Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   9 / 398
(#) szabi007 hozzászólása Júl 5, 2007 /
 
heló!
sztem próbáld ki az erősitőt külön az előerősitőtöl,csak simán stab.tápról(+-35-40 volt-ról)
na már most ha igy se jó akkor néz átt az erősitődet!

Ha az rendben van akkor az előerölködőben hasonlits össze a bemeneti ellenállás a komeneti ellentállásal mert ennek a ketőnek az arány ahatároza meg az erősités mértékét (pl:ha a bemetei:47kohm a és a visszacsatoló 100kohm-os akkor kétszer akora)
Már ha IC előerősitőd van!

Nekem csak simán be van kötve a poti a bemenetről a potira és kész :yes:

Remélem tudtam segiteni.
(#) szabi007 hozzászólása Júl 5, 2007 /
 
bocsi:poitról az erősitőbe

hasonlítsd a bemeneti ellenállást a visszacsatoló ellenállással

Még egyszer bocs bamabázok
(#) borvendeg hozzászólása Júl 5, 2007 /
 
Szóval kösz asegítséget és a végfok nélkül ojan halk ezért próbáltam fülessel a sima potis megoldás nekem azért nem jó mert én hangszínt is akarok szabályozni
(#) Gábor488 válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Há kösd rá a végfokot az anélkül nem lesz sokkal hangossabb Ha hülyeséget mondtam akko ne vedd figyelembe
(#) fureszk válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Az előerősítőnek elvileg 0dB-es jelet kell kiadnia max, mint a pc-nek, tehát kb. olyan hangosnak kéne lennie.
(#) Gábor488 válasza fureszk hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Ha jól értelmezem amit mondtál akko nem mondtam olyan hülyeséget. Ha rosszul gondolom akko szolj nehogy elbízzam magam Na akko szerintem kösd rá a két quadot a hangszínre persze figyelj a földelés kialakítására és szerintem jó lesz :yes: Ha meg nem akko írj és segítenek meg ha tok akko én is megpróbálok
(#) fureszk válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Arra akartam célozni, hogy azért szólnia kéne hangszórón is a dolognak, ha nem is olyan hangosan, de szólnia kéne. Amúgy én is végfokkal hallgatnám...de előtte műterhelés+szkóp.
(#) Gábor488 válasza fureszk hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Én meg úgy szoktam hogy rámérek hány minivolt jön ki rajta mert a szgép olyan 500mv-ot ad le. Aztán rámérek hogy mennyi jön le.
(#) fureszk válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
a szgép 775mV-ot ad le max, ez szabvány.
(#) Skori válasza fureszk hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Idézet:
„Az előerősítőnek elvileg 0dB-es jelet kell kiadnia max, mint a pc-nek, tehát kb. olyan hangosnak kéne lennie.”

Ez nem egészen így van.
A quadnak a 775mV-nál kisebb jel is elég a teljes kivezérléshez.
A 0db-es jelszint úgy van specifikálva hogy a 600ohmos impedanciára 1mW teljesítmény jut. A quad végfok bemenö impedanciája kb. 22kohm, viszont egy fejhallgató 22 ohm körüli, vagyis kb. 1000x kisebb. Az elöerösítöt fölösleges (és butaság) lenne úgy méretezni, hogy ezt a 22 ohmot is meghajtsa - egyáltalán még megszólalnia sem lenne muszály.
A PC-nek általában legalább 2 kimenete van. Speaker és Line. Az elöbbi fejhallgatóhoz való, annak az impedanciáját figyelembe véve, a Line a nagyimpedancas kimenet. A gyakorlatban egyik sem szabványos 0dB-es, egy-két profi hangkártyától eltekintve (bár azokon eleve RCA csatlakozók vannak, nem a megszokott 3,5mm-es jack)
(#) Skori válasza fureszk hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Idézet:
„a szgép 775mV-ot ad le max, ez szabvány.”

Ne terjessz már ilyesmit! Honnan veszed ezt?
Különben is a számítógép, kimenö szintje szabályozható a mixer szoftverrel, nem egy fix feszültségszintü jelet ad. A Speaker és a Line kimenetek sem egyforma szintüek, és a kimenö impedanciája egyiknek sem 600ohm. De lásd az elözö hozzászólásomban is. Leírtam azt is hogy miért annyi 775mV, és ebböl látszik miért csak 600ohmon van értelme erröl beszélni.
Manapság csak a studio cuccok dolgoznak 600ohmmal és 0db-es jelszintekkel. A kommersz cuccok nagy bemenö (és alacsony kimenö) impedancián dolgoznak, nincs teljesítmény illesztés a kisjelü fokozatok között. Egy CD játszó pl. akár 2V-os jelet is adhat.
(#) Gábor488 válasza Skori hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Na már megjött a hűtőborda a quad-hoz. Nem olyan nagy de szerintem egy ventillátorral elég lesz. A trafó az még mindig kérdéses milyen lesz hátha találok valami egész jót. Amit belinkeltem (itt) a vateráról most írtam neki hogy át volt-e tekercselve. Meg találtam mégegy trafót ami szovjet színes tv-ből van és át lett tekerve a quad-hoz arról is kérdeztem egy két dolgot de az ahogy a képen van elég ramat állapotban van ezért kértem az átekercseltről képeket hátha az jobb állapotba van. Ha majd kapok képet akko felteszem a linket vagy elküldöm a képeket.
(#) Parázs Gábor hozzászólása Júl 10, 2007 /
 
Sziasztok
Az normális, hogy a QUAD 405-n (a réggebi változat) T2 (BC 107-t épitetem be) tranzisztor melegszik rendesen? (kb:40-50fok, kézzel érintve forró)
köszönöm a válaszokat
(#) Gábor488 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Valahol olvastam hogy addig nincs gáz ameddig nagyon meleg valami akko van gáz ha füstöl Ha eléri azt a 40 - 50 fokot akko melegedik tovább? Mert ha nem akko szerintem semmi gond nincs.
(#) Parázs Gábor válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
Szia
45 fokig melegszik!Szerencsére még a füst benne van a tokban, és remélem jól is érzi ott magát és nem kivánkozik kijöni.kösz a választ
(#) Parázs Gábor hozzászólása Júl 11, 2007 /
 
Sziasztok
Még egy kérdés a QUAD-al kapcsolatban, az mitöl lehet hogy szol de recseg (ugy mint amikor kihuzuk a tápot és szép lassan sülnek ki a puffer kondik), nem szól akkora hangerőn mint kéne és ha növelem a hangerőt akkor fokozodik a recsegés.Biztos nem építési hiba mert egy régeben üzemelö QUAD-nak a moduljait szereztem be és már ilyen volt mikor hozzám került.Esetleg ötlet valakinek?
(#) Gábor488 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
Talán valahol itt olvastam hogy úgy próbáld ki hogy szedd ki a végfokokat és kevesebb tápfesszel és ha úgy jó akko a végfokok ha meg nem akko valószínű a meghajtó fokozat nem jó... Remélem nem mondta hülyeséget
(#) Gábor488 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
Amúgy lehet az is hogy a műveleti erősítő meghalt :yes:
(#) Parázs Gábor válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
Szia Gábor488
Én is a müveleti IC-re gyanakszom mert majdnem mind az összes tranzisztort kicseréltem, sőt át is kondiztam.U.I:Nem tudom ti hogy vagytok vele de nekem nagyon nem tetszik a régebi TO-3-s tokhoz tervezet nyákterv mégpedig azért mert a 2db 560OHM-s elenálás mellet (amik alapból forróak) szoval ott van mellette a 47µF 40V-s elko ami az ellenálások hőjétől hamar ki tud száradni szerintem.Végül is ez csak az én véleményem lehet hogy hülyeség .kösz a tipeket
(#) Skori válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Régebben a ColorStar szines TV-k trafóját használták elöszeretettel a quadhoz, a primer adott volt a szekundert áttekerték. Ezekben nem kapcsoloüzemü volt a táp, hanem egy bazinagy hiperszil vasmagos trafó volt bennük. Simán elvitt egy 2x100W-os erösítöt.
(#) Gábor488 válasza Skori hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Most ehéten leütöm ahogy lesz pénzem de még nem tudom kior de az biztos hogy ezen a héten. Már beszéltem azzal aki eladja és azt mondta elteszi reélem igazat mondott Na most majd az lesz a nagy kérdés hogy a BD249-esek fogják-e bírni a folyamatos 50v-os terhelést..... BD249 C-t vettem a hq-tól és 115v van ráírva ramélem nem hazudnak és bírja is mert akko nagyon jó Meghajtóknak pedig BD244-et vettem. Akko így lehet hogy kijön olyan 120w is 8ohmon? Amúgy lehet hogy néha eg nagyon kicsit túl lesz vezérelve majd figyelni fogok rá...... :yes: :yes:
(#) patexati válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Bd 249-et nem ajánlanék 50v-os táplálású Quadba Inkább 2N3442,2N4347 jöhet szóba A bd nem bírja sokáig már próbáltam és nem jött be mindíg ellszállt pár óra üzem után!
(#) transzformátor hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
Üdv Mindenkinek!

Láttam az első oldalon a füstölős ellenállásos résznél az elküldött képeket. Már régen volt az, de lenne egy kérdésem, ez ügyben. Ez a kép amin volt az írás, (1. oldal: kb. a közepe) a kapcsolási rajz és a nyákterv, milyen újságból volt szkennelve? A Rádiótechnika c. újságból? Ha igen, mikoriból? Honnan lehetne ezt megszerezni?

Köszönettel:
Transzformátor
(#) transzformátor hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
Üdv!

Ja, figyelmetlen voltam, ott van, hogy az 1980-as évkönyvben benne van a Quad 405 ismertetése. Most megnéztem a '80-as évkönyvemet, de nem találtam benne.
Hogy lehet ez?
(#) sturbi hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
Talán, ha a 63. oldallal próbálkoznál
(#) Gábor488 válasza transzformátor hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Vagy akár inenn le is töltheted... Elektronika-> Audio és Fénytech-> Quad 405
(#) Parázs Gábor válasza transzformátor hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Hello
a QUAD 405 nagyon részletes leírását a HOBBY ELEKTRONIKA ujság 1995/2-8 adik haviban taláod, én ezt ajánlom mert itt ki van vesézve a quad.Ha kézel foghatoan kell az ujság akkkor a Rádiovilág szerkeztöségében megveheted öket, de ha megelékszel PDF formátumban akkor szolj és felteszem egy tárhelyre ahhonan letöltheted.
(#) Gábor488 válasza patexati hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
De amiket te ajánlottál azzal az a baj hogy TO-3 tokozás és én azt nem tudom felfogatni a hűtőbordára..... Nincs valami ilyen tranzisztor ami erősebb a BD 249-nél és TO-220 tokozású?????
(#) Gábor488 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Amit mutattam linket azon is ott van a nyilak azt jelzik hova kell menni Az is a hobbielektronikából van... Vagy ezek ne azok amit te írtál???
(#) transzformátor hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
Ja, már meg is találtam. Köszi!
De jobb a link amit attál, mert azon nyákterv is van, meg sokminden még.
Építettem ugyan ilyen nyáktervvel quadot, (az Urbánelektronikától rendeltem) csak elrontottam, mert akkor jöttem rá, hogy egy panel csak monó, kettő kellene. Ekkor már megvettem a 100V/A-es toroid trafót 6000 Ft-ért, és sztereóhoz 300V/A-es kellet volna, de akkor már késő volt. :no:
Melyik olcsóbb megoldás? A Urbánelektronikától rendelni még egyet, vagy házilag elkészíteni a nyákot, és megvenni az alkatrészeket? (természetesen beleszámítva a trafót, stb. Sztereóban)
Következő: »»   9 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem