Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Lapozás: OK   4 / 25
(#) muimui válasza perry hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Nem gond. Nem okoztál fejtörést. Ha pedig kiégne az izzó keress meg
(#) perry válasza muimui hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Még nincs kép,ugyhogy nem vagyok sehol sem.
Köszi észben tartom.
(#) gecsek válasza Bell hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Hol lehet a KXT-654-BC izzót beszerezni? Google nem ad találatot.
(#) mhatalyak hozzászólása Szept 26, 2010 /

Üdv, ERRE a LED re mekkora hűtőbordát kell szerelem? Illetve hol találhatok alkalmasabb LED et projektorba?
(#) (Felhasználó 56240) válasza mhatalyak hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Szia
Nekem is van egy ilyen 10W ledem és egy PI. CPU bordát használtam fel
Én a foncsorral szenvedek
(#) karydetty hozzászólása Okt 10, 2010 /

Sziasztok! Van egy PLUS UP 800-as projektorom abba kérném a segítségeteket hogyan tudnám ki iktatni a lámpa érzékelőjét ? Melyik két kábelt kéne összekötnöm. Tudom távolból elég nehéz segíteni, de ha megírjátok melyik részét fótozzam le akkor feltöltöm ide hátha segít. Bevallom nem vagyok jártas az ilyen témában. Előre is köszönöm válaszotokat .Üdv Kary
(#) karydetty hozzászólása Okt 10, 2010 /

Sziasztok! Szerintem itt kellene összekötnöm valamelyik kábelt ,mert ha lehúzom a csatlakozót akkor nem próbálkozik a begyújtással ez köti össze a lámpa trafóját az alaplappal .
(#) mhatalyak válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Elvetettem a LED es ötletet, vettem villanyszerelőboltban 1860Ft ért egy 24V 250W os izzót, foncsorral eggyütt van gyárilag, úgy néz ki, mint a szpotlámpa, csak nincs üveg az elején és tökéletes vele a kép! Talán annyi, hogy melegfehér szne miatt kicsit több pirosat ad, de élvezhető a kép. 4méterről használom 3 méteres a képátló.
(#) emu hozzászólása Okt 17, 2010 /

Szereztem egy EIKI LC-XB25 projektort. Lámpahibás. A 200W os eredeti uhp lámpa helyett egy 150W -os fémhalogént tennék be. lesz belőle baj vagy csak a 12000órás üzemidő lecsökken pár ezerre?
(#) emu hozzászólása Okt 18, 2010 /

A szakik szabin vannak?
(#) dbase válasza emu hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Ez olyan mintha egy 40wattos fénycső trafóval hajtanál egy 20w-os csövet. Hama kinyirja szerintem.
Inkább külön vennék rá trafót hozzávalót, mégha kilóg is, mert az izzó nem olcsó. Ha kinyír egyet a következő árán már trafót is lehetne venni alapba. Nem éri meg szórakozni szerintem.Túl nagy a különség,esetleg van benne energia takarékos üzemmód, max abban bírná sokáig.
Ja és ezt a formályú izzót te nem fogo beleerőltetni, helyette ittvan ez:
Bővebben: Link
Vagy válogass belevalót 20 000ft körül, ezen az oldalon.
(#) emu válasza dbase hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

csak azért kérdeztem a túlhajtást, mert a 35wos xenont is szokták 50wtal hajtani. Itt meg még kisebb a teljesítményben a %os eltérés. az izzót sztem bele lehet tuszkolni, mert ugyan úgy csak le kéne törni sztem a búrát, mint a g12nél. ja és ez az izzó csak 4000Ft körüli összegbe kerül
(#) emu válasza dbase hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Az ECO mód nagyon jó ötlet! köszi Most néztem a leírását és akkor pont 150Wot ad!
(#) kiss01 válasza mhatalyak hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Új kísérletező a piacon.Halihó!Hogy lehet kiiktatni az elektronikát könnedén, vagy bárhogy?egy lámpa nélküli projektor vétele előtt állok és azon filózom hogy milyen technikával lehet becsapni.Ill a proji mérete számít e nagyon vékony szerkezetbe nehéz izmos égőt tenni.ez lenne a kísérleti példány
(#) emu válasza kiss01 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Hali! Ha nincs meg a foncsor az sztem gáz. Nehéz lesz belőle jó fényerőt kicsalni. Foncsor nélkül világítottam projektorba 35Wos xenonnal nagyjából 0 eredménnyel. De jó alku alap lesz, hogy nincs meg az izzó.
(#) kiss01 hozzászólása Okt 23, 2010 /

Van egy szaki aki azt állítja hogy egy bizonyos hm tipusu izzóval szinte bármilyen projektor meghajtható,vagyis egyen, váltóáramú, kis, nagyfeszültségü projektorban tud működni.Itt nem volna szükség az elektronika kijátszására mivel ő hajtaná.Pár típus kivételével mindenhol működik.Viszonylag olcsó 5000 huf az élettartam 5000óra.A szépséghibája hogy nem túl kontrasztos a kép.Foncsort lehetséges házilag készíteni?ki, mit tud??
(#) kiss01 válasza mhatalyak hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Csá!
Milyen projiba raktad bele?sikerült az elektronikát kijátszani,mekkora a lámpa mérete,képet tudsz felrakni a kivetített képről ha lehet?Felkeltette a technikád a kiváncsiságom.
(#) Dzót hozzászólása Nov 26, 2010 /

Üdv!
Van egy lámpahibás Toshiba TLP 561 es projim. Elvileg egy egyszerűbb fémhalogén izzóval helyettesíthető egy UPS izzó ahogy olvasgattam. Van itthon nagyméretű 125 wattos higanygőz lámpa csak azt szeretném kipróbálni hogy a projektornak jó-e a tápegysége illetve érdemes e új izzót venni hozzá. Egy 150 wattos UPS helyére beköthetem a higanygőz lámpát? Vagy valami tönkremehet. Nem tudom milyen különbségek vannak egy"higanygőzlámpa" és pl egy osram powerball nevű izzó között.
(#) nikoloko hozzászólása Nov 28, 2010 /

Szia
Valaki tudna nekem segíteni, Van egy multisync Mt1035 projektorom, a lényeg ,hogy pár hete durrant egy nagyot és az izzó belülről kitört, próbáltam visszaforrasztani de semmit nem csinált, így az izzóról le is mondottam. Régen volt egy másik prójektorom, ami egy újabb típus, az mikor kiégett benne az izzó, kattogott, próbálta begyújtani a lámpát, de ez a régi fajta projektor nem csinál semmit ,csak villog.

Az izzó érzékelőt szeretném kijátszani, de nem jutottam eddig semmire, mellékeltem képeket, és lenne egy 12 V-os izzó ami nagyon erős, az jó lenne, azt tudnám is külső tápról működtetni.
Tehát a tápról kettő csatlakozó megy az izzó elektronikába. Az egyik a piros-fekete, abban valami 270 V-ot mértem, a másik csatlakozóban 3 db sárga és 1 fekete kábel fut.
És van egy ami a projektor nagy paneljába megy (sárga-barna-piros-narancs).
Ha az izzóelektronikát lehúzom, csak a piros-fekete csatlakozóban van áram, a másik 2 csatlakozóban akkor mérhető kb.2 és kb 5 V ,ha azok az izzó elektronikára rá vannak dugva, tehát onnan jön.
(Egyforma színű karikával jelöltem amik egymásba mennek csatlakozók.)

Nem tudom, hogy a GND (föld) azt melyikhez próbáljam kötni, esetleg ellenállás is kell? valamint az izzó elektronikán van egy 4-4 lábas ic is.
Nem tudom, tudnátok segíteni?
Nagyon köszönöm.

Tettem fel az izzóról is egy képet, ha sikerül megoldani a közeljövőben, akkor a kivetített képről teszek fel képet és szerintem tudok szerezni ilyen izzót, ha kell majd valakinek, csak elöbb sikerüljön, kérdés milyen képet ad.

5.JPG

(#) rolie válasza nikoloko hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia!
Egy kicsit zavaros amit írtál, de a fórumon többeknek bevált módszert leírom:
Van a kábel, ami az alaplapra megy a lámpa tápegységtől. Ebből az egyik vezeték GND (a legnagyobb fémfelületekkel össze van kötve), egy másik vezetéken van kb. 2-2.5V. Ez utóbbit kell GND-re húzni egy kb. 1kOhm-os ellenállással.
(#) nikoloko válasza rolie hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia
Köszi, lassan kezdem érteni
Tehát van a 4 kábel
Narancs-Piros-Barna-Fehér

A narancs a gnd, mert mikor a multiméter egyik pólusát a fehérhez másikat a narancshoz, majd a narancs helyett egy másik fém rész, mindig 5,25 V volt.

Azt nem értem, hogy az ellenállást a Gnd és a fehér közé tegyem, vagy az sokkal jobb ötlet hogy a fehéret szakítsam meg és közé az ellenállás?

(egy apróság: a két középső kábel, csak együtt ad 2,8 V-ot (a piros és barna)
(#) rolie válasza nikoloko hozzászólására (») Nov 28, 2010 / 1

Szia!
GND-t én a helyedben OHM mérés állapotban mérnék a drót és egyéb fémrészek között (közel 0-nak kell lennie), vagy ha van dióda/szakadásvizsgáló funkció a multimétereden az még jobb, mert sípol
Ezután, ha megvan a GND ahhoz mérj mindent. Elméletben földhöz képest kell lennie az egyik dróton kb. 2.5 Voltnak, ezt a drótot kösd ellenállással földre.
A drót megszakítgatós módszer helyett azt javaslom, hogy a csatlakozó megfelelő lyukaiba dugd az ellenállás lábait (persze kikapcsolt állapotban).

Ha nem találsz földhöz képest 2.5 Voltot, akkor próbáld meg az ellenállást a két középső drót közé bekötni.

Olyan létezik ,hogy 2 Gnd legyen a 4 szín közül?

nagyobb fém részeknél, sípol a narancsnál és a feketénél is.

És mikor a Gnd és a piros közt mértem, akkor csattogott és szikrázott az izzó tápján valami.

/Egyenlőre az a bajom, hogy nem tudom pontosan milyen ellenállás kell hozzá. Néztem képeket a google-ben, majd egy eszköz paneljéről ellenállást szedtem le, de ezek szerint nem olyan kell/
(#) rolie válasza nikoloko hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Lehetséges, hogy 2 GND van. A kérdés az, hogy csak csippant egyet, vagy folyamatosan sípot? Ha folyamatos, akkor jó, ha csak csippan, akkor kondi van a vezeték és a föld között.
A szikrázás nem jelent jót (de lehet, hogy nem romlott el semmi). Ugye kikapcsolt (és kihúzott) állapotban mérted a projektort?
Másrészt a méréseket úgy kell elvégezned (mid az ellenállás, mind a feszültség mérést), hogy a csatlakozó nincs a tápra rádugva, mert az alaplapot akarjuk átverni, nem a tápot.
Ha az alaplap felől nem férsz hozzá mérési pontokhoz, dugj egy-egy tűt a csatlakozó lyukaiba.
Az ellenállás meg jó lehet, mérd meg multiméterrel, hogy mekkora az értéke (kb. 500 és 2000 OHM közt bárminek jónak kell lennie). Így néz ki
1kOhm-os ellenálláson a színek ha 4 gyűrű van rajta: barna, fekete, piros, arany(vagy ezüst), ha 5 gyűrű: barna, fekete, fekete, barna, barna(vagy piros)
(#) nikoloko válasza rolie hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Elösször bedugva mértem, majd kihúzva.
Folyamatosan sípolt.
A szikrázás előidésénél az sem volt mindegy ,hogy állt a multiméter + és - része.
Megnézem újra a Gnd-t, de szerintem megvan.

A második és a negyediknél volt különböző. Tehát a 4 közül akkor az maradt ki.

A mérési adatok a Gnd-ről a másodikra (piros) csatlakozva 2,8 V.
És a Gnd-ről a negyedikre (fehér) csatlakozva 5,25 V.

Azt hiszem, a mikor a piros és a fehér közt mértem akkor volt szikrázás a másik panelen.
Köszi, hogy ilyen kitartó vagy, én nem adom fel.
Hátha sikerül. Remélem nem romlott el.
(#) rolie válasza nikoloko hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Ha találsz megfelelő értékű ellenállást, akkor valamelyik GND és piros közé tedd.
Ha működik ,akkor nem is lesz szükséged a lámpa tápegységre (kivéve ha hiányolja az alaplap).
Ha nem találsz megfelelő ellenállást, akkor elmész egy alkatrészboltba és veszel. Valószínű, hogy furcsán néznek majd, hogy egy darab 3 Ft-os alkatrészt akarsz venni. Esetleg ha van szervíz a közeledben, ott is próbálkozhatsz, ez elég gyakori alkatrész, meg olcsó, szóval lehet, hogy ott is kapsz.
(#) nikoloko hozzászólása Nov 29, 2010 /

Próbáltam 1k ellenállással 1 a piroshoz ,majd úgy nem ment, aztán 1 a piroshoz és 1 a fehérhez, de a fehérnél mindig megmarad az 5,25 V-ból kb 1,47 V, a Pirosat sikerült lehúzni 0-ra ,de viszont akkor is villog pirosan a hiba led.

Szerinted ,ha tudok szerezni 1,5 k ellenállást ,menni fog?
(#) rolie válasza nikoloko hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Kisebbel próbálkozz, 500 Ohm körül, akár 2 db 1 kOhm-osat párhuzamosan köthetsz. Ha olyan van, akkor 300 Ohm-ig nyugodtan lemehetsz az ellenállással.
Egyébként totál lehúzott lámpatáppal próbáltad, vagy csak azt egy csatlakozót húztad le? Lehet, hogy az elektronika hibáját/hiányát érzékeli.
Másrészt nálam is volt egy olyan hiba, hogy a lámpafedelet nem raktam vissza, és annak is van egy érzékelője, az jelzett hibát. Ha megvan a projektor kezelési útmutatója/töltesz le, akkor érdemes először kiokoskodni, hogy mi a baja! Én a lámpafedő miatt szívtam 2 órát.

Szerkesztés: Itt a doksi(angol)
Ez alapján, ha kb. másodpercenként villog, akkor a lámpa vagy szűrő fedél nincs a helyén. Ha 8 másodpercenként villan, akkor a hűtőventi állt meg, ha 12 mp-enként villan, akkor nem tudja begyújtani a lámpát.
(#) nikoloko hozzászólása Nov 29, 2010 /

Kb. Másodpercenként villan, Pedig még multkor leragasztottam a pici kapcsológombját a lámpafedélnek, a szűrőre nem gondoltam még, lehet azokkal van baj, meg fogom nézni. Holnap délután érek haza és megfogom nézni.

Az ellenállásokat úgy próbáltam, hogy össze volt dugva minden (nem húztam le az izzó tápját) és az alaplap csatlakozójánál a pici lyukakba dugtam bele az ellenállást és az ellenállás másik felére egy kábelt sodortam ami a túloldalon egy nagy csavarra van rákötve, az a Gnd.

Viszont ezt a 300 Ω - 500 Ω -okat nem értem. Azt hogy lehet mérni a multiméterrel és ha több ellenállást párhuzamosan kötök megnövekszik duplájára? vagy hogy?
DT9205A multiméterem van.
Képzeld a multiméteren eddig sosem mértem ellenállást, nem is tudtam hogy kell ,de ma rájöttem.
Nagyon köszönöm a segítőkészséged.
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem