Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kábelazonosító
Üdvözlet Mindenkinek!
Egy kábelazonosítót szeretnék készíteni, de sajnos nem találtam rajzot. Amit tudnia kellene: A kábel végén az egyik érpárra kapcsolva az adót az adott kábel azonosítható legyen galvanikus kapcsolat nélkül... Köszi! (bocs, ha volt már ilyen téma)
kábel típus?
ha UTP-hez kell akkor már van hozzá sok megoldás! lásd itt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic.php?id=1465 üdv ![]() Idézet: „galvanikus kapcsolat nélkül...” Ezt, hogy érted? Feszültség alatt lévő kábelekről van szó?
Köszi szépen, de egy ilyet már készítettem néhány éve, kábel ellenőrzésére, illetve kiegészítve egy, a switch, vagy hub port "megvillogtatására" résszel. Nekem olyan kellene, hogy az egyik végponton csatlakoztatom az UTP kábelre, a másik oldalon pedig meg tudjam mondani, (pl patch panel, kábelköteg), hogy melyik az. Azért kellene, hogy galvanikus kapcsolat nélkül is működjön, hogy ne kelljen a "vevőt" minden csatiba bedugni (vagy minden kábelt megbontani középen
![]()
Nem nem. UTP (telefon) kábel azonosítására kellene. Régen volt egy olyan szerkezetem (saját építésű), ami a hálózati fesz alatt lévő vezetéket találkta meg, iletve egy 555-ös IC-vel épített hanggenerátorral a zárlat helyét lehett megtalálni, de a készülék és a kapcsolási rajz is elveszett (jó minőségű CD-k...
![]()
galvanikus kapcsolat nélkül: a kábel mellé teszem a detektort
Erre nem hiszem, hogy sok ötlet felmerülne, hiszen a sodrott érpár által kisugárzott jel nagyon kicsi (épp ezért használjuk).
Esetleg azon el lehetne gondolkodni (vagy kipróbálni), hogy egy-egy érpárt rövidre zárva megtáplálni egy kis kimenőtrafóval, végfokkal, mondjuk 500Hz-el. (azért gondolom így, mert az érpárok ugyan egymással is sodorva vannak, de jóval kevesebb "csavarással", így nagyobb az esély a sugárzásra) Vevőként egy nagymenetszámú tekercs (pl volt ilyen BEAG telefonhang-kicsatoló)+erősítő alkalmas lehet.
Voltcraft LSG-2 és LSG-3 Nem olcsó de nagyon jól használható
A kábere egy jellegzetes "virnyogó" hf jelet tesz, a vevő kapacitiv úton érzékeli és hangszórón hallható.
Igen, a csavart érpár csak kicsit sugároz ki a teljesítményből... Az UTP-re a 4-5 érre (kék/kékfehér) csatlakozik, lévén az szabad a LAN-on (1,2,3,6-os ereket használja), a telefon is ezeket használja strutúrált hálózat esetén. Volt aa kezemben egy LSG-3 szerű szerkezet, csak szétszedni nem volt időm. Ennek a vevője meglehetősen érzékeny volt, a kábeltől fél centire rendesen fütyült. Ha a két középső eret rövidre zárjuk, a tululu elhallgatott. Így lehett biztosan azonosítani a kábelt. Egy gyári szerkezetnek csak az ára a visszatartó erő
![]() Az adó talán összehozható 555-tel, vagy valami cMOS kapukkal, de a vevő... na ez a kritikus pont.
Még mielőtt atomreaktort-PIC- szuper computer és minden egyéb bonyolult dolgba kezdeszz, itt egy recept a fiókbol kotort alkatrészekkel.
Vevő: egy db erősítő tetszés szerint pl. LM 386 elé egy előerősítő FET v. méginkább MOSFET bemenettel. vagy két tranz előtte 1 FET izlés és a fiók szerint. Ebből lessz egy közönségesw HF erősítő. A lényeg hogy nagy bemenő ellenállásu és kis bemenő kapacitású legyen. Mint a műszer bemenő fokozatok. A bemeneten cca 5cm szonda. Tápálás 9V telep. Lényeges hogy földfüggetlen legyen! Tápegységről nem mük. természetesen hangszóró és hangerő poti legyen benne. Adó 1 db NE556 kimenőjel FM modulált 1 kHz löket kb +- 100Hz modjelelak tetszés szerint, legegyszerűbb négyszög. kimeneten trafó fazékmagon áttétel kb.4:1, kicsatoló kondi. És kész! És igyál nekem is egy sört! Egy gyári készülék kimenőjele: 1kHz négyszög, Moduláció 5Hz FM Löket +_80 Hz kimenő feszültség üresjárásban 40V cs-cs, 1KOhm terrhelésnél 15 Vcs-cs differenciált négyög. Kritikus a vevő bemeneti fokozat elrendezése. És el lehet gondolkodni mi kerül ezen 30 000 HUF ba?
Köszi szépen az adatolat, az ötletet. Lesz egy kis időm, össze is rakom. (Most első a kert az asszonykám szerint
![]() Még egyszer köszi, Szép estét!
Ez egem is érdekel. Nem tudnál konkrét kapcsolást feltenni az oldalra.
Sajnos kapcsolásom nincs, de ha "micimacko" megépíti, (ha kész a kertel) és szépen megkérjük talán közzéteszi az eredményt!
Még néhány info a gyári cuccról. A vevő érzékeli a hálózati 50 Hz- es brummot is és kb 4 kHz-ig hallható rajta bármilyen HF jel. Kipróbáltam egy függvény generátorral 5V kmenőjelnél 4~6 cm távolról jól hallható a jel.(Kkimeneti BNC csatl. -ba egy ellenállást dugtam.) Az adó modulációja csak a jó felismerhetőséget segíti. A hangszórója egy 2.5 cm- es (gagyi) fejhalgató bele, ezen kívül csak egy nyomógomb - (Amig nyomod működik) és egy hangerő potit tartalmaz. (Szétszerelni roncsolás nélkül nem lehet, - mint annyi más, drágán eladott egyszerű cuccot!) Extra szolgáltatás, szakadásvizsgáló 1 LED -el, polaritás indikátor ugyanazzal aLED -el A vevő mechanikus elrendezése: Szonda - Erősitő -hangrő szab. - telep (itt markolod) hangszóró. Teljes hossz arasznyi. Egy 9V-os blokkteleppel működik. Egy gondolat még: Az eszköz példa arra is hogy milyen nehéz lehet egy HF erősítőtől távol tartani az impulzusok (dig. egységek, kapcs.tápok) okozta zavarokat.
Sokat keresgéltem, és találtam egy ígéretesnek tűnő Kit-et. Sajnos rajz nincs, de a beültetési rajz alapján könnyen kirajzolható! Ha valaki megépíti, dobjon egy e-mailt, hogy vált be! http://www.ramseyelectronics.com/downloads/manuals/WCT20.pdf
![]()
Sziasztok
Találtam egy másik kapcsolástBővebben: Link Szerintetek ez müködő képes? Az adót mivel kéne kiegészíteni,hogy feszulség alatt lévő kábelen (400V) is lehesen használni? Valakinek van már müködő kapcsolása?
Szasztok,
ezt megépítettem, de csak fél siker: csak érintésre működik... :no: Így meg azért nem az igazi. Hogy eleve is csak arra jó, vagy túl gyenge az elem, vagy én szúrtam el valamit, azt nem tudom. :nemtudom: A teljes eredeti cikket meg csak $8-ért lehet elolvasni ![]() ivicz
oldman:
Kritikus a vevő bemeneti fokozat elrendezése. Ez alatt pontosan mit értesz? Én kicsit (nagyon) átszerveztem a dolgokat, hogy férjen a kis kéziszondámba; lehet, hogy ezért nem működik jól? Mondjuk az "antenna" (tulképp. tapintócsúcs) is csak kb. 1cm. Lehet, hogy ez is a gond? Vagy egyáltalán mitől lesz ez érintés nélküli cucc? ![]() ivicz
A " cucc" a kábel és a szonda szórt kapacitásán (cca 0,1~5 pF) átjutó hangferekis jelet érzékeli.
Ami kritikus: Alacsony bemeneti kapacitás, és nagy bemenő ellenállás, nagy erősítés. (> 60dB) A hivatkozott kapcsolás adójának kimenőfeszültsége csak max. 9V cs-cs (Ut) Ez az általam használt gyári készülékekhez képest ürgyürüfütty. (~40 V cs-cs) A vevő akár jó is lehetne de szerintem alacsony a bemenő impedanciája és a bemenő kapacitást még meg is növelték (+10 pf) Az erősítése sem biztos hogy elég. A vevőt kipróbálhatod egy közönséges pákatrafóval (24V) ha hallod az 50 Hz brummot a kábel mellett a vevő nem lehet nagyon rossz. A z "antennna" és a vevő ( erősítő) módosításával próbálj max érzékenységet elérni. (3-8 cm a gyári 24V 50Hz) Az adó kimenő feszültségét biztosan meg kell növelned hogy jól használható legyen.
Nézted a kapcsolást, elvi hiba nincs benne?
Sajna amiket írtál azokat ugyan értem, hogy mit jelent, de azért annyira még kezdő vagyok, hogy megvalósítani ne tudjam... ![]() Azért köszi, hogy válaszoltál. Egyébként az mi, amire hivatkozol, amit használsz? ivicz
Szertintem elvi probléma is van a vevővel.
Csatolo kondik kicsik, ezért az alacsony frekis átvitel nagyon rossz. LM386 bekötése nem felel meg a gyári ajánlásnak ( ettől még lehet jó ) Ha megépítetted próbáld ki erősítőként ha jól szól nincs nagy gondja. pl. egy dinamikus mikrofont Vagy egy fülhallgató betétet a bemenetre. (Telep - és TP közé) Végül is ez egy egyszerű hangerősítő, kezdőknek való. |
Bejelentkezés
Hirdetés |