Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Sziasztok!
Megépítettem én is a tekercset, már a beüzemelés előtt állok.Ami nem megy, az a szikraköz beállítása.Ezzel kapcsolatban tudnátok valamit mondani mi alapján célszerű beállítani?Ezt csináltam meg
Először is:
Amit linkeltél oldal egy baromság. Én megcsináltam a pontos mását de nem csinál semmit csak a fénycső világít. A szikraközről annyit,hogy ne lapos vagy helyes elektródák legyenek,hanem gömb. Mivel a sima az csak koronázik a gömbnél meg jó. Vagy esetleg forgó szikraközt használj. Egyáltalán mi nem megy rajta?
Hali
Van ugye ez a kapcsolás , na itt a primerhez tudom ,hogy nagyfrekvenciás kerámiakondikell , de a többi helyre elég lenne valami ilyesmi is mint itt van ? vagy oda is nagyobbak kellenének ?
Éppen még megyen, de meg is adtad a választ,mivel neked sem működött rendesen.Sajnos elég sovány a szikrája.Gondoltam a szikraköz távolságát kellene precízen belőni.Hagyagolom az egészet akkor.Esetleg valami ötleted jól működőre ami nem félvezetős?
![]()
A VTTC-hez a primer körbe, olyan GU81 szintig, tökéletesen jó a Lomex 7,7nF/1600V-os kondija, viszonylag olcsó. Nem kell oda dooorknob meg csőkondi, nincs akkora áram, se meddő teljesítmény. Igaz, én csőkondenzátorokat használtam, de előtte kipróbáltam a fent említett típus és bevált, működött, nem durrant el (a pici kerek kerámia viszont azonnal, pedig csak egyet tettem be a láncba próbából).
Persze többet sorba kell kötni, és ha kevés a kapott kapacitás, akkor párhuzamos láncokkal lehet növelni. Így lehet elosztani a terhelést közöttük. Többnyire 1-2 nF eredő kapacitás elég, sőt, lehet, hogy 1 nF alatt is jó. A többi helyre is ilyesmi kondikat érdemes tenni, a tápsimítás lehet mikrós olajkondi, persze nagyfrekvenciásan kerámia kondikkal kell mellette szűrni, ugyanis az olajkondi azt rosszul szűri. De nekem működött a hagyományos polietilén kondenzátor a vcs. körben, ott pláne nincs nagy áram az RC elemen. Üdv!
Szerintem a sima MOT-os a legjobb. Azzal próbálkozz annak a legjobb a szikrái!
![]()
Lehet hülye kérdés, de azért megkérdezem. A primer és szekunder tekercs tekercselési iránya lényeges, hogy egyforma legyen a Tesla trafóban?
Annyira nem mindegy, mint ahogy a konnektorba dugod be a tv-t.
De ahogy a téma címe is mutatja, nem tesla trafó, hanem tesla tekercs.
Hello
Összeraktam Skori 24voltos tesláját ment és szétégett benne a poti, vagyis először csak szikrázgatott és utánna teljesen elégett. Ez miért van? Elég ha csak a potit kicserélem vagy van más baja is, szerintetek mi lett vele?
Még azt akarom kérdezni hogy trafóról hajtom akkor kondinak jó rá a 25volt 33000u kondi vagy az nagy rá?
De ugye egyenirányítva van a trafó?A poti szerintem csak rossz volt.Kondinak jobb lenne a 35V-os.Elég lenne 10-20000µF is.Cseréld a potit ha megint szétég akkor baj van.
Szerintem ott valamit nagyon eltéveszthettél,mert hogy egy 100kΩ-os potméter 168kΩ-os ellenállásokkal sorosan 15V-ról szétégjen,hát nem hogy fura,de az már paranormális jelenségnek számítana.Javaslom nézd át mégegyszer alaposan (poti,ellenállás,értékek stb...),hogy minden a rajz szerint van-e.
Szép "kis" tesla.
![]()
Valószínűleg sikerül szert tennem egy gk-71-es csőre. A probléma az, hogy normál anód feszültsége 1,5 kv és vigyázni szeretnék rá, így nem akarok ráengedni egy motot natúran. Szerintem bírná, de....
![]()
Igen, én építettem.
Igen, ucc37*-ok hajtják az igbt teljes hidat. (2xBSM75GB120DN1)
Tirisztoros , egyéb fázis vágós megoldással lehet.
Idézet: „Az jutott eszembe (egyáltalán nem vagyok elektronikai guru), hogy nem lehetne triaccal valahogy a mot primerén a feszültséget csökkenteni?” Röviden: nem. De fogalmazzunk úgy, nem erre lett kitalálva a fázishasításos szabályzás.
Teljesen saját gyártmány, vagy valakinek a munkája alapján csináltad?
Idézet: „Én speciel nem mottal,hanem fesz kétszerezővel oldottam meg a tápellátást.” Visszaolvasva a te megoldásod tűnik a legésszerűbbnek (mondjuk nekem kicsit kevésnek tűnik a fesz....). Még régebben írtad, hogy te 4-et kötöttél párhuzamosan. Mekkora volt a szikrahossz? Tudsz adni kapcs. rajzot a táphoz (gondolom valami hasonló volt)? Nem tudom, próbálkoztál-e már a gk71-el összehozni valamit, de ha simán motról járatom (egyutas egyenirányítás mellett) nem fog 5 perc alatt tönkremenni.... Ahogy észrevettem nem egy népszerű cső a vttc-k körében.... (most kicsit el is gondolkoztam azon, hogy megéri-e beszerezni... ![]()
Igen én fesz-duplázóval oldottam meg,mivel a 6П45-ösök a 700V-os maximális anódfeszültségük miatt egyébként sem bírtak volna többet.A szikra 4db csővel kb 7cm-es volt pufferelt tápról,ez nyilván nagyobb lett volna egyutasan szaggatva.Egyébként meg akkoriban tettem volna fel videót is róla,de kamera híján ez sajnos nem volt megvalósítható.Most épp van 5db GU50-em,ha majd lesz egy kis időm ezekből szeretnék valamit összehozni.
Idézet: „Nem tudom, próbálkoztál-e már a gk71-el összehozni valamit, de ha simán motról járatom (egyutas egyenirányítás mellett) nem fog 5 perc alatt tönkremenni....” Miért lenne bármi baja is,sőt épp hogy a GK-71-hez inkább a motos megoldás szükséges,ugyanis egy nagyobb fesztűrésű csövet célszerűbb nagyobb anódfesszel járatni,mivel így jobban ki tudod használni a max diszipációs teljesítmény határt,és egyben a cső belső ellenállása is valamelyest elhanyagolhatóbbá válik.Mondjuk én GK-71-el még nem próbálkoztam,de szerintem nem lesz vele különösebb gond.Azt pedig már neked kell eldöntened,hogy megéri-e beszerezni,vagy sem. ![]() Üdv!
Hát, ha motról nyugodtan mehet, akkor beruházok rá, mert jó kis cső és szépen néz ki.... Bár gondolkodtam azon is, hogy beszerzek 4 gu50est és azokat kötöm össze, egy négyzet alapú dobozon jól mutatnának, középen a szekunderrel...
![]() ![]()
Amúgy mennyibe jönne ki a cső,ha nem titok?
3000 (foglalattal), elméletileg új, eredeti dobozban van még....
Hát elég húzós ár,mert 4000-ért van már GU81-es is.A foglalat meg csupán némi kreativitás kérdése.
![]()
Hát igazán szólva nem tudom, hogy mi a reális ára, mert vaterán pl 3500-ért láttam és ebből következtettem ki, hogy nem rossz üzlet...... Hmmm....
![]()
Hol lenne 4k-ért gu81? Ja már látom, vatera. Legutóbb amit onnan próbáltam venni, még éppen a vétel előtt kitalálta az eladó, hogy "ja hát valójában ez rossz" csak éppenséggel elfelejtette kiírni.
Ezt nem vitatom,az árakkal nem annyira vagyok tisztában,csak valahol olvastam,hogy van 4000-ért is működőképes.Amúgy meg szétnéztem orosz oldalakon is,és valóban a GK-71-es itt is 490 rur,azaz 3000ft körül mozog.Akkor ez egy reális ár.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |