Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   147 / 562
(#) dobo válasza polgiy hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Esetleg ha hozzá tudsz jutni co huzalhoz savállóhoz annak kissebb a nyúlása mint a sima vasdrótnak.
Az aksi sem szál el olyan könnyen valamikor kaptam 5 darab 210 amperórás aksit elfröccsentek a saruik ,feltöltöttem őket rászorított vezetékekkel.
Aztán csináltam gipszformát ráhelyeztem az aksisaru helyére és a másikpólustól egy 6-os réz vezetékkel amire egy elem szénrudját fogtam fogóval,széppen olvasztottam az ólmot az aksi saját áramával benne a formában.

A huzalt izzítani beállítani a huzal hosszával lehet Neked olyan 1,5 m-en kell vágnod az nem vaj ha 2 méter izzik csigás megoldással .
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Igen Tanár úr kérem (!) sasolok,sasolok meg olvasok.
Nos a helyzet a következő,van éppenséggel itthon egy kész,akár kísérletre is használható gépem (Maci 3),kb. 32kHz megy és U57 magokból van a főtrafója,aránylag könnyen lehetne bent cserélni másikra.Sajnos EE65 magom nincs,de ha U57 magra elkészítve az "új" főtrafót megfelel,én szívesen kísérletezem,pláne,ha Ti is segítetek,nem személyeskedés,de most főleg katt fórumtársra gondolok.Sőt a most bent lévő trafót is megmérem induktivitás mérővel,szek. rövidzár és primert mér,csak kis időt kérek.Rendkívül fáradt vagyok,még nem tudtam az ominózus rajzot sem megnézni sehogy sem.ettől függetlenül,jöhet javaslat a menetszámokra ,keresztmetszetre vonatkozóan,beleértve a "segédtekercset" is,gyors diódáim 80A/400V és 15A/600 voltosak vannak,zománchuzalom is akad,meg egy kicsit az eredeti szakmámból kifolyólag,hegeszteni is tudok.
(#) winkleer hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
No számolgattam szórt induktivitást. A kiinduló adatoknak felvettem üresjárási fesz50V max áram 150A Müködési freki 30kHz . Ivfeszültség 25V
Nos a legrosszab esetre kalkuláltam amikor is a trafó szórt induktivitása akkora , hogy a max kimeneti áram ugy jön ki a trafóból éppen, hogy az elektronika max kitöltési tényezővel müködjön, magyarán ne szabályozzon. Ehhez nekem max 8,5uH jött ki. Ennél nagyobb szórt induktivitás már korlátozza a kivehető max áramot.
Miért is jó a szórt induktivitás? Belátható, hogy az üresjárási feszej és az ivfesz aránya kb 2 magyarán iv alatt felére esik a feszültség. Ha nem az elektronikának kell belőnni az áramot hanem ezt egy méretezett szórt induktivitás korlátozza a max értékre akkor látható, hogy a trafó fesz áttétele igy nem 3 hanem 6 ! ezzel az áram arány is 6 ra változik!
Ez az arány a szorosabb csatolással romlik és a legszorosabb esetben eléri a 3at Ez ideális eset ilyen trafó nincs de rosszabb csatolásut könnyebb készíteni.

A számitásoknál kb értékekkel számoltam és csak azért hogy nagyjából nagyságrendileg mit hoz a konyhára a szórt induktivitás.
Sztem ezért jó ha szór a trafó még inverteresbe is. Mindenféleképpen kipróbálom majd egy soros induktivitással belönni azt az állapotot, hogy pl 130-150A legyen a max áram e felett már a az induktivitás korlátozzon ekkor fog max kitöltési tényezővel menni a vezérlés.

Az vezetett ebben a kérdésben, hogy ha szoros a csatolás legyen az áramáttétel a trafó áttételének megfelelő akkor 150A hegesztőáram esetén a primmeren effektív 50A -t kell kapcsolgatni vagyis mivel a kitöltési tényezö max50% lehet akkor 100A is csúcsban ilyen olyan kitöltési tényezővel

Mit gondoltok erről?
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szervusz Gábor barátom!
Már vártam, mikor jelentkezel be.
A részleteket, majd miután kipihented magad.
(#) winkleer hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Üdv Erdgab! te aztán ontod a hegesztőket!

Még annyit, hogy a kéttrafós megoldásommal nem feltétlen teljesítményt akartam növelni hanem a bekapcsolási időt. Kétszeres felület nagyobb huzalkeresztmetszetek több hely a szigeteléseknek.
bár van már kísérletileg elkészült trafóm azon 1kV szigetelési ellenállásmérővel mérve jobb mint tökéletes értéket kaptam. Majd beviszem a céghez és ott rámérek 5kV ossal is.
A kétrafós verziónál gondolkodtam milyen kapcsolási csoport lenne a megfelelő. Müszakilag korrektebb a párhuzamos üzem de ezzel a csatolás javulna amit én a fenti okok miatt nem tartom jónak. A soros kapcsolás meg nagyon egyformára elkészített trafókat feltételez különben a teljesítmény eloszlások nem, lesznek jók.
Szóval nem nagyobb gép kell csak nem akarom, hogy kikapcsolgasson .
(#) p_istvan válasza winkleer hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Azt hogy, nem tudlak igazán követni, de ez az én hibám, meg már talán késő is van.
Továbbá a primer áramnak a csúcsértéke lesz 50A a példádban (a fojtós egyenirányító miatt)
De ha csak azt nézed hogy, szerinted 50 A effektív (100A csúcsáram) 300 V primer feszültségnél 15 kW lenne a bemenő energia közben az ívteljesítmény 25V x 150 A = 3,75 kW a különbözet hova lesz? Mivel csak példát említettél elhanyagoljuk, hogy 150A-nél már nem 25V az ívfeszültség, meg az is, hogy 100A 50% kitöltésű négyszögjelnek az átlagértéke 50A, és nem az effektív értéke, az durván 70A lenne.
(#) mpisti válasza winkleer hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
A szigetelés mérésnél elégedj meg az 1kV-os vizsgálófeszültséggel, ez bőven elég. A szabvány ennél nagyobb vizsgálati feszültséget csak a gyógyászati berendezéseket tápláló trafókra ír elő. Ha lenne hozzá nagyfrekvenciás gyújtás,annak a trafóját magasabb feszültséggel kellene vizsgálni. A bekapcsolási idő növelésére inkább nagyobb vaskeresztmetszetet alkalmazz, kevesebb menetszám kell,tehát vastagabb huzal fér el. A mellékleten egy 300A-es gép főtrafója látható. A középső a primer,a két szélső a szekunder.
Azt hiszem jól látszik milyen kevés menetűek a tekercsek.
Erre alapozom,amit írtam a bekapcsolási idő növelése érdekében.

főtrafó.JPG
    
(#) winkleer válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
A felvetésed helyes bár előbb érteni véltem amit írtam
Próbálok valamit rajzolni is hozzá.

Annyit még hogy az effektív érték számításod nem helyes . Azt írod, hogy 100A áram effektív értéke 70A. Nos a csúcsérték tényező szinuszos áram esetén lenne 70A mert szinuszos áram vagy fesz esetén gyök2 a csúcsérték tényező. Négyszög fesz vagy áram esetében ez 1 és mivel a kitöltési tényező 50% nak volt megadva ennek átlaga az 50A . bár elírtam nem effektív áramot kellet volna írnom .

De átgondolom mégegyszer a dolgot levetítve teljesítmény viszonyokra.
(#) winkleer válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Köszi a tippet meg a fotót.

Azért akarom a trafót megmérni nagyobb fesszel is mert itt a müködési freki nem 50Hz és a szigetelések másképp vannak igénybevéve.
(#) mpisti válasza winkleer hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
"itt a müködési freki nem 50Hz és a szigetelések másképp vannak igénybevéve."
Ez igaz, de 50Hz-nél nem is 1kV az előírt vizsgálati feszültség, hanem 500V.
A régi MSZ 4893 szerint valóban 1kV lett volna a vizsgálati feszültség értéke. A jelenlegi előírás a működési feszültség csúcsértékének a másfélszerese.
(#) cimopata válasza pimi9 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Biztos, hogy van több megoldás is a dologra.

Kinek a pap kinek a papné...
(#) winkleer válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
"Azt hogy, nem tudlak igazán követni, de ez az én hibám, meg már talán késő is van.
Továbbá a primer áramnak a csúcsértéke lesz 50A a példádban (a fojtós egyenirányító miatt)
De ha csak azt nézed hogy, szerinted 50 A effektív (100A csúcsáram) 300 V primer feszültségnél 15 kW lenne a bemenő energia közben az ívteljesítmény 25V x 150 A = 3,75 kW a különbözet hova lesz? Mivel csak példát említettél elhanyagoljuk, hogy 150A-nél már nem 25V az ívfeszültség, meg az is, hogy 100A 50% kitöltésű négyszögjelnek az átlagértéke 50A, és nem az effektív értéke, az durván 70A lenne."

Nah ott kavarodtál meg sztem és ez az én hibám, hogy pontatlanul fogalmaztam .
A 150A hegesztőáram azt már folyamatosnak feltételeztem. A primmer feszej 300V DC ami folyamatos de 50% kitöltésnél 150V átlagértékü . 3,75kW nál itt 25A átlagáramnak kell lenni ami a kitöltés miatt 50A csúcsban . A 100A elírtam mert feslszoroztam 2 vel itt a hiba. Nálad meg ott hogy a 300v ot folyamatosnak vetted.
Fáradt vagyok én is.
(#) p_istvan válasza winkleer hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
1; Teljesítményt átlag feszültségből és áramból nem lehet számolni, pontosabban nem úgy ahogy Te számolsz. Az effektív értékekkel kel számolni, vagy a pillanatnyi teljesítmények összegével (integráljával).
A mostani példánál maradva a 3,75 kW- hoz 25 A csúcsáram tartozik 50% kitöltéssel 300 V on, ez 7,5 kW csúcsteljesítmény aminek az átlaga a 3,75 kW.
Vagy számolhatsz effektív értékekkel is, akkor gyök kettővel kel osztani 50%-os négyszögjelnél a csúcsértéket, más kitöltésnél, persze ez módosul.

1; De ez nyilvánvalóan képtelenség, 3/1 es áttételnél 150 A szekunderhez kell az 50A primer áram, de csak 25% kitöltéssel az energiamegmaradás elve miatt. A kimeneti fojtóba 100 V-on tápláljuk be az energiát és a maradék 75 %-ban 25V-on vesszük ki, ezért az induktivitásban tárolt energia az IGBT zárása alatt is fent tudja tartani a kimeneti 150 A-t, némi hullámossággal a fojtó induktivitásának nagyságától függően. (25 csúcsáramhoz csak 75 A kimenőáram tartozna)

3; Az előzőekből következik, hogy ha ragaszkodunk az 50% kitöltési tényezőhöz, akkor a szórt induktivitásnak akkorának kell lennie, hogy a periódusidő 25%-a alatt érje le a primer áram az 50A-t. Nekem az 8,33 us időhöz 50 A, 300 V- hoz 50 uH jött ki.

4; A periódusidő negyedében lesz egy 0-ról 50A-ig felfutó éled, amíg felfut az áram akkorára hogy a fojtót is tudja tölteni, addig ez csak meddő áram, ami az IGBT vezetési veszteségét 50% -kal a trafó primer effektív áram értékét 30-40%-kal növeli (most lusta vagyok pontosan kiszámolni, az fűrész pontos effektív értékét) a szekunder terhelése változatlan.
No ezért káros a szórt induktivitás!

A valóságban egy kicsit jobb a helyzet, de nem túlságosan, 30-40% lesz az a kitöltés ami alatt a hasznos áram fog folyni. És éppen a szórt induktivitások miatt választanak 3/1 -es áttételt ezeknél az invertereknél, nem csak a könnyebb ívfogás miatt. Kisebb szórású trafónál pl. az ETD59 esetében láttam 3,5/1-es áttételt is, ami csökkenti az IGBT-igénybevételét
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Ez előzőt folytatva: A szórt induktivitásban tárolt medő-energia az IGBT-k kikapcsolása után még a visszafolyik a tápba ami tovább melegíti a trafó primer tekercsét és a lemágnesező diódákat is...
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szervusz István!
Úgy emlékszem,érdekel a főtrafó szórt induktivitása,kikötöttem mind a 4 szálat és az LCM3 műszerrel mértem,minden mérés előtt nulláztam a műszert.A főtrafó 4 pár U57 magon van osztott tekercseléssel és mindkét oldalon géppapír vastagságú légréssel.Menetszámok primer 20 menet,szekunder 6 menet.
Eredmények: Primer nyitott szekunderrel=1.062mH
Primer zárt szekunderrel=7.39uH
Szekunder nyitott primerrel=103.5uH
Szekunder zárt primerrel =7.4uH
A fojtótekercs 1 pár H alakú U57 magon 28.03uH.
(#) p_istvan válasza winkleer hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
A négyszögjel effektív értéke akkor lenne egy, ha lenne negatív fele is a négyszögjelnek, esetünkben csak félperiódusban végez munkát az áram, a másikban nem folyik áram mint az "igazi" négyszögjel esetén.
Az effektív érték pedig az az egyenáram amelyik ugyanannyi munkát végez mint esetünkben az 50% -kitöltés tényezőjű impulzussorozat:
P = I(effektív)^2 * R = ( I(impulzus)^2 * R )/2
R el egyszerűsítve I(effektív)^2 = ( I(impulzus)^2 ) / 2
négyzetgyököt vonva I(effektív) = I(impulzus) / 1,4142
Ez csak véletlen egyezik a szinusz effektív értékével, bár matematikailag nem is annyira véletlen...
(#) (Felhasználó 46585) válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
"A kimeneti fojtóba 100 V-on tápláljuk be az energiát és a maradék 75 %-ban 25V-on vesszük ki, ... "

Nem egészen. Ha úgy írod, hogy a maradék 75%-ban vesszük ki az energiát, ezzel azt írtad le, hogy a fojtón ebben a 75%-ban csak a kimeneti feszültség (25 V ) építi le az energiát. Ez viszont feltételezi azt, hogy a kimeneti sorosfojtóra jutó feszültségről beszélsz, ami a kikapcsolásnál valóban 25V. A bekapcsolásnál viszont nem 100 V, hanem csak 75, ugyanis a a fojtó a trafó szekundere, meg a kimenet közé van kapcsolva, így ennek a két feszültségnek a különbsége kerül rá.
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szervusz István barátom!
Inkább csak olvasgatok és próbálok tanulni Tőletek a hozzáértőktől,az én tudásom vajmi kevés ezekhez az eszmefuttatásokhoz,de mint már mondtam,a kísérletre szívesen vállalkozom a cél érdekében,ha Ti is úgy gondoljátok s esetleg alkalmas lehetek rá.Lehetőségeimet már vázoltam.Áramokat (max. 20A AC-DC),feszültségeket,induktivitást és frekvenciát tudok mérni,szkópom nincs.Amennyiben katt is rábólint és megkapom a szükséges instrukciókat,készítek egy másik főtrafót a géphez és ki is próbálom,az eredményekről pedig beszámolok a tőlem elvárható módon.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szervusz Gábor!
Kösz, végre egy tényszerű adat!
Pontosan mit jelen az hogy osztott tekercseléssel?
A vas mindkét szárán van tekercs? A szekunder a két fél primer közé van tekerve?
Még nem gondoltam bele, hogy a szórt induktivitás ugyanakkora mind a primer, mind a szekunder oldalról a méréseid szerint, de logikus...

Még más konstrukciójú trafónál is érdekes lehet (E65, ETD59)
De az látszik, ha jól saccoltam, hogy 10-20%-nál nem jobban csökkenti a kimenő áramot a szórt induktivitás, ahhoz meg bőven elég, hogy az IGBT még kis áramterhelésnél teljesen bekapcsoljon.
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Igen, 75 V táplálja a fojtót, bár a szekunder 100 V.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Egész jók a szórt induktivitások. Milyen minőségű a vas? Gondolom, M2TN-B, valószínű, hogy ez volt a régi tv-kben, akkoriban még nem volt C jelű. Ha mégis C jelű lenne, akkor a primeren lehetne két menetet csökkenteni. Lehet, hogy nem is tudod megnézni, hogy milyen vas van benne, mert mondjuk nincs ráírva. Nem csináltál véltlenül egy olyan mérést, vagy nincs e olyan eredményed, hogy a trafó mennyire melegszik akkor, ha a szekunder oldal nincs megterhelve, vagyis, nem folyik áram és ki van kapcsolva a ventillátor? Jó lenne egy ilyen mérés, persze azért körültekintően, mert gondolom a ventillátor nem csak a trafót hűti, tehát, ha kikapcsolod, nehogy valami túlmelegedjen. Jó lenne, ha lehetne csökkenteni a primer menetszámon. Ha az előbbi mérésnél egyáltalán nem melegszik, akkor lenne egy kicsit bonyolultabb mérés. Fogsz egy ilyen 4 pár ferritből álló trafót, rátekersz akármilyen ( de azért szigetelet, mondjuk pvc szigetelésű huzalból 19 menetet. Szekunder nem kell rá. Bekötöd a kivezetéseit és bekapcsolod. Miután, nincs a kimeneten semmi áram, a szabályozó beállítja a maximális impulzusszélességet. Tehát, a trafó üresen jár, mindössze a mágnesező áram fog folyni. Így hagyod egy órát, aztán megnézed, hogy a vas mennyire melegszik. Ha csak éppen hogy, akkor tekerj le belőle egy menetet. és kapcsold be újra. Ezt csináld addig, míg a vas olyan 40...50 fokos nem lesz. Természetesen, a ventillátor ne hűtse, az vagy legyen kikapcsolva, vagy ne érje levegője a trafót.

Ha megvan az eredmény, ez a minimális menetszámot fogja megadni, aminél még éppen nem akar nagyon nagy vasveszteség keletkezni. Ha ez megvan, akkor lehet a szekundert kiszámolni hozzá.
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szervusz István!
A vas mindkét oszlopán van tekercs,fele-fele (10-10 menet) primer alul,szigetelés és fele-fele (3-3 menet) szekunder.Mellékelem a képet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Hm... akkor ez nem úgy osztott tekercselés, ahogy gondoltuk. Legalábbis én arra gondoltam osztott tekercselés esetén, hogy a fele primer, aztán a szekunder, a tetején meg a másik fél primer. Vagy, ha két oszlopon van, akkor az egyik oszlop úgy nézne ki, hogy alul 5 menet primer, aztán 3 menet szekunder, aztán megint 5 menet primer. És ebből ugye kettő van, a két oszlopnak megfelelően, aztán összekötözgetve a kivezetések. De egyébként ez megfelel a kapcsolási rajznak is, bár oda fel kellett volna írni, hogy két oszlopra van bontva a tekercselés.

De azért egész jó ez a trafó, kicsik a szórások.

Innentől kezdve nem is értem, ki hozta elő ezt az osztott tekercselést? Hiszen, még a kapcsolási rajzon sincs rajta...
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Én csak egy ellenállást használok... de van az Ayrton formula, vagy valami ilyesmi, ami az ívfeszültséget írja le. Arra kell csinálni egy modellt. Annyira nem érdekel, hogy foglalkozzak vele...
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Hosszú és lapos a tekercs, mivel a két szárra készítetted el, a mágneses erővonalhossz több mint felét a tekercs fedi le, egy E65 -nél ez 30-40% körül van, azonkívül mivel négy pár magot használsz lapos is, ez mind jót tesz a szórás kis értéken való tartásának, persze így hosszabb huzal kell, ami több veszteség, de mindenért fizetni kell.
Most már tényleg kíváncsi vagyok egy E65-tel (vagy hasonló) készült trafó mérési eredményeire.
Neked, úgy tűnik mindenből sikerül hegesztő trafót készíteni...
(#) vbodi hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Az lenne a kérdésem, hogy az adatlapon miből lehet megtudni, hogy az IGBT párhuzamosítható vagy sem.
(#) kadarist válasza vbodi hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Minden tranzisztorféleség párhuzamosítható. Az IGBT-vel kifejezetten könnyen megoldható ez a kívánalom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Igen, ha az Ucesat vs. Ic hőmérsékletfüggése pozitív, akkor lehet. Ha nem, akkor inkorrekt a dolog.
MOSFET- és bipoláris tranyónál ilyen gond nincs.
(#) vbodi hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) erdgab válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Megnéztem az U57 magjaimat,találtam feliratokat,több félét is,de van olyan is amin nincs semmilyen felirat.A magok HAGY gyártmányok.Ilyen írásokat találtam:M2000T , M2TN-O , M2TN-H , M2T . Az általad "kért" mérést is el fogom végezni,de kérek kis időt,tudok hőmérsékletet is mérni.
Következő: »»   147 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem