Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 97
(#) doomkiller válasza velkey hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

A PC trafót úgy kötöttem be hogy, a primerét kötöttem a ZVS re. A primer köre is középmegcsapolásos csak a középső lába le van vágva, a szekunder oldalon meg a két szélsőhöz és az "ostor" a föld.
(#) doomkiller válasza Collector hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

12V DC ről hajtanám FET nek ezt használnám. Olvasgattam, hogy a frekvenciát a primer tekercs és a kondi határozza meg, ha meghagyom a gyári primert és csökkentem a kondi értékét akkor a frekinek nőni kell igaz?
(#) gaben62 hozzászólása Feb 14, 2011 /

Miként szigetelitek el a szekundert a primer/nf.tekercstől?
Ne húzzon át kismértékben sem a nf, a szekunder körbe, ez fontosabb mint a +hajtás, mert ha nincs rendesen kiszigetelve akkor gatya lesz a kapcsoló tranyó vagy a nagy teljesítményű fet.
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 14, 2011 /

hé valaki tudja hogy hány herz-ről lehet a primer oldalt meghajtani (ne555 állítanák elő akkora frekvenciát)
(#) velkey válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Tegyél be egy potit a 6-os és a hetes láb közé és akkor kipróbálod melyik hozza ki a legszebb szikrát belőle aztán beteszel a helyére egy fix ellenállást. (mondatot nem hével kezdünk.)
(#) alfa007 válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

A split-nek a belső szigetelésére vagy kíváncsi? Mivel valami spéci műgyantával van kiöntve, ami ellenáll néhány tíz kV/mm átütésnek.
Több infót sajnos nem tudok.
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 15, 2011 /

meg tudnád mondani hogy ohm-os potit tegyek a 6-7 láb közé ???
(#) doomkiller válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hali! Itt egy rajz ebben 20k van.
(#) velkey válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Azt a rajzot én csináltam ( hiányzik is belőle a két GATE kihajtó tranya)tök mindegy mekkora van benne (10-100Kohm intervallumon belül).
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 17, 2011 /

mellékeltem 1 képet amin elméletileg 100hz lenne szerintetek ez így működne a generátor 50hz állít elő és nem akarom átalakítani
de szerintem nem biztos hogy működik mert az egyik
szinuszos 50 hz a másik pedig hirtelen változó bocs a hülye kifejezésért nem vagyok a szavak embere

100hz.jpg

(#) velkey válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szerintem nem nagyon fog összeálni a négyszögjellel amit az 555 ad.
(#) alfa007 válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Hm... jó kis fej törő, de szerintem nem működne.
1.A táp gondolom 50Hz-n megy, és hát a tranyó nem biztos hogy szeretni fogja.
2.A generátor, az 50Hz-s négyszögjelével, "második csapásként" fogja ostromolni szegény tranyót.
3. A sorkimenőt nem 50Hz-re tervezték, mivel ferrit magja van, amik minimum néhány kHz-től 1-2 száz kHz-s tartományban működnek. (általában 15-30kHz között érdemes működtetni)

Ezekre kell ügyelni:
Stabil pufferelt DC táp
Minimum 15kHz-s négyszögjel
10-12 menetes primer, mely 1 mm-s átmérő
Valamint egy teljesítmény tranyó, vagy FET

O.., és lészíves használd a a Sifht-t.(Ctrt felett, mert modik nem biztos örülni fognak neki.
(#) moltam válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Ez így nem jó. Egyrészt a sorkimenô nem 50Hz re tervezett, másrészt a tápfeszt egyenirányítani, pufferelni kell.(vagy akkor kell egy rövid impulzust adni a tranyónak,mikor a 12Vac + maximumán van, de ez felesleges bonyolítás.) Az ötötvenöt után én tennék még egy meghajtó tranzisztort. A visszarúgások ellen is védeni kell a kapcsolóelemet.
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 17, 2011 /

kössz a választ
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Ha a négyszög nem 50Hz lenne, akkor esetleg (a táp lenne a moduláció benne), így nagy füst lenne a vége.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Igaz. De én azon gondolkozom, ha a ferritmag helyett vasmagot tennék be, valamint a premet néhány száz menet/ 0.2-0.3mm vastag lenne.
Akkor a 220-ol, megkkora fesznek kellene jönni-e?

Persz ez csak elmélet, szóval SENKI NE PROBÁJAKI OTTHON!!!
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Ki kell számolni, és kiderül.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

De, szerintem a kimenő fesz nem lehet nem nagyobb 1-2 kV-nál. Persze előszöszöl ki kell számolni szekunder és primer hasznos kereszt metszetét, aztán a kapott adatok alapján tudom kiszámolni a pontos primer menetszámot.
Az átvitt teljesítmény pedig más tészta, mivel az más adatokkal, és más számításokkal kell számolgatni.

Tudom hogy itt sem lehet, hasra ütés szerűen megadni az adatokat.
(#) gaben62 válasza alfa007 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Az jó lehet, különben én is epoxigyantát +préselt szig.papírt használok évek óta és nagyon bevált.
Az már szinte hihetetlen egyeseknek, hogy az én paneljaimon használt 5H.V.diódás sokszorozó néhány cm.re van összezsúfolva 7KV/1nf kondikkal, és nem húz át sehol, lábak közt sem.
A kimeneti csúcsfesz.g 16-18KV, ozonizátor esetén.
(#) junkers8896 válasza alfa007 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

FET helyett jó a triac is
(#) DuMatyi válasza Collector hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Nem lenne nagy füst a vége. Hálózatról tirisztorral készült már rovarcsapda, szintén sorkimenővel. 1996 -7 - 8 Rádiótechnikában keressétek. Ha nagyon kell, akkor megkeresem.
(#) DuMatyi válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Nem jó. A két eszköz alapjában véve más célra készült. A folyamatos DC miatt a triac gyújtva maradna, majd leégne.
(#) DuMatyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Akit érdekel: Nagymáté Csaba: Elektronikus rovarölő. In: Rádiótechnika. 1996 8. sz. 391-393 p.
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 18, 2011 /

és a BD241
(#) alfa007 válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Az is jó, ha fet nincs. Lényeg hogy teljesítmény tranzisztor legyen, mely több tíz W-os valamint collektor-emiter irányban minimum néhány száz V-ot tudjon kapcsolni.
(#) doomkiller válasza junkers8896 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Hali! Jó nagy hűtőbordát tegyél rá mert nem fogja sokáig bírni. Nagyobb teljesítményű tranyód ha otthon inkább azzal próbáld meg.
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 19, 2011 /

jah igen mellékeltem 1 képet mert olyan tranzisztorból van legelább 10 amin az a jel van a FET-et is ezzel jelölik?

ico.JPG

Ez kettős dióda.
(#) junkers8896 hozzászólása Feb 19, 2011 /

az mire jó

Egyenirányítani, gondolom valami kapcsolóüzemű tápegységből szedted ki. Amúgy ami rá van írva beírod a guugléba és kidobja az adatlapját.
Következő: »»   64 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem