Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   354 / 840
(#) Alkotó válasza frecsko hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Ha már 2N3055 lesz benne, méghozzá 3db, akkor miért nem volt jó neked az Alkotó-s panelterv? Nem állítom, hogy csak az a jó, de számos utánépítés igazolja a működőképességét, illetve nekem kicsit kuszának tűnik a Te terved.
(#) Zoli_bácsi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Ezzel a kijelentéssel maximálisan egyetértek. :yes:
(#) frecsko válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
A szürkéről nem tehetek, ilyet csinált az Eagle. Kuszának kusza, tehát látszik, hogy nem minden napom a paneltervezéssel töltöm. Ezt a panelt amúgy is tesztelésre építettem MAGAMNAK. Az esztétikai észrevételt köszönöm, a végleges NYÁK-tervnél igyekszem majd odafigyelni.
(#) frecsko válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2011 / 1
 
Az enyém is működik.
Én magamnak tervezem a panelokat, nem másnak. Mindig igazodom ahhoz a dobozhoz amibe épp be akarom tuszkolni és van is itthon.
A legfontosabb dolog, hogy szeretek panelt tervezni és a legelső panelomhoz képest azért van fejlődés. Legalábbis a saját észrevételem szerint :hide:
(#) Alkotó válasza frecsko hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Egy fotót szerettem volna látni a tápodról, de ez nem jött össze, mindig más lett helyette.
Az ideológiáddal nem értek egyet!
1. Dobozhoz tervezni panelt nem bölcs dolog, mert olyan kötöttségeket jelenthet, amik a terv rovására mennek. A tervezés legfontosabb alapszempontja a lehető legcélszerűbb megoldások és forma megtalálása.
2. A saját terv nagyon becsülendő dolog, de nem mindenáron. Olyankor látom értelmét, ha nincs terv, vagy ami van az alapvetően nem jó, illetve jobbat tudsz tervezni mint a meglévő.
Egyben viszont igazad van, csak gyakorlással lehet a tervezési szintvonalat javítani.
(#) Zoli_bácsi válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Én ebben nagyrészt frecsko-val értek egyet. Választok egy dobozt és ahhoz igazítom a nyákot. Ha dobozhoz van tervezve, az jó szerintem, mert úgy nagyon kompakt készüléket lehet építeni. Az a véleményem, hogy ez lenne a helyes út. Egy megtervezett nyákhoz pont megfelelő dobozt találni nehezebb, mint egy meglévő dobozhoz nyákot tervezni. Abban viszont neked van igazad Alkotó, hogy ez bizony korlátok, meghatározott méretek közé szorítja a tervezőt.

Üdv!
(#) frecsko válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Ez teljes mértékben így van..valamit valamiért..
Én jobban szeretek egy adott dobozhoz tervezni mert akkor tudom a kereteket, korlátokat. Bár ha az ember szánja rá az időt és maga csinálja a dobozt akkor teljes mértékben igazad van Alkotó. De az idő és plusz energia ami nem mindenkinek van.
(#) frecsko válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
A fotót nem felejtettem el, csak a párom használja a gépet állandóan és nehéz elkoboznom tőle. De ami késik az nem múlik .
Mindentől lehet jobbat tervezni, meg van is.
Ha az ember jól akar nyákot tervezni akkor az nem elég ha mindig másét másolja le, azzal nem fog többet tudni. Gyakorolni kell sokat és én ezen vagyok.
Elnézésed kérem, hogy nem a te NYÁK-terved alapján készítettem el a kapcsolást. De most már ha valami bajom lesz a tervezéssel téged foglak zaklatni
És íme pár kép:
(#) storm válasza frecsko hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szerintem ha pontosabb makrókkal terveznéd a NYÁK-ot akkor egész jó lenne, és nem csúsznának egymásba az alkatrészek.
(#) putr4 hozzászólása Jún 1, 2011 /
 
Sziasztok

Megépítettem ezt a tápegységet és úgy csináltam mindent ahogy írja, de a föld és az IC1-es műveleti erősítő 6. lába között 10,7V-ot mérek 11,2 helyett. Valamint a kimenet megőrült, megy amerre lát, minden csak nem stabil. Ha le van teljesen tekerve a potméter akkor is ugrál kb 0 és 5 V között. Átnéztem mindent 3x vagy 4x a beültetés jó. Élesztésnek egy kb 15VA-s trafót használok, 10V-ot mértem a szekunderen.
Tudnátok valami ötletet adni mit csináljak vele?
(#) Medve válasza putr4 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Valamit mégsem úgy csináltál, ahogy írja. Ez a kapcsolás működőképes. De emelj a tápfeszen, mert a referencia feszültséget egy zener állitja elő és ezt az OPA megduplázná, kb 10V ra szeretné felhúzni, ami 10V tápfersszel nem lehetséges. Lehet, az a hiba!
(#) putr4 válasza Medve hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Hali

Próbáltam nagyobb táppal is azzal sem jó.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2011 / 2
 
A tervhez illő nyákrajzolat. Egyben van a táp és az előválasztó (én egyben gyártattam).
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
(#) Ghoost válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szerintem mindanyiunk neveben mondhatom.
Köszönjük szépen Alkoto!
(#) Akashi válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Nagyon szép munkákat csinálsz. Le a kalapom.
Ez az előválasztó hogy működik? (nem a belső működése, hanem inkább a gyakorlati használata érdekelne.)
A vezetéket Te is PC tápból vetted?
(#) kadarist válasza Akashi hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Azok a békebeli Ates teljesítménytranyók pedig egy rég letűnt korszakot idéznek.
(#) Ghoost válasza Akashi hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Szia Akashi!

Itt irt Alkoto egy flekket a dologrol.
Hatha elkerulte figyelmed
(#) putr4 válasza putr4 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Ismét összeraktam a tápot. Előtte kivettem az összes félvezetőt és leellenőriztem diódavizsgálóval. Mindegyiknek volt nyitóirányú értéke és egyiknek sem volt záróirányú. Az ic-ket nem tudom, hogy lehet ellenőrizni, így kicseréltem őket. Ismét egy kisebb táppal élesztettem (max 15W, 10V). Csak feszültséget mértem a kimeneten és egész jól működött. A potméterrel tudtam szabályozni a kimenetet 13V és 0,11 között. A leírás szerint be is akartam állítani pontosan 0V-ra a trimmerrel, de ahogy elkezdtem közeledni pontosan a 0V felé kb 0,1nél felugrott 13,06Vra és ottragadt. Akármit csináltam tekertem, csavartam stabil 13V. Ezután kivettem a trimmert és megmértem. 4,7k ohmot véltem felfedezni maximális ellenállásként méréskor így kicseréltem egy másik 5k ohmosra. Beállítottam úgy, hogy lábai között 2,5k mérjek, de így sem reagált semmire. Ahogy tekertem a potmétert néha felvillant az áramkorlátot jelző led és ennyi. Mit rontok el vagy mi nem csinálok jól?
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Szia.Le a kalappal tényleg nem semmi egy elhivatottság.Minden tiszteletem a tiéd.
Ám egy valamit nem értek és nem is tudom feldolgozni.
Mégpedig azt,hogy miért nem sikerült ezt a nagyon jónak ígérkező tápegységet FET-ekre applikálni?Egyszerűen nem fér a fejembe! Olvastam a hsz-eidet a "hősokkról",de nekem az elég gyanús...nem tudom nem értek hozzá, de mindenesetre érdekes. Én mindazonáltal FET-ekkel építem meg (az olcsóság és fióktakarítás miatt) aztán majd meglátom meg érdeklődöm itt a tudoroktól,ha valami nem úgy alakul ,mint amire számítottam.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Ahogy gondolod. Én nem fogok a kezedre csapni, ha FET-eket használsz. Amiket én próbáltam (5db párhuzamos IRF540 -két garnitúra-) nem váltak be. Működtek, csak nem bírták a tartós rövidzárat. Ezért jöttek az egyéb változatok.
Már ezzel a FET-el sem tudsz spórolni, ha meg "erősebbet" választasz, akkor még inkább nem. Gondoltam az IRFP240-re is, nagyobb tokozása, és teljesítménye miatt, de nem olcsóbb mint a TO3-as tokozású tranyó. Ha meg TO3-as FET-re mernénk gondolni, vagy valami egyéb "nagyágyúra" akkor ott már utolérhetetlen a költség. Nekem kimondottan tetszik Proli007 ötlete, mivel a tényleges szeleptranzisztorokat" most is FET hajtja meg, így a teljes "amatőr IGBT" modul vezérléséhez továbbra sem kell jelentős áram, és ha a teljesítmény különbözetet meg úgyis hővé kell alakítani, akkor miért ne csináljuk ezt minél jobban.
Amit végül is "leírtam" az már egy kipróbált megbízható változat (tényleg leteszteltem, méghozzá elég alaposan), ezért mertem ajánlani. Sok bosszúságot lehet megspórolni, ha hiszel nekem, és sok tapasztalatot lehet szerezni, ha végig járod a saját utadat. Mindkettőben látok fantáziát.
Az egészet nem azért csináltam, mert szükségem volt egy újabb labortápra (általában mindig az RT-set használom), hanem a relés előválasztó téma érdekelt. Ehhez azonban kellett egy táp is, és érdekesebb volt abból is egy újabb fajtát választani, mint a meglévők valamelyikét ismét megépíteni. Aztán már csak járulékként csapódott ehhez hozzá a ventillátor hőfokfüggő vezérlése. De a legfontosabb extra bónusz a projektben, a Prolival való megismerkedésem, aki minden felvetésemre azonnal rajzokkal és ötletekkel állt elő, illetve az építési tapasztalataim alapján felmerült anomáliákat igyekezett megoldani.
(#) Medve válasza putr4 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Jelenleg alakítás alatt van a tápom, így nem tudom kipróbálni, hogy szélsőséges poti állásokra hogyan reagál az IC. Állíts össze egy egyszerű astabil kapcsolást az IC-re és úgy próbáld ki, hogy jók-e.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia.Nálam 2A lenne a maximálisan beállítható áram 4db IRF540-el így talán jó lesz.Proli tényleg nagyon nagy fej nekem is sokszor segített már és hihetetlen mennyi tudása és ötlete van.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Bármilyen "szeleprészt" is használsz, a leírásom alapján be tudod állítani a kívánt határadatokat.
(#) putr4 válasza Medve hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Próbáltam utána olvasni, keresni, de az oldalon csak 555össel megvalósított astabil kapcsolást találtam. Ez jó tl081-nek? Igazából mit kéne vizsgálnom ezeknél az ic-knél? Hogy invertálja-e a kimenetet? vagy megjelenik-e valami a kimeneten? csak +-18V-al tudnám letesztelni? Mert ilyet nem tudom, hogy állítok elő (ha összejönne a táp akkor tudnám). Nem tudom az offset funkciónak, mi a szerepe, mit kéne ott néznem.
(#) proli007 válasza putr4 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Hello!
- Nem csak +-18V-al lehet a műveleti erősítőt tesztelni.
Ha csak funkcionálisan szeretnéd a működő képességét ellenőrizni, bőven elegendő ez a mellékelt kis áramkör. Mint a szimuláción látszik, kb. 3 másodpercenként fog a Led "villogni". (kondi cseréjével, persze tetszőleges ütem beállítható.) Jelen kapcsolás egyetlen 12V feszültséggel működik, de ez lehet kevesebb és több is ha nincs ilyen.
- A műveleti erősítők bemenete egy differenciál erősítő fokozat. Ahol a nevéből is látszik, az erősítőt két bemenet közötti differencia (különbségi) jel vezérli.
De a két bemenet nem lehet soha egyforma, így mindig van egy kis differenciális feszültség hiba. Vagy is vezérlőjel nélkül, is lesz erősített jel a kimeneten. Ezt a kis bemeneti hibafeszültséget próbálja az Offset áramkör kiegyenlíteni. Ha az erősítőnek van negatív visszacsatolása, és nincs a bemeneten vezérlő feszültség (vagy is az nulla), akkor az Offset áramkörrel beállítható a kimenet, nulla feszültségre. Ekkor a bemeneti Offset hibafeszültség ki van egyenlítve.
üdv! proli007

OPA-Teszt.png
    
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Igen,az alapján fogom csinálni,jó kis kitétel.Magamtól nem is lennék rá képes sajnos,ehhez béna vagyok...
(#) putr4 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Üdv!

Köszi a kapcsolást és kommentet, ezzel most sokat segítettél. Megépítettem az opa tesztert. Tápláláshoz egy 8V-os, 600mA-es telefontöltőt használtam, amit egyenirányítva és pufferelve 10,5V lett végeredményként. A led 3 másodpercenként felváltva égett (8,67V), kialudt (1,26V) mind a három opa esetében. Szkóp híján a jelet nem tudtam megnézni csak megmérni. Viszont mikor visszahelyeztem a labortápba a tünet maradt a régi. A kimeneten továbbra is rezzenéstelen 13V, legkevésbé sem érdekelve a potméter csavargatása. Egyedül az áramkorlátot jelző led villan meg (mikor milyen kedvvel).
(#) apac válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Addig probálkoztam hogy valami elszállt benne. Most már a kimeneten a megjelenik állandóan a 69.3V-t és állítani nem lehet. Az áram része müködik mert ha tekerem az áram potit akkor a led villágit a legkissebb árramnál. Átnéztem már minden diódát, zénert, IC-t de nem találom a hibát. Igaz szkópom nincsen. De multival mérve jók.
Lehet hogy feladom már küzdök vele egy jó ideje. Nem akar összejönni sehogy sem.

A toroidot pedig 42V-ra áttekerni nem egyszerű, mert dupla vezetékes. 2db 24V-os szekunder van rajta. Szekunderenként 2 szál vezeték. Az egyik szál az óra mutató járásával megegyező írányba a másik szál pedig óra mutató járásával ellentétes írányba rátekerve.
(#) Coolbass hozzászólása Jún 5, 2011 1 /
 
Helló ! Nekem egy olyan kapcsolás kéne, ami hálózati feszültségből állít elé 12 V-ot. Valaki tud nekem kapcsolást küldeni ?
Következő: »»   354 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem