Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 48V/12V átalakító
HELLO!!! Nagyon sürgősen szükségem lenne egy olyan feszültség átalakitó kapcsolási rajzára, amely 48 V-os akku feszültségből 12 V-ot állit elő!!! A terhelés 3000mA, lenne!!! Előre is köszi!
Szia,
Ha hagyomanyos ateresztotranzisztoros megoldast valasztanal, akkor tobb mint 100W lenne a disszipacio - ez nagyon sok. Szt ajanlom hasznalj kapcsolouzemu megoldast. LM2576-ra lesz szukseged. Vagy a 12V-os valtozatra, vagy az "ADJ" valtozatra. A kapcsrajzot lasd az adatlapon. De hasznalhatsz un. "autohifis" tapot is atalakitva.
Pl.: LM2576HVT-12
Ez pont 3 A-es! Alapkapcsolás csatolva! ![]() Azt azért tegyük hozzá, hogy feltétlenül a HVT végződésű típusra van szükség jelen esetben, mert ennek a max. bemeneti feszültsége 57V... ...a NEM HVT-s típusnak csak 40V az Umax!
Mivel a 3A mar igencsak a hataron van, erdemes a hutesre meg a megfelelo kivitelezesre odafigyelni!
Jo munkat!
Köszönöm a gyors válaszokat, de ez az alkatrész
"LM2576HVT-12" nekem teljesen ismeretlen, és nem tudom hogy beszerezhető-e? Nem tudnátok egy "hagyományos" kapcsolást ajánlani!? Olyan is jó lenne amelyik 12V-on 1200mA-t és 9V-on 1500mA-t tudna leadni!!! NAGYON FONTOS LENNE!!!!!!! Köszönöm
Tudunk adni kapcsolast, de mint irtam a hodisszipacio eszeveszett magas lesz. Nagy hutoborda meg venti kell. 100W folyamatos disszipacio az olyan forrora hevit egy emberesebb (20cm-es) hutobordat, hogy azt kezzel nem tudod megfogni!
Az egesz cucc hatasfoka 25% alatt lesz. Ja, es nem kell mindent ismerni. Azert mert szamodra ismeretlen egy alkatresz az mar azt jelenti, hogy azzal nem is lehet "epitkezni"?! Megjegyzem: termeszetesen beszerezheto, egyebkent nem ajanlottuk volna. Gondolkozz, mielott irsz! (Ha nincs kedved utananezni, akkor elarulom hogy Lomex, Kontha, HQVideo, stb...)
Én odaírtam hogy HVT
![]() ![]() ![]() A LOMEX-ben hirtelen nem láttam 12V-ost de HVT ADJ-t igen!!!!! Ez azért lenne jobb mert neked elég sok feszt kellene megetetni valamivel...Namost ez DC-DC elven működik és feleannyira sem fog melegedni mintha valami áteresztőtranyós megoldást választanál.A 78XX-es sorozat meg már asszem nem szereti a 48V-os bemenőfeszt.
Ateresztossel 110W a dissz., kapcsuzemben ezzel az LM IC-vel 5W.
Tisztelt Erobi82, és Sixtek! Ismételeten a segitségeteket szeretném kérni! Légyszi nézzétek már meg hogy a mellékelt rajz szerint jó e a kapcsolás, és hogy a 3-as rajzot utánna lehet e kötni az 1-nek, vagy a 2-ből hogyan lehetne 9 voltot előállitani?! Főleg a második megoldás érdekelne! Segitségeteket előre is köszönöm!!! Várom a válaszokat!
![]() ![]()
Az 1.kép fix feszültségű 12V elvileg utánnaköthető a 3.kapcsolás.
A 2 képen az IC tokozásásra az van írva hogy LM2576 vagy LM2576HV-5V! Namármost az utóbbi is FIX feszültségű, azzal nemnagyon lehet mit csinálni az előbbihez meg a feeback ágba kell egy osztót beépíteni úgy mint ahogy azt fentebbi hsz.képen látható. Miért nem csinálod meg egyből a 8V-ot az LM2576-al miért akarsz szabályzó után szabályzót kötni?????
Nekem szükségem van egy 12V/1500mA és egy 9V/1500mA stabilizált feszültségre amelyet 48V-ból kell előállitanom! Ezért próbálok variálni. A gyártó által kiadott rajzot v.szinűleg félreértettem, mert nem találtam 8 vagy 9 volt kimenetű IC-t a katalógusban,ezért gondoltam arra hogy az 5 V-os IC-ből ki lehet csikarni 9 V-t! Hasonlóan mint a 78XX-es sorozatnál egy ellenállás segitségével, amelyet a középső lábra kell kötni! Igy az 1-es és 3-as rajzot összevariálva meg tudnám csinálni a stabil 12 és 9 voltot.
Ha -ADJ (adjustable=beállítható) verziót kérsz akkor simán egy fesz-osztóval beállíthatod a 9V-os kimenőfeszt.
Megjegyzem, hogy szükség esetén (pl ha már megvetted a fix 5V-osat) ezeknél az IC-knél is lehet felfelé vinni a feszt gond nélkül, mivel a visszacsatolás (FB-feedback) bemenet ki van vezetve. Ez a láb az IC-n belül egy másfél kiloohmmal talajra van kötve, tehát ugyanúgy számolható a megkívánt kimenőfesz eléréséhez egy db soros ellenállás.
Nagyon köszönöm a segitséget! Az a baj hogy már megvettem az 5V-os IC-t!!! Tudnál erre is küldeni egy rajzot??? Ráadásul 7.000 FT volt az ára a 2 darabnak.
A 4-es láb és a kimenet közé kell kötnöm egy ellenállást??? Ha igen akkor kb. mekkorát??? A 48 voltos bemenetre is szeretnék egy csillapitó ellenállást amely a feszültséglökéseket csökkentené! Hány ohmosat és hány wattosat kell beraknom, hogy elbirjon 3 Ampert?! Előre is köszönöm!!!!! ![]() ![]()
Akkor baromi lehúzós helyen vetted, mert 2kHUF-nál drágábban még nekem nem próbáltak adni (1éve).
A második rajzról elhagyod az 1k-t és a soros ellenállás helyére tégy egy 10k-s potit és nulláról idulva - valami kis terheléssel, pl indexizzóval - szépen állítsd be 9V-ra a kimenetet. Modjuk én nem annyira szeretem a potit benne hagyni (kontakthiba = füst) ezért utána megmérve a potit, cseréld le fix ellenállásra. Valszeg kettő kell mejd, mert az egyikkel a közelébe beállítod, utána egy nagyobb értékűvel söntölve azt belőhető századvolt pontosan. A bemenetre ne tégy semmilyen soros ellenállást, mert csak a hatásfokot rontja. A 48V az baráti a HVT-nek. Az elkók kis ESR értékűek legyenek. (Így kell kérni) Induktivitást pl RET-től (Szeged) lehet rendelni.
Köszönöm a gyors és profi választ!!! Kedden elkezdem összerakni,azután értesitelek!
![]()
nem baj minitöbb az amper anál inkapp meg simogat
Hello mindenki! Összeépitettem a tápot, de nem megfelelően működik! Az a probléma, hogy ha terhelés alatt kapcsolom be akkor nem indul el! Ha a terhelést lekötöm azután bekapcsolom a tápot és a fogyasztót akkor működik minden! Ha be lesz szerelve a végleges helyére akkor erre nem lesz mód! Ezenkivűl 15 perc alatt olyan forró lesz hogy a hűtőbordát nem lehet megfogni! Az áramfelvétel 12V-on 1,2 Amper 9V-on 1,4 Amper! A kapcsolást a Sebi által elmondottak alapján készitettem el! Az első bekepcsoláskor nem volt ilyen probléma!!! Lehet hogy az induktivitás kipurcant????? Ez is terhelés függő????? Rendkivül sürgősen szeretnék segitséget kérni!!!! Előre is köszönöm!
![]() ![]() ![]()
Mekkora az induktivitás? Mert ekkora táphoz legalább 2-3cm átmérőjű gyűrűmagon 0,8-1mm-es drótból kell lennie, hogy ne menjen telítésbe. 48V bemenővel próbáltad? Mert minél nagyobb a bemenőfesz, annál kisebb a melegedés ua áramnál.
KÖSZI HOGY ILYEN GYORSAN JELENTKEZTÉL!!!! 42,6 V-on próbáltam! Az induktivitás mérete: Akkora mint egy 1/4 W-os ellenállás. /Ezt adták az üzletben./ 3mm átmérő, 10mm a hosszúsága! Akkor ez lesz a baj? Az egyik meg is pörkölődött! Köszi
Persze hogy az! 3A-es kell ide, legalább 0,8-as drótból van egy ilyen, ahogy írtam. Amit adtak Neked, az egy zavarszűrő fojtó lehet...
Köszönöm! Már is kezdek telefonálgatni mert hétfőn ezt be kellene szerelnem! Még egy kérdés: Nem is fog melegedni ezután, vagy legalább is nem ennyire? Ventis hűtésen is gondolkoztam. A hűtőborda mérete: 5X5X4 cm, IC-nként! Ekkora elég rá??
![]() ![]()
Lehet, hogy elég a borda, nem melegszik nagyon. A National oldalán van számoló progi, amivel mindent ki tudsz kalkulálni. A jó az (nálam), ha a borda nem melegebb 50foknál. Gyárakban ezt 80fokra számolják.
NA VÉGRE![i] Most már sikerült! Nem sikerült beszerezni tekercset de megoldottam a dolgot. Egy 27mm hosszú és 15mm átmérőjű műanyag csévetestre feltekercseltem 2 sor 1mm-es rézhuzalt és ezt forrasztottam be! Tökéletesen működik minden, több mint 2 órája próbaüzemben megy. Abszolút nem melegszik a hűtőborda /egyik sem/ még csak nem is langyos!!! Köszi a segitséget mindenkinek!!! /SEBI,EROBI82,SIXTEK,/
![]() ![]()
Helyes!
Az biztos, hogy a légmagos tekercs nem fog telítésbe menni! ![]()
Akkor mostmár tudod hogy a soros tagot nemárt áramerősségre tervezni
![]() ![]()
sziasztok
szeretnm megkérdezni hogy hogyan tudok 48v-bol 2*24v-os leállást készíteni teljesítményveszteség nélkül. segítséget előre is köszönöm. üdv
sziasztok.
hasonló problémám lenne. egy elektromos bicikliben kellene a 48voltos fényszóró ízzót 12 voltosra cserélnem de nem tudom mi a módja ![]() 21 wattos 12voltosra építeném át, 2db fogyasztó lenne. olcsó megoldás kellene. előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |