Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Én egy kisebb 2D gépen gondolkozom, amit papirvágásra szeretnék használni. A mechanikai részét még megoldanám szerintem, de az elektronikához sajnos nem sok lövésem van. Visszaolvastam a fórumban, de kicsit elvesztem. De azt is szeretném házilag vhogyan megoldani (Egy vezérlőbe még nem nagyon szeretnék beleölni lóvét). Néztem a hobbycnc-t is, de az is inkább a mechanikával foglalkozik. A vezérléshez nincs vmi leírás "lépésről-lépésre" változat. Vagy nincs ötletetek, hogy melyik végén kezdjem el?
Léptetőmotor-vezérlő topik
![]()
Az lenne a kérdésem, hogy nagy sebességű marónak való motor csak szénkefés kivitelben létezik? A gondom az, hogy hajtom 10-12 órát és közben kopik a szénkefe tisztességesen.
Egy pár szénkefe 1200forint volt, nem szívesen dobálok ki az ablakon még 500 forintot sem, nem hogy 1200-at.
Léteznek AC szervomotorok is, de azok nagyságrenddel drágábbak, cserébe a főorsó forgáshelyzetét tengelyként használhatod. (furatba menet esztergálása, szerszámhelyzet beállítása kihúzáskor stb.)
A Mach3 viszont kevés a vezérléséhez.
BLDC motor lehet megoldás, ott a csapágyak élettartama a kérdéses.
Azért az mégis csak több lehet mint a szénkeféké.
Megnézem mi az a BLDC
Brushless vagyis kefe nélküli DC motor. Modellezők elöszeretettel használják. Én is ezt szeretnék a készülő gépemre.
Itt van gyorsba két kép, ez nem nagy teljesítményű modellmotor. 63 W és csak 1590 et fordul, illetve ha kiiktatom az egyik ellenállást a vezérlőpaneljéről 3-4000 ig mehet. Ehhez áttétel mindenképp kell, ami közkézen forog az nagyobb fordulatú és teljesítményű modellmotor.
„Nem kell a hobbystának az amit te képviselsz.”
Igazad lehet! Nektek tényleg mindegy, hogy tranzisztor, vagy fejőszék. Csak három lába legyen. Nem minden hobbistának, csak nektek mindegy. Homokozzatok csak nyugodtan. Nem zavarok tovább.
Az a baj, hogy vagy irgalmatlan drágák, vagy lassúak. Olyan ami 10.000-et fordul 70.000 körül van. Ami meg kis teljesítményű lassú, mire áttételekkel nagy fordulatszámú lesz, teljesen elveszti az erejét.
Akkor nem kókányolunk... de figyelmeztetlek, hogy az ipari alkalmazásokban még inkább jellemző a költséghatékonyság: ha valami maradhat, akkor az marad is, mert a felesleges megmunkálás felesleges költség. Egy ismételt befogás, kiállítás olyan mellékidő növekedés, amit nagyon meg kell indokolni!
Az én kollégám aki modellezik egy 10 est mondott a motorra, vezérlővel együtt. Én félek az áttétel, csapágyazás megeszi a kellő hasznos pár wattot ami gravírozásra kell.
Stewe: ![]()
Egy 5-800-os flex motorja teljesítményszabályozással jó lehet, a fordulatszáma üresjáratban 25000 fölött van. A kúpfogaskerekes hajtást kell lecserélni egy tengelykapcsolóra, és egy jól csapágyazott tehermentesített orsóval kell összekötni.
És egyszerű akár fordulatszámszabályzást is készíteni hozzá. Vbodi-nak is van flex motorral hajtott fortunája. Ha a modellmotorok tényleg ennyire drágák akkor már jobban megéri direkt erre kihegyezett motort venni. Utoljára pár száz forintért vettem szénkefét, automata mosógép szénkefés motorja mint ingyenes forrás is jó lehet.-Előbb rohad szét a mosógép mint tönkremenjen a motor. 10 évig volt szénkefés motorunk az automata mosógépen, napi 4 órás használatban átlag, semmi baja mai napig.
![]()
És az csak gravírozás, de nekem meg marni kell.
Hmmmm.... nem 1450? Az a 14500 nekem elég soknak tűnik.
![]()
Igen, így könnyen mozdítja meg a nagy tömeget, kis nyomatékú motor nagy fordulatszámon. A méretei miatt aggódnék kicsit.
![]()
Piacon / lomisoknál érdemes körülnézni. Nekem sikerült 500Ft-ért lomizni egy 100W-os kefe nélküli gravírmotort, 24V kell neki 3 fázisban 833Hz-en, és 50e-t fordul.
A marómotor helyett felaplikálni egy 10 kilós böszme motort elég húzós lenne.
Ritka szerencse, ha az eladó nem tudja miféle kincs van a kezében...
![]()
Hol van pesten lomi-s? (és főleg kik azok? Az amis-okat ismerem az amcsi filmekből, de lomis-okról nem hallottam.)
A léptetőmotoros mechanikával 2kg sem semmi, különösen a hozzá mérhető felfogatással.
Hát ezt passzolom, elég messze lakom Pesttől, Devecserbe szoktam járni. (Lomisok: akik a lomtalanításból begyűjtött 'árukkal' kereskednek)
![]()
Sziasztok!
Találtam egy oldalt az itt vitatott alu profilról, ahol elég masszív gépet építettek belőle LINK. Ajánlom figyelmetekbe! Üdv
Hát ezek a kefe nélküli motorok igen drágák.
Léptetőmotorból nem lehet ilyet csinálni gondolom. Forog percenként jó esetben 800-1000-et de ott már erő nem nagyon lehet benne, arra egy 10-es áttétel és kézzel lefogom. Ez vajon mennyit bír http://www.argep.hu/popup.asp?pid=103708216&pnr=10001&foto=1
1050W... vagyis ez egy kíméletlen erőgép.
Elkéstem a linkkel... de ha ennek csak a fele igaz, akkor profi gravírozásra is alkalmas. A 8mm-es patronméret persze korlátozza a felhasználást. Ez itt részletesebb.
Nem csak a fele igaz!
![]() Én egy ilyet nyúzok, ő meg a fülemet. Az egyik hátránya a kefés motor miatt a hangereje. 20.000 rpm fölött nem lehet vele huzamosan egy helyiségben tartózkodni. A 8-as befogási maximum pedig szándékos, mert a legkisebb fordulata 10.000.
Nem kevés a 8mm, hanem soknak tűnt, csak nyolcas patronokat látok, ez pedig nagyon megnehezíti az apróbb szerszámok befogását.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |