Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   19 / 292
(#) szerviz válasza pmnc hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Háát.....a diófalevél nem valószínű.....
A kazánban a vízhőfok túl gyors emelkedését sok minden okozhatja. Ha fűtésnél áll ki hibára, akkor lehet vmilyen vízáramlási gond, például féligzárt termofejek a radiátorokon, vagy a radiátorok egy részének lezárása. De lehet szűkre (vékonyra) méretezett csőhálózat, szerelési hiba, vagy alulméretezett hőcserélő (már ha van).
De lehetséges a kazántest külső vagy belső eldugulása is. De megnézendő, hogy milyen hosszú a füstgázkivezetés. Ja, írtad, hogy ventillátort cseréltek a kazánban! Utána végeztek füstgázmérést és beállítást???
Ha indirekt bojleres HMV készítéstek van, akkor meg kell nézni a bojler fűtőspiráljának teljesítményét is, a kivitelezők szeretnek 'ócsóbb , így kisebb teljesítményű bojlert beépíteni.
Szóval az élet, ugye, nem egyszerű, így a műszaki problémák sem, sok oldalról meg kell vizsgálni a kérdést, ezt csak alapos helyszíni feltárással lehet. Javaslom, forduljál a Baxi szervízközpontjához, ők megpróbálnak tapasztalt szerelőt irányítani hozzád.
(#) önkosenior hozzászólása Nov 15, 2010 /
 
üdvözlet mindenkinek. Van egy Buderus U012-24 -es fali kazánom, benne egy Honeywell CS0169A-LS elektronika, ami egy ideje bizonytalankodik. Elindul a fűtési ciklus, megy a ventilátor, szivattyú, de a gyújtás elmarad, és az időzítés letelte után lekapcsol, gyújtáshibát jelez. Hálózati ki-be kapcsolás után a legtöbbször elindul, de van amikor hosszabb leállás kell neki. Az összes csatlakozó részt levizsgáltam, a panelon lehet a hiba. Ha valaki tudna a rajzával segíteni, nagyon megköszönném.
(#) shine1 válasza önkosenior hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Üdv ! A panelodon van egy kondi amit ki kellene cserélni és ha hamarabb nem jön válasz a problémádra akkor holnapra kollégámtól megérdeklődöm hogy melyik az.Én múlt karácsonykor szórakoztam ezzel a buderussal előtte meg egy unicallal mert ugyan az a paneljuk.Nem kaptam karácsony körül semmit hozzá pedig szakszervíz vagyunk és kénytelenek voltunk kikeresni a problémát ami típushiba egyébként!
(#) önkosenior válasza shine1 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Ilyesmire gyanakszom, mert a látható ellenállásokra rámértem, azok rendben, a tirisztort kicseréltem, nem az volt a bűnös. A kondik között lehet, elko, vagy mkp, de ezeket csak kiforrasztva lehetne vizsgálni, akkor is kétesélyes. Egyébként agybavert, komplikált áramkör, két ic mellett 23 smd tranzisztort számoltam meg. Le is cserélték, már rég egy digitális panellel gyártják a kazánjaikat. Nagyon várom a segítségeteket. A honeywell mo. szóba sem áll az emberrel. (tilos javítani...)
(#) pmnc válasza szerviz hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget, ez már most több információ, mint amit a Baxis szerelők tudtak mondani. Valóban van lezárt radiátorunk és a termofejek közül sincs mind nyitva. Szakember tervezte az egész fűtési rendszert és a kazán méretet is ő ajánlotta.
Füstgázmérést nem tudom, hogy csináltak-e és a többi kérdésre sem tudok válaszolni, de legalább tudom, hogy mit kérdezzek a szerelőktől, ha szükség lesz rájuk.

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget.
(#) Cheyenne hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok

Quadriga T2/23 MFFi kazánom van,ami a következő tünetet produkálja. Fütésnél semmi gond vele,viszont meleg viznél gyújt rendesen, láng megfelelő, majd a láng lemegy annyira alacsonyra,hogy bealszik, itt szikráztat, robbanásszerüen gyújt,bealszik,és 2-3x megismétli,ezután ismét normálisan működik, csak a lángmagasságot változtatja.

A lángérzékelő volt cserélve,kontaktok jók,több gázszerelő látta,de eddig egyik sem tud mit kezdeni vele.... Valakinek van ötlete,mi okozhatja a problémát?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Gabi válasza Cheyenne hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
A Használati Meleg Víz hőmérsékletét próbáltad állítgatni? Arra van változás?
(#) Cheyenne válasza Gabi hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Igen,maximumon van,mert így ritkábban produkálja a hibát. Olyan,mintha túlzottan visszaszabályozná a gázt.
(#) mugab válasza Cheyenne hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Ha fűtésnél nem csak azért nem produkálja, mert nem akarja visszaszabályozni a hőfokot, akkor én elsőre hőcserélőre gyanakodnék, dugulás vagy vízkő. (főleg ha teljesen megnyitott csapnál is produkálja a hibát)
(Aztán jönnének a be-kimenő hőfokérzékelő, csatlakozó kontakthiba)
(#) Gabi válasza Cheyenne hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
A fűtésnél semmiféle gyengülés nincs? Tipp: HMV érzékelő vagy az áramlásérzékelő.
(#) Raszy válasza Cheyenne hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Nekem is van egy tippem ! Szerintem nagyon kicsire van beállítva a minimum láng !!! :yes:
(#) Cheyenne válasza Raszy hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Nekem is ez a gyanúm,csak azt nem értem,hogy a "szakik" köztük egy beüzemelő nem birt vele. (az első használattól igy viselkedik)
Laikusként be tudnám állitani?
(#) csabika211 válasza Cheyenne hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Helló!Valószinü hogy a gázszelep min. állása nincs jól beállítva.A gázszelep a beállított hőfok szerint szabályoz. Ha jól van beszabályozva,folyamatosan égni szokott(max-min)között.Idővel előfordul,hogy a HMV érzékelő "megnyúlik" és nem tudja tartani a beállított hőfokot.Ha keverőcsapteleped van az is tud gondot okozni(ezeket nem nagyon szeretik)Keress egy normális szakit.
(#) önkosenior válasza shine1 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Köszi a jó tanácsot, megoldódott a probléma, valóban egy kondi okozta a bizonytalan indulást. Az RL1 pozíciójú relé mellett szorosan van egy kocka alakú kondi, értéke 0,33 uF, 400V. Kiforrasztva és rámérve csak 0,16 µF-t mutatott. Kicserélve, a panel jól működik. Szvsz. a gyári kondi kissé csenevész, nem bírja az impulzus áramot, nem árt testesebbet berakni. (egy szezont bírt ki). Persze, az érték ua. marad! Még egyszer a panel típusa:Honeywell SMCMD 01.

PB070133.JPG
    
(#) donkamarti hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy Radiant kombi cirkóm, 2 hete szenvedünk vele. E01-es hibakódot írja ki. Nem tudom mit jelent, a szervizkönyvbe sok lehetőséget ír. Olyan mintha nem kapna lángot vagy szikrát. Már két szerelő is megnézte, kitisztította, és még sem működik, csak akkor ha kedve tartja.
Lehet, hogy ionizációs dióda kell? Mennyibe kerül? Segítsetek!
Előre is köszi!
(#) Kecsö Tibor hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Sziasztok.Olyan poblémám volna,hogy valamilyen oknál fogva állandóan lekapcsol a kazánom-ez egy
C-24H tip. gázkazán,a szivattyú UP S 15-60 CIL130 tip.a redv.agy nem tudom hogy nevezzem HONEYWELL V4600 tip.A probléma akövetkező:ég,...egyszer csak elalszik.A vezéglő panel ézrékeli a termosztátot és fordítva is, csak valamiért nem megy át a gáz az égégstérbe.Nem-e azt a kis csöcsvecskét /ami a reduktorból megy át az égéstérbe/,kelllene kitakarítani,hogy az esetleges por vagy bármi végett nem megy át elegendő gáz mennyiség az égéstérbe?Kérem segitsetek,mert nincs fütésem.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Van egy HJK43 feliratú vezérlőpanelem, evvel kapcsolatban szeretnék infót gyűjteni! A panel önmagában elég egy kazán vezérlésére (valami relés teljesítményfokozaton keresztül), vagy kellenek kiegészítő elektronikák? Ha valakinek van dokumentációja és megosztaná velem, nagyon hálás lennék! Kapcsolási rajz is érdekelne!

Köszönettel: Csaba
(#) Trafógyáros válasza Kecsö Tibor hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
üdv!
kérdés: a gyújtóláng is kialszik?
a keringető szivattyú ha a szobatermosztát bekapcsol elindul?
szia Laci!
a kazán gépkönyve letölthető innen:
www.szatmari.hu/dynamic/Novumfeg_c24h_manual.pdf
(#) beka7881 válasza csabaincze2000 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy több, mint 1 éves témához necces hozzászólni, de megpróbálom! A hibajelenségek a #478577 hozzászólásban 1 az 1ben ugyanaz, és nekem is 50e Ft panelcserét szeretnének, de inkább én is meglépném a megoldást, miszerint egy 100nf kondit cserélnék! Cserélnék, de nem tudom miként kezdjek hozzá, sajnos nem vagyok egy forrasztgatásban jártas! Esetleg valaki megtudja mondani mire kell nagyon figyelni a cserénél? Tönkre tenni se szeretném! Előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) csehpeti hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
Üdvözlet!
Szeretnék tanácsot kérni, egy Quadriga T-2 23MI
gázkazán ügyében.
Egy ideje azt produkálja, hogy ha megnyitom a mosdó meleg vizes csapját, kigyullad a gyújtáshiba jelzőlámpa. A gázégő le áll és csak hideg víz folyik. Közben keringeti a vizet a rendszerben mintha menne a fűtés.
Ekkor megnyomva az újraindító ( R ) gombot ismét működik a láng és van meleg víz. Ötből három alkalommal újra ugyanezt eljátssza.
Most már kétszer a rendszer fűtése közben is észleltem ,hogy világít a gyújtáshiba jelző lámpája és a gázégő nem működött csak a keringetés.
Három szerelő is átvizsgálta de nem Quadrigások és nem tudtak segíteni.
Mit lehet a készülék hibája, mit tudnának javasolni?
Várom megtisztelő válaszukat.

Üdv.
Cseh Péter
(#) önkosenior válasza beka7881 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Ne vedd zokon a következőket! Ez nem úgy működik, hogy kicserélem a 100nF-os kondit, ha valaki megmondja, melyik az, és azt is, hogy hogyan kell forrasztani... Inkább keress egy elektronikában jártas embert, aki, ha nem is ért a gázkazánokhoz, tudja, hogy kell egy elektronikával bánni, és van műszere, szerszámja az ilyen beavatkozásokhoz. A bizonytalankodó működés mögött az esetek nagy többségében egy megroggyant elektronikus alkatrész van. Ennek megtalálása kapcsolási rajz és működési leírás hiányában tiszta szerencsejáték. Sajnos, a gyártók és képviselőik életveszélyre hivatkozva (szakszerűtlen javítás), nem szolgálnak ezekkel az információkkal. Így a kazántulajdonosok kiszolgáltatottak. Ezért javasolom a fokozott óvatosságot.
(#) szerviz válasza önkosenior hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Itt, ezen a fórumon már sokan írtak a gázszervizesek végtelen kapzsiságáról. Mert hogy ők csak cserélgetik a méregdrága panelokat, miközben párszáz forintért javítani is lehet..........
Kevesebbet, sőt, semmit nem írnak ezek az okosok a felelősségről. Mert talán látjátok, itt van előttetek a példa!
Nem megbántva "beka7881"-et, de Ő aztán tényleg fellelkesült az itt olvasottakon! Meg is értem, hisz megspórolna egy csomó pénzt, és a leírások alapján pofonegyszerű a dolog. Csak éppen nem ért hozzá..........

Szóval érzi-e az a saját felelősségét, aki jótanácsokkal látja el a dilettánst, aki aztán azt meg is fogadja, belepiszkál a kazán paneljába, amitől a kazán talán el is indul. Csak mi van akkor, ha a gányolástól a kazán működése bizonytalanná válik, esetleg életveszélyessé?
Akkor majd odaáll a jótanácsos valaki, hogy "bocsi, mégse úgy kellett volna , én nem úgy gondoltam........".

És igen, a kazántulajdonosok kiszolgáltatottak.
Ugyanilyen kiszolgáltatottak a gázszervizek is! Mert gondolj bele, hogy te egy szervizes vagy, aki tiszta jóindulatból vagy szánalomból megjavítasz egy vezérlőpanelt. Aztán pár hónap múlva ugyanezzel a kazánnal történik valami baleset! Aminek persze semmi köze a javításodhoz. Mittudomén, például egy rossz kémény miatt füstgázvisszaáramlás lesz, vagy a gázbekötés öreg tömítésénél gázszivárgás, tűz,..........brrrrrrr!!

Persze azonnal vizsgálat kezdődik, a tulaj, aki előtte hálásan rázogatta a kezedet az olcsó javításért, most üvöltve közli a vizsgálatot vezetővel, (aki persze nem szakember) hogy most volt itt a gázszerelő, biztos az cseszett el valamit, hisz' elég sokáig matatott a kazánban!
És a vizsgálat persze megállapítja, hogy az előző javítás nem szakszerűen, gyári alkatrészek felhasználásával történt. És ez "okozhat" bizonytalanságot a kazán működésében. Persze, ezt így, feltételesen írják le, de te ettől már "sáros" lettél!
Szóval, hiányozna ez neked? Mert nekem nem hiányzik!

Az alkatrészárakról meg annyit, hogy tényleg irreálisan magasak. És magasak is maradnak mindaddig, amíg az új kazánok ára a gyártók egymást megölő versenye miatt alacsonyak. Ennek a versenynek az árát az alkatrészek árában fizetjük meg!
(#) VIM válasza szerviz hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Teljes mértékben IGAZAD van! A modik ezt pirossal be is keretezhetnék, de félő, hogy az avatatlanoknak nem mondana semmit. Döbbenten állok az adatlap előtt (amit a kérdezőről olvasok), hogy a szebbik nemhez tartozik és azt mondja, majd ő beszerez egy ezermestert, csak írjuk le, hogy ..... hisz csak egy pumpa kell hozzá és néhány csapot kell eltekergetni.
DE van itt egy eset, első blikkre mit mondanál?
(#) shine1 válasza szerviz hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Üdv Szervíz!
Első körben szeretném letisztázni hogy egy tüzeléstechnikai műszerész vagyok (kazános)
Nem tudom hogy te milyen minőségben (foglalkozásodra gondoltam) szóltál hozzá a fórumhoz de nekem egy kicsit más véleményem van.Ha te megjavítasz egy panelt "belepiszkálsz" amit emberek raktak össze elektronikai számításokkal és szakértelemmel pl: siemens, sit ,honeywell stb... azt egy műszerész könnyedén mindenféle gond nélkül át tud vizsgálni és alkatrészeket ki tud mérni a panelon majd kiforrasztani és az új alkatrészt beszerelni.Ettől nem fog semmi felrobbani ,füstgázmérgezésben meghalni stb ! Ha én kimegyek egy ügyfelemhez és kéményes kazánja van ,a kazánnak panel problémája van és látom a hőcserélőn a sok kénes lerakódást , felhívom a figyelmét a karbantartás fontosságára, majd kitakarítom a készüléket ha az ügyfél is belemegy a sikeres panel javítást követően. Az árba bele kell építeni a problémamentes működéshez szükséges karbantartás árát is! Nem kell ahhoz panelt javítani hogy baj történjen de azért vagyunk "szervizesek" mert meg tudjuk javítani és biztonságosan átadni a készüléket az ügyfélnek nem? Lajikus emberek természetesen ellenzik az eféle helyrehozást mert nem látják át szervizes szemmel és egész egyszerűen nem értenek hozzá. Nem is feladata a kazánosnak a panel és egyéb elektromos javítás , de van olyan eset amikor csak egy dióda vagy mint pl az unical paneljénél egy kis kondi cseréje megoldja a 30-40e Ft os panelcserét. A gyártók meg olyan alkatrészekkel gazdagítják a panelokat mint pl a szűrőkondenzátor ami rövid üzemidőt bír de nekik olcsó a beszerzés és csak ez a lényeg. Minden becsületes szervizestől szeretnék elnézést kérni aki komplett panelcserével kezdi a javítást!
(#) önkosenior válasza szerviz hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Én nem a szervizeseket, hanem a gyártókat marasztaltam el. Nagyon is korrekt a szerviz-műszerész, ha tájékoztatja az ügyfelét, h. ő nem elektronikus ember, legfeljebb egy gyári új panel beépítését vállalja. Megjegyzem, h. ahhoz is kellenek villamos ismeretek. A gyártókat hibáztatom, mert pl. TV-ket lehet milliószámra gyártani úgy, h. egész élettartama alatt nincs alkatrészhibája, pedig van olyan bonyolult, mint egy kazánvezérlés. Másrészt, ha már ez a helyzet, gondoskodniuk kellene egy akreditált javító szolgáltatásról, ahol valós értékén elvégzik a panel javítását és ellenőrzését. Ott, ahol verseny van, hogyan lehet egy javításért tízszer annyit kérni, mint a valós értéke? Nem tudom, h. ez a helyzet a hazai állapotoknak köszönhető, de pl. az autós szakmában az EU már megoldotta ezt a monopolizálást, h. "csak gyári, márka, eredeti, stb" szerviznek van "joga" beavatkozni.
(#) Tojan61 hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Fégtherm SC24 A tipusú fali kazánom van.
Az elektronika benne Mechatronika SC 12-40/F-02
A problémám, hogy 20 fokos víznél szakaszosan indul be, az őrláng ég, a nagy láng begyul-elalszik, begyul-elalszik, tehát kapcsolgat a szivattyú is, kattog a mágnesszelep is és mindezt csinálja, amíg a vízhőfok el nem éri a 36-40 fokot.
Az áramláérzékelő jó, erről úgy győződtem meg, hogy közvetlenül rákötöttem a szivattyúra a 220 V-ot, ha a szivattyú megy, az áramlásérzékelő két pólusa között 0 ohm az ellenállás.
A potméter jó, a termisztor jó, a mágnesszelep jó.
A mágnesszelepet kapcsoló optocsatoló előtt van egy 1,8 kohmos ellenállás, amíg kapcsolgat, ezen 0 V és 9 V között leng a feszültség. Az optocsatoló lenne rossz?
Ha valaki tudna rajzot küldeni, megköszönném. Bekötési és beültetési rajzom van.
Ez az a változat, amiben LM324 IC és 3 db optocsatoló van.
Előre is köszönöm!
Üdv: tojan61
(#) psztrokay hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy Junkers Euroline falikazánom. Se kép se hang...
A Junkers szervíz szívesen kicserélné a vezérlőpanelt 70 ezer forintért. Nem hiszem el, hogy ne lehetne megjavítani... Nincs valakinek ötlete, hogy hová menjek...
(#) V.Cs. válasza psztrokay hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Ennél egy kicsit több infót adhatnál! Ha se kép, se hang az lehet jó is,meg rossz is. Tudsz csinálni egy képet a panelről?
(#) Raszy válasza shine1 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Tisztelt shine1!
Valamit szerintem félre értettél. Mondok egy példát:
Van egy fogyasztó akinek igen nagy az önbizalma és ugyan ács a szakmája de Ő mindent megtud csinálni!!
Akadt egy kis problémája és úgy gondolja, hogy ez már szervizesre tartozik! Kihívja a szervizt és közli a hibát. A szervizes látja, hogy a készüléket valaki szakszerűtlenül javítgatja, majd közli a fogyasztóval hogy Ő nem foglalkozik olyan készülékkel amit barkácsolás szinten javítanak. Hozzá sem nyúl a készülékhez, megpróbál aláíratni az ezermesterrel egy jegyzőkönyvet, hogy ő nem javította a készüléket, de az nem hajlandó aláírni!!! Majd távozik!
Ugye az ezermester ezen felbuzdulva nekilát a készülék megjavításához! Majd megtörténik a baj és felrobban a ház! Sajnos nem marad túlélő. A rendőrség szakértők bevonásával megkezdi a nyomozást! Ki kérdezik a szomszédokat láttak-e valamit. Igen egy idegen autó állt a ház előtt nem olyan régen: a gázszerelő autója!
Megkeresik és kikérdezik a szervizest, hogy mi történt.
Mivel nem tudja igazolni, hogy ő nem javította a készüléket első számú gyanúsítottá lép elő!!!
Na innentől nem szívesen lennék a szerelő helyében mert ugye sz@rnak, bajnak nincs gazdája!!
Nem kell jósnőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk ki fogja elvinni a balhét!!!
Tehát egy szervizes féllábbal a börtönben javít!

Más! A gyártók például nem engedik használni azokat a készülékeket amik az árvíz alatt, víz alatt voltak!
Készülék csere és kész!
Tisztelettel egy szervizes!
(#) VIM válasza psztrokay hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szia!
Erről a típusról van szó? A se kép, se hang vizsgálódása a konnektornál kezdődik és a panelon lévő biztosítéknál ér véget (számodra). Talán ennyi nézelődés megengedett, de ez is kellő körültekintéssel. A nálunk üzemelő példány mostoha körülmények között üzemel, eddig tünetmentesen (5 éve). Akkoriban még elég részletes leírást is adtak a készülék mellé. A neten ilyet már nem nagyon találni.

Euroline.pdf
    
Következő: »»   19 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem