Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő
 
Témaindító: Bukall, idő: Feb 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 72
(#) bobz hozzászólása Szept 27, 2010 /
 
üdv mindenkinek.
A segitségetekre lenne szükségem.
A HiFim-be tavaly belecsapott a villám. A multkor kézbe vettem, hogy tűzetesen attviszgaljam, Minden süket és néma benne kivéve az erősitőt. Nagyon jó eősitő van benne. Kár lenne szétbontani. Sajna az egész irányitás kisult csak a végfok maradt "élve". Ez elé kéne egy nagyon jó előerősitő, nem hangszintszabályzó. Ti mit ajanlanatok?. Jó lenne nyákrajz is. HELP PLEASE.
Segitségeteket előre is köszönöm.
(#) Zoltan.ms válasza bobz hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Szia TDA 1524A.
Rengeteg előnye van megfelel a hifi követelményeknek nem drága.
Viszont van benne hangszín is plussz loudness.
Nekem bevált.
Ráadásul potirecsegés is kizárt mert fesz szabályzós és sztereó potik sem kellenek hozzá.
(#) bobz válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Koszi a gyors segitseget.
Egy fontos kerdes:
Hogyan kel kinyomtatni a JPG formaumban levo nyakrajzot hogy megfelelo meretu legyen?
(#) bobz hozzászólása Szept 27, 2010 /
 
Az a baj hogyha nyomtatni akarom akkor nem az eredeti meretet nyomtatja hanem a sokszorosan nagyitottat.
(#) Alkotó válasza bobz hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
1. Mekkora erősítést kívánsz attól az előfoktól? Mert az ajánlott IC-s kapcsolástól lehet lényegesen jobbakat is építeni (ha az szükséges).
2. JPG formátumot valamilyen segédprogrammal tudsz arányosan nyomtatni. (Pl ha WORD-be beszúrod, akkor ott a sarkát megfogva tetszés szerint huzigathatod a méretét.) Ha esetleg már alapból is jó a méretarány, akkor csak annyi dolgod van, hogy kikapcsolod a "papírmérethez igazít" opciót, amit persze különböző programokban eltérően neveznek, de a lényeg ugyanaz.

minta.JPG
    
(#) bobz válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Koszi a segitseget. En is erre gondoltam. Csak azt hittem hogy van ennel alternativabb megoldas is. Megegyszer koszi!
(#) bobz válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Nagyon szepen koszi a kapcsolast. Megepitettem es kivalloan mukodik. Semmi zavaras. Egyszeruen tokeletes.
(#) m.joco hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Hello
Építettem egy mélynyomót, amit házimozi 5.1 AV Receiverhez kötöttem, de sajnos nagyon halk. Muszáj volt az összes hangszóró(kivéve a mélynyomó) hangerejét minimumra, a mélynyomó hangerejét maximumra állítani. Jelenleg így használom, de arra gondoltam, hogy megépítem ezt az előerősítőt a mélynyomó végfoka elé. Megfelelne ez nekem? A kimenetén lévő soros kondit lehagyhatom, mivel a végfokom bemenetén már van egy 470n-s soros kondi? A kész áramkört nem kell majd leárnyékolni?
Ha jól látom, akkor ez az előerősítő fázist fordít? Ez esetben akkor érdemes felcserélni a hangszórón kábelsarukat?
Üdv.
(#) poci261 hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Helló.
Tudna nekem valaki ajánlani illetve segítteni hogy megtaláljam a megfelelőt
(subbwofer-hez 1 előerősítőt autóba);?
előre köszönöm
(#) m.joco hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Hello
Két hozzászólással feljebb lévő előerősítő kapcsolás akkor illeszthető AV Receiver és mélynyomó közé? Mennyire érdemes állítani rajta az erősítést?
Üdv.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Van egy egyszerű mono potméterem, és a kérdésem az lenne, hogy ezzel tudnám szabályozni a stereo jelet egy olyan előerősitőbe amibe NE5532A IC-t teszek?
(#) m.joco hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
Hello
Utánanéztem, az AV Receiverem mélynyomó kimeneti impedanciája 1,2 kOhm, ez akkor illeszthető a fent említett előerősítőhöz, az pedig a TDA7293-as végfokhoz? Meg kell cserélni a mélynyomó hangszóróján a sarukat, hogy fázishelyesen szóljon?
Üdv.
(#) jandark hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Sziasztok. Autós felhasználásra keresek előerősitőt,a fejegységem 1v rca vonalkimenettel rendelkezik,szükségem lenne egy kapcsolásra ami 5v-os jelet állit elő, esetleg e felé erősit,az erősitő max 10v rca bemenetet fogad. Egyetlen hátrány az hogy 12v feszültség áll rendelkezésre csak.Keresnék még akár ebbe a kapcsolásba beleépitve,egy hátsó hangszórónak mélykimemelést tudó kapcsolást.
Minden segitséget köszönök előre is.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Az volna a kérdésem, hogy ha MP3-at akarok kihangosítani, elég-e a fülhallgatókimenet jele, vagy feltétlenül szükséges előerősítő? Nem kell, hogy az erősítőn tudjak hangerőt állítani, ezt tudja az MP3 is.
Egy kis 2X10W-os végfokról lenne szó, semmi extra...

Köszönettel: Csaba
(#) steelbird válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Nem valószínű, hogy kell hozzá előerősítő.
A végfokok általában elég érzékenységgel rendelkeznek ahhoz, hogy kihajtsa az mp3 -as kütyü. Csak lehet, hogy teéljeen rá kell majd adnod mindkét készüléken a hangerőt. Mi is szoktunk mp3 lejátszókról házibulikat csinálni.
(#) steelbird válasza jandark hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Szia!
Használtad a fórum keresőjét? Én egyből találtam subládához szűrőt: Subfilter
Az autós cuccok szabványosak, milyen erősítő az, aminek 5V -os bemenő jel kell? Csak hangszóró kimenetre köthető, és azért kell neki nagy jel? Manapság minden erősítőnek van Line bemenete, az meg elvileg szabványos.
(#) jandark válasza steelbird hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm segitséged,használtam a fórum keresőjét,és kivétel nélkül át is néztem mindet..
Sajnos a megfelelőt azóta sem találtam meg,bár ezt a belinkelt kapcsolást félig elkészitettem panel formájában,még nincs kész de most előszedem ujra megnézem megfelelne e...
Amire szükségem lenne,azt nehéz rendesen megirni.
A helyzet a következő:adott egy fejegység 1voltos sztereo rca vonalkimenettel (ez gyakorlatban szinte ennyi sincs),(nem hangszórókimenet van csak,mint ahogy esetleg félreérthető).
Az autós erősitő 0-8voltos rca vonaljelet fogad,természetesen minél erősebb a jel annál nagyobb lessz az összerősités és a torzitás is későbbre tolódik,ezáltal a hangérzet is tovább lessz élvezhető..
Kérésem erre irányult,hogy akár tranzisztoros vagy müveleti erősitővel megépitett kapcsolás emelje a vonalszintet 1ről 5voltra vagy akár efelé is..
Ez ugyanazt a sávszélességet kell hogy átvigye vágatlanul,hiszen minden tartományra szükség van,semmi szürés nem kell bele..
Ami plussz ötlet volt hogy lehetősége legyen mélykiemelésre is.Mindenesetre rástartolok arra amit belinkeltél és megirom mi a fejlemény..
(csak be kell ültetni az alkatrészeket és próba)
(#) steelbird válasza jandark hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Még mindig azt nem értem,miért van szükség 5 V -os audió jelre. Az autós erősítők bemenete szintén szabványos, tehát ki kell, hogy hajtsa egy szabványos kimenetű előfok, vagy autórádió
Idézet:
„... minél erősebb a jel annál nagyobb lessz az összerősités és a torzitás is későbbre tolódik,ezáltal a hangérzet is tovább lessz élvezhető..”

Szerintem ha a rádió elég jelet ad le ahhoz, hogy a végfokot kihajtsa, akkor a torzítás ugyanúgy, ugyanakkora teljesítménynél lesz jelen, mert a végfokból jön.
Mindenesetre, amit keresel az valami vonalerősítő lesz, szerintem úgy keresgélj.
(#) jandark válasza steelbird hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Nehéz a megfogalmazás,a szabványos illesztésü autós fejegység meghajtja de ki nem hajtja az erősitőket..
A drágább komolyabb autós fejegységek lazán 2-5volt rca vonalkimenettel rendelkeznek,erre több márkát is tudnék rögtön..
Mivel nem célom a csere,igy a bevált fejegység rca szintjét emelném meg valahogyan,hallottam a különbséget,igy nem az a kérdés hogy miért kell ez a megoldás,hanem hogy hogyan tudom elérni,milyen kapcsolással..
Ami fontos az egytápfesz csak..
A vonalerősitőt néztem én is,sajnos nem sok a siker igy sem..Közben a subfilter is elvérzik a projektben,hiszen csak mélyhez van 75-150hz ig,és mono...
Ez pedig egy sztereo komoly szetthez adná a vonalkimenetet teljes sávszéllel,..

Megpróbálok egy egytápfeszes müveleti erősitőt alapkapcsolásban menyit erősit..
(#) Kovidivi válasza jandark hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Ennek az erősítőnek nincs olyan bemenete, amire elég lenne 700mV, vagy akár 1V? Pedig csak pár száz Ft plusz lenne az egész.
(#) karpi válasza jandark hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Ahány autós erősítőt vettem miden ki lehet vezérelni normális LinOut jellel.En gitárhoz használom,és direkt a Gitar-processzorok kimenetéről hajtom .Természetesen a Line-In bemeneteken.A gain potmétert nem is kell a maximálisra állítanom sőt le kell szabályozzam kissé a bemenőjelet és igy is jól torzításba vihetem a végfokot .De van olyan több" buffer" erősítőm is 4 x20W es 2 x 20W ami az autórádió hangszórókimenetére lenne kötve ..ezeknél kioperáltam a négyarámú osztó alsó tagját ami kb. 30 Ohm volt a földre kötve így Lie-In bemenetem lett és akármiről kivezérelhető .
(#) steelbird válasza karpi hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Én is ezt írom, de neki mindenképpen kell egy booster fokozat.
Jandark: Egytápos (13,2V) megoldással 5V -os (effektív) audio jelet nem tudsz kihozni egy ilyen booster fokozatból. Ahhoz kb. 18 V -os tápfeszültség kellene. Ehhez +/- 12V legalább kellene, akkor pedig már kell neki készíteni egy invertert, ami a 12V -ból +/- 12V -ot csinál.
Idézet:
„Megpróbálok egy egytápfeszes müveleti erősitőt alapkapcsolásban menyit erősit..”

Erősíteni annyit erősít a műveleti erősítőd, amennyire beállítod. Az már más kérdés, hogy mennyire lesz kivezérelhető. Feljebb pedig írtam, hogy nem tudod egy táppal megoldani. 5V színuszos jelhez 14,1V pp jel tartozik, ami nagyobb, mint a tápfeszültséged.
(#) jandark válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Van neki,egész pontosan 0.2-5v a bemeneti tartománya a szett erősitőjének.Ez egy Phase rs4 amiről szó van..
A fejegység vonalkimenete ami alig 1v csak,ezért próbálok javitani a helyzeten..
(#) jandark válasza karpi hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Igazad van,normális lin out jellel az erősitő kivezérelhető,viszont abban az esetben ha a jel kevés,megoldást kell keresni rá..A hangszórókimenetet elfelejtettem,hiszen a végfok kikapcsolható igy azzal nem foglalkozok.
Vonalkimenete egy sztereo pár rca van ezt szeretném erősiteni akár 1-2-3volttal is,úgy hogy ne menjen a minőség rovására.
(#) jandark válasza steelbird hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Keresek egy stabil kapcsolást ami +-12vra képes 12ből ,mik lennének igy az esélyeim?
(#) steelbird válasza jandark hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Próbáld meg itt keresni: Link
(#) kistotti01 hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Sziasztok!
Előerősítő építésére készülök, ki is választottam már az elkészítendő kapcsolást. Szintemelő erősítő. Ennél a kapcsolásnál ugyebár potencióméter segítségével állítható az erősítés nagysága. Igazából nekem az erősítő egyik csatornáján jelszintet kellene csökkentenem, a másikon pedig növelnem. Mint olvasható ez az áramkör jelszintet növelni tud. Aki megépítette már ezt a kapcsolást, tőle kérdezném, hogy a potit benne meddig lehet "letekerni", vagyis csillapításra is képes ez az áramkör? Nekem körülbelül felére kellene csökkentenem a bemeneti jelet.
(#) tanci hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Szevasztok.
Építettem egy 1 tranzisztoros előfokot. Teszi is a dolgát, működik rajta minden csak egy gond van vele, hogy olyan mintha brummos lenne, vagyis ha csak a végfokot hallgatom akkor semmi búgás nincs benne viszont ha a végfok elé teszem az előfokot akkor búg. Mit lehetne vele csinálni hogy jó legyen?
Kapcsolási rajz mellékelve.

előfok.png
    
(#) Gránátalma válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
TDA1524et nem ajánlom senkinek, szúnyogzajos...
(#) kristikoma hozzászólása Aug 23, 2011 /
 
Valaki tud-e véletlenül E83F ipari csővel egy előerősítőt (akár többcsatornás, vagyis keverő is jöhet)? Valaki ajánlotta, hogy ilyenből csináljak, van 6db belőle.
Következő: »»   14 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem