Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Akkor már teszem is kosárba. Az 1 tranyós megoldásnál, ha tennék induktivitást a tápágba úgy mint a ZVSnél van, lenne valami látható javulás pl. kicsivel nagyobb ív ? Jelenleg 2,5cm húz 12Vról.
Ha lenne folyékony nitrogénem biztos hogy nem aggódnék a hőmérséklet miatt.
Igen valami xenon ívlámpa tápjából bontottam. Mivel a legközelebbi alkatrészbolt 50km-s van, tehát csak bontott alkatrészekkel szoktam foglalkozni.
Én is szinte csak azokkal foglalkozok, a környéken valaki azt mondja van rossz TV, monitor, kapcsitáp már rohanok is érte
. Csak végszükség esetén rendelek.
Szerinted 36 voltot elbírna az irfp260?
Én minden évben csak a lomtalanítás szoktam várni, ideális sorkimenő lelőhely (remélem idén csöves tv is fognak kidobni), meg még az ismerősök a másik forrás.
Ha találsz egész csöves televíziót, azt nem érdemes szétverni a sorkimenőért. Habár ez ritka.
Nem szoktam sorkimenőket szétverni.(csak ha rossz)
Egészen egyszerű dolgod van, megnézed az adatlapját a tranzisztornak, és esetleg a ZVS leírását.
Idézet: „Az 1 tranyós megoldásnál, ha tennék induktivitást a tápágba úgy mint a ZVSnél van, lenne valami látható javulás pl. kicsivel nagyobb ív ?” Egy soros induktivitással a tápban csak csökkentenél az ívhosszon a tekercs reaktanciája miatt... Idézet: „Szerinted 36 voltot elbírna az irfp260?” Az IRFP260-as fet 200V-ot bír eredetileg (S-D csatornán). ![]() A tranzisztoroknál inkább arra kell figyelned,hogy ne lépd át a rajtuk eső megengedett diszipációs teljesítmény határt,különben el kezdenek melegedni.De végülis zvs-ben ezek a fet-ek a 36V tápfeszt még simán kell bírniuk.Én például a zvs-t IRF540N-esekkel hajtottam meg,és 42V tápfeszről is csak épp hogy langyosak voltak...
Gratz!
Ha érdekel lehet javítani a hatásfokán még pár apró alkatrész beépítésével, majd firkantok. Illetve lehet próbálgatni az MKP kondi értékének változtatására hogy reagál. A csökkentésére pontosan, pl 470n-val vagy 220n-val hogy megy. Illetve milyen fet-et használsz benne jelenleg? Áramfelvétel egészen korrekt ahoz az ív hosszhoz. Jajjamindenit, most néztem vissza, nagyon elrajzoltam egy helyen azt, amit mellékeltem, itt a helyes: (csoda hogy működött, ha úgy raktad össze, huh)
És itt a pöpec változat is már. Nekem egy ilyen kb. 80W-nyi fénycsövet hajt, sorkimenőhöz is teljesen jó.
Van egy kis magyarázat is mellé.
Jaj,ott még nem tartok hogy azt a kapcsolást megépítsem,alkatrészhiány és egyéb tényezők miatt Amit csináltam az sima 1 tranyós kapcsolás 10/5 tekercseléssel a magon.Ha sikerül szereznem alkatrészeket akkor belefogok komolyabb meghajtásba
![]() egykis érdekesség: Bővebben: Link Úgy gondolta hogy a fa jobb vezető és utat tör magának
Hát, ha a fa nem is, de a benne lévő még ionos anyagok, illetve a kialakult némiképp vezető szén réteg mindenképp rövidebb és kényelmesebb az áramnak mint a levegőben úszni.
Sziasztok. Gondolkodtam a zvs meghajtáson és az jutott az eszembe, hogy mi lenne ha 2-2 FET-et párhuzamosan kötnék és azt használnám a zvs-ben? Elvileg az R D-S a felére csökken, csak a G kapacitás megduplázódna.
Sziasztok! Találtam két kapcsolást CCFL csövekhez, ezt így ahogy van a tranzisztorok cseréjével lehetne használni sorkimenőhöz, tranyónak 2sc4242 -t használnék. Primernek 2x5 menetet gondoltam.
Felesleges. A ZVS konstans árammal működik, teljesítményt a feszültség emelésével lehet csak elérni, inkább sorba kéne kötni a feteket, de az még rosszabb lenne, mint a párhuzamos. Magyarul nem kivitelezhető. Nagyobb feszültségű FET kell.
Én arra gondoltam, hogy ha nincs megfelelően kis Rds ellenállású FET akor igy két nagyobb ellenállásuból lehtne csinálni?
Szerinted hogyha úgy csinálnám, hogy 2 db irfp460-at párhuzamba kötnék, akkor kibírná a feszlökéseket?
Megépítettem a CCFL_Inverter_Circuit1.gif -et, a mellékeltben vannak a módosításaim, 12V 2,05A vesz fel alapból, max. 4 cm ívet tudok vele húzni, ilyenkor felugrik 2,8-3A ra. A kondi értékének változtatásával lehet változtatni a frekvenciát, 1µF-nál én már hallottam egy kicsit a sípolást, "malomkerekes" sorkimenőt hajtok róla. A tranyókat 5x10 cm alulapra szereltem, de így is eléggé melegedtek, bár egy P3mas hűtő ventilátorral megfejelve szerintem elég lenne neki.
Én is már építettem két tranyós meghajtását. Persze PNP típusút használtam, dupla primer, és v.cs tekercsek.
Az akadály mentes működésről egy fesz osztó gondoskodik. Idézet: „Gondolkodtam a zvs meghajtáson és az jutott az eszembe, hogy mi lenne ha 2-2 FET-et párhuzamosan kötnék és azt használnám a zvs-ben? Elvileg az R D-S a felére csökken, csak a G kapacitás megduplázódna. ” Igen,a fet-ek belső ellenállása így valóban csökkenni fog,azonban az összeadódó gate kapacitás jelen esetben nem kifejezetten egy pozitívum ként írható le,mivel a zvs is egy önrezgő,és emiatt a nagyobb bemeneti kapacitás valamelyest lassítani fogja az áramkört,tehát frekvenciacsökkenést vált ki.Egyébként tudom,hogy ez nem a kérdésedhez tartozik ,de még azt megjegyezném,hogy ilyen IRFP260-ashoz hasonlóan nagy teljesítményű fet-eket amúgy sem érdemes párba kötni,mivel nem lesz az a sorkimenő,ami ne csinálná magát össze ekkora teljesítmény átviteltől.
Sziasztok! A ZVS driver áramfelvételét, hogy lehetne csökkenteni? Nem sorkimenő meghajtásra kéne, hanem PC táp trafót szeretnék meghajtani róla, egyszer már próbáltam dióda+puffer után 24V DC jött le róla úgy, hogy a ZVS -nek 12V DC adtam csak nagyon melegedett a vasmag.
Szerintem csak a feszültség csökkentésével, mivel van egy adott ellenállása (mondjuk például 1ohm akkor 12 volton 12 amper 24 volton 24 amper). Amúgy PC táp trafónak melyik lábaihoz kötötted?
Ez tévedés, konstans 10A az áramfelvétele, nem lehet a feszültség csökkentésével csökkenteni az áramfelvételt, ez nem egy ellenállás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Csak végszükség esetén rendelek.