Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   167 / 489
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szia! Bevallom a rotorra helyezés is megfordult a fejemben A szintillesztés nem nehéz és a cikket olvasgatva lehet kapni olyan fajtát is mi tartalmazza a szintillesztőt! A PIC a 3,3V-ot már magas szintnek veszi ha jól tudom (az AVR igen). Gondolom nem olcsó de lehet,hogy beszerzek majd egyet.. Lehet a Wandba lesz majd ilyen ott azért elkelne
(#) szepazelet válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szia Patexati!

Tegnap este sikeresen elkeszitettem az analog bazist, teszek fel rola kepet is. Sikerult az altalam emlitett lampaba is eletet lehelni, bar nem volt konnyu a biztositekot kibanyaszni, es ujat betenni a helyere.
A ket fetre egyenlore csak ilyen bordat raktam, a teszteknel majd elvalik, hogy nagyobb kell, akkor termeszetesen majd lecserelem.

Nehany dolgot meg is mertem, de csak kutyafuttaban, mert mar eleg keso volt:
-A lampa altal kiadott feszultseg terheles nelkul 13,7 V
-A potmeterek allitasa nelkul, valamint 5,6 ohmos ellenallassal a motor kimenten 7 V, mig a PWM kimenten 17,1 V fezultseg keletkezett.

Mindketto kimentet rakotottem a primerre, de egyik sem forgatta meg. Ennek ket oka lehet legjobb tudasom szerint:
1, Elkepzelheto, hogy az ellenallas erteket kell csokkenteni.
2, A szekunderen egyenlore szabadon log a ket veg, nincsenek se osszekotve, se terhelve, de tegnap mar nem volt idom evvel foglalkozni.

Viszont avval nem vagyok tisztaban, hogy most akkor melyik kimenetre kell kotni a primert? PWM, vagy Motor? Barmelyik is az, a masik miert van, mit kell vele csinalni?

Ma mar valszinuleg nekiallok a motor, a tap, esetleg a proller tesztelesenek is...koszonom az alatalad kuldott utmutatot ez ugyben! Majd valoszinuleg egy villanyos is fog segiteni a tesztelesnel.

Koszonom, szia!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szia!

A soros átvitel az Rx - Tx lábon megy, az uart a bemenete ST típusú, azaz 0.8 * Vdd (5V Vdd esetén min 4V) kell minimum a magas szinthez. A szintilesztés a TX vonalon egy feszültség osztó, az Rx vonalon egy N-csatornás Mos Fet (BSS138) és egy ellenállás a pic Rx lába és a pic Vdd között. A fet Gate-ja a 3.3V tápra megy.
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szia!

- A Motor nevű csatlakozóhoz a propeller motorját kell - polaritáshelyesen - kötni. A teszteléshez egy bontott PC tápventilátort is fel lehet használni. A sebességét a Motor feliratú potencióméterrel lehet szabályozni.
- A PWM OUT nevű csatlakozóra megy a forgó trafó primer oldala. A szekonder oldal maradhat bekötetlen. A leadott feszültség teszteléséhez a motort kösd le, a forgó trafó kimenetére kösd rá az smd tápot (diódahíd + elko polaritás helyesen + zener) és a + és - pontok között mérj feszültséget az smd tápon. Figyelj, a záner terheletlenül melegedik!
- A hűtőfelületek kicsik lesznek. Végy egy jókora alumíniut tömböt és fúrj rá két lyukat. A fet-et és a stabilizátort szigetelten szereld rá - lehet két független tömböt is használni. Hűtő elemeket is lehet kibányászni rossz pc tápokból. A tápban a félvezető alatt szokott lenni szigetelő alátét és szigetelő lemez vagy szalag. Ezeket is fel lehet használni...
- Nézd meg a lámpában használt izzót, olvasd le róla a teljesítményét...
(#) patexati válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szia! A tervben oda van írva melyik melyik kivezetés! Amit az LM317 vezérel az megy a ventillátormotorra mi hajtja majd az órát (ezt most hagyd egyenlőre) A másik a PWM kimenet mi megy a légtekercs primér tekercsére.. Helyed bele a szekundert a légtrafónál a primérbe és a kivezetéseire köss rá egy egyenirányító hidat,a Zenert (legjobb lenne a táppanelt elkészíteni) és egy ledet egy 470 Ohmos ellenálláson keresztül köss rá polaritáshelyesen! A PWM poti legyen kb közép helyzetben! A tápot ne a trafóról biztosítsd először hanem adj 17V egyent a labortápról (úgy tudom van) oda hol a trafó lenne rákötve a tápra és állítsd be 1A áramkorlátra! Mérni majd a zener két lábán kell! A méréshez kell a kondi is ezért készítd el az egész táppanelt! Te 12V-os Zenert tettél bele így 12V lesz rajt de ezt majd úgy kell beállítani,hogy ép elérje minél kisebb áram menjen át a Zeneren és a feten mert a fet nagyon meleg ha túlhajtjuk..
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
El is felejtettem írni ha egy bordán van szigetelni kell legalább az LM317-et de inkább mindkettőt a bordától!
(#) szepazelet hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Emberek!

En marha azt hittem, hogy a primer tekercs fogja majd megforgatni a szekundert Ezert nem ertettem, hogy minek kell az a motor kimenet Nezzetek el nekem, kisse butus voltam, de mar leesett. Most mar tiszta. Meg a potiknal is okes mar a felirat, arrol meg azt gondoltam, hogy az a nyakfelirat.

A tarfom egyebkent egy 20 W-os nevleges teljesitmenyu lampae, az altalatok emlitett aramfelvetelenek eleget tevo.

Van nagyobb bordam, nem lesz avval baj, majd rateszem. Az SMD tap pedig mar keszen van, szoval este a leirtak alapjan fogon majd tesztelni.

Sziasztok!
(#) patexati válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Ha kész ne tedd rá a rotort! Először vedd ki a kontrollert és az RTC-t. Forrasztóónnal összefolyatod a lábait és melegíted úgy könnyen kijön utána ónszívó szalaggal feltisztítod a nyákot és ajánlom,hogy denszeszel mosd át egyszer legalább! Nézd meg EZT itt látszik a trafó és a motor felépítése! Semmi köze a légtrafónak a forgáshoz akkor is átmegy rajt a delej ha nem forog!
(#) szepazelet válasza patexati hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia!

Tegnap teszteltem a PWM meghajtot. Ezelott egy nappal gyorsan megneztem a PWM kimentet szkoppal, es egy fureszjel szeruseget kaptam, kisse lekerekitve (szivesen tennek fel kepet rola, de tegnap mar nem mukodott). Este ahogy bekapcsoltam, atekercs nekiallt melegedni (eleg durvan!) viszont indukalni semmit sem indukalt egy ido utan. Nehanyszor volt 5 V a zener ket laban, esetenkent 15-ra is felkuszott nehany pillanatra.

Mivel idonkent mukodott, idonkent nem, valamilyen kontakt hibara gyanakodtam, ezert a rezhuzalt alaposan megtisztitottam a szigetelestol. Sajnos ez nem segitett a helyzeten. Ismet szkopos vizsgalat kovetkezett: a jelalak egy tok egyenes vonal, amely igy egyertelmuve tette, hogy miert nem indukalodik feszultseg, es hogy miert melegszik fel ennyire gyorsan a primer.

Ekkor elolvastam, amit irtal a meghajtorol. Meg kicsereltem a kritikus ellenallast parszor (5,6 2,6 majd 0 ohm), de alapvetoen a jelalak nem jo. Sem a fetek, sem a schottky, sem a teljesitmenyellenallas nem melegedett. Mondjuk mivel nincsen indukcio, ezert teljesitmeny sincsen, szoval ez ertheto dolog. A motor kimenet jol mukodik, szepen tekeri a rotort.

Mivel koltozom a kolibol hazafele, ezert sajnos ezt a projektet egeszen szeptemberig felfuggesztem, majd felev elejen ismet nekilatok. Remelem addig azert nem hal el ez a topic, s Hp41C es patexati tovabbra is szorgalamasan agyalnak az ora tovabbfejlesztesen.

Sziasztok, jo munkat!
(#) patexati válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia! A potival kellene játszani! Egy pont van hol jó ki kell tapasztani hol van! A tekercset ha lekötöd úgy kéne mérni van e jel de egy 1K ellenállást azért javasolnék a PWM kimenetre.. A kapcsolás biztos,hogy működik mert nálam megy vele tesztüzemben egy óra kb 24 órája! Fetet azért nézd meg nem e zárlatos bár nem könnyű elsütni igen sokat bír de ha kicsi a hűtés akkor azért enged!
(#) Panhard hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Sziasztok,
Nekiálltam a második propeller órának, az első még a 628-as verzió volt, már 4 éve építettem, éjjel nappal megy, hibátlanul.
Ezzel a mostanival ott tartok, hogy a panel már kész, jelenleg az alkatrészeket rendelem. Majd teszek fel képeket.
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Szia! Jó lett a nyák Javasolnám az ónozását kémiai ónozóval de csak a beültetés előtt! A soklábúakat ne rakd bele először mérés és teszt!
(#) patexati hozzászólása Aug 7, 2010 /
 
Sziaszok! Készítettem egy "kifestőt" mit ha kinyomtatunk akkor meg lehet rajt tervezni az órába belerakható képeket,számlapokat..
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Szia!

A többiek nem is tudják, mire való...
A legutolsó 16F886-os verzióban a belső ledeket négy csoportban lehet vezérelni, így a belső ledekkel meg lehet jeleníteni az analog órát. A külső digitális megjelenítő részen más információ lehet, miközben az analóg óra látható marad: Digitális formátumú dátum, idő, hét napjának neve... A kijelzés kombinálható a mozgó szöveggel és az álló képpel is. Ez az utóbbi adta az ötletet arra, hogy a képek legyenek egyéni számlapok. A Slideshow funkcióval a számlapok időzítetten cserélhetők.
(#) Panhard válasza patexati hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Milyen progival lehet megnyitni?
(#) vilmosd válasza patexati hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Hali
Mar bocsanat a molesztalasert, de milyen formatum ez a MDI? Miert kell nekem feltelepitenem a M$office2007 programot hogy megnezhessek egy dokumentumot? Miert nem lehet PDF vagy mas kozonseges, mindenki altal olvashato formatumban feltenni a mellekleteket?
Udv Vili
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Sziasztok! Készítettem két számlapot kísérletből! Ígérem a "kifestő" fel lesz rakva másik formátumban de nem ez mert nem méretarányos (nagyobb) és nem egészen úgy fest az órán mint a terven mikor megcsinálom! Attól független szinte hiba nélkül lehet így megtervezni.. Két kép egy arab számos számlap min a 9,3 szám is függőlegesen áll..
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szia!

Ilyenekre gondoltam... Meg római esetleg ékírásos stb. számlapokra. Esetleg valami "elvadultabbra", ahol minden szám más kódolásban van. Nagyon szép lett.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Na megterveztem a teljesen méretarányos "kifestőt" 12x10-es táblázattal (olyan elosztású mint a programban van) így sokkal egyszerűbb a tervezés,javítás,hibakaresés.Ez a formátum remélem jó lesz mivel ki az órát megcsinálja nem tudja nélkülözni nem találtam alkalmasabb programot a tervezésre (méretarány,stb) így csak erősíteni tudom a SprintLayout 5 sokoldalúságát!
(#) patexati hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Sziasztok! Két újabb számlap. Egyik ismét arab számos csak nagyobb számokkal a másik egy római számos de negatívban
(#) Panhard hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Elkészült a második Propeller Clock órám. Ez volt az első smd alkotásom, de ez látszik is rajta
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szia! Ez igen Ha belejössz akkor mindenben SMD-t akarsz majd te is
(#) c27 hozzászólása Aug 26, 2010 /
 
Sziasztok.
Van 2db capstan motorom. KM3509F-es icvel. Adatlapot nem találok tozzá valaki tudna segíteni beindítani? (Janocsi nem tudom neked lehet van ilyen motorod.)
(#) Blade666 hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Sziasztok! Építettem egy propeller clock-ot, de a propeller részével vmi gáz van, ugyanis bekapcsolásnál 3 led kivételével az összes világít és nem alszanak ki, a távirányítóval ki tudom kapcsolni a forgást, de a ledek égve maradnak, elszállhattak volna a tranzisztorok? Az ugye nem gond, hogy BC182 helyett BC547-et használtam?
(#) Hp41C válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!

A forgást a bázis kapcsolgatja, a bázis veszi a parancsokat.
A ledek vezérléséért a rotor kontrollere felelős. Itt van valami hiba. Melyik verziót építetted meg?
Mérd meg leállított forgásnál, de bekapcsolt trafóvál a következőket:
- Van-e tápfeszültség a rotor puffer kondenzátorán,
- Van-e +5V-os tápfeszültség,
- A pic elindul-e, a Calibration lábál 2500Hz,
- A forgásérzékelő működik -e (kézzel forgatva a led/mágnes felett a pic RB0 lábán van -e változás)
A BC182 helyettesíthető a BC547 -tel.
(#) patexati válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia! A tranzisztor az jó! Kikapcsolni ki tudod az azt jelenti a bázis működik! Vedd ki a PIC-et indítsd el és írd meg akkor is világítanak e a ledek és melyik!
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Sziasztok! A 886-os verzió elérte nálam az 50 napos üzemet tökéletesen megy és a pc csúszócsapágy is bírja nem tapasztaltam rajt semmi kopást pedig ráférne egy kis kenőanyag
(#) Blade666 válasza patexati hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ezt építettem meg, amíg nem volt rajta a pic, addig nem világítottak a ledek, miután rátettem, majd újra levettem még mindig világítanak, csak a felső 3-4 led nem.
(#) patexati válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Tegyük tisztába akkor a dolgokat! Akkor is világít ha nincs bent a PIC és úgy kapcsolod be? Foglalatban van a PIC? Mivel programoztad fel és melyik programot írtadd bele illetve milyen a PIC típusa? Ezeket írd le légy szíves!!
(#) Hp41C válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!

Hát miért fektettem annyi munkát a propeller órába??

1 - Azon a kapcsoláson a tranzisztokok bázisa lebeg, ha nincs pic, illetve a programban a kimenetek nincsenek engedélyezve, ha a motor forgása lassú vagy nem stabil.
2 - Abban a programban rengeteg hibát javítottam már ki...

A tranzisztorok egyesével ellenőrizhetők, ha pic nélkül a bázisukra menő pic kivezetést földre és a +5V-os tápra húzod egy 470 ohm -os ellenállással. Ha tápon van, a led(ek)nek világítani kell, ha földön, akkor a led(ek)nek nem szabad világítani.
Következő: »»   167 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem