Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   8 / 398
(#) marecz hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
nah má alágyujtpttam a wellernek minnyá mérek
(#) marecz hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
ellenállatok jook bár abban a bifilálisan tekert 0.091ohmban kételkednék....de az is joo nak tünik igy müszerrel...
az nem lehet hogy arcon csapta a tranyokat de nam annyira hogy teljesen meg dögöljenek csak épp annyira hoyg ne szoljanak jool???
bár ez hülyeség...
(#) Gábor488 válasza marecz hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Nem tom nekem nehéz-e ennyire a felfogásom de te most mit is írtál?
(#) Gábor488 válasza marecz hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Én azt is hallottam hogy azt a 0.1r-es ellenállást valaki csak úgy lezárta. Tehát most valaki rácsapott a tranyókra?
(#) patexati válasza marecz hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Én arra a két 510-vagy530-vagy560 Ohmos ellenállásra gondoltam hogy nem szakadt e valamelyik?
(#) marecz hozzászólása Jún 12, 2007 /
 
nem szakadt egyik se...aza 0.091ohm az meg annyi, csak ugy van tekerve ellenállás huzalbol...vagy miböl igy már elég nehéz megmondani pontoan
(#) dB_Thunder hozzászólása Jún 13, 2007 /
 
Nem tudom, hogy valaki észrevette-e, hogy a Quad 405 végerősítő INVERTÁLÓ !!! Lehet hogy a gyári kivitelben van egy szintén invertáló előerősítő, vagy hangszín szabályzó???
Mert önmagában csak fordított polaritással bekötött hangfallal szól fázishelyesen...
(#) patexati válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Egy sima sztereónál igen de ha négy csatorna van akkor már nem jó ha akár egyetlen hangszóró is fordítva van mert nem szól szépen
(#) borvendeg hozzászólása Jún 15, 2007 /
 
Hy
megint én írok nekem már működik a quad-om de még pár dolog kellene hozzá mivel tudjátook h kezdő vok azt szeretném megtudni hogy skory oldalán van egy huzalozási rajz ahol vannak biztosítékok is na most a kérdésem az lenne hogy hova mekkora biztit tegyek mert ezt skory oldalán nem találtam válaszokat köszi.

u.i.:a ki mit építet topicba tettem fel képet a félkész quadról nézzétek meg és írjátok le a véleményeteket tök kiváncsi vok rá.
Köszi mindent.
(#) patexati válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 16, 2007 /
 
Panelonként a + - 1-1 db 4A-os a hangfalvezetékre 6A-ost tegyél
(#) szabi83 válasza patexati hozzászólására (») Jún 16, 2007 /
 
kimenetre?? oda inkább védelemet tennék.
(#) Gábor488 hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Na nekem lenne egy pár kérdésem a kapcsolássl kapcsolatban. Nekem Lm 301a ic-m van és ahhoz akko be kell tennem az R9-et és az R11-et. Az R10 értékét akko meg kell változtanom 1k-ról 1k8-ra? És ha az nincs megváltoztatva akko mi lesz? (csak kiváncsiságból kérdezem) Én BD249-et és BD244-et rendeltem akkor mennyi kimenő teljesítményre számíthatok szinuszba? A kapcsolást csatolom.

09_.jpg
    
(#) Skori válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Szerintem ne a "gombhoz vegyél kabátot". Vagyis vegyél másmilyen IC-t (TL071, LF356) egyik sem drága. A BD-kkel az a gond, hogy alig lehet eredetit beszerezni, a kinai utángyártott vackok meg negyedannyitól elpukkannak. BD esetén a táp mindenképpen legyen +-50V alatti, különben szinte biztosan elpukkan, az elsö nagyobb terheléskor. Elvieg közel 100W szinusz kijöhet belöle 8 ohm terhelésre, de ez attól is függ mennyi a tápfesz és mennyire terhelhetö a tápegység. Ha szerencséd van akkor a tranyók is bírják, de ha eldurrannak akkor már ne BD-t tegyél be végtranyónak (meghajtónak még elmegy).
(#) Skori válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
"kimenetre?? oda inkább védelemet tennék."
Úgy bizony. A bizti a kimeneten torzítást okozhat, mert höfokfüggö ez ellenállása, a hömérséklete meg áramfüggö.
A tápágakba F4A kell. Az F a gyors bizti jele.
(#) Gábor488 hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Nekem valami pow márkájú tranyóm van. Szerintem nem nagyon hamis. Amúgy az LM 301a-val nem jó mert már itt van belőle 4db. Jah és a tranyókra visszatérve néztem és az van ráírva hogy 115voltot bír. A hqvideo-nál rendeltem ez az Na és lenne egy 1kw-os trafo és 2x42 voltot ad le azt mondták sok lesz. Az biztos hogy bd-k nem bírnák? Vagy akko cseréljem le mj-re?
(#) Tom025 válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
A végtranyóknak a tápfesz dupláját kell kibírniuk, tehát a + és a - táp közti feszt, nem a föld és az egyik tápoldal köztit! Gondold el, a szinuszjel egyik félperiódusában teljes kivezérlésnél az egyik tranzisztor teljesen kinyit, és a kollektorán lévő feszt (majdnem) teljes mértékben az emitterére engedi, ami a két nagyonkicsi értékű emitterellenálláson át a másik végtranyó emitterébe jut, aminek a kollektorán pedig ott van az ellentétes polaritású feszültség. Ezek közti különbséget bírnia kell. A 2x42V AC-ből egyenirányítva, pufferelve 2x55-60V lesz, és 110-120V nagyon a határa annak, amit még kibír a tranyó, és nem kéne kipróbálni, hogy mégis bírja-e. Lehet szerencséd, de egyáltalán nem biztos az eredmény. Nagyobb maximális feszültségű MJ-kkel működne a dolog.
(Amit itt példaképp leírtam az komplementer végtranyókat használó erősítőkre igaz, a quad meg kvázikomplementeres, így a negytív tápfeszen lévő tranyó kollektorát és emitterét felcserélve kell értelmezni.)

Üdv!
(#) Gábor488 válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Akkor a BD 249 felejtős. Akko MJ lesz benne ahhoz nem kell átmértezni valamilyen alkatrészeket hogy bírják? Akko a teljesítmény is növekedni fog nem?
(#) G-Lex hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
hello,

Én is építettem már több quadot. Szerintem nagyon jó.
Nekem mondjuk pont az Urbán féle jött be inkább. Megépítettem az eredetihez hasonló (talán HE) panelre, 2N tranyókkal, de nem akart megszólalni. 2-t is építettem, de egyik sem szólt. Az urbánosok elsőre mentek. Illetve ami probléma volt, hogy azon a részen, ahol két IC láb között kell elvezetni a szálat, ott megszakadt a szál. nem lehetett látni hibát, de a műszer jelezte. Ilyenkor az erősítő kimenetén a teljes táp egyenárama jelent meg
(#) Gábor488 válasza G-Lex hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Hangra milyen? Mert van itt a falumba egy gyerek aki most vett egy gyári 2X100w 4ohm-os végfokot na én meg azt szeretném hogy az enyém jobb legyen Nem tudom miért de szertek versenyezni. Már a trafót 1000w-os kinéztem a többi meg már meg van csak még a doboz nincs a végfokokat már csak össze kell rakni. Csak az a baj hogy a végtranyókat nem most rendeltem hanem a múltkor és azok bd249 csak valószínűleg azok akko nem lesznek jók. Lehet hogy meg se kellene próbálni? Ha MJ-k lesznek benne akko gondolom nőni fog a teljesítmény mivel a 200w-os quadba is MJ van.
(#) Sanyi87 hozzászólása Jún 29, 2007 /
 
Hali mindenkinek
Szóval lenne egy kis problémám..., egy haver el akart készíteni egy quad 405-öt...(vagyis 2 csatornát..).. (a srác elég kezdő) Szóval az egyik csatornát elkészítette azt nem műkszik (csak búg..és egy ellenállás feketedett), és elhozta nekem h meg tudom e csinálni, Hát én elsőnek jól átnéztem mielőtt feszt attam neki,...ami a panelon volt 22k-s ellenállás azt ő mind 220ohm-osra cserélte... aztén 2 bc212-est tök rosszúl kötött be. Kijavítottam ezeket a hibákat...és ráküldtem +-30V-ot..továbbra sem műkszik..búg mint állat...ha kivezsem a 709es IC-t akkor a kimeneten -30V-t mérek..ha benne van az IC akkor is búg..de multival nem mérek semmi feszt a kimeneten.és piszkosul melegszik a T7-es tranyó..
..kösz..én már nem tudom mi lehet a baja..ááááááá
(#) Gábor488 hozzászólása Jún 29, 2007 /
 
Jah ott már bisztos elszállt valami. Amúgy azokat a bc212 tranyókat kimérted amit rosszúl tett bele? Me mindent mert azé csk nem jó ha "egy kicsit" más értékű ellenállások. Jah és hogy a T7 melegedik azt írja hogy az természetes de szerintem nézd át azért hogy minden jó-e.
(#) Sanyi87 válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
kösz
T7 nem kicsit meleg...égetően forró..de még aszem bírja..mert kiszedtem azt megnéztem multival.. A bc212-ket meg nem is forrasttottam vissza...azt írja h jó a 2N2905-ös--azokat tettem helyükre...és már átnéztem a panelt is egy csomószór...de 1 kicsit lenyugszom (addig szerelek mást) azt nekifutok még egyszer....
(#) Skori válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
Gábor: Tök fölösleges 1000W-os trafót használni. 2x100W-os QUAD-hoz 400W-os traró böven elég. De ha nem szinuszjeleket akarsz hallgatni rajta hanem mondjuk zenét, akkor kb. 300W-os trafó a minimum.
Viszont a túl nagy tápfesz nem szerencsés, ha nem akarsz nagy termet hangosítani vele akkor a 2x100W is böven elég. A QUAD amúgy sem hangosításra való, viszonylag gerjedékeny (oda kell figyelni a megépítéskor) és nem annyira strapabíró mint a kifejezetten hangosításra észült cuccok. (azért ha jó kivitel akkor ez is bírja) Viszont cserébe sokkal szebben szól (és sokkal kisebb a torzítása).
Szerintem keress másik trafót, talán még olcsóbb is lesz. A saját cuccomban 2db 300W-os trafó van, de csak azért mert ez ingyen volt és mindkettönek csak 1db 40V-os szekundere volt. Szépen letekercseltem belölük pár menetet, hogy 35V-ot adjon le...
(#) Gábor488 válasza Skori hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
A quad mesterre hallgatok az biztos Le a kalappal a te munkád elött. Na de most ez a trafó amit kinéztem az akko nem lesz jó? Mert ezt elég olcsón eltudnám hozni 5eFt-ért. Ha tudnál nekem egyet olcsóbban akkor megköszönném de nekem egy 500w-os kell Nem szeretém ha egy erősebb mélynél hallani lehetne hogy küszködik a gép. Akko csak jó lesz a BD 249 De lehetlesz terhelni 4ohm-mal is nem? !ohm-nál lejebb is lehetlesz? Valószinú hogy gyakran fog fullon menni azt bírja a kapcsolás?
(#) Skori válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
5eFt tényleg nem rossz egy 1000W-os toroid trafóért. De attól még a feszültsége túl sok a quadhoz.

"Nem szeretém ha egy erősebb mélynél hallani lehetne hogy küszködik a gép."
Akkor célszerü jó nagy elkókat tenni a tápra. (2x 22000µF vagy még több), több kisebb kondiból is össze lehet rakni.

"Akko csak jó lesz a BD 249"
2 lehetöség van........: igen vagy nem , de majd kiderül

"De lehetlesz terhelni 4ohm-mal is nem?!"
Lehet éppen terhelni 4 ohmmal is, csak nem fogja szeretni Föleg BD-vel nem. Az a kapcsolás eleve 8 ohmra keszült. Ha mindenképp "szadizható" változat kell, akkor valami izmosabb (MJ) végtranyó kell bele. (vagy nem quadot kell építeni )

"Valószinú hogy gyakran fog fullon menni azt bírja a kapcsolás?"
Ha normálisan van megcsinálva, jó alkatrészekböl, jó a hütése és nem melegszik túl akkor igen, de ez általában mindegyik erösítöre igaz.
(#) Gábor488 válasza Skori hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
Találtam mégegy trafót a vaterán nem toroid 600w 2x35v az pont jó lenne a quadhoz ez az mintha pont a quadhoz lenne gyártva De nem néznék ki ebből a trafóból 600va-t. Na lenne még egy lehetőség fullon 4ohm-os terheléssel
(#) Gábor488 válasza Skori hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
Amúgy az LM309-el mi a baj? Mert vettem má ne5532 azt mondták az se jó akko most melyik jó? Miért nem jó ami nem jó? A tl071-hez melyik értéket kell megváltoztatni már mint R9, R10, R11-re gondolok.
(#) Skori válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
Idézet:
„De nem néznék ki ebből a trafóból 600va-t.”

Hát én se, elég barkácsnak tünik.

Idézet:
„A tl071-hez melyik értéket kell megváltoztatni már mint R9, R10, R11-re gondolok.”

R9 kihagyható (rövidzár), R11 kihagyható (szakadás, nincs beépítve) a legtöbb IC-vel így kell használni. Ha teszel bele IC foglalatot akkor ki tudod próbálni többféle tipussal. A korábbiakban említettekkel is megy, de szeritnem ez a két fel bemenetü a legjobb hozzá (TL071 ill. LF356), persze még sokféle tipussal jó lehet.
Az NExxx-el pl. az a gond, hogy kis impedanciás (ami itt felesleges), és nagyobb áramfelvétele van. Ennek bipoláris tranyó bemenete, de itt a fetes jobbnak tünik. Az LM egy régebbi tipus, az újabbaknak jobbak a paraméterei. Anno még 741-es IC-vel is kipróbáltam, müködött is, de elég borzalmasan szólt
(#) borvendeg hozzászólása Júl 5, 2007 /
 
Hello megépítettem Skory weblapján található kapcsi alapján a quadomhoz az előerősítőt a gond az hogy nagyon halkan szól (csak fülesen lehet hallani) lehet az a probléma,hogy csak az egyik oldalba vannak beépítve a potik? Vagy szerintetek mi lehet a gond Mit kellene mérnem? bármi ötlet érdekelne én már kifogytam.
előre is köszi
(#) Gábor488 válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
A végfokkal szól olyan hallkan?
Következő: »»   8 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem