Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Egy jó nyomtatót vehettél volna a kettő árából. Nekem két Canon van, kíváncsi leszek hogy nyomtatnak nyáktervet.
Üdv!
Az lenne a kérdésem,hogy a mellékelt NyÁK tervet hogyan lehetne méretarányosan kinyomtatni(forrszemek megfelelő távra legyenek).Miféle módosításokat kellene végezni. Köszönettel:Máté.
Először jó lenne tudni a pontos méreteket. Például a külső vékony sávét. Mert ha azt tudod akkor az már egy jó kiindulópont. Szerintem képszerkesztő programban nyisd meg és próbáld meg addig kicsinyíteni amíg a valós méreteket nem mutatja.
Ám én a Te helyedben inkább újratervezném. Szerintem gyorsabb(ha van egy kis jártasságod) valamint ezzel is csak tanulsz.
Hali!
Az IC lábak furatainak közepe 2,54 mm-re van,ezt egy tolómérővel meg tudod mérni,vagy vonalzóval is be lehet saccolni.Esetleg ezen rajz alapján berajzolod a saját NYÁK tervező programodba,gyakorlatilag lemásolod. István
Az a szerencséd, hogy van benne egy ic.
Berakod egy pdf-be kinyomtatod, és ha nem jó akkor a nyomtatásnál állítgatod a méreteket. Addig gyűröd amíg az ic lábtáv (függőlegesen és vízszintesen is nem stimmel. egyébként valami 2.54mm egy ic lábtáv, de mérget ne vegyél rá. (Akár acd see-ből is csinálhatod)
Pár oldallal ezelőtt dbase írta:
"Drágábbik Tascos, gyári fűtés vezérlőbe 8kohm helyett bekötöttem 2-kohmot, és akkor is max 130fokig füt, majd lekapcsolja. Másnak is volt ilyen?" Hát én ugyanezt tapasztalom 2k4-el ! 150 fokig felfűt majd visszamegy 120-ra ? Elég pontos a hőmérőm forrásban lévő vízben 96 fokot mutat.
Hali!
Igen, nekem is, én lementem 1K-ra. Itt is 150fok, de végülis működik HP festékkel. Ja, és bele raktam a Watt féle szabályzót, csak a motorhoz, hogy lassú legyen.
[OFF]Nem akarok okoskodni mert nekem az olcsó sima lamináló van mi kiválóan működik is a watt féle hőszabályzóval és egy léptetőmotorral de abban a laminálóban úgy tudom két szenzor van egy a hengert méri egy a fűtőbetét közeli hőt.. tehát nem elég egy ellenállat csere szerintem mert ezek összefüggenek egymással.
Valószínű, hogy ez a gond, már a betét alujait nem engedi tovább melegedni, és lehet az is, hogy a másik érzékelő így már bele sem szól az egészbe, de végülis működik. És legalább nem durran szét a henger a melegtől
Csak az egyik oldalon van reszelve, vagy a motornál is ?
Ha csak egy oldal okkor billen és nem lesz egyenletes a nyomás..lehet, hogy ez a gyakorlatban nem okoz gondot.
Megnéztem a kapcsolást, a TR1 a soros 10K-val lesz a ludas. Nincs előttem a kütyü, estére megnézem, de valszeg ez van a hengeren és ez egyszerűen lekapcsolja a fűtés ha a henger eléri a 150 fokot...ez csak egy biztonsági védelem.
10k-t is le kell módosítani.
Sziasztok!
Nyák gyártatással és tervezéssel kapcsolatos kérdéseim volnának, sohasem csináltam ilyet. Lenne egy kész terv, amit a TI oldaláról tudok letölteni egy zipben, benne vannak a Gerberek és az összes layer pdf-ben. Az volna a kérdés, hogy mik ezek a layerek: - top overlay - top paste - bottom paste - top solder mask - bottom solder mask - assembly component side/solder side - silk component side/solder side A TopLayer és BottomLayer az értelemszerű de a fentiekre mi szükségem van, ha mondjuk beadom az egészet a Satronikba és utána úgyis magam forrasztom be az alkatrészeket? A Satronik árkalkulátor progija szerint ezek a layerek (pl. forrmaszk) plusz pénzbe kerülnek. Nekem még feliratokra sincsen szükségem ahhoz a maréknyi alkatrészhez. A másik kérdés meg az volna, hogy panel 30mmX40mm ezáltal 12 darab férne ki a minimálisan rendelhető 100X160 mm méretből. Ilyenkor a cég egymás mellé tudja pakolni 3*4 leosztásban a 30X40 paneltervet vagy nekem kell egy új nagy tervet gyártani? Előre is köszönöm.
A satronik egymás mellé pakolja neked, de a gatyád rámegy. Ha kell 12 darab, akkor esetleg megéri. Leadod megmondod mi kell, a forrasztásgátló réteg még megéri.
Csak azért nem mondom, hogy megcsinálom neked, mert a kétoldalas furatgalvanizált nyák még mindig nem megy házilag. (És itt nem a két oldal a gond, hanem a furatgalván)
Tehát felárat számolnak azért, ha úgy kérem, hogy 10x16-os panelre nyomják fel 12x ugyanazt 3x4-es mátrixban?
A forr. maszk ezek szerint a forrasztásgátló réteg?
Nem számítanak felárat az összerakásért, alapban drága, főleg ha igazából csak egy kell. Egyébként ők a legolcsóbbak, de a minőség elég gyenge.
Végül is 8k2 helyett 2k4 lett, de a bázisra menő 10k helyett most 30k van benn, sokkal jobb...szinte tökéletes lett az első NYÁK 100-as műnyomóra.
Majd azért még megnézem 50k-val is. Nagyon hülyén viselkedik ez az elektronika....nemigen lehet megúszni a vezérlés építést,akkor ha valaki sokat nyúzza. Egyszer felszaladt 190 fokra rögtön elszállt a hőbiztosíték.
Sziasztok!
Az a 30K talán nagyon sok lett... Lehet, hogy többféle elektronika van a ”T-s” Holamo-3 laminátorokban, vagy csak itt vannak eltérések az ellenállások értékeiben? Kerestem 10K-s ellenállásokat szintén, de csak a Q1 bázisa, 2db 1K a Vcc felől, és az IC2/D 13. lába van kivezetve a négypólusú csatlakozóra. Szerintem 1K van ott ahol 10K lett bejelölve, és azt lehet módosítani, ha szükséges. Két képet rakok fel a jelzett csatlakozó NYÁK felőli oldaláról.
Pittosi! Ne kapkodd el az ellenállás cseréjét, de azért berajzolom sárgával a TR1-hez tarozó alkatrészt egy mellékelt képen. Szerintem még nincs rendben a tesztelése, és megfuthat, elszállhat a hőbiztosíték Nálad is...
Csak fokozatosan növelve az ellenállást, és eközben mérve a hőmérsékletet tudnám javasolni.
Értem. Én kb. 10-11 ezerre saccoltam az egészet, annál tudsz olcsóbbat?
Ajjaj! Látom ez még nincs kiforrva. Ahogy írtam is, megvettem a laminátort, de a nyák gyártás nálam minimum egy hónap múlva lesz aktuális (vagy ha sok munkám lesz, akkor télen). Megvárom, amíg kikísérletezitek.
Ha van többféle elektronika is ehhez a laminátorhoz, esetleg fényképezzem le a sajátomat, azzal segítek?
Furatgalvanizáltat nem. Ha nem kell furatgalván keress meg pm-ben.
Egyformák csak amit feltetem az részletvolt
Valaki nem mérte ki véletlenül a hőérzékelők karakterisztikáit ?
Szerintem a technológia már nem is lehetne kiforrottabb!!!
Íme néhány kép második laminálásomról. Gyakorlatilag a legkisebb stabil nyomtatható vezeték 0,15 mm !!! (3 vezeték két IC láb között !!!). A 0,1 mm vonalakat a nyomtató nem bírja stabilan.Laminálás előtt 600-as vízpappírral felérdesítem a felületet, majd utána zsírtalanítok féktisztítóval és mehet a laminálás - Sprint Layout 5 - Samsung ML-1640 nyomtató - Tesco laminátor 8,2 k helyett 2,7 k ellenállással - Office Depot 125 g/m2 photo paper (premium inkjet) vagy 160 g/m2 műnyomó papír. - 6-szor engedem át a laminátoron
A technológia kiforrottsága felől semmi kétségem. Az általam is megvásárolt "drágábbik" tesco laminátor átalakítására értettem, hogy még nincs kiforrva. Azért mertem beleugrani, mert többeknek itt már bevált az általad említett ellenállás cserével (és 1mm reszeléssel). Másoknak komplett elektronika és léptetőmotor cseréjével. Szóval így vagy úgy, a laminátort alkalmassá lehet tenni. Ha visszaolvasol néhány hozzászolást, akkor úgy néz ki az ellenállás cseréjével nem mindenkinél emelkedett meg a hőfok, ha mégjobban visszaolvasol, van akinek alapból is jó lett (ha rajta marad a burkolat, jobban fűt). Nekem most még úgy sem aktuális. Várok, hátha születik egy "biztos" megoldás az elektronika átalakítására.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Gyakorlatilag a legkisebb stabil nyomtatható vezeték 0,15 mm !!! (3 vezeték két IC láb között !!!). A 0,1 mm vonalakat a nyomtató nem bírja stabilan.