Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők
 
Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 56
(#) skari73 hozzászólása Okt 9, 2010 /
 
Sziasztok,

Van egy Topi féle Link programozóm, amit AVR Studio 4.17 -el használok.
Valaki meg tudja mondani, miért veszik el állandóan a kapcsolat a PC és a programozó között? Nagyon zavaró, mert csak aZ USB ki/be és újra connektelés segít. Köszönöm, skari73
(#) edison14 válasza skari73 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Hali.

Vagy rosszul érintkezik az USB csatlakozó a számítógép vagy a doper foglalatjához vagy a nyákon van valamilyen repedés az USB csatlakozó körül. Esetleg a táppal is gondok lehetnek. Ezt egyszerűen le tudod tesztelni:
-felteszed azt a jumpert ami a kimenetre engedi az 5V-ot és rákötsz a kimenetre egy ledet.
-ha a led folyamatosan világít de a programozót nem találja a progi akkor vagy az usb kábellel vagy a csatlakozókkal van a gond.
(#) zombee válasza edison14 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Ha a céláramkör túl nagy áramot vesz fel az USB-ről, akkor időnként szétkapcsol.
Az se jó dolog, ha a célármakör 5V-os ágában 50µF-nél nagyobb kondi van, mert csatlakoztatáskor azt fel kell tölteni és a feszültségesés miatt leáll a Doper is...
(#) skari73 válasza zombee hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Sziasztok,

tegnap egész este ezt teszteltem. Ráléptem egy szkóppal az USB adatvonalára és néztem a jeleket.
Szépen látszik a folyamatos kommunikáció, majd egyszer csak megritkul. Ekkor már a PC nem látja a
programozót. A kontakt hibát kizártam, a doper nincs csak az USB portra kötve. Nem mozgatom, tehát elvileg nyák hiba sem lehet. Ha az AVR STUDIO fut a jel kb. 1-2 perc alatt eltűnik, ha nem fut semmi akkor 1/2 órát is kibír, de így is megszakad. Próbáltam, hogy a külső USB-s háttértárat is kikapcsoltam, valamivel így is tovább élt a jel... Driverhiba? Gyenge a gépem? (PIV2,4GHz) Nektek milyen COM PORT van beállítva?
Küzd valaki még ilyesmivel, mert ha nem veszek egy másikat...
Köszönöm: skari
(#) zombee válasza skari73 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Hello!

Hát ez ciki...
Nálam napokig van csatlakoztatva, éjszakára gépet suspend-be, akkor a zöld LED tovább világít, gép felébreszt, AVR Studio, csatlakoztatás, azonnal megtalálja.

Ha az eszközkezelőből is eltűnik, akkor a zener diódák körül lehet a baj, vagy lefagy a Doper, de géphiba is elképzelhető...

Nálam pl. egy Gigabyte GA-MA770-DS3 v2.0 alaplap van, ami valamiért lelassítja a programozást, az 5kbps-nek kb. a felét adja rajta.
Nem a Doper hibája mert más gépeken kiválóan megy, még az ugyanilyen típusú(de rev 1.0-ás alaplapon is).
Ráadásul vagy 30 darab Doperrel is próbáltam azon a gépen, és csak azon lassú...
(#) skari73 válasza zombee hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Hali,

Nos úgy néz ki, a géppel van valami, mert egy másik
PC-n megy rendesen. Azért köszönöm az ötleteket.
Üdv.:skari73
(#) HG4FC hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok,

ATXMEGA 128A-t szeretnék felprogramozni.

Az itt is közölt AVR DOPER programozóm van.

Azzal lehet ezt programozni?

A konkrét kapcsolásban JTAG csatlakozó van kivezetve

TCK, TDO, TMS, TDI (PB4,5,6,7)

Ezen kívül hozzáférhető a RESET/PDI és PDI (PDIC, PDID).

Köszönöm a segítséget.
(#) zombee válasza HG4FC hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Hello!

Elvileg lehet, de szerintem nem érdemes.
Legyártottam jópár Doper-t(nem a Topi félét, annál valamivel jobbat), és tudom, hogy egy 128 kilobájtos vezérlő felprogramozása közel 4 percet venne igénybe(+verifikálás).
Persze egyszeri felprogramozásra tökéletes, de ha fejleszteni is akarsz vagy sorozatgyártani, akkor az órabére valakinek nagyon le fog csökkenni...

Ha már a JTAG ki van vezetve, én egy JTAG debuggert ajánlanék, aminek az alapváltozata COM portos, remélhetőleg úgyse laptopról akarod tolni.
Gyorsabbnak szerintem biztosan gyorsabb lesz, és próbapanelen is össze lehet dobni, igaz, kicsit szívni kell majd a bootloaderrel de megéri.
Anno még az egyetemen JTAG-el töltöttünk át UCOS/2-t mega128-ra, kb. fél perc alatt megvolt.

Ha nem akarsz szívni a megépítéssel, írj rám, nekem a fiók mélyén porosodik egy debugger(persze a procit már rég kivettem, de majd rakok bele másikat). Pár éve a koliban szereltük össze egy éjszaka. Esetleg megoldható az USB-sítése is(MCP2200-val), de az nem garantált. Amióta megvan a Doper, azóta nem használom.

Illetve, van az AVR-JTAG-ISP, amit hamarosan meg fogok építeni, ez is USB-ről fog menni, tudni fog JTAG-et is, és az ISP sebessége is a Doper többszöröse lesz.
(#) interferi hozzászólása Okt 30, 2010 /
 
Épitettem egy TavIR STK500 ast Link és távir oldaláról leszedett firmware frissitésnél levö hex et írtam bele egy sorosportos programozoval és Ponyproggal. De ugy nézem hogy még a quartz oscija sem pörög fel (skoppal nézve) a quartz (3,5795 MHz) hoz 18 helyett 15pF kondi került mert az volt. Szeretném kérdezni hogy most a hex lehet nem megfelelö (esetleg hiányzik belölle a soros komonikációhoz kellö rész, a konfigurációs bittek).
(#) zombee válasza interferi hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Próbáltad Hyper Terminal alatt?
115200-8-N-1
Üss 1 vagy 2 ENTER-t, elvileg feljön a firmware verziót mekérő rész. Ha katyvasz akkor vagy tápkondi kell, vagy az időzítés nem jó.
Apropó, időzítés: ha jól mértél akkor az RX/TX csúszásod több mint 20%, szóval jobb ha először az órajelet pontosítod...
(#) interferi válasza zombee hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Az a quartz frekije a skóp semmit se mutatott.
(#) interferi válasza interferi hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Valami beállitást sikerült eltalálni mert müködik.
(#) Norberto válasza interferi hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Legtöbbször csak úgy lehet kimérni egy kvarc működését, hogy 10-es osztásba kapcsoljuk a mérőfejet. Így kisebb lesz a mérendő körre eső terhelés. Én már játszadoztam ezzel, és még jópáraktól hallottam. Amikor 1:1-es állásban szerettem volna 4 MHz-es kvarcot mérni, akkor leállt az oszcilláció. Amikor viszont átváltottam 1:10-es állásba, akkor mérhető volt a kívánt jel, mivel a terhelés is tizedére csökkent.
(#) interferi válasza Norberto hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Mind a két modban probáltam én is.
(#) abcdabcd hozzászólása Dec 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy JTAG égetőt szeretnék építeni magamnak, ezt néztem ennek a kimenetei optocsatoltak is, és mégis elég kis nyákon elfér, meg megtaláltam persze a neten többhelyen előforduló legegyszerűbb változatot is, ami csak az atmega16 +max232, ez a soros változat. Viszont van még egy változat, LINK amin egy olyan megoldás van, amit a neten máshol nem láttam , hogy komplett oszcillátor van a jtag programozón a sima kvarc helyett, tudja itt valaki esetleg, hogy ennek vajon milyen előnye lehet itt? Esetleg hogy mivel ide is firmware feltöltés történik ha közben hiba lépne fel és a fuse bitek átállítódnának, akkor is legyen ketyegő órajel mindenképp? Mert a többi neten talált változaton nem láttam ilyet, vajon jó lehet e ez mert árban nem kerül igazán többe, mint egy sima kvarc... Vagy esetleg valami egyéb más előnye van ennek?
(#) zombee válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Hello!

Lehet hogy nem teljesen a kérdésedre válaszolok, de azt biztosan tudom mondani hogy az ISOJTAGISP-t hamar felejtsd el!
Most nem másolnám be a levelezőlistán megindult áradatot, a lényege hogy bajok vannak az újabb AVR Studio verziókkal, a sebességgel, stb.
Sajna ennek nincsen semmilyen elérhető firmware frissítése, és az ISP szekció is botrányos.
Ugyanis egy ATMega16-ba a JTAG és az egyedül a kapcsolókat figyelő bootloader mellé nem fér el egy korrekt ISP...

Javasolni csak az Evertool-t tudom, aminél van bootloader és az AVR Studio-ból frissíthető.
Nem kell megépíteni az ISP szekciót, a JTAG önmagában is működőképes.
Már tervben van hogy kifejlesszek egy teljesen új kombót amiben egy nagyobb AVR kontrolleben különálló AVRISP és JTAG ICE firmware működik, különálló bootloaderrel, és max232(RS-232) helyett USB-ről fog menni.
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Köszi a hozzászólásodat mindenképp hasznos ezt tudni!
A másik égető az viszont nem az isojtagisp(leglábbis tudtommal), az egy Kandós hallgatók által tervezett atmega128as panel szélén található jtag programozó valószínűleg az egyszerű soros változat, a max232 helyett, ftdi ic-vel usbsítve , de teljesen független a paneltől akár le is fűrészelhető róla állítólag és külön is használható... Az isojtagisp-t amúgy se az isp miatt akartam volna csak gondoltam ha már benne van nem árt, de akkor talán nem próbálkozok ezzel a kapcsolással...

Az oszcillátoros kérdésre is ha valami ötlet esetleg eszedbe jut akkor érdekelne az is
(#) zombee válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Szerintem nem volt kéznél megfelelő kvarc.
Annyival biztosan jobb hogy az oszcillátor gyárilag van kalibrálva, lehet benne hőkompenzáció, a freki nem függ a rákötött kerámiakondiktól és a feszültségtől sem.
FUSE bitek szempontjából talán annyi apró előny van, hogy a kontroller működik "ext. CLK" és "ext. RC. osc" módba is.
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Ez egy sorozatban gyártott cucc, meg is vehető a linkelt cégnél... illetve a laborban ilyenen van az atmega oktatás a Kandón,JTAG ICE ként kell rá csatlakozni...én is használtam...

Az jelent valamit hogy a kontroller ilyen módokban is működik az égető funkció szempontjából? Illetve a hőkompenzáció bír előnnyel esetleg a debuggolás alatt(kell oda annyira pontos órajel?) ? Mert a prog előadáson az előadótól mintha valami ilyenre halványan emlékeznék pont, de viszont az az érdekes, hogy akkor a neten lévő általam talált kapcsolások egyikében sem oszcillátort hanem csak sima kvarcot használtak...
(#) proksa1 hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Az AVR-Doper-t (Topi féle) szeretném megépiteni, de ATMEGA168P kontrollerem van, ezzel müködne? Mit kellene esetleg változtatni? Egyáltalán mi a különbség a sima 168 és a 168P között? (tudom az eredetiben mega88 van de a 168 elvileg csak kapacitásban tér el tőle).
(#) zombee válasza proksa1 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
A címzésben tér el, a nagyobb memória miatt van "jmp" és "call" is. Az interrupt tábla emiatt 2x nagyobb, így a kód sem lesz jó hozzá.

Jótanács(1): a Topi-féle firmware bugos, így ATMega88-al se próbálkozz. Használd az obdev.at-ról letölthető firmware-t, teljesen kompatíbilis a Topi féle programozóval. Sajna az csak ATMega8-ra van megírva. Ha hiány van belőle, írj privátba, felégetve tudok egyet adni DIP vagy SMD tokba is.

Jótanács(2): a Doper rendszerű AVR programozó elég lassú. Ha fejlesztesz és sűrűn töltesz fel nagy(>4KB) kódot, akkor rengeteg időt elvihet a letöltés. Érdemesebb AVRISP rendszerű programozót építeni. Egy MCP2200 USB-illesztő és egy ATMega8 kell hozzá. Az alkatrészköltség párszáz forinttal drágább, cserébe sokkal gyorsabb!
(#) interferi válasza zombee hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szia!
Az MCP2200 assal szerelthez tudsz oldalcimet mondani mert ami nekem van rajz abban FT232RL van ami háromszor annyiba kerül. Esetleg ha ismered a programozását mert az FT hez elég jo progik vannak pc re.
(#) zombee válasza interferi hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Ismerem az MCP2200 programozását: rádugod a gépre és megy.

Áramkörtervem is van, de még kapcsolási rajzot sem adok, mert én ebből (is) élek.
Ha láttál már FT232-t és megnézed az MCP2200 demoboardot, akkor hamar ki lehet találni.
(#) interferi válasza zombee hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szerettem volna olyantól megismerni ezt az ic t aki már foglalkozott vele de látom illik rád a neved.
(#) zombee válasza interferi hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Foglalkoztam vele, ilyenekkel építek programozót, JTAG-et, kijelzőket, stb.
Nem sokat kell keresgélni sem, gugliba az első találat! Bővebben: Link
(#) bzolitb válasza spikk hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Hello, melyik programozó lábon találtál hibát? Mert én a strip panelen nem tudom felprogramozni az attiny13 avr-t, mert mindig az a hiba, ami neked is volt. Én is arra tippelek, h valami nem érintkezhet tökéletesen a strip panelemen, de könnyebben detektálnék hibát, ha tudnám, h melyik láb okozhat ilyen hibát. Köszi.
(#) shield válasza edison14 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!

Még a topik nyitódban ajánlottad ezt az égetőtBővebben: ÉGETŐ
Az első AVR-es kapcsolásomat szeretném megépíteni, ez lenne az Bővebben: Tester
Még nem dőlt el hogy, ATmega8,-8L vagy 88-al lesz megépítve. Függ az AVR árától és a beszerezhetőségtől.
Mind a 3 típust fel lehet programozni vele?
Sok hozzászólásban olvasom hogy a fusebiteket be kell állítani mert hamar kilehet zárni magunkat a kontrollerből. De senki sem írta hogy melyikeket kell bepipálva és melyiket nem. Nekem pedig fogalmam sincs az egészről.
Szívesen venném ha valaki elmagyarázná.
Nem tudom hogy ez az égető megfelelne-e ha esetleg még 1-2 kapcsolás megtetszene. Nem hiszem hogy valami nagyot fogok alkotni, de sosem tudni.
(#) abcdabcd válasza shield hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Nekem ilyen: Bővebben: Link
van ez ugyanaz az stk200 as áramkör, mint a másik kb 9 amit a neten találtam, ami különbség van köztük hogy ezen vannak rc szűrőtagok az avr felé menő lábakon, a többi esetleg másik buszmeghajtó ic-t használ emiatt lehet más a kiosztás de, amúgy amit találtam az mind ez volt vagy inkább a fent említettel meg néhol még egy két ellenállással kevesebb, én ezt építettem meg, és eddig kb 10 Tiny45-öt égettem be vele és teljesen jó! Ponyprog-ot használtam eddig még legalábbis a programozáshoz, mint kiderült ez a kapcsolás is az ő oldalukról származik...

A fuse-bitekkel kapcsolatban meg a kizárással, én vettem egy 4MHz kvarc oszcillátort kb 300ft ért a Lomexben(mert legelőször én is jól kizártam magamat ) és az van a kis "céláramkörömöm" amin van a foglalat amivel programozok így elvileg akármit állítok be nem tudom kizárni magamat... Így tudsz játszani is a bitekkel, hogy mit állíthatsz és annak mi a következménye...
(#) shield válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Köszi a segítséget. Akkor ez az égető megbízhatóbb.
Akkor leszögezhetjük: 1db 4MHz kristály, 2db 22pf kondi és a kizárás, kizárva.
Ha ezt mindenki tudná kevesebb lenne az idegeskedés és a haj tépés.
Még 1x köszönöm.
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Valahogy így?
Következő: »»   7 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem