Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szóval így (image1.jpg)
És az a probléma hogy még nincs bekötve a kapcsoló, csak az egyik neon, és mégis világít mind a kettő (image2.jpg). Arra vagyok kíváncis hogy én gondolok valamit rosszul, vagy alapból rossz színnel vannak bekötve a vezetékek, vagy nemtom.
Sziasztok!
Mi a különbség egy logaritmikus és egy lineáris potmáter között? Eddig soha nem bírtam rájönni. Lécci válaszoljatok! Köszönöm ![]()
Bonyolultan fogalmazva:
-lineáris Adott szögelforduláshoz mindíg ugyanakkora ellenállásváltozás tartozik, bárhol méred is. -logaritmikus Adott szögelforduláshoz annak logaritmosával (nem tudom hanyas alapú) arányos ellenállásváltozást mérsz.
a hallásunk is logaritmikus. így hangerőszabályzásnál jobb a logaritmikus.
Köszönöm szépen. Aztán elmagyarázta az egyik smerősöm, hogy mi a különbség, meg ti is. Köszönöm még1szer
![]() ![]()
hello
A RET árlistáján nézegettem az ellenállásokat és ott láttam olyat némelyiknél, hogy : 1W "Y" Valaki meg tudná mondani, mit is jelent ez az "Y" ? pl. itt látható : http://www.retelektronika.hu/Page.aspx?pageid=8&code=03-04-35
Jelentem alásan művezető úrnak készenvan életem első kapcsolása (kezdő\alap kapcsolások\III.) :vigyor3: :smile:
Ismét egy láma kérdés:
Meg van a nyákom (nem saját tervezés). Azzal vagyok gondban, hogy a nyák egy pici, a beültetési rajz szerint kétlábú 12MHz oszcillátor van, nekem viszont egy kb. kétszer akkora és négylábút adtak a lomexben. Be lehet ezt tenni valahogyan?
Most érkeztem el arra a pontra, hogy a kristályt be kéne forrasztani. A helyet megoldom, ha ezt a négylábú IQXO jelzésűt be lehet rakni a kétlábú helyére.
Sajna a cucchoz megadott alkatrészlistában nem szerepel, hogy milyennek kéne lennie, csak az, hogy 12MHz-es. A beültetési rajzon kétlábú van feltüntetve. Ha valaki még el tudja olvasni és tud segíteni, akkor légyszi segítsen, mert nagyon elakadtam. :help:
Elnézést, nem vagyok modi, de ez nem a NYÁK készítés kérdések, hanem a KEZDŐ kérdések. Ha esetleg nem találnátok:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_178.html
Ricsa!
Kösz a figyelmeztetést! KeserűCukor, qssty, Mumatz! A hozzászólásaitokat átpakoltam a NYÁK készítés kérdések topicba. (Link alább.)
Sziasztok. Szilárdtest relét szeretnék kapcsolni a hálózati 230 voltról. Lehet ugyanúgy, mintha ledet kapcsolnék, tehát egy darab áramkorlátozó ellenálláson keresztül, vagy nem ilyen egyszerű a dolog ? A speckó szerínt 3-30V a vezérlőfesz. Köszi a választ !
(Az egészre csak azért lenne szükség, hogy a kapcsolt fogyasztót a nullátmenetnél kapcsoljam be.)
24V 120 ohm motorhoz milyen diódát tegyek a tranyó védelmére? Lehetőleg a legolcsóbb legyen
![]()
Jó lesz
Az lenne a kérdéseb hogyha építek sztereóba 2végfokot annak a tápját miként kéne méretezni?
Mellékeltem képet hogy mire gondolok.
Meg tudná valaki, hogy mi a neve annak a gombnak, ami tekerhető és a két forgatásiránytól függöen ad impulzusokat? Azt hiszem, hogy néhány rádió hangológombja is ilyen.
Én ahogy néztem a kisrádiómban, szerintem te gy trimmer kondenzátorra gondoltál. Az egy változtatható értékű kondenzátor. Olyan mint egy trimmer, csak nem az ellenállás változik, hanem a kapacitás.
hi!
ha ennek a bemenetére feszt kötök akkor tönkre megy vagypedig működni fog (tehát erősíteni fogja a feszt)?? a kapcsolás http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hordozhato_mikrofon_eloe...o.html
mit, találtál ki már megint?
![]() nem értem a kérdésedet... pölö 10V egyen áramot akkarsz rákötni a bemenetre és abból lesz -e mondjuk 40V egyen ![]() ![]() vagy mi? pontosabban fogalmaz! ![]() ![]()
Nekem azt mondták, hogy ez egy gomb. Olyan mintha két gomb lenne és nem az ellenállás változik, hanem eltekrve olyan, mintha egy nyomógombot nyomogatnék. csak a két forgásirány két különböző gomb és akadozva jár.
Nem is tudom, hogy magyarázzam.
ezt most nem értem...
![]() melyi bemenetére akarsz te feszt kötni?+9V vagy J1-re?ha a J1-re akkor szerintem az nem egy jó ötlet... ![]()
mit találtam ki már megint??? mér még mit találtam ki??
![]() ![]() ![]() ![]() amúgy igen a J1 re rákötök pölö: ![]() de hát ezek a hsz ok után sztem nem működik! ![]() ![]() ![]() bocs de nem bírok fogalmazni! ![]() ![]()
Hát nem tudom mire gondolsz, de ha addig nem kapsz választ, akkor holnap megkérdezem az egyik ismerősömet, hogy mi lhet ez. De szerintem addig úgyis válaszolni fognak.
Én értem, mire gondolsz. Tehát azt akarod, hogy - mivel ez egy erősítő - egyenfeszültséget erősítsen fel neked. De ez egy HF előerősítő. Ezt millivoltokra tervezték. Nem fog az úgy működni, mint ahogy Te elvárnád. Az egész tápfesz csak 9V! Szóval felejtős ötlet...
Idézet: „Én értem, mire gondolsz” persze h érted mikor rákérdeztem, h hogyan gondolta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |