Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 97
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Bár én nem foglalkozom műsorvevőkkel de leírhatod, abból is tanul az ember.
Viszont ami nagyon érdekel de sehol nem találtam róla gyakorlati dolgot, egy rf erősítőfokozat zaját hogy lehet megmérni ha nem rendelkezünk sok milliós műszerparkkal?
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Nem kell hozzá milliós műszerpark, csak egy zajgenerátor, és egy szélessávú (valódi, termisztoros) RMS milivolt mérő.
A zajgenerátort meg lehet csinálni egy 6AL5 kettősdiódából, telítéses üzemben, a fűtés szabályozásával lehet a kimenő zajteljesítményt állítani. Behitelesíted a zajgenerátort a milivoltmérővel, majd a milivoltmérőt a vevőkimenetre kötve megméred a kimenőszintet a vevőbemenet lezárásánál 50 ohm, vagy műantenna (HH, KH, RH sávban)és a generátort addíg tekered, míg a kimenöszint duplájára nem nő (+6 dB) amennyivel növelted a generátor zajteljesítményét annyi a vevő zajszáma dB -ben
Pl mikrohullámú vevőknek többnyire a zajszámát adják meg, érzékenység helyett.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Egyszer indítottál egy topikot, ahol egy jó kis RF generátor rajzát raktad fel. Szerintem azt kéne átalakítani rf mérések, műszerek tárgyalására, legalább többen is látnák, hogy milyen egy komplett generátor, és szükségleteikhez igazítva átszerkeszthetnék.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Én még itt a fórumon nem indítottam topicot. Esetleg erre gondolsz?
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Erre, de most látom, bocs, nem akartalak megsérteni.
De valóban ebben van a blokksémád. (teljesen korrekt)
Így már elgondolkodok, hogy értelmesebb lenne újat nyitni
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
[OFF]Irok a Moderatorak, es megkerem szepen nyissa meg nekunk es helyezze at. Eleg sokretu mereseket kell vegezni es lathato hogy jobb lenne merni tenylegesen, valoban meger par miset.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Nem éreztem sértőnek a hozzászólásod, és a magam nevében köszönöm hogy válaszolsz a feltett kérdésekre. Szendi én személy szerint nagyon örülnék egy ilyen topicnak mert rengeteg kérdésem lenne amit eddig sehol nem mertem feltenni tájékozatlanságomat leplezendő és más fórumokon is mindenki elegánsan elsiklik a részletek felett, pedig az ördög ezekben a részletekben rejtezik.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Irtam mar Szamocanak. Varjunk egy kicsit
(#) pucuka válasza (») Júl 10, 2010 /
 
Megnyílt
itt folytathatjuk
(#) gtk hozzászólása Júl 11, 2010 /
 
Sziasztok ! Vegre sikerult elorebb lepni. Az RTs elofokhoz ragaszkodva ebben a vevo tervben is meghagytam az autotrafos kicsatolast az elofokbol. Ma atkotottem direkt a rezgokorre kapacitivan, antenna lent kb 2, 2.5 m-en, elforditva (elre), es most a noaa17-el kuka elotti kiserlet keppen kiprobaltam es ugy szolt hogy ennel tobbet el sem varnek tole. Remelem holnap is igy fog szolni Ez nagyobb savszelesseghez vezet, de ez most nem igazan erdekel. Igy is volt akar 10 MHz is a -3dB-es savszelsseg. Ha muszaj lehet hasznalni preszelektort. (Azt meg ki kell majd probaljam,..)

Erdekelne a keresztdipol helyes pozicioja. (Tobb kepen is lattam keresztdipolt elre allitva.)
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Szia!
A zenitre merőlegesen állítsd az antennát, és az X szárai északkelet-északnyugati tájolásúak legyen. Nálam így volt alegjobb.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Szerintem az az auto trafos megoldas a baja a konverteremnek is. A massodik kor nem hangolhato jol, es elveszik a jel. Kiprobalom en is.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Kozben kiderult, hogy az antenna pozicioja sem jo. Leengedve az epuletek tetoszerkezete moge sokkal jobb a vetel, mint a magasban szabadon. Most kiprobalom a manzat teton, hatha nem kellene a 25m kabel foloslegesen. Lehet a tetoszerkezeteknek valami tukor hatasa, vagy miert van ez ? A tetotol kb. mennyi tavolsagra erdemes szerelni ?
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Szia!
Tedd rá a cserépre vagy palára. Amíg száraz a felület, addig nem szól bele a vételbe. Nekem egy hullámpala tetőre volt felrakva az antenna, ráadásul ferdén.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Ez is ferden volt epulet tetok kozott elrejtve, szemben 1 m -re hullampala teto !
Az eredeti helyen talan jobb volt, kozben en felemeltem meg vagy 0.5 m-t, de nem hittem volna hogy ez a gond. Teljesen veletlenul jottem ra. A cserep teton ha mukodik klassz lesz, mert akkor 3..4 m kabellal be tudnam vezetni.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Régebben írtam már erről az árboc-tető dologról. Senki nem hitt nekem. Ráadásul a kommersz kábelek viszonylag nagy csillapítását is meg lehet takarítani rövidebb hozzávezetéssel.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Most van 25 m kabel egyben, Ezt nem vagom el.Veszek 10m kabelt es akkor kikiserletezem hogy hol jobb. Most visszatettem oda ahol jobb eredmenyt adott, viszont kicsit kiemeltem a teto mellol. (...en meg azt hittem nem jo a radio...)
(#) gtk hozzászólása Júl 12, 2010 /
 
Sziasztok ! Ma 4m hosszu kabellal szobaban, padlon az antennaval 6.5 percig kristalytisztan lehetett venni a noaa17-et. Ha felemeltem a padlorol mar nem tetszett neki barhova is forditottam. Nem tudom hova tegyem,.. ezzel lesz meg munka. A 10 perc korulit el kellene ernem valahogy.
(#) atesz34 hozzászólása Júl 13, 2010 /
 
Hello !

Én sokat próbálkoztam az antennával szerintem a legjobb ha kirakod a tetőre.vagy legalább a földtől 2-3 méterre.
Próbáltam padláson , szobában is nagyon gyenge volt a jel.
Ha kirakod afrikától fog jönni egészen Angliáig.
(#) gtk hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Sziasztok ! A napokban olvastam valahol a Q javito aramkorrol, ami nem mas mint eppen begerjedes elott mukodo erosito. Eszembe jutott a korabbi vevoknel tapasztalt oszcillator tekercs erzekenyseg a vetel alatt. Lehetseges hogy volt valamilyen szintu gerjedes es emiatt volt mikrofon-szeru erzekenysege az oszcillator tekercsnek? (Ezt az uj vevomnel nem tapasztalom.) Emiatt megnott a bemenokor Q-ja, keskenyebb lett a sav, kisebb a zaj?
Tovabba erdekelne, hogy NE612 eseteben az oszcillator jelszintje mennyire befolyasolja a kevero kimeneten levo jelszintet?
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Az oszcillátor be van gerjedve. Azért oszcillátor. A mikrofónia teljesen normális jelenség egy FM-vevőnél. A mechanikus rezgésektől elhangolódik az oszcillátor, és frekvenciamodulációt okoz, a demodulátorral pedig hallhatóvá tehető ez a hatás.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Az elofokkal valo osszegerjedesre gondoltam...
Valamilyen szintu mikrofonia tapasztalhato FM vevoknel, de ebben is van kulonbseg. Korabbihoz hasonlo tekercs anyagnal most nem tapasztalom azt a szintu erzekenyseget (mikrofonia) mint korabban. Ezert az erdeklodes
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Bocs, félreértetem.
(#) gtk hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Sziasztok ! Ma igy nezunk ki fentrol: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Szia!
Szimpla infra képed is van? Az jóval többet mond a csapadékhullás helyéről és a zivatarfelhők elhelyezkedéséről.

Európa.jpg
    
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Ez az! Ez már komoly meteorolőgiai műholdkép. Köszönöm!
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Meg jott volna, csak leallitottam a felvetelt es atvaltottam a noaa18-ra ami kozvetlen utanna jon. Azzal mar csak ennyit tudtam felvenni: Bővebben: Link Remelem a dobozolas es a ferrit magos szuresek majd zavarerzekenyseg szempontjabol javitani fognak valamennyit. Ezuttal kerdeznem meg, hogy az audio es tap - kabelra a vevoben es azon kivul milyen ferrit gyuruket erdemes rakni? A PC tapbol meg egyebbol bontott 1.5 cm atmeroju ferrit magok ernek valamit? Vasba kell verjem a radiot
(#) Szebence válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Szia!

Tudnál nekem linket vagy valami infót adni, hogy milyen vevőt építettél? Meg mondanál róla egy-két szót?
Felkeltette az érdeklődésem, lehet, hogy én is építenék ilyet...
Esetleg pár képet tudnál mutatni a készülékedről?
Előre is köszi!
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Sajnos a zavar legnagyobb része az antennán keresztül jön be. Tehát a számítógép leárnyékolása lenne a legfontosabb, hisz ő a legnagyobb zavarforrás. Ugyancsk problémát okoz, ha a közelben zivatartevékenység van. Ez ellen a KF-erősítés növelése lehet javító jellegű, mert a légköri zavarok spektruma AM jellegű, és az FM KF-erősítők, demodulátorok nagy AM-elnyomással rendelkeznek. A földhurok ellen semmilyen ferritgyűrű nem véd meg. Egyébként a PC-tápok kimeneti gyűrűi jók zavarszűrésre.
Következő: »»   42 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem