Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Grundig SV1000

Témaindító: Szityka, idő: Júl 25, 2010
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Szityka hozzászólása Júl 25, 2010 /

Sziasztok!
A Kérdésem/problémám a következő lenne. Adott egy Grundig SV1000-es sztereó erősítő, nagyon szeretem/szerettem, még ebben a nagy melegben két ellenállás el nem durrant.
Másnap elmentem a boltba, az eladónak elsoroltam milyenen színkódú ellenállások kellenek. Az az egyetlen baj,hogy az egyik ugye eldurrantak, a másik oldalon meg hát..nem igazán lehet kivenni a színeket. Találtam itt az oldalon egy segéd programot, amivel színkód alapján kiírja, hogy mekkora az adott ellenállás.
A színkód amit ki tudok venni, az az egyik a Piros piros szürke arany, ez egy 2200 MOhmos ellenállás, a másik pedig barba barna szürke arany, ez 1100 MOhmos. A boltban csak 1000 MOhmos volt a legnagyobb, így vettem 6 DB 2200 Mohm-osat. Az erősítő szimetrikusan van megépítve. 2 Db 2200 MOhmosból párhuzamba kötöttem 2-t, így lett belőle 1100 MOhm, és megcsináltam ezt a másik oldlaon is. majd gondoltam ellenállás kicserélve, kipróbálom, és jött a meglepi. Az ellenállások elkezdtek füstölni. Tudja vki hogy miért? Segítségeteket előre is köszi. és bocsi hogy ilyen érthetetlenül magyaráztam el. remélem tudtok segíteni.
(#) ptesza válasza Szityka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Valószínű , valamelyik félvezető lett zárlatos. Keresni kell hozzá ,egy service manualt , és a kapcsolási rajz alapján be lehet határolni ,hogy melyik alkatrészeket érdemes átnézni. Nekiállok keresgélni.
(#) tiggersoft válasza Szityka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia
Kapcsolási rajz nélkül is az a gyanum, hogy azt a szinkódot elnézted(főleg, hogy megégett/ inkább ezüst mint szürke).Azok az ellenállások inkább mili- mint Mega- ohmosak lesznek és azért füstöltek el, mert a végtranyók meghaltak.
(#) zoly15 válasza Szityka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia! Egy javaslat. Forraszd ki azokat az ellenállásokat. Aztán az egyik kivezetésre rácsípteted a multimétered ellenállás mérő állásban. Aztán a szakadt ellenállás pályát megméred. Megjegyzed hány Ohm. Majd a másik kivezetésre rácsípteted, majd azt is megméred. A kettőt összeadod és felkerekíted a szabványos méretre. Remélem segítettem
UI.: Mint ahogy előttem írták, valamelyik félvezető biztos hogy zárlatos. Nézd meg hogy az ellenállás melyik tranzisztor körében van. Esetles azt hogy az előtt milyen meghajtó tranzisztor van.
(#) zoly15 válasza Szityka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Lehet hogy nekem tűnik soknak, de egy erősítőben 2200MOhm? (megaohm) Nem inkább elírtad és az 2200mOhm lenne? (miliohm)
(#) tiggersoft válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Erre próbáltam célozni neki az ezüst-szürke szin cserével...
(#) zoly15 válasza tiggersoft hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Áhá! Már értem. Komolyan foglalkozom elektronikával de a színkódokat nem ismerem. Multiméterrel szoktam méregetni.
(#) tiggersoft válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Gyanus helyen vagy szinárnyalatoknál én is inkább mérek, de többnyire szinkód.
(#) Imi65 hozzászólása Júl 26, 2010 /

Találtam rajzot a "testvéréről". Hátha tudod használni. Ott van a két darlington között a 0,22 Ohm , ahogy itt már mondták is Neked.
(#) Szityka válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Bocsi mindenkitől, nem voltam mostanában net közelben, meghát ez a kérdezz felelek vagy nem mész tovább dolog az elején..nem volt időmrá
Szóval lehet hogy igazatok van, és tényleg elnéztem, nekem tök egyformának tűnik az ezüst-szürke páros megvettem a 0,22 Ohm-os ellenállásokat, 8 DB-ot, mert 0,11 Ohmosat nem lehetett kapni egyik boltban sem.
Nekem ugye egy 0,22 Ohm-os, és egy 0,11 Ohm-os ellenállás kell, így beforrasztottam egy 0,22 Ohm-os ellenállást a hejáre, a 0,11 Ohmos ellenállás heléyre pedig párhuzamban forrasztottam 2 DB 0,22 Ohm-osat, így ha jól emléxem 0,11 Ohm-os lessz. Annyi a gond, hogy még mindig Füstölnek az ellenállások, pedig zárlat sehol sincs, végig néztem a panelt, ahol forrasztottam, ott még egy tapéta vágóval is óvatosan, hogy a panel ne sérüljön, megkapargattam, biztos ami biztos
. Nemtudom hogy mi lehet még a baj.
(#) ptesza válasza Szityka hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

A végtranzisztorokban belül van zárlat vagy szakadás.

Ki kell forrasztani mindet , és keresni hozzá datasheet -et , hogy tudjad melyik láb mi.Ezután multiméterrel kimérni , hogy melyik hibás.

Bővebben: Link
(#) Szityka válasza ptesza hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

végtranzisztor, ergo "erősítő fej"?
Annyira nem értek hozzá, elsőéves vagyok a villanyszerelőszakban, és nem éppen elektrotechnikai részét tanulom.
(#) ptesza válasza Szityka hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Azok a nagy teljesítmény tranzisztorok amik a hűtőbordára vannak szerelve. Visszarakásnál figyelni kell ,hogy a szigetelések renden legyenek. Ezt szoktuk ellenőrizni szakadásvizsgálóval.

Inkább kérdezz , abból baj nem lehet.
(#) Szityka válasza ptesza hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

igen ptesza, ezért kérdeztem, mert annyira nem vagyok biztos benne 7főn felcserélem a 2 oldal tranzisztorait, mert nem vettem másikakat..ugyanis a sztereó erősítő jobb oldali fele nem müködött mikor már elhoztam, mert hiányzik egy ilyen állítható ellenállás vagy mi (e lábó izé, és csavarhúzóval lehet tekergetni ) tehát szerintem a másik oldal müködik. lehet hogy egyszerűbb lessz kicserélnem ezt a tekerhető izét. mindenkitől köszönöm a segítséget, 7főn jelentkezem.
(#) kisleno hozzászólása Dec 8, 2010 /

Sziasztok. Érdeklődnék nekem egy GRUNDIG V1000-es erősítőm van. Szépen szól de kicsit nagyobb hangerő esetén van hogy kint tartja a mély-láda membránját amíg az le nem füstöl. Mit lehetne tenni? valami bemelegszik és ezért csinálná? Ha ismeri valaki a típust vagy van ötlete szívesen veszem. Nem egy nagy érték, de érzelmi szálai vannak... Köszönöm előre is
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem