Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
2. ről nincs egy sokkal nagyobb kép
a "primitívebbről"
Sajnos nincs, mivel már töröltem a képet a gépemről. De képek között megtalálod. (Fent a pici fényképezőgép ikon)
Hali! Velkeynek igaza van inkább MJE13007-et használj vagy bármilyen kapcsolóüzemű táp primer köri tranzisztorait, BU-508-at vagy sorkimenő tranyókat nem ajánlom mert nagyon melegednek.
nincs gond építek én elektromágnest jah igen van 1. abba meg nem kapok 27ohm1w és 240ohm 6w ellenállásokat
primitívebbnél hány menetszámú az elektromágnes és hány menetszámú a primer és mekkora vastagsága a huzalnak és mekkora a C
Hali! Én 27 ohm-ot úgy oldottam meg, hogy 2 db 10 ohm 3W ellenállást kötöttem sorba, a 240 ohm pedig a régi videoton TV-ben volt, de jó helyette 200 ohm vagy 270ohm. Ilyenkor érdemesebb nagyobb hűtést rakni a tranyóra, annyira nem érzékeny az ellenállás értékekre. Inkább érzékenyebb a tekercs méretekre, primernek 5 menet visszacsatolónak pedig 3 menet ezt az arányt "nagyjából" tartani kell mert nem fog elindulni vagy pedig kicsi szikrák lesznek. Ha elsőre nem indul akkor a visszacsatoló tekercs kivezetéseit fel kell cserélni. Itt van a nagyobb rajz.
valami drótnak nincs kb 30 ohm ellenállása mert én 1-90 ohm nem is kaptam ellenállást a kapcsolási rajz ismerem mert én is ezzel küszködök
abbol szereztem a sorvéget
max 130ohm volt amit abban találtam a többi mind Kohm
Triac is jo erre a célra nem? (2n3055 már nem is kapok mert régicucc
)
Hány 130 Ohmos ellenállásod van? Mert ha sok akkor végső esetben még azt is megcsinálhatod, hogy sorbakötsz 2-t a 240ohm helyett és 5-öt párhuzamba a 27ohm helyett és a triak helyett meg inkább használd a sorkimenőtől nem messze található teljesítménytrafót (BU208 ...).
Én is régi színes TV-ből bányásztam a ZVS-hez 400V 1µF X5 Remix kondit. A HEstoreban lehet kapni 270 ohm 5W ellenállást, és 27 ohmost is.
Idézet: Amúgy ha van otthon rossz hősugárzód vagy hajszárítód akkor a fűtőszálból lemérsz neked megfelelő ellenállású részt és feltekered valami szigetelőre ami jól bírja a hőt és kész az ellenállásod. Nem 5W lessz hanem egy kicsit több de a célnak megfelel. „A HEstoreban lehet kapni 270 Ω 5W ellenállást, és 27 Ωost is.”
Lényegében akár a csengőből kiszerelt tekercs is jó.
Van egy még primitívebb megoldásról egy videóm. De csak a neked itt az elektromágneses meghajtásom. Tessék van pár kép róla, hogy is néz ki. A kondi pár száz nF-s MKP. Ja ha nincs több éves elektromechanikai tapasztalatod, akkor már csak az egy tranzisztoros meghajtást tudom javasolni. Ui.:Jó lenne ha nem lennél ennyire türelmetlen, mivel Nekem is van más dolgom. Udv. ALFA
1 éves elektronikai tapasztalatom van
és ez már működik de nem értem mire ez a nagyképűség "mivel Nekem is van más dolgom." nem csak tőled kérdezek hanem mindenkitől
Ha van tapasztalatod akkor már simán megépíthetsz egy egyszerű kapcsolást. (pl 555 vagy 1 tranzisztoros)
Sziasztok! Csináltam házilagos plazmagömböt villanykörtéből, de csak akkor mennek szépen a szikrák ha a szekunder oldal egyik kivezetését a GNDre kötöm. Tudom, hogy ez így nem biztonságos a meghajtás számára. Ezért szeretnék segítséget kérni, hogy lehet biztonságosan a GNDre kötni.
Üdv mindenkinek
A mellékletben csatolt kapcsolást terveztem és építettem meg csak nem IFRZ44N fettel hanem IRL3803(a Tinába nem találtam IRL3803-at).Működőképes 25% kitöltési tényezővel 15kzes frekin szép ívet lehet vele húzni,de vannak problémák vele: 1. a pic pwm kimenetét néha tönkrevágja(van tippem hogy miért de nem vagyok benne biztos: a fet bementi kapacitása túl 40nf körüli és a pic adatlapjában 50pf van megadva max terhelésnek.Talán egy fet driver orvosolná a problémát? 2. a fet szeritem túl meleg(kézzel még éppen megfogható) annak elenére hogy van rajt egy kicsi borda.Nem tudom miért melegszik ennyire mivel nagyon kicsi az rds(on) paramétere(9mohm) és kb 5A hajtok rajta át.Tehát P=U*I U=I*Rds(on) U=0,045V P=0,225W ez etőől szeritem nem kéne melegednie ennyire.(feltevés lehet e a nagy felfutási és lefutási idő az oka a melegedésnek? felfutási idő:1,8us le:0,8us Gondoltam még a tekercs önindukciójára is hogy az lehet a ludas.Ha teszek egy 1n4007 a mosfet ds lábai közé javítani valamit a helyzeten? Várom az építő kirtikákat.
Melléklem a PIC16f887-be írt programot(állítható freki+50% kitöltési téyező-ezzel elég brutál ivet huzott)+16f628a-ba egy pwm inicalizálást:16khz és (12,5% kitöltési tényező-itt joval szolidabb az iv)Miért számít a kitöltési tényező?Az iv hossza nem a feszültségétől függ?
Hogy csináltad? Csak az izzó bemenetére kötötted a nagyfeszültségű kimenetet?
Csináltam két videót:most a megahjtást egy pic 16f628a végi fix 16khz körüli frkin 25% kitöltési tényezővel
Bővebben: Video1 Bővebben: Video2
Hát igazából azért picet használtam mert én ezt tanultam suliban meg magamtól is és ebben már kicsit otthon vagyok és szerettem volna én tervezni az egész áramkört de gondoltam 555re is csak az nem volt nekem itthon ez meg igen.A pic amúgy 20mA -es meghajtóáramot tud és terhelés nélkül 40ns a felfutási és lefutási idő is azt nem fotóztam le de megmértem úgy is.
köszi csak még van neki pár gyermekbetegsége
Ezt gondoltam betenni pic és a fet közé.Erről mi a véleményetek?Használt már valaki hasonlót?Vagy estleg mit ajánlanátok helyette?
Nem pont ide kapcsolódik de ha valaki el tudná magyarázni hogy mi a lényege a híd,félhíd,push pull fel elrendezéseknek előnyeivel hátrányaival együtt, megköszönném.
Lenne még egy kérdésem: transzformátorok önindukciójával kapcsolatban: a primer tekercs amit feltekertem 25uH lett. Kipróbáltam többféle menet variációval is amiből visszaszámoltam a Ferritmag AL értékét:300nH körül van.Igy ha tekergetek rá akkor ki tudom számolni hogy kb. mekkora lesz az induktivitásom.
L=AL*N^2 f=15635Hz omega=2*pi*f ZL=omega*L IL=UL/ZL igy megkapjuk hogy kb.: 5A folyik a tekercsen(nem mért értékek) Önindukciós feszülség:U= -L*deltaI/deltaT L=24,6uH deltaI=5A deltaTfel=1,8us deltaTle=0,8us Ufel=-69V Ule=154V A fet adatlapján a VDSS paraméter 30V akkor nekem védeni kéne egy mondjuk zároirányban 25 voltos diódával? hogy megvédjem az induktiv feszültséglökésektől? Az önindukciós feszültségeket jól számolom így? Nem kell figyelembe venni a szekunder kört is valahogy és annak a hatását is számolni?
1 perces üzemeltetés után a hűtőborda még éppen megfogható kézzel(16khz 25% pwm jel)
Nem ad elég erős jelet a fetednek a pic és nem tud rendesen lezárni valószínűleg. Inkább használj egy tranyásat vagy 555-ös meghajtást,vagy ZVS-t ha igazán nagy szikrákat akarsz.
Azért döntötte a fet mellet mert az gyorsabban kapcsol mint egy tranzisztor és kisebb veszteséggel a szikra méretével teljesen elégedett vagyok nem kell ennél nagyobb nekem csak a fet melegedését szeretném megszüntetni még és üzembiztosabbá tenni az egészet mert a későbbiekben erre szeretnék majd építkezni megnövelni a szikra energiáját vagy modulálni a pwm jelet hangfrekivel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

a "primitívebbről"