Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   107 / 227
(#) Big Blaster hozzászólása Jan 14, 2011 /

Én is a GU-50-el szeretnék építeni Tesla tekercset. Sajnos a tekercselő gépemből még hiányzik pár fontos alkatrész, így egyelőre a szekunder tekercselését még nem tudtam elkezdeni.
Viszont addig is beszereztem egy szabályozható toroidot, ami majd a cső anódfeszültségének beállításához szeretnék használni.
Ma végeztem néhány mérést, hogy lássam, milyen áramok várhatók a MOT-okon.

Nekem most 2 db MOT van sorba kötve. A primer és a szekunder is. Így üresjáratban mindössze 260 mA folyik a primer tekercsükön. A sorba kötött szekundereket rövidre zárva a primer tekercseken folyó áram 6,3 A volt. Szóval rövidzárásban is "csak" 700 W körüli a teljesítmény felvétel egy trafó esetén, szóval eléggé kímélős üzemben vannak.

A toroidot bekötve a primer oldalra, nagyon szépen tudtam szabályozni a MOT-ok szekunder feszültségét. 1000V-os szekunder feszültséget beállítva (amit majd szeretnék használni a GU-50-hez) rövidzárásban is csak 2-3 A körüli áramot mértem a primer tekercseken.

Szóval a mérések és tapasztalat alapján úgy néz ki, hogy nem volt kidobott pénz megvenni ezt a torroidot, mert alkalmas lesz a GU-50-es meghajtó áramkörhöz.
(#) BULL1988 válasza Big Blaster hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Mekkora teljesítményű a toroidod?

Amúgy mekkora szekundert tervezel a gu50-nek? (én is tervezem, hogy építek, de csak sima 63 mmes csőre szerintem.....)

Van mód valamiképpen leellenőrizni egy csőről, hogy jó-e? (csővoltmérőn kívül....)
(#) Big Blaster válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Pontosan nem tudom. Egy 2 A-es olvadóbetét van a bemenetén. Így azt mondanám, hogy kb. 400 W-os.

Én is 63-as csőre szeretnék szekundert tekerni. Kb. 300mm magas lenne a tekercselés.

Sajnos a csövekkel kapcsolatban nincs sok tapasztalatom. Gondolom azt meg lehet nézni könnyen, hogy a fűtés jó e- meg hogy nincs-e zárlat valahol. Ezen kívül nem tudom, hogy kipróbálás nélkül meg lehet-e állapítani, hogy jó vagy nem.
(#) Big Blaster hozzászólása Jan 15, 2011 /

Ebben a kapcsolásban lehet helyettesíteni a 2 x 3 db sorba kötött diódát 1-1 db mikrosütőből származó nagyfesz diódával? Szerintem igen, mert nem gondolom, hogy 500 mA-nél több áram folyik, de gondoltam inkább megkérdezem, hátha van valami általam még nem ismert jelenség ami miatt mégis nagyobb áram folyik.
(#) Hodinka válasza Big Blaster hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

A rajzon lényegében egy 6x-os diódasor látható,tehát ugyan azt a végeredményt kapnád,ha a trafó alsó kimenetén lévő hármas diódaláncot,a felső háromhoz helyeznéd.
(#) velkey hozzászólása Jan 16, 2011 /

Épíettem egy egyszerű tesla tekercset, sorkimenő trafóval hajtom, úgy, hogy azt egyenirányítom, aztán szaggatom kondival és szikraközzel a szikraköz jó hangosan és gyorsan pattog de a tesla tekercs egész hosszában kis kék kisülések vannak (átütött) és a tetején csak 1 cm-es szikrát húz, míg a sorkimenő önmagában 4-5 cm-re is képes.Szerintetek mit rontottam el? (elfelejtettem lelakkozni a tekercset.)
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Idézet:
„Szerintetek mit rontottam el?”

Nem olvastál utána.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

le kellett volna lakkoznom ugye?
(#) BULL1988 válasza velkey hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Többek között. Viszont jó lenne, ha visszaolvasnál itt a fórumban vagy 10 oldalt, mert nemrég, sokadszorra már, ki lett vesézve a sorkimenős tesla és valószínűleg hamarabb kapsz választ a kérdéseidre.
(#) Big Blaster válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

OK, ezt értem, de lehetne helyettesíteni a 6 db akármilyen diódát 2 db mikrosütő diódával? Főleg az átfolyó áram nagysága szempontjából kérdezem.
(#) Collector válasza Big Blaster hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

A mikrosütő diódák 300mA-esek. Csak akkor használd őket, ha ingyen hozzájutsz, mert egyébként pl. BY133-ból, ami 1,3kV 1A-es, sokkal olcsóbban összeraksz egy nagy diódát. Ha van műgyantád, kiöntöd vele, és lesz egy szép kis szilárd rúd nagyfesz diódád. A diódák elé egy szűrőinduktivitást is érdemes betenni, ez pl 10 menet egy kis ferrit rúdon.
(#) Big Blaster válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Éppen azért kérdezem, mert van nekem 2 db HVM12 diódám. Ha lehet, akkor valamire elhasználnám őket. Viszont közben megnéztem a GU-50 adatlapját. Simán lehet 300 mA felett az anódáram. Én pedig 2 db csövet szeretnék párhuzamosan kötni. Szóval ehhez valóban kevésnek tűnik a 350 mA-es HVM12.

Nem gond, mert betáraztam már 1N5408-akból. Azokból fogom inkább összerakni az egyenirányítást.
(#) Hodinka válasza Big Blaster hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Egy csövet még elbírtak volna a mikrós diódák,de 2-őhöz már biztosan kevés lesz.
(#) havranarpi hozzászólása Jan 16, 2011 1 /

Szeretném megtudni hogy hány mm-átmérőjű vezetéket vegyek a leendő tesla tekercsemhez .
(#) BULL1988 válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Hát ennyi információból mi sem tudjuk megmondani....
Vagy te meg tudod mondani, hogy milyen erősítőt vegyek a hangfalamhoz?
(#) Hodinka válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Én pedig azt szeretném megtudni,hogy hány évesen megyek majd nyugdíjba.
(#) Collector hozzászólása Jan 16, 2011 / 1

Mi ez, az orvos válaszol?
havranarpi : tudok rá válaszolni, halál pontosan 0,1-1mm.
(#) havranarpi válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Bocs hogy ilyen szűkszavú voltam ....
A tekercs szekundere milyen vastag legyen ha 1500 menetet szeretnék. ..azaz én azt olvastam h 0.10 -mm átmérőjűt használjak .. de nem tudok beszerezni olyan vékonyat. :S

A kapcsolásom :
-Szek: 1500 menet (X-mm-es) (8cm-es dobra)
-Primer: 6 menet (3mm-es) (12cm-es dobra)
-Kondi: -47000pF (2000v-3000v)
-0.15 1'F (1500v-2500v)
A kondenzátor sajnos hiánycikk úgyhogy ha valaki tud ***
-40W-os fojtó trafó
-Időrelé )szaggatni

Remélem eléggé kielégítő.... ezek után mi a tipped, ötleted??? :S
(#) Collector válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Baljós előérzetem van. Ugye nem ezt a "miklósárpádteszlatekercse" nevezetű valamit építed?
A szaggató, meg a fojtó után...
(#) havranarpi válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

hát most az onlinenem találtam de úgy megy a kapcsh:
+ra bevisz először egy 40w-os folytót ezek utánn a fojtó után és a 0-között szaggat egy relével a fázis ágon továbbhaladva beteszi a már említett kondikat és a primer végére köti
A 0-ra végül a primmer másik végét és a Secundert köti ennyi

azt hiszem em azt néztem ki. de ha nem jó akk lenne egy .
jobb de egyszerű kapcs?
?

De még mennyire, hogy nem jó. Életveszélyes+nem működik.
Egyszerűbb nincs, mindenképp kell egy kis igényesség hozzá, hogy működjön. Skori félvezetős tesláját építsd meg, ott annyira nem problémás a geometria, csak el kell készítsd az elektronikát hozzá.
Bővebben: Link

srácok látom ti mind skori tesláját látjátok jónak
A mini teslához van valakinek kapcsolási rajza?
ÉS el tudná küldeni ide

Én csatoltam nyáktervet nem is olyan régen, keresd meg pár oldallal ezelőtt, ha jól tudom a 24V-os teslához.
Ha pontos árat akarsz tudni, akkor felmész pl. a lomex oldalára, és kiszámolod.
Azért ajánlja mindenki ezt, mert minden szempontból biztonságos, lehet fogdosni, taperolni a meghajtást is.

Köszönöm a válaszokat ui.: a biztonság nem fontos mert van egy 20 kv-os kesztyűpárom

Collector meg tudnád adni a pontos linket??

Az oldalnak van keresője is, minden adott.... (most keressem meg más és linkelje be??) Vagy olvass vissza 10 oldalt és megtalálod....

A legrosszabb a hamis biztonságérzet.
De egyelőre még egy jódarabig nem lesz ilyesmire szükséged.
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

hát nem találom azt a linket.

Helyetted nem fogja senki sem megkeresni. Megoldás: elolvasod az oldalon Collector hozzászólásait, ha nincs hozzá csatolva a 24 voltos tesla nyákterve, akkor visszalapozol egy oldat. Ezt addig csinálod, míg meg nem lesz.... Hidd el, nem sok idő.
De akár azt a nyáktervet is lehet használni, amit Skori tett közzé a honlapján, csak még egy kicsit dolgozni kell vele... Én például azt használtam fel, mikor megcsináltam....
Következő: »»   107 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem