Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   1 / 197
(#) KBal76 hozzászólása Jún 9, 2010 1 / 1
 
Üdv mindenkinek!
Főképp a Nagy Vízen túl léteznek projektek házilagos 3D nyomtató előállítására, sajnos idehaza nehezen beszerezhető alkatrészekből, illetve a vezérlő szoftverek beüzemelése is körülményes. Ezért gondoltam, fejleszthetnénk magunknak HW+SW megoldás(-oka)t egyaránt.

Néhány külföldi "csináld magad 3D nyomtató" projekt:
http://reprap.org
http://fabathome.org
http://makerbot.com

Működési elvük nagyon hasonló, hőre lágyuló műanyagot olvasztanak meg, 220`C környékén, (mint a közismert ragasztópisztoly, csak a hőfok és az anyag más) és ebből az olvadékból építik fel, 3 tengelyes CNC gépre hasonlító** eszközzel a kívánt tárgyat. A felépítés szó szerint értendő, a kívánt alakzatot (magassági) szeletenként rajzolja ki (vagyis tölti ki) a mechanika. Az előállított tárgy felületi minősége nem tökéletes, de ez sokszor nem is követelmény.

**: Azért `csak` hasonlít a 3 tengelyes CNC gépekre, mert egyrészt a mechanikai merevsége töredéke az ilyen jellegű gépekének (nincs nagy igénybevétel), és a pontossága sem a század-milliméteres nagyságrendbe esik, viszont a vezérlés szempontjából nagyon hasonló a 3 tengelyes CNC gépekhez (XYZ irányú mozgás+fej motor).

(Alternatív anyag, működési elvben azonos: nem-hígan folyós ragasztót (vagy sziloplasztot) nyom ki az olvasztott műanyag helyett.)

Néhány "kinyomtatott" tárgy (képe):

fényképező kiegészítők
Kép
kamera panorámafej (bátraknak!)
Kép
Kép
ház makett (vasútmodellezőknek)
Kép
egyedi készülékház
Kép
Kép
csapágyház, gépalkatrész saját projekthez
Kép
Kép
Kép
Kép
hogy legyen valami hasznos is: egyedi süti-tésztaszaggató
Kép

Ezek a (létező) projektek főleg nem Win. rendszerre lettek kitalálva, illetve olyan keretrendszerek meglétét követelik meg, amik feltelepítése sok fejtörést okozhat.
A mechanikai felépítés az eltérő lehetőségeink miatt nagyon változatos lehet, de elektronikailag van pár sarokkő (szerintem) ami meghatározó kell legyen. SW téren, az az ideális, ha egyetlen futtatható(.exe) program lefedi a szükséges problémákat (3D fájl megnyitás, feldarabolás /Z irányban/, fej-útvonaltervezés, gép irányítás). A kommunikáció a géppel, mivel a hagyományos soros és párhuzamos portok kihalóban vannak, így az USB kell legyen.
Elkezdtem kifejleszteni egy ilyen programot, jól haladok vele, az útvonaltervezésig meg is van, illetve salgóbol és egyéb vasakból, görkori-csapágyakból egy mechanikát is összedobtam, (félkész, még motorok nélkül). Mivel PIC mikrovezérlőkhöz értek valamennyire, és ezek könnyen beszerezhetőek itthon, így erre gondoltam, mint cél HW.
Remélem nem csak engem érdekel a téma.
(A CNC témától ez a projekt elég messze esik, mechanikai vonalon, fentebb vázoltam miért.)
(#) magitor hozzászólása Jún 9, 2010 /
 
Nekem nagyon teszik az ötlet ilyen gépet volt szerencsém látni élőben, illetve egy kicsit komolyabb változatát ami fémet nyomtat viszont ott már lézeres technológia van, teljesen zárt tér a nyomtatáshoz, meg az alapanyagok szinte beszerezhetetlenek. Nekem spec szükségem lenne rá már csak azért is mert fémmegmunkálásnál is jól jöhet ha mestermintát készítesz ezzel lehet a viasznak egy alapot adni és arra rávinni, alakítani stb. Kicsit többet meg tudnál osztani a dokumentáltad az eddig megépített dolgokat, persze ha publikus?
Ha közösségileg bele akarunk vágni akkor szerintem le kellene tenni egy építési tervet szisztematikusan részekre bontva mint a hardver elemei, gondolok itt elektronikára és mechanikára, illetve a sw elemeire, viszont ebben én nem vagyok otthon sajnos, míg az előbbiben igen, főleg mechanikai részén.
(#) KBal76 válasza magitor hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Eddig amit építettem mechanika, az így fest (képek csatolva), a sín nincs nagyon túllihegve, de azért finoman jár.
A progit is feltolhatnám, még nagyon béta, a használata sok magyarázatra szorul, illetve fejlesztem a router képességeit. Természetesen nincs mit vezéreljen, így csak képernyőre darál, STL fájlokat eszik, OpenGL megjelenítéssel, és csak egy-egy szeletet tervez egyszerre.
(#) KBal76 válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Na azért feltolom hogy mégis legyen valami.
A fájl betöltése után egérrel és schrollal lehet forgatni a tárgyat, (bezippeltem egy STL fájlt, hogy legyen mit betölteni), a Ctrl +egér vagy schroll mozgatja a kamerát, a 2D nézetnél megadott magasságon elvágja a tárgyat, és az útvonal tervezése (köv.gomb) tervezi meg az aktuális útvonalat. Megadható a "szerszám" átmérô az opciókban. A tervezés a STOP gombbal megállítható. Jobbról a második gomb megmutatja a fej útvonalát tisztán. (Még nem optimális.)

STL_RPP.zip
    
(#) hgpl válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Érdekes... én is most kezdtem el foglalkozni a témával egyelőre a tervezés szintjén. Célom: a legyegyszerűbben és a számomra elérhető legjobb minőségben...
(#) lidi válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Milyen anyaggal fogod etetni ? És hogyan olvasztod meg, és fecskendezed ki ?
(#) magitor válasza lidi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Szerintem erre egy olyan megoldás lenne jó "lowcost" persze ha lenne egy tartály amibe belemegy a műanyag granulátum gravitációs úton belepotyognak egy fűtő rendszerbe ami lefelé néz és valamian csap van beleépítve ami szabályozza az átfolyást. Viszont ezt melegíteni kell hogy ne kössön bele.
(#) SALáta hozzászólása Jún 9, 2010 /
 
Nyomtatóból és némi mechanikából a hobbycnc fórumon csináltak 3 ds nyomtatót, vizet lövell ki a patronból gipszre. Ennyit tudok róla. Ha elég a gipsz akkor ez is jó lehet
(#) KBal76 válasza magitor hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Az anyagot meg kell találni még a "magyar piacon". Ami biztosan rossz, az a fű-szegélynyíró damilja (3mm, de hőre nem lágyul). Mindenképp egybefüggő szilárd hozaganyag kell, a granulátum nem jó, olvastam egy külföldi blogban, kísérleteztek vele, de a mechanika, ami bepasszírozza a fejbe a darát, annyira rázkódna, hogy a fej nem pozicionálható. Amit alkalmaznak elv, ugyanaz mint a CO2-hegesztők hozaganyag adagolása: két henger közé szorított hozaganyag (a műanyag) kényszermozgása.Kép
Ezt a mozgó anyagot egy ~220`C -ra felfűtött "csőbe" passzírozza, aminek a kimeneti nyílása szűkebb. Egy másik megoldás szerint, mint a csigakerék, egy M8 menetes szárral (= jó hosszú csavar ) közel párhuzamosan fut a hozaganyag, amit így magával húz (mint az álló anyát a forgatott csavar).
A külföldi kidolgozott működési elvek jók szerintem, az anyagot kell megtalálni, illetve a vezérlést "hazaira" cserélni.
(#) KBal76 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Igen, ez a "poros" megoldás se rossz, itt meg kellene oldani a por ismételt egyenletes terítését, ez se bonyás, csak hát a gipsz nem sok mindenre jó, max. öntőformának. Amúgy, mivel a SW amit fejlesztek, legyártja a rétegeket, tehát már csak ki kell nyomtattatnom, ami nem ügy. Plusz persze a Z mozgása az asztalnak, és a porterítés.Példa is megoldandó. A felbontása ennek a legjobb, a mai "gyári" 3D nyomtatók is így működnek, csak persze nagyon más alapanyagokkal.
(#) magitor válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
akkor hőre lágyuló műanyag szálban a megoldás. Anyagai PE HDPE vagy UDPE szerintem.
(#) KBal76 válasza magitor hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Szakirodalom szerint extrudáláshoz használható műanyagok:
(CA) Cellulose Acetate
(CAB) Cellulose Acetate Butyrate
(PVC) Polyvinyl Chloride
(HDPE) High Density Polyethylene
(HMW) High Molecular Weight Polyethylene
(UHMW) Ultra High Molecular Weight Polyethylene
(LDPE) Low Density Polyethylene
(LLDPE) Linear Low Density Polyethylene
(ULLDPE) Ultra low Density Polyethylene
(MDPE) Medium Density Polyethylene
(HPP) Hompolypropylene
(CPP) Copolypropylene
(TPU) Thermoplastic Urethane
(PETG) Polyethtlene Terephthalate-Glycol Modified
(ABS) Acrylonitrile Butadiene Styrene
(HIPS) High Impact Polystyrene
(FPVC) Flexible PVC

Az ABS a legnépszerűbb külhonban.
Néhány olvadáspont képen:
(#) KBal76 hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Továbbfejlesztettem a fej-útvonaltervező progit, most már jóval optimálisabb útvonalat készít, persze még nem tökéletes, de már lehet az elektronikai részen is agyalni.
Próbálása nagy vonalakban: (balról számolva írom a gombok számát)

-Fájl betöltés (1) két fájlt mellékeltem
-2D nézet (4) ha esetleg hibát ad akkor újra nyomni
-Út tervezése (5) itt megadható a metszés magassága
A megjelenô sárgaság mutatja a sikeresen lefedett részt.
-Út animált megjelenítése (11) Az animáció nem állítható le! (még. csak ha a programot kiütöd)

Az opciókban pár beállítható paraméter van.

STL_RPP.zip
    
(#) dzsimi84 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Üdv!

Nagyon tetszik a project, igazán érdekes dolgokat lehetne készíteni vele.

Már régóta gondolkodom házi "műanyag öntésen", szívesen részt vennék a fejlesztésben.
Remélem van még érdeklő ebben a témában

KBal76, miben írod a vezérlő szoftvert?

Üdv: Jimmy
(#) lidi válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Csak egy ötlet, ha már nyomtatóról beszélünk: nem lenne egyszerűbb "pixel" -eket nyomtatni a vektoros mozgatás helyett ?
(#) ds9q52 hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
sziasztok

örülök hogy Magyarországon is kezd az ügyeskedők között terjedni ez a technológiai kíváncsiság.
nagyon jó dolognak találom, per pillanat én is ebbe az irányba specializálódok/tam, pont egy 3d nyomtatót akarok építeni, mondjuk nem ezt az FDM technológiát, mert a huzaladagolásos ABS vagy polietilén alapú technológiák 3%os zsugorodása miatt nem igazán mérettartóak, lassúak, mondjuk tény hogy a legolcsóbb technológia és ezért is terjed ennyire

Inkább SLS (selective laser sintering) technológiákat vagy egyéb szinterező eljárásokat pártolom, 4 okból

1. a támaszanyag megoldáshoz nem kell külön algoritmust alkalmazni, se anyagot
2. elég csak a kontúrt kikeményíteni a szeleteknek később meg hőkezeléssel a test belsejét így sokkal rövidebb idő alatt lehetséges a gyártás
3. PA por alapot lehet használni ami elég jó mechanikai tulajdonságokkal bír jobb mint a PE vagy ABS
4. nem szükséges utókezelés vagy csak minimális, sajnos a technológiák költségében az utókezelés a teljes költség 40%-át teszi ki

mondjuk én inkább egy CNC vezérlőt vennék vagy aplikálnék, mert itt is csak 3 tengelyt kell vezérelni
, az ilyen lézeres szinterezésnél nincs probléma a huzaladagolásnál viszont az adagolásból több probléma adódhat, sajna a házilag készített nyomtatók többsége nem képes finom 3D testet létrehozni, mert csak termékfejlesztési úton lehet olyan fejet létrehozni amely képes a megfelelő minőséget létrehozni

ha valakinek sok pénze van akár egy DLP technológiás nyomtatót is építhet, az mostanában lett divat

de én maradok az eredeti elképzelésemnél, mert a 3D szoftverek képesek G-kódot generálni, és a vásárolható CNC vezérlőegységek ezt fel tudják használni

oh, jaj igen a DLP technológia pixel alapú 3D nyomtatás, valamint van még az OBJET-POLYJET technológia, ők egy izraeli cég, 96 piezo nyomtatófejjel nyomtat apró akril cseppeket amiket UV-val keményítenek ki, jelenleg ez a technológia uralja a piac 60%-át
sok reményt fűztek mindkettőhöz, de sajnos sok utókezelést igényelnek és lassabban készülnek el mint a vektorikusan felépített por alapú alkatrészek, hiszen ott nem szükséges a testek összes szeletét teljes egészében létrehozni, elég csak azok kontúrját, igaz a por alapúaknál nem feltétlenül használható ki az alapanyag összes mechanikai tulajdonsága, de egy szilikon öntőminta készítés belőle és abból rögtön készíthető akár 30 poliuretán másolat

egyébként pont abból írtam szakdogám hogy a pixel vagy a vektor alapú technológia az előnyösebb, és sajnos a pixel alapúnál a mérések alapján különböző irányokba eltérő pontosságot kaptam... később ezek korrekcióját dolgoztam ki, oh és költségvonzat pontosság alapján is érdekes megvizsgálni a kérdést sztem egy építés előtt
(#) ds9q52 hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
(#) csokosz hozzászólása Jún 15, 2011 /
 
üdv
én is sokat gondolkoztam már ezen. én a gipszes megoldásban látom a legegyszerűbb megoldást. műanyagot én már öntöttem. abban tudok segíteni bárkinek. nekem egy olyan megvalósítás kellene ami gipszel dolgozik. ha így ki tudnám nyomtatni a 3d s dolgokat akkor utána csak lelakkozom és lehet műanyagból készíteni utána a végleges modellt. számomra a programozás jelent a legnagyobb gondot és hogy az asztalt 0,1 mm es pontossággal sűlyesszem és a másik oldalon emeljem. ha ebben valaki tudna segíteni vagy valami ötlete van azt szívesen látnám. a lényeg az, hogy van egy egyszerű nyomtatófej ami tintát (vizet) permetez a gipszre 0,1 mm el sűlyed az asztal a másik oldalon feljebb emelkedik elsimítja és utána újra nyomtat. a vezérlés is problémás számomra mert nem nagyon értek az áramkörökhöz de megépíteni megtudnám. ha van valakinek ötlete azt szívesen megvitatnám.
(#) ds9q52 válasza csokosz hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
szia
hát én most kezdek majd bele az egyik ötletem egy újfajta 3D nyomtató megvalósításába, az a baj hogy sosem tudni hogy az a konstrukció működik e, az az összeállítás méret és egyéb dolgok jók e. Arra áramkör kreálása és felprogramozása hogy 3D modellből tudjon dolgozni sem egyszerű véleményem szerint, sok pénzt és időt visz el.
Nem akarok felesleges munkát tölteni jelenleg a programozással meg az áramkörrel így én rendelek egy olyan áramkört amire több motor és egyéb köthető és LPT porton keresztül géppel vezérelhető. Ebayen rendelem 15 ezer körül. Ehhez adnak szoftvert is mely G-kódolással vezérelhető, ez azért jó mert vannak 3d szoftverek melyek tudnak modellből G-kódot generálni a legyártáshoz. Szóval ez egyenlőre egy összefusizott dolog lesz, én így csinálom, úgy gondolom első prototípusnak ez éri meg a legjobban számomra, de ez csak egy ötlet.
így csinálták a RepRap 3d nyomtatósok is, onnan vettem ezt a megoldást. És azt a vezérlőt rendelem amit ők is használnak.
(#) ds9q52 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
hogy annak melyik felel meg teljesen nem tudom, de elvileg az Objet nyomtatókba töltött alapanyag is megfelel, arról a varinexnél érdeklődhetsz, ők az örs vezér térnél vannak.
szerintem bármelyik hőre reagens műanyag megteszi amibe raksz egy kevéske photoinhibitort (fényérzékeny anyagot)
ha az összetételére vagy kíváncsi:
- 40% Acrylic Monomer
- 40% exo – 1.7.7 – trimethyilbicyclo [2.2.1] hept – 2 – y1 acrylate
- 1-20% urethane acrylate oligomer
- 20% acrylate oligomer
- 20% epoxy acrylate
- 1% photoinhibitor
(#) ds9q52 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
de az anyag nagyon drága készülj fel rá.
felrakok egy technológiai pontosság-nyomtatási költség diagramot
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy kis csemege: Bővebben: Link
(#) Fizikus válasza ds9q52 hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
En is tervezem, hogy epitek egy 3D nyomtatot.
Megvettem az alabbi konyvet, ez alapjan nem tunik olyan neheznek:
Printing in Plastic
Arra gondoltam, hogy ki kellene probalni valamilyen gyorsan koto Epoxy gyantaval is, es akkor egy fecskendos megoldassal lehetne adagolni az anyagot a nyomtatashoz. Hasonloan a fabathome weboldalon levo megoldashoz...
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 6, 2011 /
 
3d homokprinterBővebben: Link
(#) padrenalin válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Kedves KBal76! Érdekelne milyen irányban sikerült továbblépned, mert engem is elkezdett foglalkoztatni a téma és belevágnék magam is vagy csatlakoznék akár megakadt projekthez is! Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra!
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Szia! Érdekelne meddig jutottál a megkezdett projektben és milyen akadályokba futottál bele. Élethű és életnagyságú emberalakok mintázására alkalmas "szobornyomtató" létrehozására szeretnék csapatot szervezni és ehhez kellene minél több információ és tapasztalat!
(#) ds9q52 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Szia Zsolt!

Életnagyságú szobornyomtató nagyon jól hangzik.
És milyen alapanyagból szeretnél majd nyomatni?


Nekem az indukciós 3D nyomató projektem állóban. Legfőképpen anyagi dolgok miatt. Ezért egy egyszerűbbet fejlesztek, most fejezem be a kisebb nyomató konstrukciós tervezését 3D-ben, remélem mielőbb neki tudok majd állni az építésnek.
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Triviális megoldás az agyag lehetne, aminek ideális tulajdonságai vannak a homogén masszaképzéshez. Persze minden más is érdekes lehet... pl. precízen adagolt PUR-hab is lehetne opció, bár ennek azt hiszem nehezen kontrollálható a terjedése.
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Igazság szerint a méretbeli korlátokat feszegetném, mivel igen költséges lenne egy embernagyságú, de ennek ellenére nagy pontosságú keretszerkezetet megépíteni, más alternatívát keresnék. Nem vagyok naprakész fizikából, úgyhogy nagy balgaságokat is írhatok, ha nem vigyázok, de itt van egy: a lézersugár irányát és fókusztávolságát használva nem lehet az agyagot térben kiégetni? Persze feltételezve azt, hogy odajuttatjuk a megfelelő pozícióba, lézersugár útjába.
(#) ds9q52 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Őszintén a nyomtatással előállított alkatrészek nem bírnak jó mechanikai képességekkel.
Az iparban funkcionális darabokat úgy készítenek, hogy kinyomtatnak egy alkatrészt, majd abból készítenek egy negatív öntőformát amibe poliuretán gyantát öntenek.
Kisebb szerelvényeket nyomtatnak és abból állítják össze a nagyobb tervezett dolgokat.
Vannak ilyen lézeres gépek. LENS DMD neveken terjedt el. Ezek az alapanyagot por formájában szórják a lézerfejnél a lézer útjába. Illetve van a legelső technológia az SLA, itt egy folyadék mederben a folyadék felszínét keményítik ki lézerrel majd engedik le a folyadékban álló asztalt.
Én is lézeres gép tervezésének vége felé járok.
De az én tervezetem csupán 40x40x30 cm-es darabok előállítására lesz képes, és őszintén megvalva már nem lehetne 3D nyomtatónak nevezni. Mert ugyan lézerrel állít elő gyors prototípust de nem funkcionális darabot hanem szilikon öntőmintát. A lézer a szilikonban szabadon mozog, és abban mint egy 3D gravírozó kivágom a belső felületi kontúrt. Majd a szilikon hasábot kettévágva kapok egy öntőmintát amivel 6-35 funkcionális prototípus öntésére elegendő.
Kisebb lézerteljesítményt igényel, és a berendezés csupán egy 10x60x60 cm-es asztal lesz, melyre csak rá kell helyezni a szilikon tömböt és a védő burkolatot.
Mondjuk ezen a praktikus konstrukción elég régóta töröm a fejem.
Következő: »»   1 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem