Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 48V/12V átalakító
HELLO!!! Nagyon sürgősen szükségem lenne egy olyan feszültség átalakitó kapcsolási rajzára, amely 48 V-os akku feszültségből 12 V-ot állit elő!!! A terhelés 3000mA, lenne!!! Előre is köszi!
Szia,
Ha hagyomanyos ateresztotranzisztoros megoldast valasztanal, akkor tobb mint 100W lenne a disszipacio - ez nagyon sok. Szt ajanlom hasznalj kapcsolouzemu megoldast. LM2576-ra lesz szukseged. Vagy a 12V-os valtozatra, vagy az "ADJ" valtozatra. A kapcsrajzot lasd az adatlapon. De hasznalhatsz un. "autohifis" tapot is atalakitva.
Pl.: LM2576HVT-12
Ez pont 3 A-es! Alapkapcsolás csatolva! Azt azért tegyük hozzá, hogy feltétlenül a HVT végződésű típusra van szükség jelen esetben, mert ennek a max. bemeneti feszültsége 57V... ...a NEM HVT-s típusnak csak 40V az Umax!
Mivel a 3A mar igencsak a hataron van, erdemes a hutesre meg a megfelelo kivitelezesre odafigyelni!
Jo munkat!
Köszönöm a gyors válaszokat, de ez az alkatrész
"LM2576HVT-12" nekem teljesen ismeretlen, és nem tudom hogy beszerezhető-e? Nem tudnátok egy "hagyományos" kapcsolást ajánlani!? Olyan is jó lenne amelyik 12V-on 1200mA-t és 9V-on 1500mA-t tudna leadni!!! NAGYON FONTOS LENNE!!!!!!! Köszönöm
Tudunk adni kapcsolast, de mint irtam a hodisszipacio eszeveszett magas lesz. Nagy hutoborda meg venti kell. 100W folyamatos disszipacio az olyan forrora hevit egy emberesebb (20cm-es) hutobordat, hogy azt kezzel nem tudod megfogni!
Az egesz cucc hatasfoka 25% alatt lesz. Ja, es nem kell mindent ismerni. Azert mert szamodra ismeretlen egy alkatresz az mar azt jelenti, hogy azzal nem is lehet "epitkezni"?! Megjegyzem: termeszetesen beszerezheto, egyebkent nem ajanlottuk volna. Gondolkozz, mielott irsz! (Ha nincs kedved utananezni, akkor elarulom hogy Lomex, Kontha, HQVideo, stb...)
Én odaírtam hogy HVT
A LOMEX-ben hirtelen nem láttam 12V-ost de HVT ADJ-t igen!!!!! Ez azért lenne jobb mert neked elég sok feszt kellene megetetni valamivel...Namost ez DC-DC elven működik és feleannyira sem fog melegedni mintha valami áteresztőtranyós megoldást választanál.A 78XX-es sorozat meg már asszem nem szereti a 48V-os bemenőfeszt.
Ateresztossel 110W a dissz., kapcsuzemben ezzel az LM IC-vel 5W.
Tisztelt Erobi82, és Sixtek! Ismételeten a segitségeteket szeretném kérni! Légyszi nézzétek már meg hogy a mellékelt rajz szerint jó e a kapcsolás, és hogy a 3-as rajzot utánna lehet e kötni az 1-nek, vagy a 2-ből hogyan lehetne 9 voltot előállitani?! Főleg a második megoldás érdekelne! Segitségeteket előre is köszönöm!!! Várom a válaszokat!
Az 1.kép fix feszültségű 12V elvileg utánnaköthető a 3.kapcsolás.
A 2 képen az IC tokozásásra az van írva hogy LM2576 vagy LM2576HV-5V! Namármost az utóbbi is FIX feszültségű, azzal nemnagyon lehet mit csinálni az előbbihez meg a feeback ágba kell egy osztót beépíteni úgy mint ahogy azt fentebbi hsz.képen látható. Miért nem csinálod meg egyből a 8V-ot az LM2576-al miért akarsz szabályzó után szabályzót kötni?????
Nekem szükségem van egy 12V/1500mA és egy 9V/1500mA stabilizált feszültségre amelyet 48V-ból kell előállitanom! Ezért próbálok variálni. A gyártó által kiadott rajzot v.szinűleg félreértettem, mert nem találtam 8 vagy 9 volt kimenetű IC-t a katalógusban,ezért gondoltam arra hogy az 5 V-os IC-ből ki lehet csikarni 9 V-t! Hasonlóan mint a 78XX-es sorozatnál egy ellenállás segitségével, amelyet a középső lábra kell kötni! Igy az 1-es és 3-as rajzot összevariálva meg tudnám csinálni a stabil 12 és 9 voltot.
Ha -ADJ (adjustable=beállítható) verziót kérsz akkor simán egy fesz-osztóval beállíthatod a 9V-os kimenőfeszt.
Megjegyzem, hogy szükség esetén (pl ha már megvetted a fix 5V-osat) ezeknél az IC-knél is lehet felfelé vinni a feszt gond nélkül, mivel a visszacsatolás (FB-feedback) bemenet ki van vezetve. Ez a láb az IC-n belül egy másfél kiloohmmal talajra van kötve, tehát ugyanúgy számolható a megkívánt kimenőfesz eléréséhez egy db soros ellenállás.
Nagyon köszönöm a segitséget! Az a baj hogy már megvettem az 5V-os IC-t!!! Tudnál erre is küldeni egy rajzot??? Ráadásul 7.000 FT volt az ára a 2 darabnak.
A 4-es láb és a kimenet közé kell kötnöm egy ellenállást??? Ha igen akkor kb. mekkorát??? A 48 voltos bemenetre is szeretnék egy csillapitó ellenállást amely a feszültséglökéseket csökkentené! Hány ohmosat és hány wattosat kell beraknom, hogy elbirjon 3 Ampert?! Előre is köszönöm!!!!!
Akkor baromi lehúzós helyen vetted, mert 2kHUF-nál drágábban még nekem nem próbáltak adni (1éve).
A második rajzról elhagyod az 1k-t és a soros ellenállás helyére tégy egy 10k-s potit és nulláról idulva - valami kis terheléssel, pl indexizzóval - szépen állítsd be 9V-ra a kimenetet. Modjuk én nem annyira szeretem a potit benne hagyni (kontakthiba = füst) ezért utána megmérve a potit, cseréld le fix ellenállásra. Valszeg kettő kell mejd, mert az egyikkel a közelébe beállítod, utána egy nagyobb értékűvel söntölve azt belőhető századvolt pontosan. A bemenetre ne tégy semmilyen soros ellenállást, mert csak a hatásfokot rontja. A 48V az baráti a HVT-nek. Az elkók kis ESR értékűek legyenek. (Így kell kérni) Induktivitást pl RET-től (Szeged) lehet rendelni.
Köszönöm a gyors és profi választ!!! Kedden elkezdem összerakni,azután értesitelek!
nem baj minitöbb az amper anál inkapp meg simogat
Hello mindenki! Összeépitettem a tápot, de nem megfelelően működik! Az a probléma, hogy ha terhelés alatt kapcsolom be akkor nem indul el! Ha a terhelést lekötöm azután bekapcsolom a tápot és a fogyasztót akkor működik minden! Ha be lesz szerelve a végleges helyére akkor erre nem lesz mód! Ezenkivűl 15 perc alatt olyan forró lesz hogy a hűtőbordát nem lehet megfogni! Az áramfelvétel 12V-on 1,2 Amper 9V-on 1,4 Amper! A kapcsolást a Sebi által elmondottak alapján készitettem el! Az első bekepcsoláskor nem volt ilyen probléma!!! Lehet hogy az induktivitás kipurcant????? Ez is terhelés függő????? Rendkivül sürgősen szeretnék segitséget kérni!!!! Előre is köszönöm!
Mekkora az induktivitás? Mert ekkora táphoz legalább 2-3cm átmérőjű gyűrűmagon 0,8-1mm-es drótból kell lennie, hogy ne menjen telítésbe. 48V bemenővel próbáltad? Mert minél nagyobb a bemenőfesz, annál kisebb a melegedés ua áramnál.
KÖSZI HOGY ILYEN GYORSAN JELENTKEZTÉL!!!! 42,6 V-on próbáltam! Az induktivitás mérete: Akkora mint egy 1/4 W-os ellenállás. /Ezt adták az üzletben./ 3mm átmérő, 10mm a hosszúsága! Akkor ez lesz a baj? Az egyik meg is pörkölődött! Köszi
Persze hogy az! 3A-es kell ide, legalább 0,8-as drótból van egy ilyen, ahogy írtam. Amit adtak Neked, az egy zavarszűrő fojtó lehet...
Köszönöm! Már is kezdek telefonálgatni mert hétfőn ezt be kellene szerelnem! Még egy kérdés: Nem is fog melegedni ezután, vagy legalább is nem ennyire? Ventis hűtésen is gondolkoztam. A hűtőborda mérete: 5X5X4 cm, IC-nként! Ekkora elég rá??
Lehet, hogy elég a borda, nem melegszik nagyon. A National oldalán van számoló progi, amivel mindent ki tudsz kalkulálni. A jó az (nálam), ha a borda nem melegebb 50foknál. Gyárakban ezt 80fokra számolják.
NA VÉGRE![i] Most már sikerült! Nem sikerült beszerezni tekercset de megoldottam a dolgot. Egy 27mm hosszú és 15mm átmérőjű műanyag csévetestre feltekercseltem 2 sor 1mm-es rézhuzalt és ezt forrasztottam be! Tökéletesen működik minden, több mint 2 órája próbaüzemben megy. Abszolút nem melegszik a hűtőborda /egyik sem/ még csak nem is langyos!!! Köszi a segitséget mindenkinek!!! /SEBI,EROBI82,SIXTEK,/
Helyes!
Az biztos, hogy a légmagos tekercs nem fog telítésbe menni!
Akkor mostmár tudod hogy a soros tagot nemárt áramerősségre tervezni
sziasztok
szeretnm megkérdezni hogy hogyan tudok 48v-bol 2*24v-os leállást készíteni teljesítményveszteség nélkül. segítséget előre is köszönöm. üdv
sziasztok.
hasonló problémám lenne. egy elektromos bicikliben kellene a 48voltos fényszóró ízzót 12 voltosra cserélnem de nem tudom mi a módja 21 wattos 12voltosra építeném át, 2db fogyasztó lenne. olcsó megoldás kellene. előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |