Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
A ZVS-ed mekkora ívet húzott?
Igen rákötöttem, de a ZVSnél nem mertem rákötni a másik végét a GNDre. Mikor legelőször megcsináltam nekem nem durrantak el csak nagyon melegedtek, de annyira hogy 1 perc után már égette az ujjam a FET. Azóta megcsináltam megint és most minden rendeben van nem melegszik semmi jelentősen. 12V-ról (PC táp) kb. 4 centi.
ZVS-nél egyébként van egy nagy probléma, amire egyik ismerősöm hívta fel a figyelmem. Előfordulhat, hogy induláskor mindkét FET egyszerre kinyit, mert az indulás bizonytalan. Na ekkor elszállnak a tranzisztorok. Tehát az egyik tranzisztorra érdemes valami késleltetést tenni, vagy nagyon hirtelen ráadni a tápot, nem tudom melyik a megfelelőbb.
A ZVS-nek lehetne használni csak az "egyik" felét?
Lehetni lehet, csak az már nem lesz ZVS.
Működő képes lenne? Esetleg az indulást nem lehetne úgy megoldani, hogy 2 vagy 4 db 5A NTC-t párhuzamosan kötni és berakni a tápágba, az lekorlátozná az áramot egy időre.
Sikerült megcsinálnom normálisra,kaptam tranyokat meg nagy méretű hűtőbordát,így épphogy langyos.
A 7.23A es áramfelvétel 20V-on az normális? (olvad a mérőzsinórom) Olyan 4-7CM es ívet tudok vele húzni.
Idézet: „Működő képes lenne?” Nem mivel a zvs működési elve,hogy az egyik fet zárja a másikat,és így jön létre a rezgés.Egy fettel pedig már lényegesen módosítani kellene a kapcsoláson.
Értem, jelenleg 200V -os FET van benne meg merjem 24V -ról hajtani?
Mi a típusa a fet-eknek?
BUK455-200A az itthoni FETek közül ezek melegednek a legkevésbé, 12V-on 30perc után olyan 40fokos a borda, a borda régi PC tápól való szóval nem valami nagy.
Elég nagy az RDS-ük.Ez a fet inkább nagyobb feszültségeknél hatékonyabb,zvs-hez válassz valami mást,mondjuk IRFP260-ast,ezzel nem lesz gondod...
Akkor marad a 12V
azért köszi a segítséget
Hát kipróbálhatod 24V-ról is,de ha már így is melegszenek a fet-ek,akkor szerintem nincs sok értelme...
Én játszottam most a zvs-el de sorra kinyiffantotta a feteket. Nektek is ki szokta nyírni őket? (a fetjeim FDP3652-esek)
Én IRF730-s feteket használok, amiket 10-15perszik lehet hajtani, mivel 40-50 fok köröl akár 50-60%-al is vissza eshet a fet-ek teljesítménye.
Ha túlmelegszenek akkor szoktak kinyiffani. A másik ok amit Collektor is le írt.(Előző oldal közepe körül.) Idézet: „Én IRF730-s feteket használok, amiket 10-15perszik lehet hajtani, mivel 40-50 fok köröl akár 50-60%-al is vissza eshet a fet-ek teljesítménye.” Ilyesmiket te hol hallasz/látsz?
A sok szakértő itt FET-eket durrogtat...
"Áh, kész a pattogatott kukorica" ja nem, ez megint csak 2 tranzisztor.
És te mekkora tápfeszről hajtottad? (mekkora ívet húzott?)
Azért próbáld meg értelmezni is, hogy mit tapasztalsz, mert ez, hogy "50%-al lecsökken a FET teljesítménye" egy oltári nagy butaság
![]() Az adatlapon rajta van minden: Bővebben: Link 15 foktól azért ez az 50-60% szép is lenne, de ez sem a "FET teljesítménye", hanem gyári adat, amennyivel csökkenteni kell adott hőmérsékleten a drain áramot.
RDS 1 ohm, nem csodálom hogy melegszik. Régebben én is kísérletezgettem ilyen fajta FET -ekkel, kapcsi táppól bontottam mind de ezek nagyon melegedtek.
IRLI530Gvel érdemes lenne megpróbálni, csak azért kérdem mert 100V-os de az RDS 0,16 ohm 12Vról hajtanám. Azért kérdem mert nem akarom kinyírni őket egyből
.
Az IRFP260N még mindig a legjobb választás, 200V és 0,04ohm. Jég hidegek működés közben 26V-ról is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

azért köszi a segítséget