Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Grundig SV1000
Sziasztok!
A Kérdésem/problémám a következő lenne. Adott egy Grundig SV1000-es sztereó erősítő, nagyon szeretem/szerettem, még ebben a nagy melegben két ellenállás el nem durrant. Másnap elmentem a boltba, az eladónak elsoroltam milyenen színkódú ellenállások kellenek. Az az egyetlen baj,hogy az egyik ugye eldurrantak, a másik oldalon meg hát..nem igazán lehet kivenni a színeket. Találtam itt az oldalon egy segéd programot, amivel színkód alapján kiírja, hogy mekkora az adott ellenállás. A színkód amit ki tudok venni, az az egyik a Piros piros szürke arany, ez egy 2200 MOhmos ellenállás, a másik pedig barba barna szürke arany, ez 1100 MOhmos. A boltban csak 1000 MOhmos volt a legnagyobb, így vettem 6 DB 2200 Mohm-osat. Az erősítő szimetrikusan van megépítve. 2 Db 2200 MOhmosból párhuzamba kötöttem 2-t, így lett belőle 1100 MOhm, és megcsináltam ezt a másik oldlaon is. majd gondoltam ellenállás kicserélve, kipróbálom, és jött a meglepi. Az ellenállások elkezdtek füstölni. Tudja vki hogy miért? Segítségeteket előre is köszi. és bocsi hogy ilyen érthetetlenül magyaráztam el. remélem tudtok segíteni.
Valószínű , valamelyik félvezető lett zárlatos. Keresni kell hozzá ,egy service manualt , és a kapcsolási rajz alapján be lehet határolni ,hogy melyik alkatrészeket érdemes átnézni. Nekiállok keresgélni.
Szia
Kapcsolási rajz nélkül is az a gyanum, hogy azt a szinkódot elnézted(főleg, hogy megégett/ inkább ezüst mint szürke).Azok az ellenállások inkább mili- mint Mega- ohmosak lesznek és azért füstöltek el, mert a végtranyók meghaltak.
Szia! Egy javaslat. Forraszd ki azokat az ellenállásokat. Aztán az egyik kivezetésre rácsípteted a multimétered ellenállás mérő állásban. Aztán a szakadt ellenállás pályát megméred. Megjegyzed hány Ohm. Majd a másik kivezetésre rácsípteted, majd azt is megméred. A kettőt összeadod és felkerekíted a szabványos méretre. Remélem segítettem
![]() UI.: Mint ahogy előttem írták, valamelyik félvezető biztos hogy zárlatos. Nézd meg hogy az ellenállás melyik tranzisztor körében van. Esetles azt hogy az előtt milyen meghajtó tranzisztor van.
Lehet hogy nekem tűnik soknak, de egy erősítőben 2200MOhm? (megaohm)
![]() ![]()
Erre próbáltam célozni neki az ezüst-szürke szin cserével...
Áhá! Már értem. Komolyan foglalkozom elektronikával de a színkódokat nem ismerem. Multiméterrel szoktam méregetni.
Gyanus helyen vagy szinárnyalatoknál én is inkább mérek, de többnyire szinkód.
Találtam rajzot a "testvéréről". Hátha tudod használni. Ott van a két darlington között a 0,22 Ohm , ahogy itt már mondták is Neked.
Bocsi mindenkitől, nem voltam mostanában net közelben, meghát ez a kérdezz felelek vagy nem mész tovább dolog az elején..nem volt időmrá
![]() Szóval lehet hogy igazatok van, és tényleg elnéztem, nekem tök egyformának tűnik az ezüst-szürke páros megvettem a 0,22 Ohm-os ellenállásokat, 8 DB-ot, mert 0,11 Ohmosat nem lehetett kapni egyik boltban sem. Nekem ugye egy 0,22 Ohm-os, és egy 0,11 Ohm-os ellenállás kell, így beforrasztottam egy 0,22 Ohm-os ellenállást a hejáre, a 0,11 Ohmos ellenállás heléyre pedig párhuzamban forrasztottam 2 DB 0,22 Ohm-osat, így ha jól emléxem 0,11 Ohm-os lessz. Annyi a gond, hogy még mindig Füstölnek az ellenállások, pedig zárlat sehol sincs, végig néztem a panelt, ahol forrasztottam, ott még egy tapéta vágóval is óvatosan, hogy a panel ne sérüljön, megkapargattam, biztos ami biztos ![]() ![]()
A végtranzisztorokban belül van zárlat vagy szakadás.
Ki kell forrasztani mindet , és keresni hozzá datasheet -et , hogy tudjad melyik láb mi.Ezután multiméterrel kimérni , hogy melyik hibás. Bővebben: Link
végtranzisztor, ergo "erősítő fej"?
![]() Annyira nem értek hozzá, elsőéves vagyok a villanyszerelőszakban, és nem éppen elektrotechnikai részét tanulom. ![]() ![]()
Azok a nagy teljesítmény tranzisztorok amik a hűtőbordára vannak szerelve. Visszarakásnál figyelni kell ,hogy a szigetelések renden legyenek. Ezt szoktuk ellenőrizni szakadásvizsgálóval.
Inkább kérdezz , abból baj nem lehet. ![]()
igen ptesza, ezért kérdeztem, mert annyira nem vagyok biztos benne
![]() ![]()
Sziasztok. Érdeklődnék nekem egy GRUNDIG V1000-es erősítőm van. Szépen szól de kicsit nagyobb hangerő esetén van hogy kint tartja a mély-láda membránját amíg az le nem füstöl. Mit lehetne tenni? valami bemelegszik és ezért csinálná? Ha ismeri valaki a típust vagy van ötlete szívesen veszem. Nem egy nagy érték, de érzelmi szálai vannak... Köszönöm előre is
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |