Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy olyan felírási módja is, csak Te kevered őket.
Tehát kiindulva a kapcsolásból felírt átviteli függvényből: Y(s) = 1/(1+sRC+s^2*LC). Ehhez kell mindig idomítani az átalakított átviteli függvényeket, tehát ha lengő tagként akarjuk felírni, akkor: Y(s) = 1/(1+s*2*kszi*T+s^2*T^2), így kszi = (R/2)*sqrt(C/L) a csillapítási tényező T = sqrt(LC) a sajátfrekvencia. Az a lényeg, hogy akárhogyan is alakítgatjuk az átviteli függvényt, annak mindig egyezni kell ekvivalens átalakítások után a kiindulási átviteli függvénnyel.
Már sok anyagot találtam róla , de mindig másból indulnak ki.Tiszta káosz van a fejemben.Még ha egytárolós lenne , azzal boldogulnék.
Üdv!
A behelyettesítést w=100 rad/sec sikerült megcsinálnom. De a Ta és Tb kiszámítása sehogy sem akar kijönni, ahogy neked. Illetve ha kijön az egyik, a másik már nem lesz a Tiéddel azonos. Mi lehet a baj? Ha meghatároztam a 2 töréspontot , ugye a közelítő Bode -diagramhoz meg kell határozni a decibel és a szög értékeket . Megpróbáltam már, de nagyon rossz eredmények jönnek ki. Valamilyen segítséget tudnál adni?
Itt a próbálkozásom a Ta és Tb kiszámítására.
A csatolt képen elkövettél egy hibát: amikor behelyettesíted a 100 rad/s értéket akkor a másodfokú tagnál a j az négyzeten van (nálad nem), tehát j^2 = -1-szeres szorzó.
A Ta és Tb kétváltozós egyenletrendszer, másodfokú megoldóképlet segítségével számolható. Ellenőriztem, nálam jó. Ha a két időállandó megvan, abból meghatározható a két töréspont az egytárolós tagokra. Azok aluláteresztő jellegűek, a töréspontnál magasabb frekvenciákon -20 dB/dekád meredekségekkel. Ebből könnyen úgy rajzolható fel az eredeti átviteli függvény Bode diagramja, hogy fogod a két függvényt, egymás alá felrajzolod, majd összeadod a két ábrát. Ez a nagy előnye a logaritmikus skálázásnak, hogy a szorzást összeadássá, az osztást különbségképzésre transzformálja (lásd logaritmus azonosságok).
Már a második sor hibás!!!
Ta = R*C-Tb lenne helyes.
Sikerült megcsinálni a Bode - diagramot (szerintem).Elfogadható?
A töréspontokat , hát megint nem sikerült kiszámolni , belekavarodok mindig ![]()
Jónak néz ki, de korábban már feltettem a feladat bode diagramját. Az az etalon, ha ahhoz hasonlót sikerült kihozni, akkor jó.
Hasonlít rá.
Töréspontoknál a 2 változós egyenleted ilyen? Tb^2-10^-3TB+10^-6=0 , nekem ilyen.
Ha az L = 1mH, C = 1 uF, akkor az utolsó tag nem 10^-6, hanem 10^-9.
Tehát: Tb^2-10^-3Tb+10^-9 = 0
Üdv!
Sikerült megoldanom a másodfokú egyenletet.Most már nekem is megvannak a töréspontok. Még lenne itt kérésem . Az átmeneti függvény egységugrására adott válaszfüggvénnyel kapcsolatban. Be kellene helyetesíteni xbe*U(t)= 50 1/s -nál.Én ezt megcsináltam .De nem tudom , hogy jó e?.
Na mégsem sikerült megoldani az egyenletet.
![]() Így így számolok.
Azért ez már nem szabályozástechnikai, illetve villanytani probléma. Kicsit jobban figyelj oda, mert ez már csak arról szól, hogy be tudod-e gépelni a számológépbe a számokat.
Egyébként négyzetgyököt vonva nem az az eredmény, ami nálad van leírva, tehát nem 9,79*10^-4, hanem 9,98*10^-4. Az átmeneti függvényt úgy számoljuk, hogy az egységugrás Laplace transzformáltjával (1/s) kell szorozni az átviteli függvényt, majd inverz Laplace transzformálni kell, így megkapjuk az átmeneti függvényt.
A rendszer egységugrás gerjesztésre adott válaszát az időtartományban a csatolt képen láthatod.
Akkor nem jól csináltam a transzformációt?
Nem tudom, hogy már megint mit keres a nevezőben a 2kszi. Az, ha ilyen formában írod fel, ahogyan tetted, akkor nem kell.
Másik: Ez nem átmeneti függvény amit számolgatni próbáltál, hanem csak a kezdeti és a végérték. Neked most akkor mit kell számolnod?
Ja bocs .A kezdeti és végértéket kell kiszámolni , amikor az egységimpulzus függvény xbe(t)= 50 1/s. Laprance- transzformáció segítségével kell meghatározni.
A másodfokú egyenlet egyik tagja tb2= 10^-6 és tb1=10^-4.Na eddig ok. Sikerült nekem is kiszámolni (végre). Na de, tovább visszaírom a 2. egyenletebe a 10^-6 ott jó ,mindkét oldalt kijön a 10^-9.De az elsőbe nem akar.Tudom nem szabályzástechnikai hiba ,én hibám de akkor se jön ki.
Már megint keveredés van. Most egységimpulzust írsz, eddig egységugrásról volt szó. Gyanítom, csak elírás.
Egyébként a kérdés is kicsit értelmetlen, ugyanis az xbe(t) = 50*1(t) és ennek a Laplace transzformáltja az Xbe(s) = 50*(1/s). Nemde? Nem tudom mi ezzel a probléma. Így kell meghatározni a kezdeti- és végértéket: kezdeti: ![]() végérték: ![]() A megadott képletek alapján végzett számítások szerint a kezdeti érték 0, a végérték 50.
Tb2 = 10^-6, a Tb1 = 9.99*10^-4 és nem 10^-4.
Szerintem sikerült megcsinálni az egyenletrendszert.
![]()
Úgy érzem sikerült a feladatot megoldani. Persze segítség nélkül nem ment volna.
Köszönöm a türelmed és fáradozásod. ![]()
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni? Kaptam egy 5 feladatból álló házit és csak a felét tudtam megcsinálni. Minden segítséget nagyon köszönök. Beszkennelem amit megcsináltam a feladatokkal együtt. Amit kicsikartam magamból az sem bizots hogy jó!
Sajnos nem haladtam semmit a házimmal. A frekvencia függvényemmel lehet valami gond. Lehet hogy egyszerűsítenem kell, vagy valahogy átírni más formába, de lehet hogy egyáltalán nem jó úgy ahogy van?
(1+j*ω*T)/(1+2*j*ω*T)=Y(j*ω) Egy Bode és egy Nyquist diagrammot szeretnék összehozni.
Próbáltam "sany" álltal küldött feladatban levezetett w(s)-t kiszámolni. Nekem ez jött ki: csatolom
|
Bejelentkezés
Hirdetés |