Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ifjú koromban én étolajban, vagy serészsírban szoktam főzni, szárítani, letörölgetni, szárítani a papírt, hogy ma hogyan csinálom, azt meg jobb ha nem tudja senki.
![]()
Igazad van, most számoltam ki (a 90 mA nyugalmi áramból kiindulva), 13 W-hoz 6 Kohm illesztés kell kb (ekkor lehet a tápfeszből kiindulva is hasonló teljesítmény).
![]()
Többek közt ezért sem tekerek már kimenőt magam
![]()
Igen, jobb szakemberre bízni.
Én néha nekiállok kimenőt tekerni, de impregnálni úgyis el kell vinni a mesterhez.
Senkit nem akarok megsérteni de egy normálisan mindent figyelembe véve tekercselt és azt követően összerakott trafót , sem hálózatit sem kimenőt lakkozni nem kell , erre nincs szükség !ha csak nem barkácsolunk .
Ha meg úgymond lakkozásra lenne szükség akkor azt házilag nem igazán lehet megoldani , vigyük le szakműhelybe és megoldják helyettünk a hozzáértők . Vákum impregnálás-nak hívják
Azért az a lakkozás is elég hatásos szerintem.
Ha egyszer kiszárad.
Azért én csináltam úgy, hogy a kész trafót nitrolakkba áztattam.
Nekem tetszett az eredmény.Persze ez is barkácsolás.
Elektromos gitár hangszedőt csináltam, ott is lakkoztam, néhány sor után. A vékony huzal (0.04 mm) szépen szorította ki a lakkot , épp ezért nem is kellett sűrűn lakkozni.
És gyorsan ki is száradt. Vastag huzalból készült tekercset is lakkoztam, az sokára (szobahőmérsékleten) száradt ki. Gondolom a lakk is vastagabban volt a huzalok közti résben, azért.
E88CCvSQ
206V Ut sacc 4mA (sem) 33k Ra ban 1k5 katód alatt. Ua nak marad 98V. Ez így renben van? A trükk, hogy a rácson 2,5V DC van, mert a DAC vége DC ben rá van kötve 1k gerj gátló 470k rácslevezetővel. Ez is csöves erősítő, csak egy sima fesz erősítő, SRPP-t akartam, de 500nF al kicsatolva 200k val védőzárva (kondi végét süsse ki) ÉS HA 50kOhmos bemeneti potira dolgozik alig esik a kimenő feszültség. 25V PP üresben 18V PP 50kOhmra. (sin1250Hz -1dB el mérő jel CD ről) Jó lesz ez így? OFF: Így mutting sincs rajt és a DAC vége után nincs Diff erősítő, fülre a gólyafészek állapotban csak 1-3 számot hallgattam bele, de nagyon nagyon más, nincs az éles csirgés csörgés, mégis van magasa, összeállt a kép végre, illetve a hang.
Valami kapcsolási rajz van esetleg róla ?
Minden új dologra nyitott vagyok. ![]()
Már leírtam mit ekéztem bele, de most kész lett, megmértem és 3kHz től esik 25V PP 1250Hz en akkor 20kHz már csak 20 V PP.
A kábel kapac vagy az 50kOhm terhelés. Átlakítottam 10k Ra és 1k katód alá. Most 5mA csurog, ami 5V ra emeli a katódot, de a rács is kap 2,5V DC-t azaz Ug -2,5V. 5mA, és Ua 114V ra ált be, lehet tápot keményítek még, de előbb megmérem. Nem kell a tápot emelni...megmértem 20Hz től 20kHz ig majdnem lin, egy sugárnyit esik kb. Ha rajt van 1m RCA mazzagon egy 50kOhm bemeneti poti. Végre van magasa is, holnap meghallgatás.
RAJZ
![]() kép, HANGKÉP!
Helló !
Egy ilyen kis szobai 5W-os erősítő kimenőjén a primert hányas huzallal érdemes tekerni ? Csak mert túl vastaggal nem szeretném. Kösz !
Attól függ mekkora az anódfeszültség. Olyan 0,3 alá azért nem túl jó menni, mert nem lesz tartása. (Persze attól is függ, hogy ráfér-e a vasmagra.)
Úgy látom mindenki csak pihizget! Csak én dolgozom?
![]()
Az eximtrade kft-nél lehet venni spéci trafó burkoló serlegeket M102-es vasra, aztán 8 db krómozott zárt anya és pöpec lesz a cucc tőle.
Ezek a trafók még így is szépek.... Profi munka nem Mayky
![]()
Szép erősítő lesz. Szilveszterkor beleesik már a "tankcsapdába" ?
![]() ![]()
Hát igen egy 2 x 20, 25 W-os PP csípőből ki tud szolgálni egy kisebb házibulit. Akár tuc-tuc zenén is.
![]()
Maykológia
![]() Mester, a név fogalommá vált? Azt hiszem én felrakok valami könnyűzenét, és hallgatom (egyenlőre a pcl86 PP-n), és jövőre meghallgatjuk durvábban is... (kt88 PP-n) a Fater lassan elkészül a NYÁK-al, a tápé kész, a két szimmetrikus oldalt most tervezi... ![]()
A Sonidokkal az a kis "játékerősítő" is vadállattá válna.
![]()
A toroidot nem szokták valami vaslemezzel körbeburkolni ?
Vagy az annyira nem szór ? Amúgy egy M vagy EI magos trafó milyen irányba szór leginkább ? A szélső oszlopok felé, vagy pont nem arra ?
Szerintetek ha a tápszűrőkondit mondjuk valami fóliakondira cserélném (többet raknék bele, persze jóval kisebb lenne az értéke) akkor javulna a hangja valamit ?
Vagy az elkókkal nem érdemes vacakolni, csak azokkal amik a jelútban vannak ?
Hát ha arra gondolsz, hogy pufferelkót cserélnél fóliára... elég drága mulatság lenne. Inkább mellé, kiegészítésképpen, mint cserélve. Ami meg a jelútban lévő kondit illeti, a legtöbb esetben csak a kicsatoló kondi elko és az sem csövesekben (mert hogy ott a kimenő). De mások tapasztalataira támaszkodva azt mondom, hogy általában nem szeretik a jelútban elkók jelenlétét.
A puffer kondenzátor tárolja is az energiát. Nem hinném, hogy ha csökkented az értékét, azzal javulna a táp simasága. Inkább akkor egy fojtó kéne bele. Most fogom én is elsőként kipróbálni rendes tekert (nem fénycső) fojtóval a GU50SE-t. Már alig várom, hogy fleta megtekerje.
Csak annyit tudok mondani Fleta mester munkájáról, hogy mikor először feszkót raktam a 300vA-es torroidra és vártam a csodát hogy valami hangja lesz/életre kel, rá kellett mérnem hogy meglássam: működik.. DE nincs semmilyen hangja
![]() minden fesz. pontosan és tökéletesen jött ki belőle! köszönet érte!!! ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |