Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AWI-TIG hegesztő rajza
 
Témaindító: nyekk, idő: Feb 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 28
(#) klenósanyi válasza dobo hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Ne is hidd. Az autóakksi feszültségtartó jelleggörbével rendelkezik. Esetleg MIG/MAG eljáráshoz használható néhány másodpercig . Szvsz.- vagy lemerül, vagy felrobban!!!
Közben megelőztek.
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
"Nem akarom elhinni hogy 12-14 volt elég hozzá."
Ha már ég az ív,akkor elég a 12 V. Az AWI ívfeszültsége 10V-nál kezdődik de begyújtani nem lehet
12V-al,-szerintem. Bár még nem próbáltam. Amúgy igaza van az előttem szólóknak, ez valóban veszélyes próbálkozás.
(#) erbe válasza dobo hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Attól függ, mit akar hegeszteni vele. AWI-val akár 8-10 amperrel is lehet hegeszteni vékony dolgokat. Akkuval ügyes kéz kell hozzá. Na meg vékony munkakábel, ami szükség esetén ellátja az áramkorlát szerepét.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Koppintósan begyújt!
Áramkorláttal megy még az elektróda is csak 4*12v-kell hozzá + traktoraksi . Egy-két segélykocsis dolgozó tudna mesélní! De azt tudni kell hogy bazinagy teljesítmények mennek kifele az akuból!! Az indítási áram rajt van a legtöbb akun(a zárójeles érték), általában 10percre adják meg és erre kell kiszámolní az áramkorlátot úgy hogy legalább 25-30v maradjon a pálcának. Ha kevesebb marad akkor több aksi kell.
Üdv
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
"legalább 25-30v maradjon a pálcának"
Ezt viccnek szántad ugye?
Vagy nem AWI-ról beszélgetünk?
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Persze hogy awi-ról
Az aksis dolgot meg a you tobe-n láttam csak érdekeltek a vélemények.
Szóval milyen áramforrás kialakítással lehet azt elérni hogy ekkorát essen a feszültség?
70 voltról 15-20 voltra.
Trafó+folytó?
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
"Az aksis dolgot meg a you tobe-n láttam"
A you tube-on vannak ennél marhább dolgok is, ezért nem szabad foglalkozni az efféle hegesztési módnak még a gondolatával sem. Láttam már én is néhány hajmeresztő dolgot,de eszembe nem jutott hogy kipróbáljam. Mint ahogy egy korábbi hsz-ban írtam, az AWI üzemmódnál az ívfeszültség 10V-nál kezdődik.
A nagysága -ugyanúgy mint elektródás üzemnél-attól függ,hogy mekkora munkaáramot akarsz. A legtöbb inverterrel lehet koppintós módszerrel awizni,de minőségi munkát csak azzal a géppel lehet csinálni,amelyiken rajta van az AWI üzemmód átkapcsoló.Ha korrekt áramforrást akarsz AWI üzemmódra,akkor mindenképpen nagyfrekis gyújtás kell,meg kezdőáram-végáram szabályozás a munkaáramon kívül. Valamint legalább lefutási idő szabályozási lehetőség,hogy a kráterfeltöltés megtörténhessen. Persze lehet awizni bármilyen áramforrásról,de akkor a volframot minden hegesztési művelet előtt meg kell köszörülni,mert a hegye leolvad a gyújtáskor. Jól beállított gépnél a volfram hegye nagyon keveset változik többszöri hegesztési művelet kezdése után is.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Utána néztem ennek a Scott kapcsolásnak. Ha jól értelmezem akkor a továbbiakban úgy kell kezelni a dolgot mintha egyfázisú tr. lenne a gépben?
A kezembe akadtak egyenáramú motor szabályozók, szerinted lehet valamit kezdeni velük heg. gép ügyben?
741 -el tervezett holmik. /80-as évek/ AEG gyártmányok. Komplett doksi van hozzájuk.
Azért gondoltam ezekre, mert egy csomó dolog készen van bennük , pld. impulzus áramkörök, védelmek, gyújtótrafók. Minden tirisztort külön gyújtanak. Nem utolsó sorban teljesen kommersz alkatrészekből épülnek fel szvsz. könnyen javíthatóak. Azért mert régiek, nem biztos hogy a "kukában" a helyük.
Tudom erre igy nehéz válaszolni, majd holnap megpróbálok valamit beszkennelni a rajzokból.
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
"Ha jól értelmezem akkor a továbbiakban úgy kell kezelni a dolgot mintha egyfázisú tr. lenne a gépben?"
A Scott kapcsolású trafónál a szekundert gyakorlatilag 2 db 1 fázisú,középmegcsapolásos tekercsként is lehet kezelni. A gyakorlatban ezt a régi SCH gépeknél a szekunder fokozatváltóval és egy primer üzemmódkapcsolóval oly szinten tudták variálni,hogy tudta a gép az AC/DC üzemmódot, valamint az elektródás és a Co2 üzemmódot is.
Ha mindenképpen ragaszkodsz a 3 fázisú tápláláshoz,akkor én inkább a "V"kapcsolást javasolnám neked,mivel sokkal egyszerűbb a kialakítása amatőr körülmények között mint a Scott típusú trafónak,bár paramétereiben elmarad kissé tőle. A"V"kapcsolás lényege,hogy a trafó két db 400V-os primerrel rendelkezik,az egyik oszlopot az L1-L2 fázispár,a másikat az L2-L3 fázispár táplálja.
A megoldás hátránya a Scott-al szemben,hogy az L2 fázis árama kb.70%-al magasabb lesz a másik fázisok áramánál. Az egyenáramú hajtásról:
szkenneld be az egészet,majd küldd el a privát e-mail címemre a toldacuccot . hu fájküldő segítségével.
Átnézem a rajzokat,aztán utána tudok talán valamit mondani a felhasználhatósággal kapcsolatosan.
(#) klenósanyi válasza mpisti hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Nem ragaszkodok a három fázishoz. A simább egyenáram miatt gondoltam a három fázist.
Ha privátban küldenél egy címet, akkor postáznám a rajzok fénymásolatát. A szkennerbe nem férnek be /azért írtam, hogy megpróbálom/. Szerintem igy neked is könnyebb kezelni őket.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Bocs belekevertem az elektródát is(MMA).Természetessen awi-nak 12v-körűl kell maradní, úgyhogy 2 akkuval +sönt már lehetne awizni. A söntöt valami bazivastag ellenálláshuzalból kell tekerní mert sok W-nyi hőt kell kiengednie.
(#) erbe válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
"2 akkuval +sönt"
Kevered a söntöt az előtétellenállással.
A sönt az mindig párhuzamos.
(#) Pety_ válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Igaz! Előtétellenállást gondoltam..
(#) tiborczt hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy gyári AWI géppel keveredtem minap akcióba javításügyben. Sajna nem értem a működését. Ez egy régi gép. Normál trafó+egyenirányító. Az egyenirányított pozitív ág átmegy egy kb 100w körüli kis trafón. ezen kívül van még a dobozban egy szürke trafó szerű valami ami a nagyfrekis dolog lehetne és össze van kötve az előzőleg említett trafó másik körével. Kérdés: az a trafó amin átkanyarodik a munkaáram az esetleg áramváltó lehet-é vagy éppen modulátor ami a nagyfreki beintegrálására szolgálna? Mit jelent a nagyfreki? mekkora freki, mekkora amplítúdóval? Ha nincs félvezetős elektronika a dobozban akkor mi csinálhatja a nagyfrekit. Ha van valakinek tapasztalata megköszönném a segítséget!
(#) Pety_ válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Helló! Az egyik a folytótekercs, a másil pedig a nagyfeszt rakja rá a cuccra. Ennél a frekvencia igen gépfüggő, lehet hálozati freki, de lehet annál nagyobb is és kisebb is. Kevés alkatrészel 50Hz szerintem.. 6-8-miliméterről átt szokott húzní gáz nélkül is! Néha test a betonon, ember bekapcs, szitkozódás, kikapcs . Pár ezer volt lehet. A HF-et mindíg megelőzi a folytó.
(#) Wegg válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szia
Itt egy rajz .Ez keresed .azt hiszem .
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/f6/f6d9dd96660e34c5e9a8a...3c.jpg
üdv wegg
(#) Wegg válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
(#) tiborczt válasza Wegg hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Szép Napot! Köszi a gyors reagálást! készítettem néhány képet! Az elsőn a szürke trafószerű valami látszik. Ez persze lehet trafó de akkor nem nagy frekiről hanem nagy feszről kellene beszélni és akkor helytálló a felirata is. Az N0 és N1 vezetékek a váltóáramú kimenetekre van kötve. Még a 0 éa 40 van bekötve meg a 220 feliratú is.A másodikon a trafó látszik amit én modulátornak gondoltam. A többi a kacat. Hegeszteni lehet vele csak a nagyfesz hiányzik meg az áramszabályozás a végén, hogy ne legyen lyuk a varraton.
Köszi!
(#) mpisti válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Szia Tiborczt!
Az a szürke a nagyfesz generátor, rá is van írva,
igaz-németül. Ez egy vezérelhető nagyfeszgenerátor.
Az amit te modulátornak gondolsz,az egy soros fojtó.Elképzelhető,hogy nincs is becsatoló trafó,hanem direkt módon van becsatolva a nagyfesz, csak a váltóáramú üzemnél vesz részt a hegesztési műveletben. Ezt úgy szokták megoldani,hogy a főtrafóval sorba kötnek egy olyan fojtótekercset,amelyiknek a nagyfesz generátor rezonanciafrekvenciáján van a legnagyobb impedanciája. Így 50Hz-en nem csökkenti jelentősen a munkaáramot. Váltóáramú üzemnél ugyanis nagyon fontos,hogy a hegesztés alatt legyen nagyfeszültségű összetevője az ívfeszültségnek,ugyanis ennek az erőtere távolítja el a felolvadt oxidréteget a megolvadt fém felszínéről.
A kreáterfeltöltésről:
A hegesztés befejezésekor a kráter feltöltéséhez folyamatosan csökkenő íváramra lenne szükség. Ez a készülék erre alkalmatlan. A kráterfeltöltés lehetősége mint funkció, az elektronikus szabályozású gépeknél érhető csak el.
(#) tiborczt válasza mpisti hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szép Napot!
Logikus amit írtál, de miért van még egy tekercse a bizonyos fojtónak? Tudtommal a váltós nagyfeszes verziót alumíniumhoz szokták alkalmazni.? Mi a nagyteljesítényű ellenállás szerepe.? Milyen freki a nagyfreki? Köszi!
(#) mpisti válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 28, 2010 / 1
 
Azon a bizonyos fojtón,én csak egyfajta-fekete vastag-vezetéket látok átfűzve. Az ellenállásnak több funkciója is lehet,de mivel ezt a gépet nem ismerem,így kapcsolási rajz híján nem tudom megmondani hogy ebben a gépben mi lehet a funkciója. A nagyfreki 50Hz-től akár több száz kHz-ig terjedhet. Az 50Hz-es verzió esetében
az alkalmazott szikraköz és LC vagy RC rezgőkör segítségével az amúgy 50Hz-es alapfrekvenciájú néhány száz vagy akár néhány ezer Voltos feszültség frekvenciája a szikraközös rezgőkör után elérheti a rádiófrekvenciás tartományt is.
A modern elektronikus gyújtóáramkörök 15kHz-100kHz közötti frekvencián működnek.
A váltós nagyfeszes verziót valóban az aluhoz szokták alkalmazni,de az egyenáramú kör is ugyanazt a nagyfeszt szokta használni. A különbség a nagyfesz működtetésében jelentkezik,mégpedig úgy,hogy AC üzemben a nagyfesz mindig megy, DC üzemben pedig az íváram kialakulása után automatikusan kikapcsol.
(#) tiborczt válasza mpisti hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Én nem a porvasmagos gyűrűről beszélek, hanem ami mögötte van szil lemezes normál trafó amin a hátsó diódasorból sárgás vezető kanyarodik keresztül. Az a pozitív ág míg a fekete a negatív.Láttál már ilyen dobozt belülről mint az általad nfgenerátornak nevezett?
(#) mpisti válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Kisebb méretűben láttam,de az 50kHz-ről ment,nem 50Hz-ről. Az egy Castolin plazmavágóban tanyázott addig,amíg nem adta meg magát. 50Hz-es van nekem is,de az működőképes(új)így aztán még nem akarom szétszedni.
Ha javítás során cserélni kell, akkor majd lesz olyan amit szétszedhetek. Egyébként az ISKRA TIG 350-ben és a VISZÉK által gyártott KND350-ben levő 50Hz-es gyújtókat ismerem,azokat szoktam javítani.
Ilyen beöntött típust még nem szedtem szét.
(#) tápláló válasza nyekk hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok.A dolog origója,hogy mit akarsz hegeszteni.Beszélnek itt 170 amper-ről.AWI-nál ennyi áram esetleg alu-nál és 20mm anyag vastagságnál jöhet szóba.Saválló,vagy szénacélnál-anyag vastagságtól függően 40A -tól beszélünk.A CO gáz nem jó AWI-hoz.Oda ARGON kell.CO-hoz jó a KORGON-CO-argon keverék.Saválló és szénacél AWI hegesztéséhez sima egyenáram kell,-munkakábel a pozitívon,-alu hegesztéshez PULZÁLÓ egyenáram-munkakábel a negatívon.A freki alu hegesztéshez -anyag vastagságtól függően-80 és 150 Hz körül.Még jobb a varrat minőség,ha védőgáznak argon és hélium keveréket használsz.(Nem kell szétválasztani őket.)Egyébként ha igazán jól akarsz hegeszteni ,jobb,ha gyárit veszel!
(#) örökagyaló válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szia tiborcz!
A HF egység a képen egy olyan cucc ami kap egy 220 V-os tápot,a 0-40 kivezetésnél egy a heg.trafó szekunderről levett szinkronizáló feszültség.Itt szokott lenni egy 72 voltos opció is.
A HF kimenet némely tipusnál( pl.WIG 251) közvetlenül a munka kimenetre,másnál pl.(TIG160DC) induktív úton kapcsolódik a munkavezetékre úgy ,hogy a munkakimenet előtt lévő ferritmagos fojtóra 2 menet szekunder kerül és mintegy rászuperponálódik a nagyfesz a munkakábelra.
A nagyfesz 3000 V,frekvenciája 200 kHz körül van.
Kisebb frekinél szerintem megrázó élmény lenne hegeszteni.
Emlékszem a múlt évezred SCH-s korszakából még posta engedély (vagy bejelentés) is kellett az ilyen kütyük üzemeltetéséhez ,a rádió hullámsáv közelsége miatt.
(#) örökagyaló válasza tiborczt hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
A nagyteljesítményű ellenállást, (általában 10-20 ohm 50W )az alapáram előállítására szokták betenni.
Láttam már e célból 36 mm átmérőn 91 menetet 1,5 mm kanthal huzalból.
(#) mpisti válasza tápláló hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szervusz Zoltán!
Bocsi,hogy beleszólok, de saválló illetve szénacél TIG hegesztésénél a hegesztési műveleti utasítás tartalmazza azt is,hogy milyen polaritással kell a hegesztési műveletet elvégezni. Tehát nem egyértelmű a pozitív pólusról történő hegesztés, sőt szénacél esetében egyáltalán nem jellemző. Van olyan gép,ahol a pólust meg sem tudod cserélni, hanem alapból egyenes polaritással (munkakábel a negatívon)lehet a kábelt csatlakoztatni.A pulzáló egyenárammal történő hegesztést inkább impulzushegesztésnek nevezném, ugyanis az AC/DC üzemmódú gépekben a vezérlőkör AC üzemmódban a polaritást valóságosan felcserélgeti a hegesztőgép csatlakozóin a beállított kapcsolási frekvenciának megfelelő ütemben.
(#) nyekk hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Üdv.
Érdekelne AWI- rajz ,hagyományos trafós megoldással ,AC/DC-és megoldás,ívgyújtással stb.Ha valaki birtokában esetleg van ilyen, megköszönném .
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szívesen küldök neked egyet, nekem megvan a röntgengyárban készült AC/DC160-as TIG gép rajza. De csak postán tudom küldeni,mert az eredeti rajzméret is A3-as,és olyan sűrűn vannak a vonalak,hogy alig lehet követni, így A4 méretre kicsinyítve olvashatatlanná válik.
Küldj egy címet privátba és elküldöm a héten.
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Mintegy érdekességképpen tanulmányozás céljából két rajz.
Következő: »»   2 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem