Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Astabil multivibrátor
 
Témaindító: punkkazy, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 11
(#) _JANI_ válasza Sinike hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Az energia takarékos áramkörök MOSFET alapúak. Így ezen áramkörök között célszerű körülnézni. Ha csak 3 LED egymástól független villogtatása a cél, akkor akár Bővebben: Link 40106. - ból is megépítheted. Bővebben: Link ASM 40106 egy kapuja. 3 kapuból oszcillátor készítesz, 3 kapuval meg az oszcillátorok jelét illeszted a LED-ek számára...

[off] S a 40106-os is beszerezhető SMD tokozással, Bővebben: Link, ha az áramkör mérete is számít...
(#) Sinike válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Köszi, Jani. Esetleg van kapcs rajzod, mert áramkör tervezéshez nem igazán értek, sem ehhez az ic-hez és a neten inkább sound-effektet találok ezzel az icvel.
És a LED-et meghajtja szimplán a lába, nem kell illesztő tranzisztor?
Kösszenet
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Hello!
Először azt kellene eldöntened,
- Mekkora a tápfeszültséged és milyen színű/típusú a LED?
- Hogyan akarod villogtatni a Led-eket, felváltva a 2*3-at?
- Mekkora lesz a Led árama? Mert a CMOS IC-nek kicsi a fogyasztása, de nem az, hanem a Ledek árama fogja meghatározni a fogyasztást.
-A Led fogyasztását, nem az fogja meghatározni, hogy SMD vagy sem, hanem, hogy milyen típusból, mekkora fényerőt szeretnél kihozni.
- Nem mellékes, hogy a jel kitöltési tényezője mekkora. Mert ha felváltva akarsz kettőt villogtatni, akkor olyan, mint ha egy folyamatosan égne. De ha másodpercenként villantod fel, de csak egytized másodpercre, akkor a fogyasztás, a tizedére esik le. Persze szemre a fényerő is csökkenni fog.

Ezek után lehet ajánlani kapcsolást, vagy bármit. Amúgy mire jó, a 20Hz-es villogás? Mert a szem alig tudja követni. Lehet egyszerűbb lenne megmondani, mihez, vagy milyen célból készül ez a valami, mint titokzatoskodni, és ebből kitalálni, mire is lehet szükséged..
üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza Sinike hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Valóban többet tudnánk segíteni ha a valódi problémát írnád le, és - vagy a kapcsolás paramétereit pontosítanád. LED-ellek kapcsolatban. Vannak már nagy és extra nagy fényerejű típusok is. Ezek ugyanakkora áram mellet nagyságrendekkel több fényt adnak. ( Vagy ugyanakkora fényáramhoz lényegesen kevesebb áramot igényelnek. ) Így is lehet energiát megspórolni... Vagy a LED impulzusos meghajtásával. ( A kerékpár LED-es villogói is rövid nagyáramú impulzusokkal éri el a kis fogyasztást és a nagy fényerőérzet. )
(#) Sinike hozzászólása Júl 5, 2010 /
 
Hali.

Oks. Szóval csak normál led-eket szeretnék, és csak a bicajra kell esténként. Tulajdonképp a 20Hz csak tipp volt, lehet h 10, vagy 5 jobb lesz.. 4 vagy 6 led-re gondoltam, és csak azért smd, mert az kisebb, kevésbé sérülékeny, stb.
A lényeg, h láttam olyan led-es lámpát, ami 1,5V-os akksiról ment, de valami öngerjeszrő áramköre volt; felpörgött a feszültség. Ez a kerti lámpákban van.
Eszembe jutott, h a led fogja meghatározni a "valódi" áramfelvételt, de pl a tranzisztoros megoldásnál azért sztem már nem elhanyagolható a többi alkatrész fogyasztása sem..
(#) _JANI_ válasza Sinike hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Amennyiben lehetne itthon is kapni akkor jó alternatíva lehetne ez az LT1618-as kapcsolás.
S az LT1618-es adatlapjában is van pár jó példa [off] ( Klikk Download LT1618 datasheet. )
(#) bbb hozzászólása Szept 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Összeraktam a segédprogramok közt lévő 555ös astabilt, viszont akadt vele egy kis problémám, aminek nem jövök rá a nyitjára.
A problémám, hogy nem villog, hanem folyamatosan világít a led, amit rákötöttem.
A hibakeresés közben végignéztem már párszor a nyákot, nem láttam rajta hibát, kicseréltem az alkatrészeket, hibát eközben se láttam.
Kérdésem, hogy vajon melyik lábak lehetnek összekötve (amiknek nem kellene), vagy melyik alkatrész okozhatja ezt?
R1 1k, R2 100k, C 10uF, így elvileg 2-3 kellenne villannia másodpercenként...
Fényképes hibakeresés nem hiszem, hogy működne, mivel SMD és így a vezetősávok egy része az 555 alatt megy el, amit nem tudok úgy lefényképezni, hogy látszódjon is...
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
Mivel nem válaszolt senki, hogy miket nézzek meg, így elkezdtem elölről az egészet (kezdve az 555 adatlapjának olvasgatásával), és sikerült rájönnöm mit rontottam el...
Sajnos elnéztem a lábkiosztást, ezért eleve nem működhetett a kapcsolásom. Viszont le merem fogadni, hogy ha most már jól rajzolom fel a nyákot, akkor jó lesz

Tanulság: még ha biztos is vagy a lábkiosztásban, akkor sem árt megnézni az adatlapot...
(#) _JANI_ válasza bbb hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
Egy elvi rajz ( vagy link a rajzra ) és a nyákterv nagyban megkönnyítette volna a hibakeresést. Több szem csak többet lát. S jó, hogy volt türelmed végignézni az adatlapot és a kész kapcsolást. Így a hiba megtalálása is biztos nagyobb sikerélmény lehetett.
(#) bbb válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Igazából a nyáknak nem volt terve, csak úgy felrajzoltam a rézre Ilyen kicsi dologhoz nem akartam szórakozni a vasalgatással... (SMD alkatrészekből van megoldva a leden és egy kondin kívül minden) Persze legközelebb majd lefényképezem mielőtt nekiállok ráforrasztani bármit is, de eszembe nem jutott volna, hogy ilyen banális dolgot szúrhatok el
(#) Mybuster hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Én megcsináltam kondenzátoros módón az Astabil multivibrátoromat Előnye hogy egyszerű a megépítése 20 perc az egész a kondik értékének változtatásával változtatni lehet a villogás sebességét!!
Ha van valami kérdés nyugodtan írhatok!
(#) _JANI_ válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
A "drótozás" helyett mikor készítesz neki egy rendes nyákot? :wink:
Elég egyszer feltölteni a képeket és egyéb fájlokat!
Utána annyiszor -> link <-elsz rájuk ahányszor csak szeretnél. :nezze:
(#) Mybuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Köszi am tudod még suliba járok de majd máskor nyákos lesz!
(#) Mybuster válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Amúgy még nincs bedobozolva úgy szebb lesz plexiböl lesz megcsinálva!
(#) Mybuster hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Amúgy lenne egy kérdésem át szeretném alakítani az előbb írt két Ledes villogómat eredetileg 2db 3mm es zöld ledből van megcsinálva szeretném ha két víztiszta kék Ledből állna . jóval nagyobb veszültség kell neki hogy felgyuladjon ha leszedném a 2db 10k ellenálást vagy a 150 Ohm os ellenást felé csökenteném segítene-e nekem?
(#) _JANI_ válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Csak elhatározás kérdése és a nyák is gyorsan meg lesz! :yes:
(#) _JANI_ válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
9V-ról 150 ohm -os előtéttel!? Közel 50mA LED-áram! Jól bírják a LED-jeid ,vagy már megmerült a 9V-os elemed... A bázisellenállásokra meg szükség van. Nem érdemes őket kiszedni.
(#) Mybuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
bocs igen amúgy olyan 5v körül lehet az elembe lévő szufla akkor te aszt mondod nem érdemes kiszedni inkább lecserélni..
(#) _JANI_ válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
ja Ok! Ha kisebb a tápfeszültség és nagyobb a LED üzemi feszültsége akkor valóban kisebb ellenállás fog kelleni. A LED típusa vagy az adatlapja sokat segítene a méretezésben. De ha az nincs akkor neked kell kimérni a LED paraméterét. Ismeretlen LED-et MAX 20mA-val De inkább kisebb árammal próbáld és mérd meg a nyitófeszültségét is. Így pontosan meglehet határozni az áramkorlátozó ellenállás értékét a tápfeszültség ismeretében az R = ( UT - Uled ) / Iled, képlettel.
PL: Ha a tápfeszültség 5V, a LED nyitófeszültsége 3.6V és a LED üzemi árama 20mA akkor 70 ohm -os ellenállás kellene. Így a 150 ohm -os ellenállás 5V-on csak KB 10mA-ra állítja be a LED áramát.
Ha lehet akkor mindég a névleges tápfeszültségre méretezd az áramkorlátozó ellenállást! S NE a pillanatnyilag mérhető (táp-)feszültségre.
(#) Mybuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
oké köszi sokat segítettél !! Köszzi
(#) _JANI_ válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Nincs mit!
(#) Mybuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Köszi Tökéletesen működik még feltuningoltam egy 220 µF kondival így még jobb
(#) Mybuster hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
Sziasztok !
Van egy két ledes villogóm minden szuper csak aszt szeretném hogy több ledd villogjon rajta mármint úgy hogy példál 5-5 led felváltva ezt akarom úgy megcsinálni hogy eredetileg 4,5V működik de 12V táprol akarom működtetni mellete ugye van még 2db 10k-s ellenálás+2db 150 ohm os ellenálás.
Kérdés működik ha 12v megy tudom a kondi ami van benne bírni fogja mert 50V tűrés határ van.
(#) _JANI_ válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Több sorba kapcsolt LED esetél használhatod _EZT_ a segédprogramot.
( Soros, párhuzamos, vegyes kapcsolás... )
Az 50V-os kondik jók lesznek.
S a tápfeszültség emelésével a kapcsolás frekvenciája kis mértékben változni fog. De ez rendszerint nem szokott gondot okozni.
(#) Mybuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Köszi szépen Grat..
(#) Mybuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Kész lett az új változat megvagyok elégedve vele!
Igaz egy kicsit lehetne erősebb a led fényereje csak akkor ha feljebb veszem a fesz.-get akkor ahogy te is montad eltér a villogás sebbesége ! Na de szerintem így is jó köszi hogy segítettél és időt szántál rá! Kösz!
(#) Prome hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
sziasztok!

kis segitséget kérnék.
másodpercenként polarizációváltó kapcsolásra van szükségem.
a polaritásváltó relé megvan.
mivel nem kell nagy pontosság, astabil multivibrátorral gondoltam megoldani, esetleg két potméterrel gondoltam szabályozni a két időt. (kis asszimetria nem árt majd, sőt valószinű kell is, de amúgy is jobb ha ez állitható).
épitettem is egyet bc182 alapon, ledekkel működik, de a relét nem huzza be.
kicseréltem a tranyókat 2N2219-re, ledekkel továbbra is működik, de a relét igy se huzza be.

csak kicsit értek az elektronikához, tudtok ajánlani olyan astabil multivibrátor kapcsolást, ami egy 12 Voltos kis relét is behuz?

(igaz hogy csak 5 voltról megy a próbamultivibrátor, de a multivibrátor tápjáról a relé kattog (még ha nem is huz be) de a négyszögjeles oldaláról pedig meg se mukkan)

köszönöm

Promi
(#) kadarist válasza Prome hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Szia!
Neked találták ki az 555-ös IC-t, astabil beállításban.
(#) Prome hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
köszi, de tényleg muszáéj erre egy egész ic, s nem elég 2 tranyó, 2 kondi és 4 ellenállás?

amúgy hallottam már az 555-ösről, tudsz esetleg konkrét kapcsolást ajánlani ilyen célokra, mert nyákot megépiteni tudok, de hogy melyik lábhoz milyen alkatrész kell, azt már nem látom át.

Köszi
(#) kadarist válasza Prome hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Nem bonyolultabb megépíteni, mint egy kéttranzisztoros multivibrátort. A tokszámozást felülnézetből kell értelmezni: Bővebben: Link. Az IC 200mA-es maximális kimeneti áramot képes biztosítani, tehát egy kis relé meghajtásához elegendő.
Következő: »»   5 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem