktergenerator ROM, vagy mikrokontroller. (805X, PIC, ATMEL, ARM igeny szerint)
Ha nem akarsz mikrokontrollert, BCD/7 szegmens dekoder helyett lehet hasznalni egy EPROM-ot, az egyszeruseg kedveert az also 3 biten a karakteren beluli oszlopokat kell elszamoltatni 0-tol 4-ig, a kovetkezo 4 biten meg a szamokat 0-tol 9-ig, illetve lehetseges a hexa kijelzes 0-F kozott is.
Tehat 7 bites cimtartomany eleg, 128 byte-os ROM vagy EEPROM szukseges a feladathoz, illetve a miltiplexelt kijelzes ket szamlalobol all, az egyik a karakteren beluli oszlopokat, a masik pedig a digiteket szamolja.
Szoljatok, ha nagy baromsagot irtam.
(#) szilva válasza ih.he hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Nem baromság, így kell megcsinálni. Ha jól emlékszem, a TTL IC-k között van olyan regiszter file (RAM), aminek külön van írási és olvasási oldala (74170?)m pár ilyet ha beépít az ember, akkor lehet "képernyőmemóriát" csinálni a kijelzőhöz, és az írástól teljesen függetlenül dolgozhat a szintén TTL IC-kből össuerakott képernyőfrissítési áramkör (ami minden digit minden oszlopán végigrohan ciklikusan). A karaktergenerátor helyébe én EPROM-ot vagy flash-t tennék már csak az egyszerűbb kezelhetőség miatt.
(#) lui144 válasza ih.he hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Nem gond ha nem vetted észre. Olyan lenne a legjobb, hogy ha 1 PIC-ről tudnám meghajtani mind a 6 TIL305-öt. Mert sztem ez lenne a legegyszerűbb (javítsatok ki ha tévedek) . De sajnos nemnagyon tudok PIC-re programot írni. A karaktergenerátorról még nem hallottam. epromot sem használtam még eddig. Mivel az eddigi órámhoz nem kellett használni. Ha valaki tudna segíteni a program megírásában igen örülnék neki.
(#) szabics válasza lui144 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Egymásba ágyazott ciklusokkal meglehet csinálni. Kell egyszer öt kimenet bitmintánk. monjuk A port, Kell a sormeghajtásra 7 ( ha nem használsz dekódert) ha igen akkor elég 3. Dekóder ic 3 ból 8-ra. É még kell a helyiértékkekre is legalább négy kimenet, ha ninc dekóder haználva. ha van akkor csak kettő.
Mgcsinálod a bit mintát a karakterekhez. Pl a 0 iyg néz ki ha balról jobbra van a súlozás. (1,2,4,8,16) első sor
1. 14
2. 17
3. 17
4. 17
5. 17
6. 17
7. 14

ezt a bit mintát kell kiadni egy for next ciklusban .

majd ha ez lefutott akkor vszed a következő helyiértéket és iyg tovább ..
nagyon leegzserűsítva.
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Célszerű a belős eepromba letenni a mintá és onna beolvasni majd a kötvekező karakter bimintájának a helyét héttel eltolod mindig pl a nulla az eeprom 1. től 7. ig. az egy az már a 8. 14 ig egészen kilencig.
A következő karakter mintája az a 8. memóriaheyltől indul. Vagyis innen kezdve hét cellát olvas be. Majd ha ez kész növeli a helyiérték számlálót. A megjelenitendő karaktert cimét egy ugrótáblából veszi és az eltolássalmegnövelt (7) értékú cellából kezdi olvasni a mintát.
(#) lui144 válasza szabics hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem rossz az elképzelés, csak csupán annyi a gond hogy ezt hogyan kivitelezzem??Mik és milyen alkatrészek kellenek hozzá?? Mivel epromot még nem használtam még egyáltalán.
(#) lui144 válasza szabics hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Azt nemtudom, hogy milyen dekódoló IC-t használjak ahoz, hogy ez megvalósítható legyen. Meg ezt hogyan kivitelezzem?
(#) Hp41C válasza lui144 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Szia!

74HC138 - 3 -ból 8 vonalra dekóder....
74HC139 - 2 db 2 -ből 4 vonalra dekóder...

Szia
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem