Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozása C nyelven, C-Compiler
Lapozás: OK   24 / 153
(#) trudnai válasza giskard hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

C18-ban egy .LST -t lehet generaltatni amiben a generalt ASM kod van benne -- merthogy normalisan a C binaris filet csinal, ill C18-ban (es mas embedded forditoknal is) a binaris HEX reprezentaciojat tartalmazo file.

Nem emlekszem most, hogy hol lehet bekapcsolni, de konyen lehet alapertelmezesben megvan, csak meg kell keresned a project knyvtaradban...

HEX-bol vissza forditast cska vegszukseg eseten javallok! Abban ugyanis hianyozni fog nehany info ami a kod konnyebb megerteset segiti ill. ha az eredeti C forrassal szeretned osszevetni...
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Idézet:
„Nem emlekszem most, hogy hol lehet bekapcsolni, de konyen lehet alapertelmezesben megvan”
Alapértelmezésben megvan, csak letiltani lehet az MPLINK linkernek adott /d vagy /w opcióval. Utóbbit a "Supress COD-file generation" opció bejelölése is automatikusan beszúrja a parancssorba.
(#) kondorzs hozzászólása Júl 15, 2010 /

Egy kis segítséget kérnék a hozzá értőktől.

Van egy 4x20 karakteres kijelzőm és hozzá egy USB-s modul külön, benne egy 16F54-es.

Van egy demo szoftver benne, ami kiír pár sort.
Mellékelem, de segítséget szeretnék kérni, mert lehet, hogy hibás a forrás, vagy mplab beállítási gond, de nem igazán fordítja le. (az is lehet, hogy a forráshoz szarul csináltam meg a projektet.)

Kezdő vagyok. Csak meg akartam érteni a forrást, de így hogy gond van nem igazán van siker élmény.

köszi.
(#) icserny válasza kondorzs hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Nincsen azon USB modul, csak az 5 V-ot kapja USB-ről. A lefordításhoz nem ártana tudni, hogy milyen fordító melyik változatához készült.

Mellesleg ez az áramkör így milyen célt szolgálna, mire akarod használni?
(#) kondorzs válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Mellékeltem az adatlapot, de sok infót nem tudok meg belőle.

Egyenlőre csak gyakorolni szeretném az LCD -t szöveg kiiratást.

konkrét eszköz még nincs amibe beépíthetném, vagyis majd a laminátorba. annak meg van itt hex.
(#) icserny válasza kondorzs hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

A HI-TECH C compiler for PIC10/12/16 MCUs Version 9.71a-val lefordult. Bővebben: Link
(#) kondorzs válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Kösz az infót!
(#) johnni21 válasza atideath hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

A mukodo kodot esetleg megosztanad?
(#) mps hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok! Kis kihagyás után újra sikerült elővennem a pic-et. Próbálgatnám a C18-at. De csak addig jutottam, hogy kapok egy hibaüzit. Nem tudok sehogy tovább lépni, kérnék egy kis segítséget!
A roppant bonyolult kód:
  1. #include <p18f4550.h>
  2.  
  3. void main(void)
  4. {
  5. TRISD = 255;
  6. }

És az mplab baja: "Error - processor types do not agree across all input files."
Azt értem, hogy valamelyik fájl nem az adott procihoz tartozik, de csak a 18f4550.lkr van hozzá csapva.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) potyo válasza mps hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Nem árt, ha a Configure->Select Device alatt is kiválasztod a 18F4550-et.
(#) mps válasza potyo hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ki van ott is.
Hoppá! Meg van! A linker script volt 4450, ezer bocsi!
(#) lanti hozzászólása Júl 23, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Olyan valakit keresek aki PIC - USB kommunikációra kész programot írna.
Konkrétan ezt a kapcsolatot kellene stabillá és életképessé tenni , a pic tudjon adatot küldeni a pc-re amit az feldolgoz /HID is jó vagy spec pc-progi. access Port direktbe FT ic nélkül/

A munkát nem ingyen kérem! Konkrétumot pm.-ben mondok.
(#) icserny válasza lanti hozzászólására (») Júl 23, 2010 /

Nézd, ez itt szakmai fórum. Ha meg akarod tanulni, akkor ingyen segítünk (kész USB CDC kommunikációs példákat találsz pl. a PICCOLO projekt mintaprogramjai között is).

Ha pedig mással akarod megcsináltatni, akkor az nem ide való, hanem az Apróhirdetés rovatban légy szíves közzétenni a felhívást!
(#) lanti válasza icserny hozzászólására (») Júl 23, 2010 /

Mindkettő érdekel. Szívesen tanulok, köszönöm a biztatást! Ha sikerült kicsit elmélyednem benne és van kiszemelt PIc akkor jelentkezem!
(#) icserny válasza lanti hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

USB-s kategóriában talán a PIC18F4550 a legelterjedtebb, sok példát találsz hozzá.
(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Ma és tegnap megint felbosszantott a microchip. Nem elég hogy felvásárolták a Hi-Techet... Az új 16F es fordító is 18F es szintaktika felé mozdul, lesz itt unionba ágyazott bitmegnevezés dögivel, lehet gépelni a 25 karakteres bit megnevezéseket, meg fél képernyőt elfoglaló konfig makrókat. Az is kiverte a biztosítékot, hogy meg írtam volna nekik a fórumba egy-két hibát (mindjárt írom), de kitörölték a fórumból "remek" termékük visszajelzéseivel foglalkozó topicot.
Tegnap meg az dühített fel, hogy kiadnak egy 18F es procit, amihez 10 oldalas hibajegyzék tartozik, hogy miben tér-el, működik rosszul a gyári leíráshoz képest. Ha ilyen hulladékot sikerült gyártani, és tudnak is róla, akkor mi a túróért dobják piacra ?! A másik meg hogy írnak egy új elcseszett fordítót az elcseszett dokumentáció alapján. Ami persze olyan kódot fordít emiatt, ami a valóságban nem működik. Hab a tortán, hogy ha már gyártják a hulladékot mind hw és mind sw szinten, legalább a saját hibajegyzéküket vennék figyelembe.
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

A hosszu nevekkel nincs semmi gond: Van code completion, azt kell hasznalni. Ami miatt egyre tobben hasznaljak, mert igy a kod "onmagat kommentalja". Jobb, mint az 1 betus valtozo nevek es az AVR-es PORTB &= 0x34; stilus velemenyem szerint...

A forum kitorlessel kapcsolatban nem tudom mi lehetett, de mostanaban sok valtozast csinaltak a forumon (nem itt! A Microchipnel!). A jol mukodo content managert lecsereltek egy hasznalhatatlan vacakra -- lehet ilyenekbol is adodik, hogy eltunnek forum bejegyzesek? Nekem epp az ellenkezoje volt amug a tapasztalatom, ezelott kifejezetten tetszett, hogy nem szedik le a negativ megjegyzeseket. hanem megirjak a problema megoldasat. Pl PIKkit3 szidalmakat is eleg komolyan vettek...

Amugy meg szerintem a hibajegyzek kifejezetten jo! Nem tudom melyik tiusrol beszelsz, azt mikor hoztak ki es mikor fedeztek fel, hogy az adatlapban nem jol irtak le valamit, vagy hogy a szilikonon hiba van... De azt azert mindenki tudja, hogy tokeletes termek nem letezik. Ez igaz szoftverre, hardverre, kenyerre es udito italra is! Viszont a hibakkal jo tisztaban lenni tehat ugy tudunk ellene tenni valamit.
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Hát nem tudom, nálam az autocomplete nem igazán működik. Beírom hogy INTCONbits. erre felhoz két lehetőséget: .u29 .u30. És ha enterrel elfogadom valamelyiket akkor INTCONbits..u29 lesz az eredmény. Két pont, szánalmas. INTCONbits.TMR0IE -t meg sehogy nem tudom autocomple-el beírni.

Azt elfogadom, hogy nincs tökéletes termék, de azért van az a pont ahol, selejtnek kell nyilvánítani. A másik meg, hogy miután kiderült a hiba, villámgyorsan kéne igazítani a fordítón nem ?

Milyen hibak ezek amugy? Amugy csak ugy halkan jegyzem meg a Microchip mindig is eleg rossz volt Szoftver fejlesztesbol, es sajnos AppNote-jaik sem mindig vannak a toppon. Viszont a PIC-ek eleg jok szerintem, tehat chip gyartoknak bevaltak.
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

pl láttam olyan hibát, hogy AD konverternél egy eléggé pontos időzítéssel meg kell szakítani a konverziót a vége előtt, mert különben magától nem ér véget. Ez szerintem kimeríti a nem működő chip fogalmát.

Konkrétan nekem 18F6622 -vel van bajom, hogy az új compiler nem hajlandó CONFIG3L -t programozni engedni, mert szerinte olyan nincs, pedig van. Szeretem persze én is a piceket, de ezek a hibák elég bosszantóak. Főleg ha az előző compilerrel még működött. Azután a C18 féle konfigolást (#pragma config) próbálnám megkerülni a __PROG_CONFIG(CONFIG3L, xxxx); makróval, de itt meg a xxx helyén nem írhatom bináris formában amit szeretnék. Nem fogadja el csak decimális alakban. Azután a 9.64 es fordító mellé felpakolt 9.63 teljesen összezavarja, nem lehet váltani a kettő fordító között normálisan.

Na mindegy, régen nem ilyen volt, igaz akkor még csak 12, 16F -ekkel foglalkoztam, és azokból is a régebbi típusokkal.

Ez nem az a hiba ami volt regen, hogy ha nem tetted le sleep-be akkor nem mukodott jol? Marmint ha a GO bitet figyelted... ha fix idozitessel csinaltad vagy ezzel a sleep trukkel akkor mukodott... na mindegy, lehet nem ugyanaz.

A 18F6622-vel kapcsolatban: A header file-t nem lege egyszeruen csak attenni a regibol az ujba? Vagy lehet a library (is) kellene?

Valahol mintha olvastam volna ehhez hasonlo panaszt, de hol? Fejem mostanaban, mint a tele szivacs: Ketszer annyit enged ki magabol mint amennyit besziv
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Itt is volt már erről szó, én is azt gondolom, hogy elég lenne a header fájlt áttenni. Na de valamit említett akkor lidi, hogy ez valami új tipus, amihez nincs régifajta header fájl?
(#) lidi válasza potyo hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Igen, az egy olyan pic az volt. Félő amúgy hogy nem lehet áttenni egyszerűen a header file-t. Mivel a régi konfig makrókat sem fogadja el, lehet hogy van benne egyéb, aminek változott a szintaktikája. De végülis lehet hogy kipróbálom. Azt azért nem gondoltátok volna ti sem hogy a 16F -est is átalakítják nem ? Bár annyi logika van benne, hogy legalább egységesítésre törekszenek.
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Idézet:
„Azt azért nem gondoltátok volna ti sem hogy a 16F -est is átalakítják nem ? Bár annyi logika van benne, hogy legalább egységesítésre törekszenek.”

Gondolom egyszerubb ugy a kesobbiekben a kod konyvtarakat karban tartani, appNote-okat megirni, usernek is komyebb egyik vagy masik MCU-rol atternie mivel kevesebb atirast igenyel, ha (majdnem) minden ugyanaz...
(#) icserny válasza lidi hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Idézet:
„Azt azért nem gondoltátok volna ti sem hogy a 16F -est is átalakítják nem ?”
Bizony nem. Sőt, máig nem értem, hogy mi értelme volt, amikor ott vannak a PIC18-ak....
(#) potyo válasza lidi hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Hát igen, nem gondoltam volna, és még én is ezt írtam valamikor régebben. Mondjuk az egységesítés az jó dolog, csakhát ezzel sok régi projekt alól kiveszik a fordítót. Jobb lenne megtartani a régi módszert legalább a régi chipeknél, és valami define-al lehetővé tenni a használatát...
(#) lidi válasza potyo hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Na most tök hülyén érzem magam. Most nem találom azt a fórumot, ahol erről volt szó. (mármint hogy a 16F -es fordító is átalakul mplabos stílusra ) Most vagy benéztem valamit, és keltem csak itt a pánikot feleslegesen, vagy a Hi-tech fórumán a work in progress részben olvastam, amit mostanra levettek. (vagy csak halandó nem férhet hozzá, legalábbis nekem "acces denied" et ír, egy google cache ből előkotort linkre )
(#) icserny válasza lidi hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Nem néztél be semmit, mert amikor erről itt szó volt, én is letöltöttem a próbaverziót. De még béta verziónak is nagyon gyengének találtam (némely esetben triviális programokra is csak azt a hibajelzést írta ki, hogy nem tud kódot generálni), úgyhogy kb. 10 perc után le is szedtem gyorsan.
(#) schferenc81 hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!

Vásároltam egy PICkit 2-t.
Mivel P16F887-et tartalmaz, ezért csak a HItec C fordítóval tudom programozni. Illetve tudnám, ha rájönnék mi a baj.

Elvileg mindent szabályosan csinálok.
Mindent feltelepítettem. A Kónya könyv 3. kiadásából a 18.5-ös mintaprogramot akarom megcsinálni (a legelső program).

Ha valaki érte a PiCkit 2 - Hitec-es C fordítóhoz annak részletesen leírnám mit csinálok és esetleg meg tudná mondani mi lehet a probléma.
Valószínüleg valami egyszerű dolog lehet.

A PIC16F887-et lehet használni más C fordítóval is?

Köszi
Feri
(#) icserny válasza schferenc81 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Idézet:
„A PIC16F887-et lehet használni más C fordítóval is?”
Hát persze! Például a MikroC fordítóval. Pont a PIC16F887 programozásáról szól Milan Verle "PIC Microcontrollers - Programming in C" c. könyve (ami a Mikroelektronika honlapján szabadon olvasható).

De biztosan van még féltucat C fordító, ami használható. De a HiTech C a Microchip által hivatalosan támogatott fordító, tehát nem érdemes félrelökni csak azért, mert nem sikerült az első félórában zöldágra vergődni vele!
Következő: »»   24 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem