Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Akkor azok az ellenállások nem maguktól égtek el. Meg kell keresni melyik tranzisztornak a körében vannak. Valószínűleg még más is zárlatos a végtranyókon kívül. Hogyan tudta kinyírni? Túlvezérlés szerintem
![]()
Szia! Tényleg, erre nem is gondoltam. Mert még sohasem alkalmaztam :hide: Köszönöm a pontosítást!
Üdv!
Ha jól láttam akkor a 10 ohmoson keresztül megy a 2 kisebb tranyóról a végtranyóra a 150 ohmosak meg a végfoké szerintem a 0.25-ösök meg biztos h a végtranyóké.Biztos hogy ezek mentek ki, előtte már csak kis tranzisztorok vannak a típusát nem tudom pontosan de olyan tokozású mind mint pl a bc549c . Gondolataim szerint innen megy a jel a 2 kisebb 2sd-sb párra ami ugye kiment. és idáig eljut a jel utána már az a fokozat jön ami kiment. Több ponton is leellenőriztem. hf jellel is és a feszültségek is nagyjából rendben vannak most már. Kis eltérés van de szerintem annak az az oka hogy a végfok többi része hiányzik és nincs terhelés gondolom én. Szóval most már csak annyi hogy megveszem az alkatrészeket bele és jöhet a próba. Előbb szépen leteszteltem kapott az erősítő egy 6 ohmos hangfalat h ne rögtön 4 ohmmal terheljem, rá a gépre egy kis zene neki és huzamosabb ideig fél óráig használtam kb 70% os kivezérléssel és gond nélkül üzemelt a jó végfok és a kiment is addig ameddig mondtam hogy eljut a jel ![]()
Most jövök rá hogy te meg barátnőm öccse vagy
![]() kösz a segítséget. ja azt elfelejtettem hogy egy gitárerősítő fejhallgató-kimenetét kötötték a bemenetre rá a torzítót és úgy csavartak oda neki :S alig várom h jó legyen mert szerintem láttad az erősítőt képen szép kis szerkezet jó felépítésű, igényes kinézetű, és ahogy nézem a dinamikája is jó és csekély a torzítása is. ![]()
Sziasztok. Tud valaki olyan végfok kapcsolást,ami MJ11032/033-as tranzisztorokkal működik?
Helló. Ezt én is megköszönöm. Épp vannak a cikkben ajánlott TIP darlington-tranyóim, plusz most tervezem egy komolyabb szobai, tranzisztoros erősítő építését. Még egyszer kösz!
![]()
Sajna én nemtalálok azon a linken,amit adtál, olyan kapcsolást
![]()
Szia, lapose úgy gondolta, hogy a kapcsolások, amiket a link alatt találsz, jók a te tranyóidhoz. Tehát a TIP végtrnyók helyett használhatod az MJ-ket.
Szia!
Az én választásom is erre a tipusra esett. Már van ilyen erősítőm, csak az hídüzemben. Egész jó hangja van, az ára sem volt borsos.
Szia!
Köszi szépen a választ, de nem vagyok meggyőzve a TDA7294 vagy az LM3886 hangminőségéről. :no: Mondták már ismerősök, hogy építettek 100Wattos végfokot TDA7294-el, de minősége szerintem alulmarad a TDA2030 és teljesítménytranzisztoros változatától. Mondjuk ez az én szubjektív megítélésem. Van valaki, aki ugyanezt a kapcsolást megépítette már TDA2050-el? Az sem tűnik rossznak. Olcsó is és a célnak is megfelelne, ha működik. Ez most kicsit hülyének tűnhet, hogy pár forintból próbálok erősítőt építeni, de hajt a kiváncsiság. Milyen low - cost megoldás van, ami nem csak szimpla IC-s, megfelelő hangminőséget és teljesítményt nyújt, mérete rendkívül kicsi, mindehhez pedig lehető legolcsóbb alkatrészeket felhasználva. ![]() ![]() Idézet: „...nem vagyok meggyőzve a TDA7294 ... hangminőségéről.” Én is nehezen szántam rá magam, de megdöbbentő mennyire jó. Nem is lehet a 2030-hoz hasonlítani. Ha Te jobbnak hallotad a 2030-at, akkor ott valami turpisság volt a dologban. Persze azért nem kell 100W-ot várni tőle, de sokkal hangosabb mint azt feltételeztem volna. Jó tápegységgel, és kellő hűtéssel egyszerűen nem lehet benne csalódni. Ennyiért szinte lehetetlen még csak megközelítőleg jó végfokot is építeni.
Sziasztok. Arra lennék kíváncsi hogy szerintetek melyik a jobb erősítő, a KENWOOD KA-3080R vagy a PIONEER A-331? Épp erősítő vásárlás előtt állok, a személyes tapasztalatoknak és a pontos műszaki adatoknak is hasznát venném mert az eladó egyikről sem tudott sokat mondani. Köszi előre is!
A HE Store-on a TDA7294V darabja bruttó 687Ft. Ehhez hozzájön a rakat alkatrész, ami szükséges hozzá. De induljunk ki csak a "fő" alkotóelemekből.
Tehát van a TDA7294V, ami 687Ft. A TDA2030-as megoldás a tranyókkal együtt (BD 912 / 911) csak 508Ft csatornánként. 180Ft a különbség. Mint említettem ez ilyen low - cost project. Főként a kiváncsiság hajt, hogy meddig lehet lemenni az árban. Trafóm az van. 2 x 12VAC kimenetű 200Wattos trafó. Gondolkozom egy 200Wattos PC táp átalakításán is. Egyébként tényleg nem vagyok meggyőzve a TDA7294 minőségéről. A frekvenciamenete jól hangzik, hogy 20Hz-től 20KHz-ig terjed. (-3db-es pontok) Azonban a meghallgatás során nem voltam meggyőződve a hangminőségéről. Nem szólt számomra annyival szebben, hogy értelme legyen abból erősítőt építeni. Gondolkoztam egyébként még a VF2-n is, de még embert nem láttam, aki megépítette volna és elémtolt volna egy rajzot, hogy ez működik és így és így szól. http://www.hestore.hu/termek_10027689.html Itt pl. komplett kitben is van. Kifejezetten kis mérethez. Amúgy turpisság az nincs a dologban. Annyi van, hogy jóminőségű kondikat használtam, jó tápegységet építettem, nagy pufferekkel, amit pedig az összes rajzról lefelejtettek szűrőket, azokat beraktam. Mindegyik rajzról lefelejtettek eddig 2db 220nF és egy 10Ohm-os ellenállást.
A HE Store-on a TDA 7294V darabja bruttó 687Ft. Ehhez hozzájön a rakat alkatrész, ami szükséges hozzá. De induljunk ki csak a "fő" alkotóelemekből.
Tehát van a TDA 7294V, ami 687Ft. A TDA 2030-as megoldás a tranyókkal együtt (BD 912 / 911) csak 508Ft csatornánként. 180Ft a különbség. Mint említettem ez ilyen low - cost project. Főként a kiváncsiság hajt, hogy meddig lehet lemenni az árban. Trafóm az van. 2 x 12VAC kimenetű 200Wattos trafó. Gondolkozom egy 200Wattos PC táp átalakításán is. Egyébként tényleg nem vagyok meggyőzve a TDA7294 minőségéről. A frekvenciamenete jól hangzik, hogy 20Hz-től 20KHz-ig terjed. (-3db-es pontok) Azonban a meghallgatás során nem voltam meggyőződve a hangminőségéről. Nem szólt számomra annyival szebben, hogy értelme legyen abból erősítőt építeni. Gondolkoztam egyébként még a VF2-n is, de még embert nem láttam, aki megépítette volna és elémtolt volna egy rajzot, hogy ez működik és így és így szól. http://www.hestore.hu/termek_10027689.html Itt pl. komplett kitben is van. Kifejezetten kis mérethez. Amúgy turpisság az nincs a dologban. Annyi van, hogy jóminőségű kondikat használtam, jó tápegységet építettem, nagy pufferekkel, amit pedig az összes rajzról lefelejtettek szűrőket, azokat beraktam. Mindegyik rajzról lefelejtettek eddig 2db 220nF és egy 10Ohm-os ellenállást.
Nem értem miért kevered az LM3886-ot a TDA-al, az LM IC-kel nagyon jó végfokokat építenek néha viták vannak összehasonlításban az "Audophile" végfokokkal melyik a jobb. De hogy az nem kérdés hogy a TDA-nál jobb egy LM3886 az biztos, és még sok más végfoknál is jobb!
2db LM 150W-on még mindig kevesebb torzítás és zaj és a legfontosabb szinezettség halhetó mint egy TDA-nál. Az árához képest meg pláne a legjobb, de az sem mindegy mire van használva kis SOMOGYI hangfalakon vagy kommersz hangyszorókon nem lehet olyan nagy kőlönbségeket felfedezni a végfokok minőségében, sőt kis hangfalhoz, kis szobába, jobb a kis TDA2030 és az átlag hangfalon úgysem hallatszik hogy milyen hangja van. Főleg MP3 halgatásánál ![]()
Nem tudom, hallottál-e már LM3886-ot (vagy valamelyik testvérét), de ha egyszer lenne kedved, és építenél egy végfokot ezzel is, nagyon kíváncsi lennék a véleményedre. Én még a TDA7294 hangját nem hallottam, mert soha nincs időm foglalkozni vele, pedig van itthon IC is, de az öcsémnek épített kis LM3886-os végfokkal maximálisan meg voltam elégedve.
Alapvetően rossz nyomon jársz. Az árnak csak egy kis része a végfok, és egy nagyobb része a tápegység, a hűtés, illetve valamilyen "burkolat" az egész köré.
De természetesen azt az utat járod, amit választasz. Most is azt javaslom, próbáld ki a TDA 7294-et (Nem biztos, hogy a te linked a legjobb a forrás a beszerzésre, és persze a számítógépes tápegység, vagy a 12V-os trafó az használhatatlan hozzá.) Idézet: „az összes rajzról lefelejtettek szűrőket, azokat beraktam. Mindegyik rajzról lefelejtettek eddig 2db 220nF és egy 10Ohm-os ellenállást.” Mire gondolsz?
Még nem építettem LM3886-al erősítőt. Sőt általában is idegenkedek az IC-s végfokoktól. Ettől függetlenül, semmiképpen sem kéne egymás mellé tenni a két említett típust (TDA7294 kontra LM3886), mert az áruk között hatalmas különbség van (kb. 2000Ft az LM, és 500Ft a TDA), illetve a teljesítményük is alapvetően két kategória.
Nekem semmi különös elkötelezettségem sincs a TDA mellett, de egyszerűen elvitathatatlan tőle, hogy közel 100W-ot ad nekünk (ez azért nem igaz, de bika kis jószág), tizedszázalékos torzítással, gyakorlatilag teljesen zajtalan (nekem ez külön fontos!!), védelmekkel van felruházva, és számomra minden várakozáson felül jól szól. Mindez kijön max. egy ezresből panellel és azzal a néhány kiegészítő alkatrésszel. Ezzel nem akarom az LM erényeit megkérdőjelezni, mert nagyon jó paraméterei vannak, de a TDA teljesítményének eléréséhez 2 kéne belőle, ami már brutális különbség a költség oldalon. Számomra a TDA kellemes csalódás volt, ami nem jelenti azt, hogy ne lenen tőle számos jobb erősítő. De ennyiért nem hiszem, hogy lenne másik megoldás, ami ilyen sokat tudna nyújtani. Idézet: „Ez most kicsit hülyének tűnhet, hogy pár forintból próbálok erősítőt építeni, de hajt a kiváncsiság. Milyen low - cost megoldás van, ami nem csak szimpla IC-s, megfelelő hangminőséget és teljesítményt nyújt, mérete rendkívül kicsi, mindehhez pedig lehető legolcsóbb alkatrészeket felhasználva.” Akkor epits Mayan féle 1 tranzisztoros erositot. Annak biztos tetszeni fog a hangja ... "audiofil" minoseg ![]() Azt irtad, hogy 2x12VAC trafod van. Ebbol megis hogy akarsz 2x50W-os erositot epiteni? Hidalva jo ha kinkeservesen ki tudsz szedni az erositobol 40W-ot, inkabb kevesebbet. De engem nem tulsagosan erdekel mit epitesz. Ha szivni akarsz a taparamvezerelt erositokkel akkor epits olyat. Mi probalunk neked hasznos tanacsokat adni sajat tapasztalatbol, de ami nem megy azt nem kell eroltetni ... Idézet: „Tudom, bekattantam. ![]() Te mondtad ... en nem vitatkozom senkivel ![]()
Mint már írtam pár HSZ-el előrébb, van pár erősítőm, melyeket személyesen építettem. Sokféle erősítőt kipróbáltam, végül a Quad405 hozta meg a megfelelő minőséget. Van ezen kívül még egy (már szintén említett) 2 x 100Wattos TDA2030-al felvértezett erősítőm is. Ezeknek függvényében tehát tisztában vagyok az egyéb költségekkel. Az a baj, hogy szerintem pont nem érted mit akarok kihozni az egészből. És nagyon idegenkedem a TDA7294-től.
Idézet: „Gondolkoztam egyébként még a VF2-n is, de még embert nem láttam, aki megépítette volna és elémtolt volna egy rajzot, hogy ez működik és így és így szól.” Fáradj át a VF2 topikba.. A 7294 árából szerintem kijön egy csatorna a conductorból. De ha a conductorból nem is, az eredeti VF2-ből biztosan.
Senki sem keveri a két végfok IC-t. Csupán korábban egy hozzászólásban ezt ajánlották. Egyik árával, másik minőségével nem vagyok kibékülve. Ugye még sosem kisérleteztetek ilyesmivel? Nem gondolhatjátok komolyan.
Nos. Ha audiophile rendszert akar valaki, az ne álljon neki ilyen léptékű dolgokkal foglalkozni, mert az ott kezdődik, hogy megfelelő terem, zenei mű, lejátszó, hangfal. Majd utána lehet az erősítőnek nekiesni, hogy mivel is kívánjuk megszólaltani azt. Ugyan, hagyjuk már ezt az MP3 butaságot. Az MP3 hibás berögződése a fejekben nagyon rossz. Az, hogy milyen lejátszóval (dekódolóval), milyen hangkártyán (D/A átalakító) és nem utolsó sorban milyen rendszeren és szobában történik a hallgatása, befolyásolja a minőségét. Persze nem a 128Kbites tömörítésű MP3-ról beszélek. Egy 192 - 224Kbites, 44,1Khz-es MP3-nak a hangja semmiben sem különbözik egy CD lemez hangjától. (Anno számolgattuk, hogy mi - merre hány bájt) Csak a dekódereken múlik minden ilyen szinten. Ha pedig Loseless-t szeretnél, akkor oda igen csak zsebbenyúlós rendszer kell. Kezdjük ott, hogy csatornánként nem 22Khz-et kell áthidalni, hanem pár Hz-től 40 - 50KHz-ig. Ehhez pedig megfelelő szoba is kéne, hangfal, kábelek, hangforrás. Egy számítógépes hangkártyán a legtöbb Loseless mű ugyanolyan gyatrán szól, mint egy komolyabb MP3. Ha minőséget szeretnék, akkor ott a Quad 405-öm, aminek még mindig messzemenően teltebb hangja van, mint bármely más erősítőnek. Ehhez pedig ott a Yamaha DS-XG hangkártya, a maga 192KHz-es 48bites chipjével, melyet 32 csatornán egyszerre tud HW-esen megszólaltatni. De nem ez a célom most ezzel az erősítővel. Arra ott a többi végfokom. Mégegyszer leírom. LowCost (Magyarán szólva tehát nagyon 'occsót), 40 - 50Wattos, nem kizárólag IC-s végfokot szeretnék, kompakt méretben, árázohz képest jó hangzással. A TDa2030 önmagában nem elég, hiszen csak 14Wattos. ![]()
Senki sem keveri a két végfok IC-t. Csupán korábban egy hozzászólásban ezt ajánlották. Egyik árával, másik minőségével nem vagyok kibékülve. Ugye még sosem kisérleteztetek ilyesmivel? Nem gondolhatjátok komolyan.
Nos. Ha audiophile rendszert akar valaki, az ne álljon neki ilyen léptékű dolgokkal foglalkozni, mert az ott kezdődik, hogy megfelelő terem, zenei mű, lejátszó, hangfal. Majd utána lehet az erősítőnek nekiesni, hogy mivel is kívánjuk megszólaltani azt. Ugyan, hagyjuk már ezt az MP3 butaságot. Az MP3 hibás berögződése a fejekben nagyon rossz. Az, hogy milyen lejátszóval (dekódolóval), milyen hangkártyán (D/A átalakító) és nem utolsó sorban milyen rendszeren és szobában történik a hallgatása, befolyásolja a minőségét. Persze nem a 128Kbites tömörítésű MP3-ról beszélek. Egy 192 - 224Kbites, 44,1Khz-es MP3-nak a hangja semmiben sem különbözik egy CD lemez hangjától. (Anno számolgattuk, hogy mi - merre hány bájt) Csak a dekódereken múlik minden ilyen szinten. Ha pedig Loseless-t szeretnél, akkor oda igen csak zsebbenyúlós rendszer kell. Kezdjük ott, hogy csatornánként nem 22Khz-et kell áthidalni, hanem pár Hz-től 40 - 50KHz-ig. Ehhez pedig megfelelő szoba is kéne, hangfal, kábelek, hangforrás. Egy számítógépes hangkártyán a legtöbb Loseless mű ugyanolyan gyatrán szól, mint egy komolyabb MP3. Ha minőséget szeretnék, akkor ott a Quad 405-öm, aminek még mindig messzemenően teltebb hangja van, mint bármely más erősítőnek. Ehhez pedig ott a Yamaha DS-XG hangkártya, a maga 192KHz-es 48bites chipjével, melyet 32 csatornán egyszerre tud HW-esen megszólaltatni. De nem ez a célom most ezzel az erősítővel. Arra ott a többi végfokom. Mégegyszer leírom. LowCost (Magyarán szólva tehát nagyon 'occsót), 40 - 50Wattos, nem kizárólag IC-s végfokot szeretnék, kompakt méretben, árázohz képest jó hangzással. A TDa2030 önmagában nem elég, hiszen csak 14Wattos. ![]()
Figyelmedbe ajánlanék egyet a sok 100 oldalból:
http://electroschematics.com/103/40w-audio-amplifier-tda2030-bd712-bd711/ 4Ohm - 50Watt teljesítmény. 2 x 12VAC feszültség mellett ha nem is 50Wattot, de egy 20 - 40Watt teljesítményt biztosan szolgáltat megfelelő minőségben. Idéznék: Idézet: „A great 40 W audio mono amplifier built with TDA 2030, BD 712 and BD 711. The output power is 22W on 8 ohm speaker and 40W on 4 ohm. Distorsions are 0.012% at 1khz/8 ohm/11W and 0.032% at 1khz/4 ohm/20W.” Egyébként szívesen vitázok bárkivel. Vitatkozás != veszekedéssel. ![]()
A pozitív és negatív táp-ág közé sorosan bekötve két 220nF-os kondenzátor, majd a két kondi közös pontjáról az erősítő kimenetére egy 10Ohm-os ellenállással csatlakoztatni. Ez kiszűri a nemkívánatos zajokat. Amíg ezt nem raktam bele, addig nem is volt jó a hangja.
![]()
Ezt nem gondolhatod komolyan:
Idézet: „Egy 192 - 224Kbites, 44,1Khz-es MP3-nak a hangja semmiben sem különbözik egy CD lemez hangjától.” ![]() ![]() Így arra fogsz jutni, hogy nem fognak komolyan venni, és válaszra se méltatnak idővel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |