Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   59 / 377
(#) papirmase hozzászólása Jan 4, 2011 /

Van egy ilyen mocim! (melléklet)
Eléggé gyalázatosan vágták le a kábelét.
Remélem működik. Kicsit sok rajta a kivezetés. Ezt még mire lehet használni?
(#) AzIgaziCsaby válasza Stewe hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Lehet hozzá kapni a teljes sorozatot a KBX-nél. Darabja 5.500 jó magyar pénz. Mire megveszed a sorozatot kifizeted még egyszer a gép árát. Piacgazdaság van.
Félreértés ne essék: ez egy jó marómotor. Hővédelemmel kefekopás védelemmel, minőségi csapágyakkal. Gyakorlatilag agyoncsaphatatlan, de elég húzós az ára, mire a teljes gép összeáll.
(#) AzIgaziCsaby válasza papirmase hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ez nem motor, hanem enkóder. A szervómotor elmozdulását mutatja a vezérlőnek.
(#) Stewe válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ráadásul a macerásabb fajtából: szinuszos a kimenete, ehhez még egy aláosztó is kell.
(#) papirmase válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

ahha! Most bebizonyítottam,hogy semmit nem értek hozzá!
Köszönöm!
De szeretnék érteni hozzá, de nagyon!
Segítő partnereket keresek akik a nulláról képesek magyarázni...
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

mj: a digitális feldolgozáshoz legalábbis...
(#) gulasoft válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A baj az, hogy ez kint sem olcsóbb. Ebay-en láttam 3mm-es patront 4800 mire bejön, és lehet hogy akár 2-3 hét.
2 kress árából meg már kapok a t2cnc-nél kefe nélküli marót.
Hát nehéz az élet.
(#) AzIgaziCsaby válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Bizony, nehéz az élet. Ha az e-bay -ről inkább ER16-os fortunát veszel, 1-10 -ig patronszettel az csak 12 kHuF. Csapágyak és ház, még mindig 20.000 alatt.
Ehhez kell egy hajtás, de a különbözetből bőven kijön, még sörre is marad.
(#) BarnaPili hozzászólása Jan 7, 2011 /

Sziasztok!

Ezzel a X-Y plotter-rel lehetne egy egyszerű NYÁK kontúr marót építeni?Csak a panelek körvonalait kellene marni.
István
(#) bodgabo válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Valószínűleg megoldható lenne, de a mechanikán kívül nem sok dolgot tudnál használni ebből. Mivel a vezérlése is analóg, lehet hogy a motorokat is cserélni kell, bár nem tudni mi van benne. Mindenesetre kihívásnak szép.
(#) Stewe válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Egy csőtoll és egy marószerszám ellenállása nem összemérhető, egy plotter sebességével marni még műanyagot is lehetetlen. Mechanikailag lehet hogy elviselné, de sokáig biztosan nem bírná. A vezetékek (sínek) extra terhelése biztosan hamar tönkretenné a mechanikát. A szennyeződések elleni védelem is iroda szintű, a bakelit, és az üvegszálas műgyanta pora pedig mindenhová beférkőzik.
(#) BarnaPili válasza Stewe hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

OK! Köszi! Ettől féltem,ötlet elvetve,magfigyelt aukciókból likvidálva,marad a vasfűrés,reszelő...PiliCNC...
(#) sunraw hozzászólása Jan 8, 2011 /

Ennél a stepper hajtásnál, a +5 kapocsra mit kell kötni? 5VDC-t?
(#) tomahawk válasza sunraw hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1

Igen, alaphelyzetben 5 V-ot.
Ez az optocsatolt bemenet külső tápfeszültsége.
De ráköthetsz nagyobb feszültséget is (pl. a motor tápfeszültségét), mint ahogy a 11. oldalon levő ábra mutatja. Ekkor viszont a STEP és a DIR bemenetekkel sorba kell kötni a táblázatban szereplő ellenállásokat, hogy az optó LED-je ne terhelődjön túl. Pl. 12 V-on 1200 ohm (1,2 kilo-ohm), vagy 21 V-on 3000 ohm (3 kohm).
(#) sunraw válasza tomahawk hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Akkor elvileg egy 7805-el elég leválasztani ide 5v-ot?
(#) tomahawk válasza sunraw hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1

Igen, elég.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 8, 2011 /

Fagépem marja a kis maróval a fémgép alkatrészeit. Kicsit lassú de meglepően jó mióta a két nagymotort meg a danamid anyát ráaplikáltak.
Kaptam osztrákiából sógortól menetesszárat, szerintem egyenesebb, az esztergályosnál is le van adva a rendelés, csak nem talált még elég kemény anyagot, mert zárva voltak a kereskedések.
(#) sunraw válasza tomahawk hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Ok, köszi! Holnap próba. Ha csak egy motrot szeretnék kipróbálni a mach3-ban, mit kell tennem?
(#) sunraw hozzászólása Jan 9, 2011 /

Valamiért nem jó a dolog. A porton folyamatosan 3.3VDC-t mérek, a motor folyamatosan forog. A vezérlőnek csináltam egy pikk-pakk 5V-ot, de az nem lehet, hogy a LPT portról kellene neki azt is kapni? Ezen kívül a port testét össze kell kötnöm a vezérlő testével? Nem vágom ezt a részt.
(#) gulasoft válasza sunraw hozzászólására (») Jan 9, 2011 1 /

Le szokták választani a portot optikailag, mert tönkrevághatja a géped.

********* no reklám *********
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Az rendben van, 4N26-tal van leválasztva a step és a dir is.
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Erről a kártyáról van szó. Ilyennel próbálkozom. Itt csak a Step és a Dir jel jön a portról.
(#) gulasoft válasza sunraw hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

A leírás szerint benne van az optika, legalábbis a blokkdiagram szerint. Sajnos ezt nem ismerem, de hiába rángatod az 5V-os port lábat ha földed nincs bekötve, csak nem igazán látom a leírásban az hogyan kéne bekötni.
nekem ez van:
Bővebben: Link
Ebben benne van a leírás a cd-n hogyan kell bekonfigolni mach3 alá.
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

A kártya 12V-os tápjáról csináltam 7805-el 5V-ot és ezt kötöttem a +5 -re, így a földjük közös. A te vezérlőd jóval komolyabb, ráadásul több tengelyes, de legalább működik.
(#) tomahawk válasza sunraw hozzászólására (») Jan 10, 2011 / 1

Az optó bemeneti részének nincs földje!!!
Galvanikusan le van választva a vezérlőd többi részéről!
Az LPT porton nincs +5V kivezetve, de hogy tudjon működni a vezérlőd, mindenképpen a számítógéped +5 Voltjára van szüksége (ekkor teljesül a galvanikus leválasztás is!). Ezt legegyszerűbben egy USB portról veheted le. Egy USB kábel egyik csatlakozóját levágod, a kibontott végű kábelen megkeresed a +5 V-ot (óvatosan, nehogy zárlatot okozz!) és azt kötöd a vezérlőd +5V csatlakozójára!
De azt hiszem a belinkelt dokumentációd 11. oldalán levő ábra ezt egyértelműen mutatja is.
A lényeg: a vezérlőd bemeneténél nem a föld a közös, hanem a +5 v!
(#) sunraw válasza tomahawk hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Ha jól mértem, az 1-es lábon 5v-ot mértem, de ez nem biztos. Minden esetre kipróbálom amit írtál és csak remélni tudom,hogy nem térdeltettem le a vezérlőmet
Köszi!
(#) tomahawk válasza sunraw hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

A vezérlődet tönkre tenni nem tudod (az optós bemenet felől legalább is nem), a számítógépedre vigyázz, hogy az USB egyéb vezetékei ne érjenek sehova. Szigeteld le őket külön-külön.
És ami a lényeg: amit külön létrehoztál +5V-ot a kártya 12V-os tápjáról, azt felejtsd el ebben az esetben.
(#) sunraw válasza tomahawk hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Nos így raktam össze, de akkor ez így nem jó. Akkor +5 -re, az USB +5-jét teszem. Az omron táp az áramgenerátor miatt kell, sajnos nem jó/elég a pc-s táp.

sun.jpg

(#) gulasoft hozzászólása Jan 12, 2011 /

Van valami rajzotok arról hogyan kell ezt az installációs profilt az összeszerőlőjével összerakni?
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Itt nézted már?
Következő: »»   59 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem