Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AWI-TIG hegesztő rajza
 
Témaindító: nyekk, idő: Feb 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 28
(#) nyekk hozzászólása Feb 6, 2009 /
 
üdv
tudna valaki tig,(awi) heggesztö megépitésében segiteni?esetleg ha van rajz,stb most jól jönne
elöre is kössz
(#) atya28 válasza nyekk hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Szia!
Itt nézd meg:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=571468&highlight=mig&sid=d2a3072831f17f46410bf4f45296942a . http://kepfeltoltes.hu/view/071019/Kapcsol_si_rajz_jpg_www.kepfelto...u_.jpg Üdv
(#) ShadeW hozzászólása Feb 7, 2009 / 4
 
Ez engem is érdekelne! Sajnos az előző kettöből egyik sem AWI hanem MIG/MAG (CO2) gép.
KENDE TIG WELDER SCHEMATIC
Szerintem neked ez lenne a megfelelő. Bár ez inverteres és az IGBT kicsit drága mulatság de legalább könnyü gép.

Apropó! Mit akarsz hegeszteni?

Nézz szét itt is Inverteres hegesztőtrafó
(#) nyekk hozzászólása Feb 7, 2009 /
 
kössz a segitséget
vékonyabb lemez munkákkra kéne,esetleg saválló anyag heggesztésére,
(#) nyekk válasza ShadeW hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
mig/mag-ot,szerintem egyszerübb mevenni készen,utánna számolgattam,idö+pénz,lemez munkára meg már lehet találni cirka 400eu.-ért(170 Am. gép,kicsit felturbózva kondikkal,+EU-csatlakozós munka kábel (csak a mun.kábel
kerül 50eu-ba).de van 200A (mono fázis) aku töltési lehetőséggel,12v,24v.ez már húzósabb 600eu
(#) nyekk hozzászólása Feb 7, 2009 /
 
esetleg valaki találkozott e már könyvel amiben ezzel foglalkoznak(pl. Rádió Technika évkönyve stb)?
(#) Bakancsok hozzászólása Jún 29, 2009 /
 
szerintetek ez az átalakítás működne?
(#) nyekk válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 2, 2009 /
 
Üdv.egy próbálkozást biztos megér.Csak az AWI nál forditott a dolog,a munkakábel a nagativ,és a hegesztendő munkadarab a pozitiv.Annyi a hátránya ,hogy a wolfram szál vége hamarabb "beég",és nehezebben gyujt,mivel nincs magasfesz.Ha volna munkakábelem,argon palackom már én is ,megpróbálkoztam volna vele.Egyszer egy másik fórumon,már elcseverésztem,erről egy taggal,ő használta ezt a megoldást saválló anyagok hegesztésére,de hosszútávra ,nem vált be neki a wolfram szál beégése miatt.Meg később a trafó is feladta,csak sajnos pontosabb adatokat nem tudott a trafóról,ami nagy segitség lett volna.Esetleg ha sikerül kipróbálni,jelezz vissza mire jutottál,köszi
(#) mpisti válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Szia Jani!
1.A rajzon én jól látom, hogy a két féle gázt összekevered egy csőbe?Ha így van, akkor utána hogy választod szét?AWI-hoz nem jó a Co gáz.
2.Awi áramforrásként Co áramforrás csak abban az esetben lehet megfelelő, ha átkapcsolható a karakterisztikája az áramforrásnak.
Ugyanis fogyóelektródás (Co)hegesztéshez lapos , az AWI-hoz pedig eső karakterisztika kell. Az első esetben a feszültség állandó, a második esetben pedig jelentősen esik.
(#) Bakancsok válasza mpisti hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hali!

Azóta már változott a felállás, nem CO hegesztőből hozom ki, hanem normál íves hegesztőből. a gázt nem akartam egyébként sem összekeverni, hanem egy mágnesszeleppel irányítani, de mint már írtam ez az ötletem azóta már átalakult normál ívesre.
(#) Bakancsok hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
sziasztok!

Összeraktam a "AWI hegesztőt" de valamiért nem huz ívet, mindog odaragad . A feszültség 54 V, áramerősség 140 A. Tud valaki segíteni a megodásban?

(#) mpisti válasza Bakancsok hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
A folytatást talán jobb lett volna ebbe a fórumba írni.
De ha érdekel valakit, a "hegesztőtrafó egyenirányítása"címszó alatt szereplő fórumon megtalálja.
(#) barczacsaba hozzászólása Okt 9, 2009 /
 
Üdvözlök mindenkit.Kapcsolási rajzot keresek Stahlwerk Tig 200p hegesztőhöz,vagy valakit aki ki tudja rajt építeni a2-4 t üzemmódot.Előre is köszönöm
(#) vaszil29 hozzászólása Okt 7, 2010 /
 
Avi heggesztés (argon) gázzal történik legtöbb esetben, de általában a védőgáz típusát mindig a hegesztendő anyag határozza meg , mig a "mig" tipusú védőgázos ívheggesztők szénsavval tólják, persze ezek is átszerelhetők argonra. Célszerű főleg akkor ha aluminíumot akarunk hegeszeteni vele.
(#) klenósanyi hozzászólása Okt 13, 2010 /
 
Üdv. mindenkinek!
Ismét egy kérdéssel fordulok hozzátok. Igény merült fel awi hegesztésre. A munka mennyisége nem indokolja egy komplett gép beszerzését. Úgy gondoltam valamiféle "adaptert" készítek a meglévő gépekre /AC ill. DC heg gépek./ Az egyenáramú gép szépen dolgozik bázikus elektródával is ezért bízom benne, nagy meglepetés nem fog érni. Kérdésem inkább az AC megoldással kapcsolatban van. Elegendő e a 45V körüli üresjárási feszültség a "koppintós" változathoz vagy mindenféleképpen nagyfesz. gyújtást kell alkalmazni? Továbbá van 10 db 10 000µF elkóm, amiből tudok összerakni soros- párhuzamos kapcsolással 25 000µF unipolárisat, ez vajon elegendő-e 150A körüli heg. áramhoz?
Esetleg ha mindenképpen nagyfesz. gyújtást kell alkalmaznom, valaki tudna nekem segíteni egy könnyen utánépíthető kapcsolással / generátor+ becsatolás/?
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Szia Sanyi!
A 150A-hoz kb 40000µF 100V-os unipoláris kell. A 45V nagyon sovány,inkább 70V körüli gyújtófesz kell,és olyan gép amelyik AWI üzemmódban az ívfeszültséget az alábbi képlet szerinti értékre csökkenti: 10+0,05*Iív .
Ha a gép inverteres, akkor nem kell bele kondi. Váltóáramú hegesztésnél mindenképpen indokolt a nagyfrekis gyújtás, és úgy tudom,hogy a nagyfreki alu hegesztésnél a hegesztési folyama alatt is be van kapcsolva. Így segítik elő az oxid eltávolítását a hegfürdőből.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Szia!
Ok köszönöm. Úgy látom a váltóáramú rész most ezzel a felállással felejtős. Az általad leírt karakterisztikát hagyományos trafóval hogyan tudom megvalósítani? Esetleg mégnagyobb szórással mint elektródás gépeknél? Talán a télen lesz időm foglalkozni vele. Ja az AC gép nem inverteres úgyhogy kell a kondi. Most sok időt nem tudok rászánni a témára, egyenlőre marad a DC kivitel.
Nagyfesz témában ha megtúrnád azt a fiókot ahol a kapcs. rajzokat tartod, megköszönném! Estleg ha lenne egy őskori bontott darab azt is megbótolhatnánk.
Üdv.: Sanyi
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
A hagyományos hegesztők nem tudják az adott képlet szerinti karakterisztikát, de egy plusz induktivitás sorba kapcsolásával szerintem megoldható-bár egyetlen gyártó sem ragaszkodik hozzá. A vaterán láttam egy komplett E10 AWI egységet, az jó mindkét áramtípushoz és még a vezérlő és a nagyfreki is benne van-szerintem. De ezt jobb lenne megkérdezni az eladótól. Nem is kínálták drágán,amennyiért árulták,annyiból nem is tudnád kihozni.Bővebben: Link
De igyekezzél,mert a mai napon lejár.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Köszönöm a linket, közben jelentkezett egy fórumtárs olcsóbb megoldással. Az E10-ben tudomásom szerint nincs benne a nagyfesz generátor, csak a becsatoló egység. A régi cégemnél használtak ilyeneket KND 350-es gépeken. A nagyfesz az alapgépben volt /emlékeim szerint/. A fotón jól látható az összetekert nagyfesz kábel, ami a készülék jobb felső sarkán lévő csatlakozóhoz kapcsolódik. Lehetséges hogy rosszul emlékszem, nem biztos hogy így van.
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Az E10-ben benne van a nagyfesz generátor, mégpedig külön egységként foglal helyet a doboz belsejében,egy narancssárga vagy szürke színű fémdobozban . Váltóáramú üzemmódban az áramot a hegesztőkapcsokról kapja, egyenáramnál az E10-ben levő vezérlőtrafóról. Ha ennél olcsóbb megoldást találtál,annak örülök, bár szerintem amire elkészülsz vele ennél biztosan nem lesz olcsóbb.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Hiszek neked. Szeptember 27-én szabaddá tették kishazánkban a pálinkafőzést, azóta rohamosan romlik a memóriám. Mégegyszer köszi a segítséget. Valószínűleg jövök még hozzátok tanácsért.
Üdv.: sanyi
Akkor mi a fenének volt visszavezetve a nagyfreki az alapgépbe?
(#) dobo hozzászólása Okt 14, 2010 /
 
Sziasztok a témával kapcsolatban a neten láttam amcsi oldalakon hogy villanymotorral meghajtanak egy sima autógenerátort kb 130 ampereset és külső szabályzót építenek hozzá gáz mágnesszeleppel és kész a 130 amperes awi.
Igaz koppintós a gyújtás .
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Azért, mert a nagyfreki egyik vége a testre van csiptetve,a másik vissza van vezetve az alapgépbe, ott különféle szűrőáramkörökön keresztül rá van szuperponálva a másik pólusra. Ezzel biztosítják,hogy a sikertelen gyújtás ne okozzon problémát az alapgépben.
Egyébként a pálinkafőzési törvényt a Viktor a születésnapomra időzítette, mert tudta hogy imádom az igazi finom zalai kisüstit.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Így már világosodik a dolog /hiába no - a rutin és az évek/.
(#) klenósanyi hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Sziasztok.
Körbejártam egy kicsit a padlást és úgy döntöttem nem építek awi adaptert, hanem megpróbálkozok egy új gép építésével. Nem akarok invertert mert nem látom a végén a sikert.
ami van:
-trafólemez
-rézhuzal
-diódák
-tirisztorok
-NF gyújtás, szelepek, időzítők, kondenzátorok
-hely
-idő a télen
-több 10 db csapolásos ill. söntszab. egy és háromfázisú gép építési tapasztalata
ami nincs:
-akkora tudás, amivel tirisztorvezérlőt tudjak tervezni.
A kérdésem az, régebben az inverterek előtt hogyan oldották meg az AC/DC üzemmódváltást, a terhelés elosztását AC üzemmódban a három fázis között. Első nekifutásra elég bonyolult nagyáramú kapcsolórendszer jut eszembe. Ez biztosan hülyeség, gondolom valami egyszerű trükkje lehetett neki.
AC üzemhez jó lenne az egyfázisú trafó is, de DC hez szeretném megtartani a háromfázisú előnyeit.
Valaki látott már ilyet?
Esetleg valami régi gép rajza?/ amiért már nem jár kövezés/
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
"A kérdésem az, régebben az inverterek előtt hogyan oldották meg az AC/DC üzemmódváltást,"
Elektronikával, tirisztorokkal. Vagy a kimeneti áramnak megfelelő nagyságú átkapcsolóval.Vagy simán kivezették mindkét üzemmód csatlakozási pontjait.
"a terhelés elosztását AC üzemmódban a három fázis között." Scott kapcsolású trafóval.
3 fázis be; kettő fázis ki. Az összes SCH típusjelű ANÓD gyártmányú gép ilyen volt. Van hozzá rajzom is. Csak most éppen nem vagyok otthon,de ha időm engedi,akkor délután-este beszkennelem.
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Szia Sanyi!
Sajnos a rajz A2 méretű, és olyan rossz minőségű(régi ammóniás technológiával készült kék alapszínű fénymásolat)hogy nem olvasható a rajz másolás után. Megpróbálok keresni valami más típust, ami szintén Scott kapcsolású. Addig türelmedet kérem.
(#) dobo hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Sziasztok.
Szerintetek Awi hegesztés kivitelezhető autó aksival ?
Láttam egy srácot fogott egy argonpalackot és egy awi kábelt összekötötte egy gázszeleppel és koppintósan awizott vele.
Nem akarom elhinni hogy 12-14 volt elég hozzá.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
OK türelmem az van.
(#) gulyi88 válasza dobo hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Az akku képes felrobbanni! Kénsav ólom és műanyagdarabok repkednek szét, veszélyes üzem a rövidzárás.
nekem már sikerült felrobbantani egy akkut, többet nem szeretnék
Következő: »»   1 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem