Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   109 / 577
(#) hatvanasjocó hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Mai szerzeményem AR302 ORION. Nem volt kamrába kidobva, szól csak belül kicsit poros...........
(#) llaci56 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Szépen egyben van a készülék.
Én mostanában nem szerzek. El kéne jutnom a meglévők feldolgozásához...
(#) Action2K válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Idézet:
„El kéne jutnom a meglévők feldolgozásához...”

Nekem is , de azért egy 70 éves rádiót (maradványt) nem hagyok ott 600+postáért.
(#) llaci56 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Persze, én se...
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
...a fizető cetlire!
(#) hatvanasjocó hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
30-as évekbeli rádiókhoz készült Philips hullámcsapda. Ramatyból lett helyrehozva.
(#) Papimanó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Gratulálok,-szép munka!
(#) hatvanasjocó válasza Papimanó hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Ez volt a maximum amit ki lehetett hozni belőle. A forgókondi tengelye aluminium hüvelyben van, aluminium anyával annyira össze oxidálódva, hogy roncsolás nélkül nem lehetett volna a vas rögzítőlapot derékszögbe forgatni. Ezért aztán a csiszolás, tisztogatás után a kivezető spirálrugót pótoltam, a szövetborítású csatlakozó zsinórt fekete cérnával javítottam a foszladozó helyeken. A litzével készült tekercs alsó kivezetése szakadt volt, ezt tűvel kipiszkálva ki lehetett húzni a tekercs alól. A régi forrasztásokat leolvasztva újra ónoztam a forrfüleket és a litzét és visszaforrasztottam a tekercset. Egy detektoros rádió elé csatlakozva a Katolikus rádióról majdnem 100 %-osan kiszűrte a Kossuth adót.
(#) sanyi01 hozzászólása Jún 3, 2010 /
 
Hali Mindenkinek!

Restaurálással, gyűjtéssel foglalkozom, kb 160 db rádióm és egyéb készülékem van, köztük két '50-es évekbeli Orion és egy későbbi ismeretlen szkópcsövű amatőr oszcilloszkóp

Egy kis segítséget szeretnék kérni az egyik, 1959-es évjáratú Orion oszcilloszkóp javításában:
"TR/3 Tv hangoló oszcilloszkóp Orion Műszer Osztály"

A teljes szkóp megvan darabokban, brutális méretekkel, 13 cm-es ernyővel, csövekkel.

Sehol semmilyen műszaki rajzot nem találtam eddig, még a gugliban sem, mint ha ez a készülék nem is lett volna olyan híres az Orion műszerek közül.

Akitől szereztem, már elég idős, nem emlékszik semmire, ráadásul 30 évvel ezelőtt ő szedte szét, majd kirakta a pecuba... Rajza neki sem volt, vagy ha mégis már nincs meg...
(#) Bencze.k hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Sziasztok.Van egy kérdésem.Illetve sok kérdés.Tegnap csereberéltem egy 1967 kiadású csöves rádiót,valami Bulgár cucc.(kép mellékelve).Nem tudok semmit az előéletéről,hátlapot leszedtem,minden a helyén (elvileg),a csövek nagyon újnak néznek ki,semmi kokler taknyolás benne,sem bogár,sem pókfészek,sem varjú nincs benne,szóval szép tiszta a belseje.A külseje gyakorlatilag karc-ütődés-ázás mentes.Hangszórói(3db,1 nagy ovál,2kb 10cm kerek)hibátlannak néznek ki.A kérdésem,ha bedugom,mi a legdurvább ami történhet azon kívül,hogy leveri az automatámat??Gondolok durr,pukk,füst,nagy bumm stb stb.. Nyilván ha oké minden akkor örülök.Köszönöm előre a tanácsokat,nem vagyok láma a témához,de ez lenne az első elektroncsöves cucc,amit megpróbálnék életre kelteni.Tudom,hogy itt nem 12v cikázik,szóval nagyon óvatos leszek.Ameddig nem válaszoltok,nem helyezem üzembe.

20100606.jpg
    
(#) hatvanasjocó válasza Bencze.k hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia! kapcsolási rajzot a mellékelt linken letöltheted.
Bekapcsolás előtt ellenőrizd:biztositék, zárlatra: hálózati bemeneti zavarszűrő 2x5 nF, 2x50,mikrofarád anódfesz. szűrőkondi, 1x50 mikrofarád pufferelkó, egyenirányító szelén ha nincs zárlat ezek között akkor bekapcsolhatod. Ezután kiderül milyen kérdéseid lesznek még..........Bővebben: Link
(#) gkari válasza Bencze.k hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Bekapcsolás előtt állíts át 240V-ra. A feszültségeket jobb "hideg" műszerrel mérni, mint DMM-el. Én még megnézném az EL84 katód, és anódköri kondijait is, valamint esélyes, hogy a hullámváltót is érdemes lesz takarítani. Ez egy egész jóhangú készülék, nekem is van.
Üdv!
(#) Bencze.k válasza gkari hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Köszönöm a tanácsokat,ha lesz időm,este belenézek,megcsinálom amit mondtok,majd kapcsolom.Köszönöm még egyszer.
(#) kisgeri hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Sziasztok! Bemutatom a legújabb szerzeményemet, egy Orion 418A-t. Sajnos hiányos (gombok; egyik skálaüveg - és a maradéból is csak az egyiken épek a feliratok; hátlap; embléma az elején) belül viszont teljesen komplett. Élőben még sosem láttam ilyen gépet, ezelőtt azt gondoltam, hogy méreteiben kb. az Orion 442 4 üveges változata lehet kinézetre. Így meglepődtem milyen pici, de szerintem nagyon szép rádió. Mivel hiányos, a kávával további terveim vannak, de úgy hogy visszaalakítható legyen, ha véletlenül a hiányzó alkatrészekre rábukkannék valamikor.
(az első képen alul is van egy rádió, lehet tippelni mi az, elég jellegzetes formája van )
(#) Action2K válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Orion 55-höz hasonlít, vagy valamilyen EKA (Standard).
(#) kisgeri válasza Action2K hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Az első majdnem telitaláltat, Orion 56. A káva teteje és a fényezése fel lesz újítva, de egyébként szépen, nagy hangerővel szól, mindene eredeti. (a vásznat leszámítva)

O55&O418A.JPG
    
(#) Action2K válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Szép darab! Én a vásznat is kicserélném eredetibbre. Várjuk majd aképeket, ha kész lesz.
(#) hatvanasjocó válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Mennyire hiányos? Ha belül egyben van akkor érdemes egy új üvegre költeni, ha belül hiányos akkor írd le mi hiányzik hátha tud valamelyikünk segíteni.Bővebben: Link
(#) kisgeri válasza Action2K hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Lesz hozzá másik vászon, épp most kaptam a jó hírt!
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Üvegre szívesen költenék, mert igazából csak ezen múlik. Mindkét oldaláról hiányzik még a gomb is, és nem is tudom, hogy milyen másik rádió lehetett még, ami ugyanilyen gombokkal volt. Belül teljesen komplett, semmi sem hiányzik. Üveget hol lehet csináltatni hozzá, nem tudjátok véletlenül?
(#) Action2K válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
A vaterán van valaki, aki utángyártott skálaüvegeket árul. Hátha gyárt megrendelésre is. Már én is gondolkodtam, hogy érdeklődöm nála. Sőt, llacival is beszéltünk róla, hogy hogyan lehetne magunk gyártani. Nem tudom, hogy hogy áll vele.
(#) Gafly válasza Action2K hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Meg a nosztalgiás börzéken is szokott egy úr árulni, álltalában a nagyterem ajtajánál közvetlenül balra szokott lenni...
Magad milyen technikával gondoltad kesziteni?
(#) hatvanasjocó válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Csizmadia Zsolt Győr
Telefon: 06 30 9717 814
Ez az úr gyártja az üvegeket! Bocsánatos bűn ha ideiglenesen csak hasonló gombokat teszel fel.
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Köszönöm az infókat! Remélem van ilyenhez is mintája, mert én ugye nem tudok biztosítani. A gombokat én is így gondoltam megoldani
(#) Bencze.k válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Fejlemény.Ma bekapcsoltam.De a ksss,brrrr,hsss,tdkk,tdkk,meg egy érdekez bzzzz hamg jött ki a hangszórón.De nem füstölt,nem durrant,és nem izzott. A csövek "világítanak",a varázsszem is Szóval ennyi.Ha szembe állok a rádióval,van bal oldalon egy "tekerő" van ilyen,hogy ferrit meg hangerősítő. Ott nekem csak egy kis . van a 4 és az 5 között.Azon az oldalon csak a külső tekerőre reagál óvatos,a fent említett hangokkal.A bal oldalon a belső tekerő nagyon lazán jár,fokban mérve 30-40fok aztán sehova jó helyről.Mindent végigpróbáltam,mindent minden variációban,de semmi.Szóval most itt tart a project.De legalább nem repült a levegőbe Van egy érzésem,hogy ezt nem úszom meg (atomra szétszedés nélkül)
(#) moltam hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Helosztok.
Szereztem egy Vidi Szimfónia de Luxe t. Egy kis idővel a bekapcsolása után a hangszóró pattogni kezd és a végcsőben zöldes villanások látszanak. A varázsszem ernyőjén a fény a pattanásokkor visszább húzódik. (Gondolom rángatja az ECL az anódfeszt.) Ha kiszedem az ECL86 ost nem jelentkezik a hiba.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
A kimenőtrafó szekunderén 2.7ohm ot a másik szekunderén 9.3ohm ot a primerjén 317ohm ot mértem.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
A hangszínszabályzót teljesen letekerve maximális hangerőn megszólalt a rádió. Ha a hangszínszabályzót egy kicsit is feljebb tekerem, a hangszóró pattogni kezd.
(#) zolika60 válasza moltam hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Gondolom kontakthibás a potméter. Pontosabban a csúszkája le sem ér a csúszópályára csak a végén a szegecshez ér hozzá.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Elírtam, a szabályzót teljesen feltekerve nem pattog. Rövidhullámon kis hangerőn is hangosan szól. Megnézem, hogy kontaktos-e a poti.
Következő: »»   109 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem