Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nightvision/éjjellátó készítése házilag
Lapozás: OK   4 / 11
(#) Inhouse válasza hapro hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
off
Idézet:
„Ez egy jól bevált módszer, kicsit emlékezz vissza hány olyan halálesetről hallottál úgy 20 évre visszamenőleg, hogy egyik vadász lelőtt a másikat?”


Volt olyan időszak, hogy évente több is...főleg az olaszok elég szerencsétlenek...mikor mire van kihegyezve a média, azt hallod egész nap...de ez is rendszeres volt, mint a MÁV sztájk
/off

Üdv
Inhouse
(#) hapro válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Rendben, ha így tudod, legyen így.
Kérdésem... Ők magyarok?
Ismered az ő vadász stílusukat?
Mégha ez így is volt, tudod ők mindenre lőnek ami csak mozog. Nem véletlen, hogy annyiszor tájékozódhattunk arról, hogy Olaszország felé csempésznek védett madarakat, amik már megmúrdáltak, persze vadászok által. Nem véletlen, hogy nem hívják őket vendég vadászatokra.
Egyébként meg, ha csak kötözködni támad kedved, akkor ebből is szemezgessél és szavanként kivesézheted, és minden szóra írhatsz kontra választ.
Tudod van egy pár vadász a családban, és ők alapvetően nem a médiából tájékozódnak. Tudod ez egy hálózat, és vannak információk ott egymásról, sőt, van saját információs hálózatuk is, saját médiájuk, stb...
Talán nézzél utána, mielőtt badarságokkal és kézzel megfoghatatlan dolgokkal dobálóznál...
Ha valamit szeretnél erről akkor privátban ! !
(#) Inhouse válasza hapro hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
Rendben.
Anno recepciós koromban én csak olaszokkal találkoztam, na azok nagyon gáz emberek...
A TV-ben nem csak olaszok haltak meg, de tény, hogy mostanában nem hallani, tavaly konkrétan nem is értettem, hogy nem igazán volt hír...
Elfogult vagyok vadászattal szemben, ez is tény...horgászni viszont horgászom, hogy legyen kapaszkodó felém is.

Láttam egy jó kis videót éjjellátóra, nem vadászoknak...

Régi VHS kamera nézőke és panelkamera + infra reflektor

Üdv
Inhouse
(#) Atis57 válasza vzoole hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
Szia!
a működése annyira nem érdekelt --én csak használtam .
s tényleg nem alkalmas 1ik sem 2-4 km nél messzebb nézni.
célozni meg a 600-1500m maradt......
(#) SKY hozzászólása Jan 7, 2010 /
 
Sziasztok!
Hallottam lézerekhez olyan lencséről, ami megfelezi a fény frekvenciáját. Olyan lencse nincs, ami sokszorozza a frekvenciát, hogy lehessen látni az infrát? Fotoelektron-sokszorozóval nem megoldható az éjjellátó készítése?
(#) vzoole válasza SKY hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Én még nem halottam olyat, hogy optikai úton megváltoztatható lenne a fény hullámhossza.

Fotonsokszorozó a legjobb választás éjjellátó készítésekor... de honnan veszel ilyet, és főleg mennyiért?!
(#) bankimajki hozzászólása Jan 7, 2010 /
 
Ezen én is agyaltam nemrég. Van is egy rossz Samsung E250-esem, azon gondolkodtam hogy a teló kameráját és a kijelzőjét egy az egyben lehet ilyen célra használni, csak sok infra LED kell és kész is.
(#) SKY válasza vzoole hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Van 5db fotoelektron-sokszorozóm, ilyen: #537194-es hozzászólás
(#) george47 hozzászólása Jan 7, 2010 /
 
Válasz mindenkinek:
ahogy látom a megvilágitással van problémátok.
Annó készitettem egy adót és vevőt, 5mm-s leddel, csak 50hz el hajtottam meg. Az érzékelés távolsága ugy 40-50m körüli volt.
A kis ledek áramgenerátoros üzemben gyatrák , azonban ha impulzus üzemben használják öket , nagy frekivel akár 1A-s lökettel is meg lehet hajtani öket,( Texas:Optoelektronikai receptek) Szerintem aki az 555-t javasolta felhasználni jót mondott, mert ezzel akár a kitöltési tényezőt is lehet szabályozni.
Meglátásom szerint a lencse körül 6-8 led elegendö és szerintem elérhetö távolság ugy 50m.
Most nem találom a könyvet, de ha jól emlékszem megfelelö Led és konstrukcó esetén akár 100m is lehet a látótávolság,
A többi már az optikán múlik. Sajna azok meg nem látnak jól 25-30 méterem túl. Esetleg a maiak, amelyiknek az optikája 20x zoomra is képes.
Viszont 6 Led felett nem elég 12V.
(#) SKY hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Melyik led jobb infravilágításhoz? 850nm vagy 950nm-es? Melyiknek a fénye látható még szabad szemmel?
(#) koviati hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Üdv.
Kérdezném, hogy sima nagy teljesítményű lámpából nem lehet infra vetőt készíteni, ha elé rakunk egy infra szűrőt.
Nekem van egy ilyen szűrőm, s a lámpa fénye elé rakva a telefon simán érzékelte.
(#) kRoy válasza koviati hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Honvédségi járműveken lehet ilyenekkel találkozni, sima fényszóró 55W-os izzóval és speckós "fekete" burával, ami az infra fénynek nem akadály.
(#) SKY hozzászólása Jan 9, 2010 /
 
Egy kamera jelét rálehet kötni kettő kijelzőre?
(#) beezee válasza SKY hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Impulzus üzemmódban szinkronizálni kéne a LED-et a kamerával. Ezt hogy oldottad meg a gyakorlatban? Egyszerűen 50 Hz és kézi állítással némi fázis eltolás (ha kell), vagy valami komolyabb megoldással? Én rendszámokat szeretnék figyelni (szakmai ártalom), ahhoz meg rövid záridőre van szükségem. Ezért valami komolyabb szinkront tervezek. Vannak IC-k melyek kinyerik a szinkron jelet a kompozit videóból. Van ebben valakinek tapasztalata?

Üdv mindenkinek: Zoli
(#) moltam válasza beezee hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
(#) beezee válasza moltam hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Köszi a kapcsolást! Lehet kár túlbonyolítanom, a kamera tudja az LL szinkronizálást, vagyis hálózati fesz-re szinkronizást, és fáziseltolást is lehet rajta eszközölni. Valószínű elég csak hálózati feszre szinkronizálnom egy nullaátmenet detektorral (?).

Üdv: Zoli
(#) magitor hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
Nekem az atn aries mk 350 hez volt szerencsém, airsofthoz, bár kicsit drága de egy nagyon jó cucc. az én elképzelésem valami monokuláris rendszerű fejcucc lenne, mert a fegyverrel együtt szeretném használni, illetve infralézer irányzékkal. Csak pont a lézer a bibi, mert nem tudom, bár hiszem hogy nem érdemes használni, mert valószínűleg bármilyen erősségűt használok, persze minél gyengébbet hogy sérülést ne okozzak, nem lehet megoldani. Ez a gond ezekkel mert egy katonai helyzetben ki nem..... le hogy az ellenséget megvakíthatod e vele. vagy valamivel kiváltani a dolgot.
(#) bmajor hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
Hali!

Valakinek sikerült már házilag képerősítő csöves éjjellátót építenie?
(#) Paranoja hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Üdv! A fórumot olvasgatva vetődött fel bennem a kérdés: ha az autóra infra fényszórót szerelnék, akkor egy egyszerű biztonsági (infra) kamerával, aminek a képét pl. a navigáció képernyőjén jelenítem meg, rossz látási viszonyok között, ködben látnánk az utat? Ez megoldható lenne egy egyszerű pótfényszóróval, ami elé infa szűrőt teszünk?
(#) vzoole válasza Paranoja hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Nem..
(#) gydanee válasza Paranoja hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Gondolj bele. A ködben azért látsz rövid távolságig, mert a fényt megtöri a maga a ködfelhő. Az infra is egyfajta fény, csak az emberi szem által nem látható tartományba esik. Szóval azt is ugyanúgy megtörné.
(#) fassenkugel válasza Paranoja hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
nem.....
(#) fassenkugel válasza gydanee hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
át lehet látni a ködön, de az egy alacsonyabb frekvenciájú infra fény, amit a kamera lát. hogy átlássa ködön, füstön vagy vékonyabb falon hőpelengátor kell.

valami primitivet lehet csinálni mozgásérzékelő szenzorából, peltiere elemből, nipkov tárcsából meg egy pc-ből...
(#) Paranoja válasza fassenkugel hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Valamelyik autós újságban olvastam, hogy a Honda, BMW, vagy valamelyik autógyár fejleszt aktív és passzív infrával működő kamerákat az autóiba. A cikkben egy kis monitoron lehetett látni az utat, egy diagaram szerint messzebbre lehetett vele ellátni, mint pl. tompított fényszóróval. Ezek szerint ez a rendszer csak "normál" látási viszonyok mellett működne?
Valamint abban tudtok segíteni amit másodikként kérdeztem: azaz egy egyszerű fényszóróval, ami elé infa szűrőt teszünk infra kamerával kiegészíve egy passzív éjjellátó lenne?
(#) helllll válasza Paranoja hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hali,
Passzív éjjellátó = külső fényforrás (infra fényvető stb) nélküli, általában fotonerősítővel működő optikai rendszer. Igazából csak annyit csinál ez a rendszer, hogy a beérkező fényt felerősíti a régi T-72esbe is volt már ilyen, természetesen ez csak akkor működik ha szabadba vagy, egy sötét szobába nem tudsz vele mit kezdeni. Katonaságnál szinte már csak ezt használják kinnti terepre , hiszen ez nem bocsájt ki fényt amivel ugye meglát az ellenség is, akár már egy mobiltelefonnal is.

Aktív éjjellátó = külső fényforrással ellátott rendszer, sokféle van, a régi T72esen pl infraszűrőket tesznek a reflektorok elé, ez olyan 5-10 % os teljesítményt okoz, tehát ha van egy 400Wos lámpád akkor abból egy 40Wos infra fényvetőt készíthetsz. Természetesen mostanában már LEDes technológiát alkalmaznak ami már szinte 100%os és egy megfelelő optikával kilövik az adott helyre amit figyelnek, ez akár több 100 méter is lehet. Vadászatnál is használják, de főként biztonsági rendszereknél használatos.

Szóval a kérdésere a válasz: az már aktív éjjellátó

A diagramra visszatérve az valószínű azért produkál jobb eredményeket mert van benne ez a fotonerősítős technika + még egy kis szoftveres kiegészítés, de ahogy írtad ez tényleg csak normális látási viszonyokba működik, mert a ködön keresztül nem jut át a fény. Én arra gondolnék egy ultrahangos rendszer viszont megtudná oldani, talán.
(#) fassenkugel válasza Paranoja hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
az lenne, de a füstön ködön nem látna át. a volvonak van ilyen rendszere elég régen és a képet a szélvédőre vetiti.
(#) Paranoja válasza helllll hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Köszönöm a hozzáértő válaszokat. Az egész dolog azért keltette fel az érdeklődésemet, mert a lézeres radar traffipax fórumban ezt írta valaki: "Minden optitech, amit sebességmérésre használnak, alkalmaz infratechinkát. Na, ezt kell elvakítani!
Ehhez kell egy infrafényszóró, ami legalább 100W. És egy sebességérzékelő és/vagy manukapcsoló.
Mi másra használjuk az ilyesmit, /infra fényszóró + kamera = éjszakai vezetés sötétben, ködben!/, de véletlenül észrevettük, hogy a sebmérőrendszereket is torzítja. Szemmel nem is látod, de a rendszer csak egy atomvillanást lát elmenni, és még a méret se állapítható meg. A lézeres, és a CMOS kamerás rendszerre is hatásos, de állítólag a vegyi fotót is elintézi. Ez utóbbit nem ellenőriztük. Nekem a hűtőmaszk - ventillátorburkolatba van berakva egy halogén spot, fotós szűrővel. 30 felett indul. Hátul, a pótféklámpa keretben van, némi átalakítás után. /hő/
"
Nem száguldozásra használjuk az autót, de néha jól jönne. Ezek után úgy gondoltam, hogy ha a sötétben, vagy ködben lehetne még vezetés közben is hasznosítani, megérné egy ilyen lámpát megcsinálni. Van az autón vadriasztó, de sok hatását még nem vettem észre, egy ilyet meg arra is használhatnánk, hogy észrevegyük a nyulakat meg az őzeket az úton/út szélén és kikerüljük őket. Az a baj, hogy mindehol azt hiszik, orvvadászatra vagy ilyesmire kellene az egész, aztán nem nagyon válaszolnak máshol. Örülök, hogy valaki már segített.
(#) helllll hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
Érdekes felvetés, nem tudom, hogy sikerülhet e elvakítani a lézeres fényvetőket hiszen azok egy megadott fényspektrumot figyelnek, szóval ha azzal próbálkozol akkor minnél szélesebb infra tartományt használj. Ha igaz amit írtál és 100W os optika kell az elég drága mulatság lesz, de ha halogénből akarod kihozni akkor téll olyan max 10%os elméleti rátával számolj(de gyakorlatban ez inkább 5-7%), szóval 1000W os halogén izzó ilyen szűrőlencsével = 100W infrafény.(Ha egyáltalán jó a halogén, mert meg kell keresni a fénytartományát hogy az infra is benne van).
De ha mindezt megcsinálod akkor óriási terhelés alatt lesz az autó, szóval a generátor meghalhat benne könnyedén. Meg jóval nagyobb fogyasztásra számíthatsz.
Végülis ahogy írod ez mind vadászatra is használható amit itt magyarországon tiltott infra egységekkel, szóval megértem a többieket.
(#) Paranoja válasza helllll hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hát, akkor lehet, hogy leteszek az egészről. Szoktam fényképezni, azt hittem, az ott használt infra szűrővel ez aránylag olcsón megoldható. Ha lenne valakinek egy nem ledes erősebb infra fényvetője, és csinálna egy próbát mobillal/kamerával, érdekelne azért egy teszt, hogy tényleg kiégeti-e a képet.
Vadászni meg nem akarok, inkább pont elkerülném a vadállatokat. Sajnos nálunk nem építenek a szokásos csapásaikon átjárókat, sokat el is gázolnak.
(#) fassenkugel válasza Paranoja hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
számold ki a nap nyáron 1kW-ot ad le négyzetméterenként annak fele visszaverődik, az 500W. egy 100W-os halogén reflektor 6%-os hatásfokú az 6W.

ez úgy kb a hülyeség csimboraszója.
Következő: »»   4 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem