Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   29 / 292
(#) gazszeres válasza lmolnar64 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Tisztelt Molnár Úr!
Ez a vezérlő panel beszerezhető közvetlenül a gyártótól.
A megrendelés: Fehér József 06 20 988 5012
Postai utánvéttel küldik.
Üdvözlettel: gazszeres
(#) shine1 válasza lmolnar64 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Üdv!
Megnézem ,de lehet hogy van sc24 panelom.Ha esetleg megtalálom mennyit érne meg?
(#) shine1 válasza lmolnar64 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
2 képet rakok fel...a hőmérséklet érzékelője az nincs meg azt a régiből át kell rakni.
(#) gubiklacko válasza szerviz hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Lassan tuljutok a kazánhibán, mások okulására írom le a tapasztalataimat.
A kazánom: BAXI LUNA HT 1.240 kondenzációs kazán.
A hibajelenség: E133 hibakóddal megállt, reset után van gyújtás, de a láng sehol.
A hibaok: A gázszelep, ami az én esetemben egy Siemens VDU11. A gázszelepen lévő dupla mágnestekercsek közül az egyik tönkrement.
Sajnos ezt a szelepet már nem gyártják, kapni sem lehet sehol. A javítás standard módja gázszelep csere SIT Sigma 848-ra, plusz vezérlő panel csere (plusz kábelek cseréje) mindösszesen ~100eFt költség mellett.

Ezek után jöttek a kérdéseim: Hogyan történik a lángmoduláció? Mit csinál a gázszelep, miféle jel megy a szelephez menő két szál vezetéken?
Az itteni válasz nem volt túl kimerítő, de legalábbis nekem nem mondott eleget. Íg aminek még utánajártam:
A gázszelep a megfelelő mennyiségű gázt adagolja az égőfejhez. A moduláció a kazán ventillátora által keltett nyomás alapján történik, amit egy szilikon cső juttat vissza a gázszelepre.
A gázszelepre két szál vezeték megy, ami a gázszelep mágnestekercseit működteti. A VDU11 esetében ez 200V DC, a Sigma 845 esetében pedig 230V AC. A vezérlőpanel cserére éppen ezért van szükség.
Én ezt a mai napon kispóroltam. Beépítettem az új szelepet, és közbeiktattam egy olyan relét, ami a panel által kiadott 200VDC-vel működik, és ez kapcsolja kívülről a gázszelepre a 230VAC-t.
A kazán most működik. A Sigma gázszelep 23eFt, a relé 5eFt volt.
A szelep beállítása még hátravan, ugyanis a láng színe alapján a jelenlegi beállítás biztosan nem jó.
Ha erre van tipp, szívesen veszem...
Az itteni segítséget nagyon köszönöm, enélkül nem boldogultam volna.
(#) graham válasza toro hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szevasztok!
Köszönöm a segítséget,de kaposváriak lévén ismerjük a céget és az ajánlott szerelőjét is,aki egy hónapja nem tudja mi a gondja a kazánnak.Vegyünk vezérlést,ha az nem jó akkor gyújtó panel.Nem egy olcsó kisérletezés.Közben vigasztal,hogy Saviohz földön égen nincs alkatrész.Ennyit erről a cégről.
Találtunk egy szerelőt aki műszerezni is tud és egy kecskeméti cégnél minden van Savió-hoz.Ha valakinek szüksége van alkatrészre:küldöm a telefonszámot.
(#) gubiklacko válasza gubiklacko hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Bocsi, a Baxi Luna HT 1.240 új gázszelepe SIT Sigma 848-as. Ez kerül bele most a kazánba. Ehhez szerencsére már külön is megvehető a mágnestekercs, az ára ~8eFt.
(#) lmolnar64 válasza shine1 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Sajnos nem jó. Mert az enyémen van ármlásőr is, a panel típusa pedig C12-40/c-01. De azért köszönöm.
(#) gubiklacko válasza lmolnar64 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Újat gyártani??? Nem sok minden tud elromlani egy ilyen panelon. Nem egyszerűbb megjavítani?
Próbálj hozzá rajzot szerezni, ha nincs - újra rajzolni a panel alapján.
A hibajelenség ismeretében egy kezdő elektronikai szakember megjavítja, ránézésre 1000Ft alatt.
Az ötletelésben szívesen segítek, ha elég árnyaltan körbeírod a hibát és nem használsz idegen szakszavakat közben
(#) toro válasza gubiklacko hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Életveszélyes!
Belenyúltál abba, amit nem lett volna szabad!
A két szelepnek egész más a funkciója!
A kondenzációs kazán szabályzása a ventillátor fordulatának változtatásával végzi. A ventillátor által szívott szilikon csövön vákum van, ami a feszültségre nyított szelepet müködteti a hőmérséklet függvényében.
A SIT 845 "kék" tekercse hőmérséklet változásra modulál 2-10 mBar nyomásérték között, ha az ionikus elektróda "érzi" a lángot!
(#) toro válasza gubiklacko hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Kondenzációs kazánt füstgázelemző műszer nélkül szemre nem tudsz beállítani!
(#) gubiklacko válasza toro hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Ezért írtam három hozzászólással lejjebb, hogy a szelep Sigma 848. Ennek nincsen plusz modulációs tekercse. A működése megegyezik a korábbi Siemens VDU11-es szeleppel. A különbség a mágnestekercseik között van.
Műszerem valóban nincs, a CO2 beállítása ezért egy szakemberre marad.
Nem csak Te dobálózol nagy szavakkal. Ha valamit életveszélyesnek gondolsz, néhány mondatot megér, hogy kifejtsd. Konkrétan nem értem miről írsz...
A belenyúlásom gazdasági kényszer. A kazán vezérlőpanel csere sajnos a költségvetésbe nem fér bele. De úgy gondolom, az egész fórumot ez spórolási hajlam tartja életben Egyébként mindenki új készüléket venne...
(#) toro válasza gubiklacko hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Bocs, hogy életveszéllyel fenyegettelek!
DE szándékosan tettem. Amit leírtál, hogy egy relén keresztül direkt feszültséget kap a szelep=életveszélyes!
Müködik, de nem biztonságos.
Miért? Mi történik, ha a beépített relé "öntartó" (megszorul, összeég, stb.) marad és a gáz rendesen áramlik a tűztérbe gyújtás nélkül és Te nem vagy otthon, mert nyaralsz!
Még egyszer, működik de életveszélyes!
Csak azért próbáltam reagálni rá, mert 40 éve ezt csinálom és igaz, hogy sokszor láttam emberek szegénységét, de a biztonságnál NINCS FONTOSABB, így inkább próbáltam őket a biztonságos üzemre rábírni.
Nézd-olvasd a hírközléseket, hetente van egy-két értelmetlen halál, hozzá nem értés, tráhány munka, spórolás miatt! MEGÉRI?
(#) gubiklacko válasza toro hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Kedves Toro! Alapvetően igazad van... köszönöm a figyelmeztetést. Ebben az összevetésben 70eFt valóban alacsony ár a biztonságért.
Én is végiggondoltam a dolgot, és ezért használtam egy Finder ipari relét, ahol az élettartam garantált 20millió kontakt. Egy kazántól sokkal fontosabb dolgokra vigyáznak ilyennel. Elég belenézni a panel belsejébe, ott is relét használnak a tekercsek meghajtásához, ha másról nem, a kattanásukról megismerheted őket.
Mindazonáltal, ha az égéstérbe feleslegesen jutna be a gáz, sem okozhatna problémát, mert a kazán gyújtás előtt szellőzteti az égésteret. De abban egyetérthetünk, hogy gond lenne, ha ennek kellene megvédeni az életünket...
Gondolkozom a megoldáson.
(#) toro válasza gubiklacko hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Ok, vigyázz magadra! :yes:
(#) gubiklacko válasza toro hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Tegnap délután a márkaszervíz beállította a gázszelepet. Potom 9900Ft-ba fájt a dolog.
Az új gázszelepet én építettem be. Mi van, ha annak a munkadíját is ki kell tennem?
Eddig csak mosolyogtam az ismerőseimen, akik mesélték, hogy néhány év alatt a kazán árát ráköltötték a készülékre csak a szokásos éves szervizelések miatt. Amit persze a szervizesek erősen elnagyoltan végeznek el...
Gondolkozom rajta, hogy átképzem magam és ezzel fogok foglalkozni
(#) konop válasza gubiklacko hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Idézet:
„Eddig csak mosolyogtam az ismerőseimen, akik mesélték, hogy néhány év alatt a kazán árát ráköltötték a készülékre csak a szokásos éves szervizelések miatt. Amit persze a szervizesek erősen elnagyoltan végeznek el...”


Ezzel csak az a gond, hogy az emberek büszkék arra, hogy az ő kazánjukhoz még nem nyúlt senki 5-6 éve. És amikor leáll a kazán (persze a legnagyobb hidegben), és szétbontja az ember, akkor a hőcserélő és a tűztér szét van égve a sok koromtól. Ha mondom, hogy hőcserélő csere (40000-60000Ft) plusz szenzorok, stb, akkor meg azt mondják, hogy milyen szar ez a kazán, blablabla.
Megspórolt 30000-et a 6 év alatt, hogy nem takaríttatta ki a kazánját. Mákja volt, hogy nem lett nagyobb baj, és cserélhet kazánt 150000Ft-ért (amit majd 4-5 év múlva megint lehet cserélni). Az autó sem megy el 5-6 évig úgy, hogy nem tartják karban.

Másik:
Boldog-boldogtalan elkezd kazánt javítani, aztán addig piszkálják, amíg az eredeti hibán kívül még 2-3 hibát is belevisznek, aztán találd meg. Vagy elkezdik ütögetni, és pl. ha a presszosztát rossz, akkor mire kimegy az ember, már jó a kazán, de ahogy elmész, már hívnak, hogy megint leállt.

Már várom, hogy mikor lesz " Javítsunk gázszelepet" topic, mostanában úgyis kevés a baleset.

És a gázszelepet nem azért nem javítják meg, mert lehetetlen, hanem mert ha a javítás után valami gond lesz, akkor elvisznek a rendőrök. A lángőrzés elektronikájára is ugyan így igaz.

Összegezve:
A vizes vagy elektromos részben (kivéve lángőrzés) javítgathat az ember, de a gáz részhez szakembert kell hívni.

Bocs, ha hosszú volt.
(#) toro válasza konop hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 

Kössz, hogy hozzászóltál és leírtad, én csak megpendítettem, amikor írtam, hogy a kazán javítás nem olyan egyszerű dolog. A kazán karbantartás meg pláne! Egy kazán karbantartás a hőcserélők tisztítása, tömítetlenségek megszüntetése, füstjárat tisztítása (kéményes), turbóventillátor, szivattyú, elektródák, gázszelep ellenőrzése és a vvégén próba, gáznyomások gyári értékre állítása-, füstgázelemzés műszerrel (már akinek van és használja is). Mindez kb. 2-4 órai efektiv munka+kiszállás. S egy évig nincs gond, jöhet a hideg-, a karácsony! :yes: :yes:
(#) mugab válasza konop hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Csak azt tudnám, hogy akkor a régebbi kazánok hogyan mentek-mennek el 5-10-15 évet anélkül hogy ránézne bárki. Egy kis takarítás (5-10 év után) után majdnem olyan mint újkorában és semmi baja...

Az én fejemben egy nagyon nagy összeesküvés elmélet fogalmazódott meg melyben a gyártók és a szerelők egyaránt szerepelnek!
(Ja, és régebben a hírekben nem nagyon volt annyi CO és CO2 baleset mint manapság)
(#) toro válasza mugab hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
A régi kazánok nem rendelkeztek jóformán semmilyen biztonsági felszereléssel! Elvétve égésbiztosító-, hőmérséklet korlátozó stb. és nagy víz terük volt, ahol a lerakódások nem jelentettek tömegáram változást.
Hatásfokuk 70-80% körül volt. A kémények falazottak voltak, s mivel magas volt a kimenő füstgázhőmérséklet a vakolás sem nagyon gyorsan hullott le. A mai kazánok 92-109!% hatásfokúak. A vízterek nagysága 1-3 liter. Bármilyen rendszer szennyezettség a kazánon csapódik ki.
(#) konop válasza mugab hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Ha valaki nem nézeti meg a kazánját a fűtési szezon előtt, ám lelke rajta. De akkor ne sírjon, hogy vasárnap este 9-kor menjél ki, mert leállt a fűtése. És érdekes módon az embereknek csak akkor tűnik fel, hogy van kazánjuk, amikor bejön az első hideg, és nem indul a kazán.

Az, hogy meddig megy el egy kazán, az függ magától a kazán típusától és attól, hogy hova van beépítve.

A fogyasztói társadalom miatt a gyártók is már minden gramm alapanyagon spórolnak és ahol lehet mindent műanyagra cserélnek. (már várom a műanyag primer hőcserélőt és égősort)

Ha a kazán egy tiszta száraz helyiségben van, ahol kap rendesen levegőt (ha kéményes, a zárt égésterűnél kintről szívja be), akkor nem nagyon keletkezik benne lerakódás. De ha egy koszos pincébe vagy egy kis fürdőszobába van berakva, ahol nincs szellőző, ott úgy el szokott tömődni a hőcserélő lamellája, hogy vékony fűrészlappal kell 1 órán át kapirgálni. Arról nem is szólva, hogy ha a hő nem tud a kémény felé távozni, akkor kijön oldalt és akkor kap az elektronika, a szivattyú váltószelep, stb.

Az összeesküvés elmélet meg szerintem az autógyárakra is igaz, elvégre mi a francnak tartsunk karban bármit is, csak elmegy vele a pénz.

Néhány gyártó erősen túlárazza az alkatrészeket, miközben a kazánok árát a verseny miatt lent tartja.

És lehet, hogy azért volt kevesebb baleset régebben, mert még költöttek a emberek a karbantartásra, de most sajnos muszáj mindenen mindenkinek spórolni.

A zárt égésterű kazánokat azért szokták javasolni, mert azok kintről szívják a levegőt és el vannak választva a benti légtértől, így nem áramolhat vissza a CO.
(#) mugab válasza konop hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Nekem a sanuiver második 20 ezres lehúzásig fogalmam nem volt a kazánokról, azóta nem hívtam szerelőt...
A vailant típust meg a váltószelep csere és panel csere után voltam kénytelen megismerni (ma már tudom hogy az is lehúzás volt, akkor csak gyanakodtam)

Csak azt nem tudom mi lesz ha mindenki rájön hogy nem szabad csili-vili drága kazánt (meg egyebet) venni mert ha elromlik kétszer már meg is van egy új ára. Hát akkor már az olcsóbb ára legyen...

És nem csak a cégek hanem a szerelők is tehetnek arról hogy nem hív szerelőt az ember, mert az esetek nagy részében pofátlan lehúzás megy ( nekem háromból három szerelőnél)

És ha a cégek nem rejtenék el a dokumentációt meg az alkatrészeket akkor sok emer nem fizetne meg aranyáron olyan dolgokat amik nem is kellenek...
(A műszeres beállítások kivételével)
(#) alek válasza toro hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Van olyan szerelő aki ilyen esetben jegyzőkönyvet vessz fel a talált hibákkal és átalakitásokkal, az általa végzett szolgáltatással és aláiratja, hogy semmilyen felelőség nem terheli az átalakitásokért. Ez sem elég és nem is törvényes. Toro mindent elmondott a témába, nagyon helyesen. Amikor én segiteni próbáltam max. használt szelepből bontott tekercsekre gondoltam, nem ilyen barmolásra. Én tutti nem állitottam volna be egy ilyen szelepet. Müszakilag szinte mindent meg meg lehet javitani vagy átalakitani. A gázszelep és a vezérlése nem játék, használjunk eredeti alkatrészeket . A biztonság mindennél fontosabb.
(#) oldman válasza toro hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Idézet:
„A régi kazánok nem rendelkeztek jóformán semmilyen biztonsági felszereléssel!”


Ez azért kicsit túlzás!

Az "őrláng" és a bimetálos, vagy termoelektromos biztosító már évtizedek óta elmaradhatatlan kelléke a kazánoknak, falikazánoknak, vízmelegítőknek, sőt az egyszerű gáztűzhelyeknek is.
A falikazánoknak, (cirkók) vízmelegítőknek (Héviz és elődei, gondolok itt az ősi kerek vízmelegítőkre is) sem volt nagy vízterük.
(A felhasználó -user- pedig amikor lefeküdt kikapcsolta a kazánt, elzárta a gázt hogy nyugodtan aludjon. És nem fagyott meg reggelig!)



Idézet:
„....mivel magas volt a kimenő füstgázhőmérséklet a vakolás sem nagyon gyorsan hullott le.”


Falazott vakolt kéményt sem engadélyeznek már sok év óta gáztüzelésre!

A probléma egyrészt valóban a modern fűtőkészülékek alacsony kilépó füsgázhőmérséklete. Ami a hatásfokot jelentősen javítja, de a kémény huzatát csökkenti.
Ez főleg az átmeneti időszakban jelent gondot amikor a külső hőmérséklet viszonylag magas,-kora őszi és késő tavaszi időszak. Vizmelegítők/kombi esetén még a nyár is problémás. Természetesen ez csak a "kéményes" gázkészülékekre vonatkozik.

A másik gond a tüzelőberendezések légellátása!
A régi készülékek (Ide értve a vegyes illetve folyékony tüzelésű eszközöket is) az égéshez szükséges levegőt (oxigént) a nyílászárók résein beáramló levegőből nyerték amit a kémény huzata által keltett nyomáskülönbség szívott be. Az energiatakarékosság okán a szinte légmentesen eltömített nyílászárók megjelenésével, és a régi ajtók -ablakok utólagos szigetelésével törvényszerűen megnövekedett a tökéletlen égés és elégtelen légellátás következtében bekövetkező CO mérgezések száma. A mellékes dolgokról pl. páralecsapódás, penészes falak stb. nem is beszélve.

Sajnos a "modern" eszközök élettartama cca. 5~8 évben van gyárilag beállítva. A javító anyagok ára
a legegyszerűbb esetben is eléri az új cucc értékének 10-40% -át + munkadíj +adó+ kiszállás vagyis egy meghibásodás~= gazdasági totálkár. Javítani senki nem javít, csak komplett gyári egységet cserél, és beállít. (Nem feltétlenül azért mert nem tudna!) stb...
(#) toro válasza alek hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Köszönöm támogatásodat!
(#) toro hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Tulajdonképpen egy új tüzelőberendezés üzembehelyezésekor - az összes érvényben lévő, nem kis mennyiségű előírást illendő lenne betartani és tartatni! Nem szólva a gyártók előüzemelési írásairól. Na és az ügyfelet, fogyasztót, tulajdonost ki kell oktatni a kezeléséről, a hibák jelentkezéséről. S aláíratni! :yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza oldman hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Írtam, hogy azért volt: Sajnos a KV 6-oshoz bimetál nem kapható és a rudazat sokszor berozsdásodott vagy "szakértők" elgörbítették. :yes: :yes: :yes:
(#) alek válasza mugab hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Te még nem láttál apát 14 éves kislányával meghalva a lakásukban egy rosszul felszerelt és hanyagul karbantartott olcsó falikazán miatt. Én már kétszer is láttam. Szörnyüüüüüü!!! 8 év alatt tiz halott és két meguszott mérgezés amiről személyesen tudok, de eggyik sem készülekhiba miatt. Te mit kérnél egy füstcsöves falikazán külső-belső kitakaritásáért, amit 6 éve nem látott szerelő. 2-3 órán át küzdök vele mig ujra efogadható állapotba hozom. Biztonságosan adom át. Legkevesebb a hat évenkénti tisztitás diját kellene felszámolnom. Nem én tehetek róla, hogy igy elhanyagolták. Aki lehuzza a klienst az nem sokáig marad meg ezen a pályán. Dolgoztassunk jól ismert megbizható cégekkel hivatalosan. A mi tanácsaink itt a fórumon ne bátoritson senkit gázkazánok szaktudás nélküli barmolására. Kérdezzük meg a hozzáértő szakit mielőtt valamibe belenyulunk.
(#) oldman válasza toro hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Ráadásul az előírások nagy része betarthatatlan!!

Pl: A nyílt gázkészülékeknél (pl. gáztűzhely) akkora légcserét kell-ene biztosítani ami kizárja az ablak becsukását. Nem engedélyzik kéményes kombi kazán beépítését sem, -újabban- ám az építési szabályzat + műemlék védelem(100 + éves ház) nem enged zárt égésterű parapetes készüléket. A tüzelő beszállítását is megtiltották mert tehergépjármű behajtása tilos! Egyébként ha nagy a porszennyezés (szmog riadó) ne fűts fával, szénnel. A gázról viszont térj át másra mert energia függőséget okoz és a CO2-vel növeli a globális felmelegeldést.

Doktor! Injekciót kérek!
(#) alek hozzászólása Feb 17, 2011 /
 
A gépkönyvekbe és használatiutasitásokba pontosan leirják a gyártók mit hogyan kell szerelni, használni és fenttartani. El kell olvasni, nem mi találjuk ki ezeket. Aki a gázfütés kényelmét választja, ezzekel a gondokkal együtt kapja, ha nem tetszik vissza lehet térni a kályhás módszerhez és megszünnek a gondok.
Térjünk vissza a mi vizeinkre és segitsünk, ha lehet.
Következő: »»   29 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem