Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   77 / 4032
(#) denes44 hozzászólása Feb 14, 2007 /

Szóval így (image1.jpg)
És az a probléma hogy még nincs bekötve a kapcsoló, csak az egyik neon, és mégis világít mind a kettő (image2.jpg). Arra vagyok kíváncis hogy én gondolok valamit rosszul, vagy alapból rossz színnel vannak bekötve a vezetékek, vagy nemtom.
(#) denes44 válasza denes44 hozzászólására (») Feb 14, 2007 /

Jó, rájöttem. Ne mondjatok semmit...
(#) Ricsa hozzászólása Feb 14, 2007 /

Sziasztok!
Mi a különbség egy logaritmikus és egy lineáris potmáter között? Eddig soha nem bírtam rájönni. Lécci válaszoljatok!
Köszönöm !
(#) Dudus hozzászólása Feb 15, 2007 /

Bonyolultan fogalmazva:

-lineáris

Adott szögelforduláshoz mindíg ugyanakkora ellenállásváltozás tartozik, bárhol méred is.

-logaritmikus

Adott szögelforduláshoz annak logaritmosával (nem tudom hanyas alapú) arányos ellenállásváltozást mérsz.
(#) fureszk válasza Ricsa hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

a hallásunk is logaritmikus. így hangerőszabályzásnál jobb a logaritmikus.
(#) Ricsa válasza fureszk hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

Köszönöm szépen. Aztán elmagyarázta az egyik smerősöm, hogy mi a különbség, meg ti is. Köszönöm még1szer
(#) Müszi válasza Dudus hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

Köszi!

Így már értem én is
(#) RdsG hozzászólása Feb 15, 2007 /

Mi az a "reverse biased diode" (fordított lejtésű dióda?)?
(#) Szárnyas hozzászólása Feb 16, 2007 /

hello
A RET árlistáján nézegettem az ellenállásokat és ott láttam olyat némelyiknél, hogy : 1W "Y"
Valaki meg tudná mondani, mit is jelent ez az "Y" ?
pl. itt látható : http://www.retelektronika.hu/Page.aspx?pageid=8&code=03-04-35
(#) Mantra hozzászólása Feb 16, 2007 /

Jelentem alásan művezető úrnak készenvan életem első kapcsolása (kezdő\alap kapcsolások\III.) :vigyor3: :smile:
(#) Mumtaz hozzászólása Feb 17, 2007 /

Ismét egy láma kérdés:
Meg van a nyákom (nem saját tervezés). Azzal vagyok gondban, hogy a nyák egy pici, a beültetési rajz szerint kétlábú 12MHz oszcillátor van, nekem viszont egy kb. kétszer akkora és négylábút adtak a lomexben.
Be lehet ezt tenni valahogyan?
(#) Mumtaz válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 17, 2007 /

Most érkeztem el arra a pontra, hogy a kristályt be kéne forrasztani. A helyet megoldom, ha ezt a négylábú IQXO jelzésűt be lehet rakni a kétlábú helyére.

Sajna a cucchoz megadott alkatrészlistában nem szerepel, hogy milyennek kéne lennie, csak az, hogy 12MHz-es. A beültetési rajzon kétlábú van feltüntetve.

Ha valaki még el tudja olvasni és tud segíteni, akkor légyszi segítsen, mert nagyon elakadtam. :help:
(#) Ricsa hozzászólása Feb 18, 2007 /

Elnézést, nem vagyok modi, de ez nem a NYÁK készítés kérdések, hanem a KEZDŐ kérdések. Ha esetleg nem találnátok:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_178.html
(#) Moderátor hozzászólása Ricsa hozzászólására (») Feb 19, 2007

Ricsa!

Kösz a figyelmeztetést!

KeserűCukor, qssty, Mumatz!

A hozzászólásaitokat átpakoltam a NYÁK készítés kérdések topicba. (Link alább.)
(#) Csirkefej hozzászólása Feb 20, 2007 /

Sziasztok. Szilárdtest relét szeretnék kapcsolni a hálózati 230 voltról. Lehet ugyanúgy, mintha ledet kapcsolnék, tehát egy darab áramkorlátozó ellenálláson keresztül, vagy nem ilyen egyszerű a dolog ? A speckó szerínt 3-30V a vezérlőfesz. Köszi a választ !

(Az egészre csak azért lenne szükség, hogy a kapcsolt fogyasztót a nullátmenetnél kapcsoljam be.)
(#) Programmer hozzászólása Feb 20, 2007 /

24V 120 ohm motorhoz milyen diódát tegyek a tranyó védelmére? Lehetőleg a legolcsóbb legyen
(#) Programmer válasza Programmer hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

(#) Müszi válasza Programmer hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Jó lesz
(#) Gery hozzászólása Feb 20, 2007 /

Az lenne a kérdéseb hogyha építek sztereóba 2végfokot annak a tápját miként kéne méretezni?
Mellékeltem képet hogy mire gondolok.

névtelen.JPG

(#) Mumtaz hozzászólása Feb 20, 2007 /

Meg tudná valaki, hogy mi a neve annak a gombnak, ami tekerhető és a két forgatásiránytól függöen ad impulzusokat? Azt hiszem, hogy néhány rádió hangológombja is ilyen.
(#) Ricsa válasza Gery hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Szerintem jó lesz a 300 w-os táp.
(#) Ricsa válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Én ahogy néztem a kisrádiómban, szerintem te gy trimmer kondenzátorra gondoltál. Az egy változtatható értékű kondenzátor. Olyan mint egy trimmer, csak nem az ellenállás változik, hanem a kapacitás.
(#) maTaKee hozzászólása Feb 20, 2007 /

hi!
ha ennek a bemenetére feszt kötök akkor tönkre megy vagypedig működni fog (tehát erősíteni fogja a feszt)??

a kapcsolás
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hordozhato_mikrofon_eloe...o.html
(#) Moderátor hozzászólása maTaKee hozzászólására (») Feb 20, 2007

mit, találtál ki már megint?

nem értem a kérdésedet...

pölö 10V egyen áramot akkarsz rákötni a bemenetre és abból lesz -e mondjuk 40V egyen

vagy mi?

pontosabban fogalmaz!
(#) Mumtaz válasza Ricsa hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Nekem azt mondták, hogy ez egy gomb. Olyan mintha két gomb lenne és nem az ellenállás változik, hanem eltekrve olyan, mintha egy nyomógombot nyomogatnék. csak a két forgásirány két különböző gomb és akadozva jár.

Nem is tudom, hogy magyarázzam.
(#) qssty válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

ezt most nem értem...
melyi bemenetére akarsz te feszt kötni?+9V vagy J1-re?ha a J1-re akkor szerintem az nem egy jó ötlet...
(#) maTaKee válasza (») Feb 20, 2007 /

mit találtam ki már megint??? mér még mit találtam ki??

amúgy igen a J1 re rákötök pölö: 12V egyent és kapok 17,5V egyent (a számokat csak kitaláltam!)

de hát ezek a hsz ok után sztem nem működik!

bocs de nem bírok fogalmazni!

(#) Ricsa válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Hát nem tudom mire gondolsz, de ha addig nem kapsz választ, akkor holnap megkérdezem az egyik ismerősömet, hogy mi lhet ez. De szerintem addig úgyis válaszolni fognak.
(#) Balázs válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Én értem, mire gondolsz. Tehát azt akarod, hogy - mivel ez egy erősítő - egyenfeszültséget erősítsen fel neked. De ez egy HF előerősítő. Ezt millivoltokra tervezték. Nem fog az úgy működni, mint ahogy Te elvárnád. Az egész tápfesz csak 9V! Szóval felejtős ötlet...
(#) szabi83 válasza Balázs hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Idézet:
„Én értem, mire gondolsz”

persze h érted mikor rákérdeztem, h hogyan gondolta

Következő: »»   77 / 4032
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem