Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   106 / 227
(#) kornel hozzászólása Jan 6, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem én is a tekercset, már a beüzemelés előtt állok.Ami nem megy, az a szikraköz beállítása.Ezzel kapcsolatban tudnátok valamit mondani mi alapján célszerű beállítani?Ezt csináltam meg
(#) nikolatesla válasza kornel hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Először is:
Amit linkeltél oldal egy baromság. Én megcsináltam a pontos mását de nem csinál semmit csak a fénycső világít.
A szikraközről annyit,hogy ne lapos vagy helyes elektródák legyenek,hanem gömb. Mivel a sima az csak koronázik a gömbnél meg jó.
Vagy esetleg forgó szikraközt használj.
Egyáltalán mi nem megy rajta?
(#) gabrinator válasza gabrinator hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Hali
Van ugye ez a kapcsolás , na itt a primerhez tudom ,hogy nagyfrekvenciás kerámiakondikell , de a többi helyre elég lenne valami ilyesmi is mint itt van ? vagy oda is nagyobbak kellenének ?
(#) kornel válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Éppen még megyen, de meg is adtad a választ,mivel neked sem működött rendesen.Sajnos elég sovány a szikrája.Gondoltam a szikraköz távolságát kellene precízen belőni.Hagyagolom az egészet akkor.Esetleg valami ötleted jól működőre ami nem félvezetős?
(#) _BiG_ válasza gabrinator hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A VTTC-hez a primer körbe, olyan GU81 szintig, tökéletesen jó a Lomex 7,7nF/1600V-os kondija, viszonylag olcsó. Nem kell oda dooorknob meg csőkondi, nincs akkora áram, se meddő teljesítmény. Igaz, én csőkondenzátorokat használtam, de előtte kipróbáltam a fent említett típus és bevált, működött, nem durrant el (a pici kerek kerámia viszont azonnal, pedig csak egyet tettem be a láncba próbából).
Persze többet sorba kell kötni, és ha kevés a kapott kapacitás, akkor párhuzamos láncokkal lehet növelni. Így lehet elosztani a terhelést közöttük.
Többnyire 1-2 nF eredő kapacitás elég, sőt, lehet, hogy 1 nF alatt is jó.

A többi helyre is ilyesmi kondikat érdemes tenni, a tápsimítás lehet mikrós olajkondi, persze nagyfrekvenciásan kerámia kondikkal kell mellette szűrni, ugyanis az olajkondi azt rosszul szűri.

De nekem működött a hagyományos polietilén kondenzátor a vcs. körben, ott pláne nincs nagy áram az RC elemen.

Üdv!
(#) nikolatesla válasza kornel hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szerintem a sima MOT-os a legjobb. Azzal próbálkozz annak a legjobb a szikrái!
(#) Big Blaster hozzászólása Jan 7, 2011 /

Lehet hülye kérdés, de azért megkérdezem. A primer és szekunder tekercs tekercselési iránya lényeges, hogy egyforma legyen a Tesla trafóban?
(#) Collector válasza Big Blaster hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Annyira nem mindegy, mint ahogy a konnektorba dugod be a tv-t.
De ahogy a téma címe is mutatja, nem tesla trafó, hanem tesla tekercs.
(#) Frenki007 hozzászólása Jan 10, 2011 /

Hello

Összeraktam Skori 24voltos tesláját ment és szétégett benne a poti, vagyis először csak szikrázgatott és utánna teljesen elégett. Ez miért van? Elég ha csak a potit kicserélem vagy van más baja is, szerintetek mi lett vele?
(#) Frenki007 hozzászólása Jan 10, 2011 /

Még azt akarom kérdezni hogy trafóról hajtom akkor kondinak jó rá a 25volt 33000u kondi vagy az nagy rá?
(#) pcroland válasza Frenki007 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

De ugye egyenirányítva van a trafó?A poti szerintem csak rossz volt.Kondinak jobb lenne a 35V-os.Elég lenne 10-20000µF is.Cseréld a potit ha megint szétég akkor baj van.
(#) Collector válasza Frenki007 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ott valami zárlat van.
(#) Hodinka válasza Frenki007 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Szerintem ott valamit nagyon eltéveszthettél,mert hogy egy 100kΩ-os potméter 168kΩ-os ellenállásokkal sorosan 15V-ról szétégjen,hát nem hogy fura,de az már paranormális jelenségnek számítana.Javaslom nézd át mégegyszer alaposan (poti,ellenállás,értékek stb...),hogy minden a rajz szerint van-e.
(#) Legion hozzászólása Jan 12, 2011 /

Audio modulált "kettős rezonáns" tekercs :

1

2
(#) BULL1988 válasza Legion hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szép "kis" tesla. Látom magyar a videó, te építetted? Ebben is két ucc-xxxx vezérli az igbt-ket? (amit itthon nehézkes beszerezni....)
(#) BULL1988 hozzászólása Jan 12, 2011 /

Valószínűleg sikerül szert tennem egy gk-71-es csőre. A probléma az, hogy normál anód feszültsége 1,5 kv és vigyázni szeretnék rá, így nem akarok ráengedni egy motot natúran. Szerintem bírná, de.... Az jutott eszembe (egyáltalán nem vagyok elektronikai guru), hogy nem lehetne triaccal valahogy a mot primerén a feszültséget csökkenteni? Mintha valahol láttam volna ilyen megoldást most a vizsgák miatt nincs időm utánanézni, de amint lesz időm, belemélyedek.... Ti mit gondoltok róla?
(#) Legion válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Igen, én építettem.
Igen, ucc37*-ok hajtják az igbt teljes hidat. (2xBSM75GB120DN1)
(#) Legion válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Tirisztoros , egyéb fázis vágós megoldással lehet.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Idézet:
„Az jutott eszembe (egyáltalán nem vagyok elektronikai guru), hogy nem lehetne triaccal valahogy a mot primerén a feszültséget csökkenteni?”

Röviden: nem. De fogalmazzunk úgy, nem erre lett kitalálva a fázishasításos szabályzás.
(#) Collector válasza Legion hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Teljesen saját gyártmány, vagy valakinek a munkája alapján csináltad?
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Idézet:
„Én speciel nem mottal,hanem fesz kétszerezővel oldottam meg a tápellátást.”

Visszaolvasva a te megoldásod tűnik a legésszerűbbnek (mondjuk nekem kicsit kevésnek tűnik a fesz....). Még régebben írtad, hogy te 4-et kötöttél párhuzamosan. Mekkora volt a szikrahossz?
Tudsz adni kapcs. rajzot a táphoz (gondolom valami hasonló volt)?

Nem tudom, próbálkoztál-e már a gk71-el összehozni valamit, de ha simán motról járatom (egyutas egyenirányítás mellett) nem fog 5 perc alatt tönkremenni.... Ahogy észrevettem nem egy népszerű cső a vttc-k körében.... (most kicsit el is gondolkoztam azon, hogy megéri-e beszerezni... )
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 13, 2011 / 1

Igen én fesz-duplázóval oldottam meg,mivel a 6П45-ösök a 700V-os maximális anódfeszültségük miatt egyébként sem bírtak volna többet.A szikra 4db csővel kb 7cm-es volt pufferelt tápról,ez nyilván nagyobb lett volna egyutasan szaggatva.Egyébként meg akkoriban tettem volna fel videót is róla,de kamera híján ez sajnos nem volt megvalósítható.Most épp van 5db GU50-em,ha majd lesz egy kis időm ezekből szeretnék valamit összehozni.
Idézet:
„Nem tudom, próbálkoztál-e már a gk71-el összehozni valamit, de ha simán motról járatom (egyutas egyenirányítás mellett) nem fog 5 perc alatt tönkremenni....”

Miért lenne bármi baja is,sőt épp hogy a GK-71-hez inkább a motos megoldás szükséges,ugyanis egy nagyobb fesztűrésű csövet célszerűbb nagyobb anódfesszel járatni,mivel így jobban ki tudod használni a max diszipációs teljesítmény határt,és egyben a cső belső ellenállása is valamelyest elhanyagolhatóbbá válik.Mondjuk én GK-71-el még nem próbálkoztam,de szerintem nem lesz vele különösebb gond.Azt pedig már neked kell eldöntened,hogy megéri-e beszerezni,vagy sem.
Üdv!
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hát, ha motról nyugodtan mehet, akkor beruházok rá, mert jó kis cső és szépen néz ki.... Bár gondolkodtam azon is, hogy beszerzek 4 gu50est és azokat kötöm össze, egy négyzet alapú dobozon jól mutatnának, középen a szekunderrel... Lassan vége a vizsgaidőszaknak és akkor belekezdek..... (remélhetőleg ez még 6 nap )
(#) Collector hozzászólása Jan 14, 2011 /

Pff Bővebben: Link
Amcsi szabadalom, óvodás rajzokkal, ráadásul abszolút nem is működne.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Amúgy mennyibe jönne ki a cső,ha nem titok?
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

3000 (foglalattal), elméletileg új, eredeti dobozban van még....
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Hát elég húzós ár,mert 4000-ért van már GU81-es is.A foglalat meg csupán némi kreativitás kérdése.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Hát igazán szólva nem tudom, hogy mi a reális ára, mert vaterán pl 3500-ért láttam és ebből következtettem ki, hogy nem rossz üzlet...... Hmmm....
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Hol lenne 4k-ért gu81? Ja már látom, vatera. Legutóbb amit onnan próbáltam venni, még éppen a vétel előtt kitalálta az eladó, hogy "ja hát valójában ez rossz" csak éppenséggel elfelejtette kiírni.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Ezt nem vitatom,az árakkal nem annyira vagyok tisztában,csak valahol olvastam,hogy van 4000-ért is működőképes.Amúgy meg szétnéztem orosz oldalakon is,és valóban a GK-71-es itt is 490 rur,azaz 3000ft körül mozog.Akkor ez egy reális ár.
Következő: »»   106 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem