Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Antennaerősítő
 
Témaindító: zspzs, idő: Ápr 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Azért akarom kiszedni, mert ha nem szedném ki, nem tudnám belerakni az erősítőt, ami még nincs kész, mert az illesztést is rá kell tervezni a NYÁK-ra.

Illetve már rég kiszedtem, mert erősítő nélkül nem jönne be a DVB-T, szóval most egy ilyen antenna erősítője van benne illesztés nélkül, mert ezen 2 olyan dipól van összekötve, úgyhogy az illesztő nem ahhoz van méretezve..
Lényeg, hogy nem jön be a 2 Duna, csak néha akadozva. Nem tudom, mennyit befolyásolhat az illesztés kihagyása, ha közvetlenül a dipólra van rögzítve az erősítő bemenete, de ha számít valamit, akkor nem szeretném kihagyni, hogy lehető legjobb legyen...
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
A leválasztó alkatrészeket kell méretezni, vagy mindegy milyen az értékük? Gondolom az a lényeg, hogy ugyanolyan értékű legyen a tápláló, és a vevő részen is...
(#) gyulank válasza ha1drp hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Tudtam venni BFR90A-t azt hiszem... mert kopott...
De az adatlapja szerint nem sokban különbözik a 91-től, viszont mindkettőhöz kb. 20 dB van írva. A 2 db. párhuzamosan lenne? Kerestem, de csak egy kapcsolást találtam ehhez a tranzisztorhoz, ezt, és ebben is csak 1 tranzisztor van. Ezen mondjuk nyák is van, de azt úgyis át kellene rajzolnom, hogy csavarral rögtön a dipólra tudjam kötni a bemenetet, és tehessek rá egy F aljzatot... És azt hiszem, még rá kell rakni a kábelról táplálhatóságot is..
Kb. 13m hosszú a kábel. Nem tudom, ez mennyit csillapít...

Arra esetleg van ötleted, hogy hogy szűrhetném ki a zavarokat? Amikor bekapcsolok, vagy kikapcsolok valamit, pl. lámpát, forrasztópákát bedugom-kihúzom, akkor egy pillanatra elmegy a hang, és megáll a kép, és torz. Ha pl. apám flexel, vagy ilyesmi, akkor folyamatosan akadozik..., és ha a szomszédban beindítanak valami robbanómotoros valamit, akkor is akadozik.

Az elsőre gondoltam, hogy hálózati zavar, úgyhogy tettem egy szűrőt a tápba, és a gyűjtőkondit kicseréltem 100µF-ról 10eµF-ra, így még vagy fél percig erősít kihúzva is...
Nem tudom, mit kéne még bele rakni, és hogy esetleg sáváteresztőt, vagy felül, vagy aluláteresztőt a tápba, vagy az erősítőbe is be kéne építeni közvetlen a dipól után?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Szia!
Sajnos mi is ilyen zavarásos gondokkal küszködünk a DVB-T vevővel. Ha kicsi a térerő és zavartatás is van, akkor nem működik a dolog. Ezen semmilyen antennaerősítő sem segít, mert az a zavarokat is felerősíti.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
A zavarszűrős részt elkülönítettem a szövegben látványosan az erősítős kérdéstől.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Ezen a zavarásos problémán csak úgy tudsz javítani, ha élesebb iránykarakterisztikájú antennát használsz, ami az oldalról és hátulról érkező zavartatásra érzéketlenebb, és nagyobb a nyeresége a beállított irányban. Valamilyen hosszú Yagi-féleség jöhet számításba.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Mielőtt megvettem, utánaérdeklődtem itt, és vettem egy ilyen antennát. Nem hinném, hogy ez rossz...
De ha pl. az erősítő bemenetére egy sávszűrőn menne a jel, akkor csak a vételi sávot erősítené nem?
Vagy nincs értelme, mert a vételi frekvenciában is benne van? Mivel a kondi úgy feltölt, hogy fél percig kihúzva is rendesen működik az erősítő, nem hiszem, hogy a hálózatról jön a zavar. Akkor pedig csak az antenna veheti fel, de még azt is, hogy felkapcsolom a lámpát?!...
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Az antennával semmi baj, ráadásul erősítő nélkül is működnie kellene. Nem tudom milyen az erősítő amit használsz, ha olyan mint a rajzodon, az biztos nem jó, mert annak asszimetrikus a bemenete. Az erősítő bemenetét szimmetrializáló trafón keresztül kell a dipólhoz csatlakoztatni. Lehet, hogy ez is baj. De mindenesetre a legnagyobb baj a kis térerő, és ezen a legjobb erősítő sem segít. A zavarérzékenység oka lehet még, hogy az árnyékolás folyamatosságával probléma lehet, csatlakozókat nézd át, meg a koax nyomvonalát is meglehet változtatni kellene. Ha megküldöd a vételi helyed adatait pü ben (koordináták, antenna magasság) megpróbálhatom kiszámolni hogy milyen térerősségre számíthatsz ha gondolod. A koordinátákat a google földből nyerheted.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Erősítő nélkül mi a helyzet? Akkor is ennyire erős a zavar?
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Erősítő nélkül nincs digitális sehonnan, és az analóg is rosszabb. És végül is a digitálisat is csak a kékesi 44-es csatornát fogom be Tokaj felől, másfelől nem jön be az sem. A digitálisat csak ezzel az antennánkkal lehet befogni, úgyhogy lassan ezt kéne szétosztani. Régebben is, és most is hiába próbálom megosztani, mert amint ráteszek egy T osztót, és arra pl. 1m-es koaxot, akkor már szaggat, ha rákötöm a másik szobában lévő TV-re, és az be van kapcsolva, akkor már szinte semmit nem látni, és nem hallani. Ezt megpróbáltam úgy is, hogy kondival választom le oda is az antennáról, de ugyanezt csinálja.
Most arra gondoltam, hogy megcsinálom azt az erősítőt, amit már belinkeltem valahol (75 ohm Be, 75 ohm Ki), és az eredeti szimmetrizáló után bekötöm, és egy rövid koax-al összeforrasztom, és talán így belefér együtt a dipól dobozába. Mondjuk sokkal jobb lenne F csatlakozókkal, de azokat nem tudom rendesen rögzíteni...
Egyébként befolyásol valamit, hogy az erősítő hol helyezkedik el? Hogy a dipólon lévő szimmetrizálón, vagy a szimmetrizálóból pár méter koax után, és aztán onnan egy másik koax-al a lenti elosztóba menne a TV-khez, vagy szimmetrizáló után több méter kábel, és a benti elosztónál lenne, az befolyásolna valamit?
(#) Frankye hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
UPC kábeltévénk van. A Set Top Box időről időre "összekockázza", széttördeli a képet, illetve időről időre (főként hétköznap esténként) kiírja, hogy "Nincs jel!". Az antennavezetékeket átnéztem, az illesztési pontokat megigazítottam, ennek ellenére jelentkezik a hiba.
Mivel úgy tűnik, hogy akkor van gond, amikor többen nézik (feltehetőleg) a TV-t, gondolom, hogy a jel erősségével lehet gond.
Mit javasoltok? Érdemes antennaerősítőt tenni rá? Vagy az nem segít?
(#) kadarist válasza Frankye hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Szia!
A szolgáltatót kell értesíteni, mert lehet, hogy nem egyszerű jelszintcsökkenés van a hiba mögött, hanem zavarás.
(#) Frankye válasza kadarist hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Értem, és köszönöm.
(#) Vackor válasza gyulank hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Számít. A legjobb helye a dipólon van.
Az antenna jelszintet már csak úgy tudod emelni, ha magasabbra teszed. Minél magasabban van az antenna, annál jobb (magassági nyereségnek hívják), de nagyon figyelni kell, hogy a szél el ne törje az árbócot. 5-6 méterig 2 collos MÉH-telepi vízvezetékcső összehegesztve is jó. 3-irányból drótkötéllel/bowdennel kikötni! Magasabbnál már a villámvédelemre is figyelj!
Mivel az antennád még irányérzékeny is, a kikötés helyén érdemes ,,csapágyazni'' a tartó csövet, hogy el lehessen forgatni, illetve be lehessen állítani a kívánt irányba.
(#) Frankye válasza Vackor hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Egy "kicsit" régi hozzászólásra válaszoltál...
(#) tilde hozzászólása Dec 8, 2013 /
 
Hello.

Az antennaeritő táplálásával kapcsolatban van kérdésem. Egy antennáról két tv - t használunk. Az egyik TV-nél meg van oldva az antenna erősitő betáplálása, csak az a gond, hogy a tápforrás feszültsége megjelenik a másik TV bemenetén is. Ez nem teheti tönkre a TV antenna bemenetét, vagy általában a bemenet védve van DC áram ellen?
(#) zolika60 válasza tilde hozzászólására (») Dec 8, 2013 / 1
 
Általában védve van, de ha korrekt módon akarsz eljárni tápleválasztót használsz.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
(#) pucuka válasza tilde hozzászólására (») Dec 8, 2013 / 1
 
Az antenna jel szétosztását mivel csináltad? Mert az egyenáramú szempontból rövidzár.
(#) tilde válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Pontos tipust nem tudok irni, mert nehezen hozzaférhető helyen van. A lényeg az, hogy egy IN és két OUT van, és persze átviszi a DC jelet. Hogy néz ki az a tápleválasztó, hol lehet kapni?

Igen már tudom, a csatlakozó amibe a tápforrást kötöttem, szintén tartalmaz leválasztást, mert a TV felé visszafelé már nem viszi a DC áramot.

Köszi.
(#) kezdomotoros hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Szia!
Kérem,ha valakinek megvan a nyák rajza az URZ 1098-as antenna-tápfeladónak,tegye fel nekem!
Előre is köszönöm! kezdomotoros
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem