Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kutya macska (vad) riasztó

Témaindító: der.alt, idő: Nov 20, 2005
Lapozás: OK   14 / 23
(#) pana-papa válasza dizi hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Pontosan úgy működik azzal az apró különbséggel, hogy a taps egy magasabb frekvenciájú hang, az ugatás pedig némileg alacsonyabb. De összességében jól kitalált kütyü, mert a "vakriasztás" azaz más hangra indulás nem volt tapasztalható.
Ultrahangot természetesen nem hallok, legfeljebb alharmónikusokat, de nekem úgy tűnik, hogy működés közben modulált uh-ot bocsát ki. Ha valakit érdekel, szívesen szétszedem újra és szkóppal megnézem a hangszóróra menő jelalakot és frekit.
(#) zolika60 hozzászólása Júl 29, 2010 /

[OFF]Szerintem akit zavar az ugatás, ne tartson kutyát. Felesleges dolog ultrahanggal kínozni azt a szerencsétlen jóságot. :no:
(#) dizi válasza pana-papa hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Természetesen szívesen fogadunk minden ilyen infót eme remek műtárggyal kapcsolatban hátha mi is össze tudunk dobni egy ilyet,szerintem akármilyen alkatrésszel van meg építve legyen az akár mikrokontroller,szerintem hagyományos alkatrészekkel is meg lehet építeni, hisz volt élet a mikrokontrollerek előtt is :yes:
(#) dizi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Itt nem kínzásról van szó, hanem egy adott termék kitárgyalásáról.
(#) zolika60 válasza dizi hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Szerintem sajnos ez is hozzá tartozik az adott termékhez. Azért írtam amit. Ettől a véleményem változatlan, ez a termék állatkínzás.
(#) Krisz03 hozzászólása Júl 29, 2010 /

Elektromos eszközökön kívül nem próbált még senki semmit sem? Én láttam kutya-macska boltban kutyariasztó sprét, amivel be kell fújni a kerben azokat a részeket, ahova nem akarjuk, hogy bemenjen a kutya. Egy gond van, nem vettem, pedig teszteltem volna, de továbbgondolva a felhasználását. Szokásos dolog, szomszéd kutya ablak alatt ugat, nyüszít. Tehát ha befújnám ezt a területet, akkor talán lenne valami pozitív hatása.
Mellesleg a 100m-es környezetemben 8db kisebb-nagyobb kutya van, amelyek felváltva vagy tömegesen keltik a zajt. Alapvetően nincs gondom a kutyákkal, nekem is van, bár nem itthon, de ha arra rászólok, akkor tudja mi a helyzet. Emez a 8db, hát ezek tényleg olyanok, mint a gazdájuk...
(#) pana-papa válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Tisztelt Zolika60.
Az állatokkal való együttélés alapfeltétele, hogy szocializálni kell őket, meg kell tanítani őket, hogy ne piszkítsák össze a lakást, meg kell tanulniuk, hogy pl. a busz nagy, hangos, de nem bánt, nem kell félni tőle.(viszont kiszaladni elé sem szerencsés) és azt is meg kell tanulniuk, hogy éjszaka nem illik ugatni fölöslegesen. Ha nem akarsz éjjel fél óránként leszaladgálni a kutyákhoz csitítani őket, akkor egy kellemes segédeszköz ez az elektromos kütyü. És szó nincs állatkínzásról!
Ez a topic nem morális kérdések feszegetésére jött létre, hanem technikai megoldások keresésére. Kérlek, ezt tartsd tiszteletben.
(#) dizi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Hát akkor írj az állatvédőknek, vagy pereld be a termék gyártóját.
Mondjuk az nem állatkínzás amikor is a vadon élő állatokat ketrecbe tartva mutogatják pénzért az embereknek egy állatkertben,és az nem állat kínzás amit a cirkuszban művelnek az állatokkal akaratuk ellenére,ja és az se állatkínzás amikor a család a ki öregedet kutyáját,macskáját egy mozdulattal teszi ki az autóból az útszélén csak mert már nincs rá szükség, én egy ilyen fiatal csávót vertem el úgy egyszer néhány éve egy ilyen mozdulatért az út szélén, azt se tudta ,hogy meneküljön a kocsijába az öreg kutyája még 4 évet élt nálunk mielőtt elpusztult volna.
(#) Ninoo válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

hy!
Idézet:
„Szerintem akit zavar az ugatás, ne tartson kutyát. Felesleges dolog ultrahanggal kínozni azt a szerencsétlen jóságot.”

Szóval, ha engem zavar az ugatás, akkor ne tartson a szomszéd kutyát! Ebben a fórumban ugyanis a szomszéd kutyáit kell "elhallgattatni". Mellesleg van kutyám. Csak a szomszédé a bolond.
hegusp
(#) rolandi350 válasza Ninoo hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Altatópuska? :violent:
Aztán majd elgondolkozik a szomszéd, hogy meg kén nevelni a kutyáját.
Vagy feljelent
(#) bbb válasza rolandi350 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Ha nem bírja ki valaki a szomszéd kutyáját, akkor nyugodtan feljelentheti az önkormányzatnál a szomszédot. Ekkor ők eljárnak az ügyben és lesz, ami lesz (pl. kötelezik, hogy kutyaól a kert másik végébe kerüljön, meg hasonlók).

Viszont első lépésként én inkább a szomszéd megnevelését részesíteném előnyben. Még mielőtt a feljelentgetősdit elkezdi valaki, meg kell próbálni beszélni a szerencsétlen állat gazdájával.
(#) dizi hozzászólása Júl 31, 2010 /

Urak nagyon elmentünk a témától, köbzoli mérges lesz.
(#) Avogadro hozzászólása Aug 2, 2010 /

Elnézést hogy beleszólok a témába Hölgyek/Urak, de megitélésem szerint aki ebben a témában ide feljön, az arra lenne kiváncsi, hogy van e valamiféle áramköri kapcsolása, vagy áramköri terve/ötlete valakinek, hogy ez az eszköz a bolti árnál olcsóbban megépíthető legyen. Mélységesen együttérzek mindazokkal, akik ezt állatkínzásnak tartják, de pl. nálunk a szembe szomszédnak (akivel nem lehet beszélni ) van egy ilyen kistestű kutyája, akivel egyáltalán nem foglalkozik azon kívül hogy az eb kap enni. Nomost ez a kutya egyszerűen ideggyenge. Non-stop folyamatosan ugat ilyen magas visító hangon éjjel/nappal, és csak akkor hagyja abba, ha valaki odamegy a kerítéshez babusgatni. Nyár van, meleg van, ablakok nyitva, mi meg a napi 8-10 órás munkaidőből hazatérve egész álló éjjel a vonyítást hallgatjuk alvás helyett, és igen, ez kárt tesz az emberben. Nem kapunk tőle lime kórt vagy ilyesmi, viszont mindenki fáradt, ideges, és szétmegy a feje. A környékünkön nem szokás másokat feljelentgetni, szóval ERRE van megoldás?
(#) walter válasza metrovagon hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Szia
Ultrahangsíp (esetleg több) amit egy kompresszor működtet, csak a síp méretei kellenének.
Hátha tud ilyet valaki?
(#) walter válasza Avogadro hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Üdv!
Az összefogás hiányzik az emberekből, hiszen mindenkit zavar egy-egy "mesüge" önző "ember?",
aki nagy ívben tesz a többiekre.Egy -egy ilyen miatt sokan szenvednek, szerintem meg kellene "nevelni őket, a szomszédoknak,utána rászólna a kutyájára, nem tenne "trombitát" a kipufogója helyett, nem csapkodná az ajtót széket....Ma a fordítottja működik a normális menekül a kretén éli világát.
Bocs a kitérőért, de innen indul a dolog.
(#) dizi hozzászólása Aug 3, 2010 /

Hát úgy érzem,hogy ebből a témából se lesz építve KUTYAUGATÁS GÁTLÓ.
(#) Beradan válasza dizi hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Ezt találtam: Link
(#) szegelgetek válasza Avogadro hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szerinted a kutyussal kell szórakozni?
Ha "sípolsz", attól minden megoldódik?

Látom a *************
(#) Dióda válasza dizi hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Na ez egy érdekes téma amin már én is elgondolkodtam .

Megértem és elfogadom az állatvédők és az állatbarátok álláspontját ezügyben teljes mértékig.
Viszont azügyben is ki kell békülni hogy bizonyos esetben szükség lehet erre az eszközre.
Legfőképpen az úgynevezett (bakzáskor) ugye amikor megy a kutyák elszökése és csatangolása és ha a kerítéseden befér a feje a kutya egyből az udvarban van néha több is és olyan csatározást művelnek és vonyítanak egymással hogy elviselhetetlen. Ilyen esetben tartom elfogadhatónak az eszközt mert bekapcs és a blökik addig menekülnek amíg hallják az őket idegesítő hangot ergo elvonulnak messzebre.
Ezt spec aki városi panelban lakik és kutya messzire van talán tőle ezt nem tudja és számára édes kedves a kutyuli és hogy így kell védeni meg úgy de lehet hogy gőze sincs hogy egy kutyásgazdának miket kell azon kívül megélni hogy van egy kutyám, nevelem gondozom és családtagként kezelem.
Régóta van kutyám és tudom hogy van amikor a szomszéd kutyája (ami idegbeteg) annyira örjöng hogy az enyém nem tudja elviselni és elkezd ellene örjöngeni ("Hogy fogd már be a p****").
Ergo néha egymást is zavarják .
Kifigyeltem egy jópárszor hogy ugyanugy mint az emberek például az enyém szinte megrökönyödik a másik két-három kutya viselkedésén és inkább elkerüli őket . Én speciel ha rájön a hepp a kutyámra akkor kimegyek lecsillapítom és utánna nyugi van. A többiek ellen viszont akik esetleg fölhergelik sajnos nem tudok mit tenni és ott látnám esetlegesen egy ilyen eszköznek hasznát. Igen is zavarja el azt a kóborló ebet akitől a sajátnak beindul a védekező ösztöne és aki zavarja őt a nyugodt családias kutyálkodásában.
Mert ugye ne a másik kutyától védje a házat hanem a betörőtől . Tehát szerintem ezt az eszközt ésszerűen használva egy jó segédeszközé lehet hasznosítani de nagyon ésszel és odafigyeléssel.

Amugy az a kínzás ami fizikális és nem lehet elllene tenni. Ha az embert zavarja a nagy zaj akkor elmegy messzire tőle hogy ne hallja. Ergo ha adott egy ilyen eszköz ami zavarja a kutyót akkor elvonul tőle messzire ahol nem zavarja .Ennyi az egész. Semminemű kárt nem okoz senkinek sem fizikálisan sem mentálisan. Kivétel ha valami "barom" már elnézést a saját kutyáját kötözi oda elé. De aki ilyent megtesz az sokkal rosszabbat is megtesz sőt már meg is tett szerintem.
Továbbiakban is azt tartom hogy ésszel és bizonyos esetekben el tudom képzelni a létjogosultságát.
(#) attila1 hozzászólása Aug 14, 2010 /

Szép napot mindenkinek. Nos én is egy macska elűző kapcsolást keresek,de nálam csak PIC-nélküli kapcsolás jöhet szóba,mert a programozáshoz semmim sincs.Szóval érdekelne,ha valaki megépítette az 555-el a kapcsolást,az működik-e,vagy sem,és módosított-e az eredeti kapcsoláson,mert visszaolvasva a C1-mintha nem jó helyen lenne,és mit raktatok be T1-nek ASZ16 helyett.
Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) gagyilovag válasza sid73 hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Szia sid73

Hogy üzemel a ketyere,menekülnek a macskák?
érdemes megcsinálni?
(#) mike64 válasza bekecs76 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

A számítógépes hangkártyák, és a legtöbb HIFI cucc 20kHZ felett valahol vágja a maga hangot. Ezért a 40 kHz így nem fog jól működni. De nincs is értelme. Csatolom a kutyák hallásgörbéjét. 30kHz felett már náluk is jelentős a csökkenés.

A 20kHz körüli hang bőven megfelelő, a kutyariasztók inkább ezt használják. A piezót azért jó használni hordozható készülékekben, mert kicsi és könnyű. Otthoni használatnál nyugodtan használhatsz egy, vagy több nagy teljesítményű mágneses magassugárzót. Ha piezót használsz, akkor az egy egyszerű erősítőn alig hallható, mert ahoz illesztő trafó kell, de egy 4Ohm-os magassugárzó az nagyon hangos. Pl. a Visaton katalógus pl. megadja a frekvencia menetet, ez alapján az érzékenyebb hangszóró a jobb. De az érzékenyebb drágább.

Tehát a hangkártya kimenetét kösd rá az erősítődre, arra pedig 4 Ohm-os magassugárzót, ha az erősítőd bírja. Vigyázz, mert ha egy 50W-os erősítőre nem 50W-os magassugárzót, hanem pl. egy 100W-os hangfalat kötsz rá, akkor abban csak egy kb. 20W-os magassugárzó van, és az ki fog füstölni. Ezért erre a célra külön vegyél magassugárzót. Az 50W-os erősítőhöz legalább 70W-os magassugárzót érdemes venni.
(#) 18david18 hozzászólása Jan 4, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kutya riasztót. Találtam is egy kapcsolási rajzot, de viszont nem tudom, milyen ultrahangos hangszóróval lehetne megépíteni.
A kapcsolás Itt található.
Erre a piezora gondoltam, de nem vagyok biztos benne, hogy jó lessz:
Bővebben
Itt az adatlapja:
Bővebben
Fontos lenne a mobilitás. Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Eticsiga hozzászólása Jan 4, 2011 /

Hali!
Ezek a magasfrekis kutya riasztók jók vadriasztónak is? :nemtudom:
(#) attila1 válasza 18david18 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Hali.Szerintem jó lesz a hangszóró.Majd értesíts,hogy bevált-e,és próbáld ki,hogy a macskák hogy reagálnak rá.
Mert amit én csináltam macskák ellen,(a rajz innen való)arra tesznek nagyívben.
Üdv: Attila
(#) Krajcsooo hozzászólása Jan 7, 2011 /

Sziasztok!
Végigolvastam a topicot és lenne pár kérdésem.
A feladatom az, hogy egy piezo hangszóró meghajtását rakjam össze. A jelgenerátorom egy National Instruments által gyártott programozható eszköz, nullától megahetzes tartományig működik, jelalak, amplitúdó offset szabadon állítható, eddig rendben. Tegnap kipróbáltuk egy hangfrekvenciás erősítővel (TDA7294) és többféle piezo hangszóróval (100 és 150W-os), szinusz és négyszögjellel is. Olvastam a topicban, hogy ez nem a legszerencsésebb megoldás (mindenesetre fájdalmas szintig lehet hangosítani így is és meglepő módon ultrahangú tartományban is bőven működik), inkább illesztő trafót meg egy azt vezérlő mosfetet kéne alkalmazni. Van pár ATX-es tápom, annak a trafója megfelel a célra? Ezeknek milyen a frekvenciaátvitele? A vezérlő impulzus sima 0-5V os négyszög, vagy -5/+5V-os kellene?
Valamint létezik olyan eszköz, ami a piezo lapkáknál nagyobb teljesítményű rezgést képes kelteni ultrahang tartományban?
Köszönöm előre is az ötleteket!
(#) 18david18 válasza attila1 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Szia! Írok majd ha megépítettem. Kiváncsi vagyok én is, hogy működik-e.
(#) mike64 válasza Krajcsooo hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ahhoz, hogy a piezot maximálisan meghajtsd, kb. egy 300-400W-os erősítőt kell maximális kivezérlés mellett üzemeltetni. A TDA7294 50-100W-os tartományban üzemel, ezért így is elég hangos, de nem éri el a piezo a maximális teljesítményét. Ezért van szükség csatoló transzformátorra. Az ATX-es tápok trafója korábban hallható sípolást adott, de ma ár nem. Ebből arra lehet következtetni, hogy korábban 2-3 kHz-ről ma már 20kHz fölé emelkedett a frekvencia. Ezért szerintem alkalmas ultrahangú piezo meghajtásra. Bár az is igaz, hogy már próbáltam ilyet, és eddig még nem sikerült működésre bírni, de nem is öltem bele sok energiát. Ezért ha neked sikerül, akkor azt mindenképp közöld velünk is, kíváncsian várjuk. Szerintem ezek a trafók kapcsoló üzemben 230-ról 12V-ot állítanak elő. Ezért jobb a +/-5V, mert akkor 2-szer akkora a kimeneti feszültség, ami 4-szeres teljesítményt jelent. Persze csak akkor jó, ha nem füstöli ki a piezot. Én már kettőt is kifüstöltem, előtte apró szikrák látszanak a piezo felületén. De akkor még mindig sorbakötheted a piezokat. A hangerő tovább növelhető apró papírtölcsérrel, amit a piezora kell ragasztani. Ha műanyag házba szereltet veszel, akkor ez így van gyártva. Ha ez neked így túl nagy, akkor a műanyag házból kiveheted (a papírtölcsért meghagyva), de a házban hagyva még hangosabb lenne.
(#) attila1 válasza 18david18 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szia! ok! Sok sikert hozzá!
(#) Krajcsooo válasza mike64 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szétszedtem két AT-s tápot (1993 és 1999-es gyártmány), meg áttanulmányoztam a kapcsolási rajzukat, a fő trafó 230-ból csinál +5/-5/+12/-12V-ot, van egy kisebb trafó is (kb akkora mint a szirénákban) az meg elvileg feltranszformálja a vezérlőjelet a nagy trafót kapcsolgató tranyóknak. Hogy pontosan hány kHz-es négyszög hajtja a rendszert még nem sikerült kiderítenem. Továbbá nem éretm miért kell ennyi rengeteg láb egy trafónak, boldog lennék ha valaki segítene kibogozni melyik tekercsnek hol az eleje és a vége
Összerakom a kapcsolást NI Multisimben aztán hétfőn ha minden jól megy már gyakorlati tapasztalatokat is tudok mondani
Következő: »»   14 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem