Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kameraház építési ötletek
Lapozás: OK   1 / 1
(#) karika200 hozzászólása Dec 30, 2010 /

Üdv!

Egy ideje már foglalkozok azzal, hogy egy mezei olcsó webkamerát felszereljek kintre és szabadon nézelődhessek bármikor(amolyan security cam). Sokáig a hárdverrel voltak problémák, aztán a szoftverrel, de most úgy tűnik, hogy már csak a kameraház a kérdéses.
A kamerát a ház széldeszkájára szeretném felszerelni, tehát eső elleni védelemre semmi komoly nem kell, elég egy valamilyen dobozka. Viszont ami engem aggaszt, az a téli mínuszok és a nyári nagy meleg, pláne ha még a dobozra is süt a nap(ez egyébként szerintem nem jellemző). Olvastam valahol, hogy egy tranzisztorral oldotta meg valaki a fűtést a kameraházban, de az az igazság, hogy nem feltétlen szeretnék még egy +5 Wattos dugasztápot(csak legvégső esetben)...
Tehát amit keresek összefoglalva röviden:
* Olcsó, egyszerű okos kameraház fűtést keresek.
* Ötleteket a kameraház alapanyagául szolgáló dobozra.

Köszönöm a tippeket!
(#) zoly15 válasza karika200 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szia! Én valami fém doboz választanék az időtállósága miatt. Ennek szerintem alumínium a leg jobb. Valamint fontos a doboz belső hőszigetelése. A fűtést meg lehetne oldani szerintem közvetlen 230V ról.. Már csak valami hőfok szabályozót kell keresni ami tud 10-20 fokot..
(#) vilmosd válasza karika200 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Hali
A fem doboz az biztos jo lesz. A futest, az alabbi egyszeru aramkorrel lehetne megcsinalni. A NTC 1 kohm erteku legyen, A felvett teljesitmeny a mellekelt diagramon lathato, a homerseklet fvenyeben. A R2 ellenallas novelesevel lehet csokkenteni a futo teljesitmenyt.
(#) karika200 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Köszönöm a válaszod! Közvetlen 230 Voltról hogy lehetne megoldani a fűtés kérdést szerinted?
(#) Remci válasza karika200 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szia!

Fűtést találtamitt ,kamera házat pedig itt .Szerintem ennyi pénzért kár eszkábálásba belefogni,ez még legalább esztétikus is. De te tudod. A webkameráról meg annyi a véleményem/de ez csak az enyém/ hogy nem sokat ér. Nappal lehet hogy lesz valamilyen képed,de mi van éjszaka.Ha szétnézel a neten tuti hogy találsz valamilyen olcsóbb,akár ff kamerát,ami kisebb fény mellett már ad valamilyen képet.De nem akarok senkit lebeszélni róla,csak megjegyzés volt.Esetleg még nézz körbe ebben a toicban is.Itt
(#) karika200 válasza Remci hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Köszönöm a linkeket! A webkamera tökéletes lesz éjjel-nappal nagyon sokat kerestem a topikban és sikerült azt hiszem ár/tudás arányban a legjobbat kihozni. Nincs szükségem kifogástalan tiszta éjszakai képre az az igazság. Inkább a napfénnyel volt sok problémám, mert a legtöbb kamera képe kiég a napfényben.
(#) b-max válasza karika200 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

jelenleg én is hasonló dolgon töröm a fejem.
Annyi segitségem van, hogy szereztem pár radarérzékelőt, igy azok házába lehet bele tudom eszkábálni a kamerákat.
Ezekek a házak gyk. alu csövek, a végük levágva ferdén, napellenzőnek.
Ami nem tudok hogy mi végett kell fűtés ?
Van kint egy kicsi kamera, az vigan elmegy a minuszokban is. Amit láttam gyári házak, azokba 100W fűtés volt, ami sztem elég tetemes villanyszámát tud generálni .
(#) karika200 válasza b-max hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Na igen... egy ilyen kört még én is fogok futni szerintem, hogy kirakok egy webkamerát aztán meglátom mi lesz vele az éjszakai mínuszokban...
Meglátásom szerint azért kell a fűtés, mivel ha ráfagy a dér a kamerára, aztán leolvad az elég kellemetlen dolgokat tud csinálni... Gondolok itt zárlatra, a műanyag ház szétfeszítésére, jégvirágos lencsékre...
(#) Remci válasza b-max hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szia!

A fűtést a kameraház elején lévő üveglap elé,alá rakják hogy a téli hidegben ne párásodjon be.A csőkamerák fűtenek annyit hogy ez náluk nem következik be.
(#) Sebi válasza Remci hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

És... ilyenkor dupla üveg van beépítve.
(#) Remci válasza Sebi hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Szia!

Hát én már elég sokat felszereltem belőlük,de dupla üveget még egyikben sem láttam .Még a drágábbik fajtában sem.
(#) Stonhy válasza Remci hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Kedves egybegyűltek!
A kameraház véd a csapadék ellen, a hideg ellen a por ellen...de véd a túlmelegedés ellen is!!!
Az úgynevezett "napellenző" árnyékolása, és a közte és a ház közöti légrés kéményhatása biztosítja, hogy ne hevüljön túl a kamera. Erre szolgál még a ház nagyméretű - általában bordázott - alumínium felülete is. Ezt célszerű figyelembe venni.
A webkamerák általában c-mosok...ezek valóban hamar beégnek. másik probléma, hogy - mivel általában beltéri használatra tervezik őket - csakis softweres (és elég gyenge) írisszel rendelkeznek.
Összegzésképp: ha sok munkával egy gyenge minőségű, kicsit sem tartós kültéri kamérát akarnék, akkor használnék csak ilyet...
(#) karika200 válasza Stonhy hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Üdv!

Nálam a kamera korom sötétben ilyen képet produkál. Én ezzel teljes mértékben elégedett vagyok. Amire nekem kell, tökéletes. (A képen a halvány fehéres valami, a függöny visszatükröződése a kamera mögül...) Én inkább a napfénytől tartok, de szerintem ezzel a kamerával ott sem lesz nagy problémám. Most kb. akkor ott tartok, hogy lesz egy valamilyen doboz, kipárnázva hungarocellel és raknék az aljába néhány jól kiszárított silica-gel-t. Vágok rá egy ablakot, ahova FBS-el ragasztok ablaküveget. A kamerán az illesztéseket körbetekerem szigetelőszalaggal. Ez a konstrukció szerintetek nem állná meg a helyét egy "terasz" plafonjára csavarozva? Tehát esőtől, napfénytől mindenképp védve van, valamelyest még széltől is. Jó-jó, persze.. tudom hogy szigszalagos, gányolós megoldás, de most a működőképességére lennék kíváncsi. Szerintem így a kamerába nem nagyon juthatna pára. Maga a nagyon hideg hőmérséklet az elektronikában tud-e kárt tenni(eltekintve a kondenzvíztől és társaitól)?

Köszi, karika200
(#) Gabi válasza karika200 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Szerintem a teljesen lezárt dobozt, ezzel a konstrukcióval nem tudod megvalósítani, de ez szerintem nem is baj, ettől még működőképes lehet a dolog.

(A nagy hőmérséklet különbségek (nyáron 40C, télen -10C) miatt a dobozban levő levegő vagy kitágul vagy összehúzódik, ezt házilagosan nem tudod megakadályozni, hacsak nem egy gyári légmentes műszer dobozt barkácsolsz át).

A gyári kameraházakban a fűtés inkább a védőüveget fűti, hogy ne párásodjon be. De ha a dobozodban akkora a hőfok, mint kint, akkor nem fog bepárásodni (belülről legalább is, kívülről lehet hogy igen, de ha védett helyen lesz akkor talán nem).

A kinti esetleges hideget viszont lehet, hogy nem fogja jól viselni a kamerád, de ezt csak teszteléssel tudod kideríteni.
(#) karika200 válasza Gabi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Hmm, na jó. Akkor majd veszek kábelt aztán kirakom a kamerát és próba cseresznye. Majd nyilatkozom, hogy mire jutottam. Kerestem amúgy a manualban operation temperature-t, de mondanom sem kell, h erről nincs említés..

Az alacsony hőmérséklettel inkább az lesz a baj, hogy a képfrissítésed is lassulni fog, tehát, ha mondjuk valaki átszalad a kamerád előtt, észre sem fogja venni

Ha nem túl nagy értékű a cucc, szerintem nyugodtan próbáld ki, most amíg nincsenek nagy mínuszok

Van egy másik kamerám amit annyira nem sajnálok. Most, mivel kinn még pluszok vannak, beraktam a mélyhűtőbe. Aztán kiveszem és meglátom mit tud, mikor jól lehűlt. Ez a másik kamera is akkor kb. így fog reagálni a mínuszokra. Aztán ha nem nyert, akkor sem az új kamera halálozik el Szóval.. óra indul... egy óra múlva tesztelek

Inkább a hűtőben kéne tesztelned "élőben" , mert ha kiveszed bepárásodik és szerintem hamar át is melegszik (ha jól emlékszem ez egy webcam, szóval nincs nagy "hőtömege").

Hmm, jónak tűnik a dolog. Elég hideg lett a kamera, ráfagyott a gondolat is. De a gépre dugva gyönyörű szép, lagmentes képet adott. Szerintem ezzel nem lenne különösebb probléma. Csak a párásodás... Éles környezetében ilyen hirtelen hőmérséklet ugrás nem lesz, szóval párásodás sem lesz elméletileg. De ez majd úgyis csak gyakorlati úton derül ki. Ha meg mégis párásodna, akkor muszáj lesz fűtést építeni..
(#) Gabi válasza karika200 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szerintem ha jól kihungarocelezed a dobozt, akkor nagy gond nem lehet. Még talán az usb kicsit megerősített tápjáról is mehet egy ellenállás, lehet hogy 1-2W is elég, befűteni a dobozt.
(#) karika200 válasza Gabi hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Igen, ez nekem is megfordult már a fejemben.... Csak az a baj, hogy a kamera egy RJ45-USB extenderen van.. és így macerásabb... Mert ugye elméleti maximum az olyan 2,5 Watt körül van amit USBn felvehetnék, de ebből lejön a kamera... Szóval sok lenne a trükközés... Építek egy dobozt, aztán meglátjuk Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Anonimrus hozzászólása Feb 19, 2011 /

Nekem évek óta hibátlanul üzemel 1db webkamera és 1db Sony csőkamera egy 100W-os halogén reflektor házában.
Semmiféle fűtést nem alkalmaztam. A Sony folyamatosan üzemel, gondolom termel annyi hőt, hogy ne fagyjon meg. Sosem párásodott be, veri az eső, jég. Néha a havat kellett lekotorni az üvegről. Nyáron süti a nap.
(#) karika200 válasza Anonimrus hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Köszönöm a megerősítést! Ezt a halogén-lámpa házas megoldást már láttam másoknál is. Lehet nekem is ez lesz.. de egyik ismerősömmel beszéltem, és mondta, hogy hegeszt nekem lemezekből házat. Azt kibélelem hungarocellel és kész. )
(#) yantech válasza karika200 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Üdv.
Mi történhet a kamerában mondjuk -20 fokon? Lefagynak az elektronok ? Akkor hogy a fenébe jön össze a szupravezetés ? Szerintem csak a párásodás vagy deresedés okozhat gondot, az elektronyikát nem kell fűteni...
(#) karika200 válasza yantech hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia!

Igen, csak a párásodás ami gondot okozhat, de az épp elég. Mert amíg párás a kamera, maximum nem látok semmit... de mikor melegedik az idő, akkor az a pára bizony oda folyhat, ahova nem kellene. Zárlatot vagy korróziót okozhat. Mostanság lesz amúgy valami ebből a dologból, mert eddig sajnos voltak fontosabb dolgaim is...
(#) secmaxx válasza karika200 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia ! Nekem van kültéri kameraházam és nagyon egyszerüen van benne fűtés megoldva . 10w-os ellenállás és egy 20C fokos bimetall kapcsoló van benne sorbakötve és 230V-tal van megtáplálva. Az ellenállást nem mértem hogy hány ohmos de a lényege az az egésznek hogy az ellenállás az üvegablaktól pár centire van a kamera optikája alatt .Igy az a kis hő ami az ellenállásból jön, melegíti alulról az optikát és az üvegablakot hogy a hideg-meleg változásra ne párásodjon be ! Egy átlagos 230v-os tápról működő kamera fogyasztása 5-10W körül van,ez éppen elég ahhoz hogy a kameraházban "meleget" tartson. De egy usb-s kameránál teljesen másabb a helyzet mert nincs benne saját táp , és egy kisfogyasztásu cmos szenzor általában a képfeldolgozó eszköz ,így ott sohasem lesz számottevő disszipáció .Ha érdekel a dolog holnap megmérem hány Ohmos a fűtőtest ! Üdv
(#) sargarigo válasza yantech hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Nem egészen. Az elektronoknak ugyan mindegy, de a forrasztások annyira nem szeretik a túl nagy ingadozásokat. Pár év alatt lehervadnak, aztán kuka. Szerintem mindenképp érdemes valami langymeleget tartani neki. Ha kitermeli magának, akkor annál jobb.
(#) obero válasza secmaxx hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!
Nem kell olyan nagy problémát csinálni a hűtés-fűtésből, nekem kb 6-8 éve megy egy panelkamerám kint a szabadban és tökéletesen működik. A ház antennarendszerére van rákötve egy TV modulátorral.A kamerát egy pvc 50/32 mm-es szűkítőbe raktam bele úgy, hogy az előlap egy vékony alu lemez a közepén egy kis lukkal, előtte egy vékony plexi felragasztva. A szigetelése és a ragasztó fugaszil, jól bírja a gyűrődést.Az eső, is meg a nap is éri, és semmi gond. A képről talán felismerhető, és a képét is feltettem.
(#) Remci válasza karika200 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

A kamera házba a fűtés nem csak a párásodás miatt kell.A box kamerákon ( kültéren csak ezeket teszik házba )az optikák cserélhetőek,ezekben van egy pici motor ami az íriszt vezérli.Nagy hidegben ezek képesek tönkre menni,megszorulni.A fűtés ezt is hivatott megakadályozni.Ezért is van minden kamera házban a fűtő ellenállás elöl az üvegnél,mert azt is melegíti és az optika is ott helyezkedik el.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem