Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasz Dizi! Hogy tudom kiszámolni a J függvényében a rákötni kívánt vezeték hosszát? Mert amit multkor élkészitettem,annak a J értékét a kondik bekötésével tudom változtatni,de nem tudom mennyi vezetéket bír el az adott kondi.
Köszi!
Hát igen, ilyen mellékes információ felett elsiklottam!
![]() Különben csak mesélni szeretnék még úgy általánosságban, de félig neked címzem, mivel mindig az invertereseket ajánlod. A hétvégén egyik ismerősömnek sos-ben kellett egy pásztor marhákhoz, az EPKT-6-osuk meghalt, 2km karámhoz kell, igazi nehéz terep, nád rádől, nagy fű stb. és a madzag meg toldott foldott bizonytalan eredetű vásári, na és a nem inverteres kütyümre azt mondta az ürge, ugyanakkorát üt mint az epkt. . .
A vezetékeden nyomuló energiát nem csak a kondi kapacitása és annak feszültsége határozza meg, itt a legfontosabb alkatrész a kimenő trafó, mert autó gy trafóval is lehet villanypásztort készíteni, igaz a fényes nagy szikrák ellenére sem bír az ember számottevő energiára szert tenni.
Bár készítettem már olyan AGYT-s pásztort amivel 3 km nyomtak le de abba 20µF 500 volttal volt rásütés.
Az a baj,hogy én még nem találkoztam ezzel az EPKT-6 típusú készüléknek nem tudom mik a paraméterei,viszont azt tudom,hogy akármilyen kapcsolást is raktam össze mindig az inverteres győzött, ezzel nem akarom az invertereseket isteníteni,de nekem azok váltak be.
Azt viszont nem írtad mekkora a terület ami védve van.
összedobtam próbapanelon a kapcsolást és láss csodát ilyen jelalakot kaptam.
Na, erről van szó. Próbáld ki így az átalakítót.
Tökéletesen működik minden.50mA áramfelvétel.
1 s szikra intervallum. Köszönöm szépen a segítségedet. ![]() ![]()
Én is most láttam azt a monstrumot először egy 50*50*25-ös dobozban volt benne legalább, de nem volt időm belenézni sajnos, azt mondták amikor 4 km vezeték volt rákötve és még a nád is itt ott ráhajolt akkor is csapkodott rendesen.
Gondolkoztam már nagyon, hogy összerakjak egy inverterest, -csak időm lenne már rá- de azt nem értem, hogy mondjátok a 15-20mm, meg ennél nagyobb szikrákat, minek ekkora fesültség, az első szigetelésnél elszökik a nagy része a kraftnak úgy is, nem? Ja, fene tudja mekkora a terület, azt mondták úgy 2 km a zsineg, nem mértem le ![]()
Tudnátok belinkelni tuti működő inverteres rajzot, ami 12V-ról megy és szintén autó gyujtótrafó kell hozzá? Amúgy mellékesen megkérdezném, hogy a terület kábelezését hogyan szokták elvégezni? A földet is végig kell húzni? Illetve milyen kábeleket szoktak használni (nincs semmilyen kerítés)?
Szia!
Csak egy helyen kell a földelést kialakítani. Arra vigyázni kell, hogy a karám vezetéke semmiképpen se érintkezzen földelt tárggyal. Egy jó inverteres:Bővebben: Link Lehet, hogy az 555 kimeneti kitöltési tényezőjétt be kell jobban lőni. Lásd lejjebb.
Hi
Igen kilehet hozni 2cm szikrát ami egy szikraközzel vissza van mérsékelve úgy 5-8 mm-re,de igazából ezt a két centit 1µF kondival is meg 20µF kondival is kilehet csalogatni csak a szikra ereje nem mindegy azt amelyik egy mikróval van építve arra nem biztos,hogy rá akasztasz 2km vezetéket.
HI
A karámvezeték kitelepítését többféle módon meglehet oldani. A villanypásztor készülék a lehető legjobb hatásfokkal tudjon dolgozni ehhez 3 dolog szükséges. 1, jó minőségű kis ohm/m ellenállású vezeték 2 jó szigetelő (nem kókány házi zizi) hanem lehetőleg gyári,sokan ezen akarnak spórolni aztán rájönnek, hogy lehet ezzel szívni sokat. 3 jó földelés jó csatlakozással lehetőleg csavaros kötéssel. Erre a legjobb az alumínium,réz horgany stb,a lényeg hogy ne festékes csődarab legyen és ne 20 cm,legalább 1.5-2m lehet akár kettő is a földben bajt nem csinál. Akár több szálat is kihúzhatunk 2,3,4 csak arra figyeljünk,hogy minden negyedik vagy ötödik oszlopnál legyenek párhuzamosítva így csökken az ellenállás jobb lesz a hatásfok. Nem kel 2-3 méterenként oszlopot szúrni elég 5 méterenként így kevesebb energia veszik el a szigetelőknél. Illetve még lehet olyat is játszani,hogy két nagyfesz vezeték közé ki húz az ember egy földelést is azaz ha alatta bújik akkor is *** meg ha közötte akkor is. csapja ..
Ez az ötlet szerintetek működne? Kecsegtetően egyszerű
![]() http://bsselektronika.hu/index.php?id=445&searchtext=villanyp%E1sztor&c1=1
Nem igazán értem a lényegét, hogy miért tünik hatásosabbnak az inverteres verzió. Az oké, hogy nagyobb feszültséget kapcsolunk rá, de ha az egész készülék fogyasztása megegyezik egy nem inverteressel, akkor a teljesítményének is ugyanannyinak kéne lenni nem?
Mekkora karámhoz kell neked? 3-400m jó madzaghoz fütyülve elég egy nem inverteres, fogsz egy 556-ot meg egy rendes tranzisztort és csókolom.
Csak annyi a különbség,hogy míg egy invertermentes húz szikrát az inverteres meg vastag szikrát húz szinte égeti a levegőt és ezzel lényegesen nagyobb területet lehet le keríteni mert nagyobb energia jelenik meg a kimenetén még párás ködös időben is, és jobban viseli a fűszál által létre hozott zárlatot, azt egyszerűen elégeti.
Én még gyáriban nem láttam ilyen tranzisztoros kivitelt az ok egyszerű, az inverteres jobb ezért ezt gyártják kicsitől a nagyig. Jelen esetben is az inverteres jobb bár itt autó gy trafóval van az megvalósítva,még talán jobb hatást is elérhetünk ha készíttetünk vagy ha ügyik vagyunk mi magunk készítjük el a nagyfesz trafót.
Szevasz Dizi!
Részemről csak 2 kérdés van: milyen trafót és hogy érdemes késziteni? Mert haverom nem inverterest csinált Tesla-tekercssel. Kérdeztem azt hogy,de nem sokat árult el róla. Vagy neked mi jó ötleted van? Köszönöm Attila
(#507593) frob válasza Atis57 hozzászólására (#506033) Válasz Szept 5, 2009
nagyfesz trafóra gondolsz gyerekjáték fogsz egy 20-30mm átmérőjű csövet megtöltöd sima mezei vashuzallal, de úgy rendesen hogy az utolsókat már úgy kelljen beleverni az egész legyen 8-10cm hosszú vágj egy másikat azt hagyd üresen, és fogasd be pl két müa pezsgősdugót átlukasztva egy menetes szárral a fúrógépbe, ha van tekercselőd akkor pesze inkább abba 1mm es zománcozott huzalból ~ 300menetet tekerj fel majd megfeleő szigetelő papírral, vagy ha nicns akkor szigetelelő szalagot vagy cellukxot legalább 2-3 rétegben rátekersz, ez a szekunder ebből jön majd a nagyfesz, a primer amire a kondit fogod sütögetni ami 400V ra van feltöltve meg szépen valami jó vastag huzalból mundjuk a villanyászok által hsznált 1-2.5mm2 es müa szigetelősű huzalból teker 6-10menetet , ez a tekersz a másik közepére essen! ezután a már megtömött csövet odailleszted a másikhoz és ha szerencséd van 1 mozdulattal áttolod a vasakat a megtekertbe, a tekercseket rögzíted és mehet a buli legalább is én így tekertem meg, és igen izom szikra jött ki belölle, nem nagy de az elég ütős volt, mondjuk majd jövőhéten jön meg a tesztpanel, akkor fogom folymatos üzemben kipróbálni
Bocsánat, de ez a Tesla tekercses mondat mókás volt.
![]() A Tesla tekercs egy önrezgő oszcillátor része, ami általában tobbszáz kHz-pár MHz tartományban rezeg a tekercs induktivitása és a hozzá tartozó kapacitások által meghatározott rezonancián. Ezzel persze lehet nagyfeszültséget előállítani, de villanypásztornak alkalmatlan, ha más miatt nem, azért mert a szabványoknak nem felel meg.
Azért hatásosabb az inverteres, mert jobban felhasználja a felvett energiát. A sima megoldás csak annyi energiát tárol, ami a trafóban mágneses tér formájában keletkezik a 12V hatására. Az inverteresnél pedig a motorindító kondiban tárolt töltés adja az energiát.
Tekercsnél ez század-tized joule nagyságrend, a kondiban meg könnyedén lehet 1-5J-t is tárolni. Más kérdés, hogy az autó gyújtótrafó ezt az energiát teljes egészében nem tudja közvetíteni a kerítésre, ezért jobb az ide való nagyfesz trafó.
Szevasz!
Még egy kérdés: a tömött vascső helett tömör vasat rakok,az is jó,nem? Attila
Nagyon könnyen, a kimenet re raksz 2-3 mm es szikraközt.
A vascső helyett pedig tökéletes a tömör vas is, csak legalább 2-3m hosszú legyen amit leversz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |