Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   111 / 395
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Máj 13, 2011 /

Sziasztok.
Van egy trafóm, amivel nem tudok mit kezdeni, remélem ti segítettek.
A pontos bekötésről szeretnék többet megtudni, hogy milyen típusú trafó ez, és, hogy a kimeneteket sorba lehet e kötni?

A trafót ezekhez a kapcsolásokhoz szeretném használni: Labortap ,Forrasztoallomas

Kösz mindent. Üdv. Norbi
(#) erbe válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 13, 2011 / 1

A képekből nem sok mindent lehet kideríteni, a rajzból meg még kevésbbé.
Nem ártana, ha leméregetnéd a tekercseket, lerajzolnád, ki-kivel van. Gyanítom, eredetileg is sorban van a szekunder. Ha még a vasmag méreteit is megadnád, a teljesítmény is kitotózható.
Szemre kb. 40 VA-es, ha az összefogó csavarok 4-esek.
(#) csabacsaba hozzászólása Máj 13, 2011 /

Hali.!
Valaki nem ismeri ezt a transzformatort??
Egy pioneer stereo receiver model sx erositobol szarmazik.
Udv.

Kép171.jpg

(#) gaben62 válasza c27 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Miért ne sípolna?
A lemezek nincsenek kiszigetelve egymástól, pl.fényes /EI lemezes trafók/, a lakk /selakk/ korrózió rozsdásodás elleni védelem miatt kell.
Nézz meg egy mikró trafót, össze van hegesztve, vagy egy régi japán videó rekorder trafóját, szintén hegesztve van egyirányú lemezeléssel.
(#) gaben62 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

A gyári lakkozásnak semmi köze nincs a trafó gerjesztéséhez, annak primer áramához.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Máj 14, 2011 /

Koszi a gyors valaszt.
Megprobalok mindent leirni amit tudok. A tekercs hossza 6 cm. A vasmaggal eggyut, a tekercs magasaga: 5 cm.
A hasznos vasmag kb 2 cm szeles, es 4 cm magas.
A rajz valoban nem a legjobb es a kepek sem mert, most csak mobil van. A ket tekercs osszevan kotve, a bemenetnel, ebbol azt gondolom, hogy mind a kettoben van primer meg szekunder tekercs is, es nem az egyik a prim. a masik a szek.. Az osszekotes a kovetkezo: A ball oldali tekercsen van 3 csatlakozas egymas felett:
a legfelso szabadon van, a halozati csatlakozashoz,
a kozepsonek van egy szabad halozati csatlakozasa, es egy masik vezeteke ami a jobb oldali tekercs (annak csak ket csatlakozoja van) felso csatlakozasahoz van vezetve.
A ball oldali 3-ik, also csatlakozas, csak a jobb oldali tekercs also csatlakozasaig vezet.
Es a ket tekercsnek a masik oldalon, van ket-ket kivezetese.
A csavarok, 5-ek.
Kosz mindent.
(#) gaben62 válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Vasmag kereszt metszetet kellene megadni cm.ben, nem totózgatni.
Első ránézésre 50-60Va trafóról van szó, volt szoci, keletnémet gyártmány L, vaslemezekből.
Erősítőben vagy régi szalagos magnóban lehetett.
A primert kitudod mérni, ez a vékonyabb huzalból készült, nagyobb ohmos ellenállású tekercs.
A szekunder a vastagabb huzallal tekert, multival +mérheted,műterhelésnek 24V-os izzót javaslok.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Máj 15, 2011 /

A hasznos vasmag kb 2 cm szeles, es 3-4 cm magas.
Azaz 6-8 cm2 a hasznos vasmagkeresztmetszet.

Ha jol ertelek akkor a ket tekercs sorba kotve kb 60 V, ez azt jelenti, hogy kulon kulon 30-30 V-ak.
De gondolom, igy nem tudom hasznalni a labtaphoz, meg a pakahoz egyszerre, mert, egy tekercs nem tud leadni elegendo teljesitmenyt, de ha sorba kotom, akkor meg rogton 60 V, az egy pakanak kicsit sok, nem?
Kosz szepen elore is.
(#) gaben62 válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Jól értelmezed igen, a keresztmetszet alapján 50W-os trafó lehet ez.
A primer ez esetben 2x110V tekercsből áll, amit sorba kell kötnöd.
A szekundert pedig párhuzamosan fázishelyesen kapcsolt össze, azaz alsó kivezetést a másik alsójával, a felső kivezetést a másik felsőjével forraszt össze.
Ekkor lesz 30V~ 28V~ˇés kb. 1,5A tartós terhelhetőségű trafód, amit egy diódahíd és egy tirisztoros ák. kapcsolással használhatsz 24V pákához,v. esetleg akku töltőnek is.

Koszonom a segitseget.
Sajnos a tirisztoros ak.-rol meg nem hallottam de utana nezek.
Remelem, eleg az 1,5 A ehez a forrasztoallomashoz.
Es talan felvaltva jo lenne a labortaphoz is.

Van meg egy trafom: az egyszer veletlenul egy pillanatra forditva let bekotve es lavagta a primerrol a multimetert.
De mukodik, csak a fazisceruza halvanyan kigyul a vasmagon.
A szekunder oldalon 3 szal van 2 piros es egy zold, de a zold semmivel nincs kapcsolatba, csak ott log, amugy stabil feszt ad.
Errol mi a velemenyetek?
Megegyszer koszonok mindent.
(#) erbe válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Az NDK-s trafó feszültségéről eddig még nem volt szó. DokDa belekeveredett a VA kifejezésbe.
Először mérni kellene a szekunderen, egyáltalán mit is ad le. Utána lehet totózni a soros vagy párhuzamos kötésen.
DokDa!
Méret alapján a kisebbik trafó pákához kevés lesz, vagy nagyon a határon van. Szemre legfeljebb 25 VA (~watt).
Írod, hogy stabil a feszültsége, de mennyi???

Az adatokat amint tudom lemerem, csak azt akarom tudni, hogy nem gond e a vasmagon enyhen kigyulado fazisceruza, meg az, hogy a szekunderen a zold vezetek nem all osszekottetesben semmivel, a multimeter szerint, aramtalanitva.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Máj 21, 2011 /

Vásároltam, egy multimétert, UNI-T UT33C, a nagy trafónak mindkét szekundere 6 ohm. A primert nem mertem.
A kicsinek, meg a primerjét mertem, ami 60 ohm, szerintem ezert is világit ki egy kicsit menet közben a fázisceruza rajta.
Meg ma megmerem, a feszültséget és az áramerősséget is, csak van egy kis baj a multiméter nem mer váltóáramon áramerősséget, egyenirányítás nélkül, van itthon, két egyenirányító híd, de azok kisebb trafókhoz vannak, vagy jók azok is ha úgysem terhelem, csak a múltmétert kötöm rá?
Kosz mindent.
(#) ujfalusi válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Áram erősséget terhelés nélkül hogy mérsz?

Hat az az igazság, hogy nem értek a multiméterekhez, leírnál egy két ilyen dolgot a használatukról, koszi.
(#) Ghoost válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Aramerosseg meresehez terheles is dukal! Ahogy azt ujfalusi forumtarsunk is mondta.
Mert, ha csak ugy rakottod a multimertert ahogy feszultseget is szokas merni, akkor csak egy fajta aramerosseget merhetsz, meg pedig a ZARLATIaramot.
Ekkor nagy az eselyed, hogy a DVMben levo biztit elfustoltetted. mindez persze a 20A-s mereshataron. a kisebb mereshatarok ha jol tudom nincsenek biztositekkal vedve
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Most neztem, a te muszered 10A egyenaramot kepes max merni. Akkor 10A-s mereshataron.

Ha pedig a diodahidat zarod rovidre a muszerrel, akkor meg a Greatz hidad is jobb letre szenderulhet

Megmertem, a szekunder feszültséget, mind a két tekercsen 13 V van.
Előszór 10 A-es csatlakozóba dugtam a piros kábelt, és úgy mertem meg, de nem mert semmit, és egy kis szikra ütött át, a szonda meg a sorkapocs között, de csak egy kicsit felmelegedett, nem lett baja, a mérőműszernek sem, úgy tűnik.
Aztán áttettem,a 200mA-es csatlakozóba, és ott lemerte a 13 V-ot.
Nem értem, hogy a 10 A-nel miért volt szikra, és a 200mA-nel nem.
Szóval, ha összekötöm a két tekercset, akkor az 26 V lesz, plusz ha egyeniranyitom, meg pufferolom, akkor meg több lesz.
Szerintetek?
(#) Ghoost válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Na akkor kezdjuk elolrol szerintem.
Az elobb leirtad te magad is, hogy muszered nem kepes valtoaram meresere.

Probald meg ugy, hogy a tekercs kapcsait egy egyeniranyitohid ~ kivezeteseihez kotod.
majd a hid "+" kapcsara egy 12V mondjuk 5W-os izzot kotsz, majd az izzo masik kivezetesere es a hid szabadon allo "-" kivezetesere kottod a muszered.
igy mar fogsz tudni aramnot is merni!

amikor ezzel meg vagy a muszer vedd ki az aramkorbol, es kosd az izzoval parhuzamosan. igy megnezheted, hogy a terhelt feszultseg mennyire esett le.

Udv: Ghoost

Megpróbálom így, lenne egy kérdésem, miszerint a fázis holléte számít, azaz, hogy melyik vezetéken jön be, mert , az egyik esetben, kigyullad a vasmagon a fázisceruza, meg az egyik szekunder kivezetésen is, és mintha 00.1 v lenne mérhető, a vasmag és a szekunder egyik vezetéke között, de ez ha helyesen van bekötve akkor is jelen van, ugyan ott, csak nem tartósan mutatja, mármint csak a 00.1V, de ha másik oldalával dugom be, akkor nem gyullad ki a fázisceruza a vasmagon, de a 00.1V jelen van.
Köszönöm a segítséget.

200mA állásban valószinűleg azért nem szikrázott mert ha szerencséd van akkor van benne biztosíték ami ki is ment.

Nincs semmi baja a mérőműszernek, és a biztosíték sem ment ki.

Szerencséd van.
(#) Remci hozzászólása Máj 22, 2011 /

Sziasztok!

Fénycső invertert építenék (kísérleti jelleggel), és a hozzá való trafót Mz huzallal kéne megtekerni.Az a kérdésem hogy ez pontosan milyen vezetéket takar? Lehet helyette CUz huzalt használni? Al 630-as fazékmagra lenne tekerve, az üzemelési frekvencia kb 40KHz. Vagy található valahol ilyen leírás,táblázat ahol ezeket a vezetékeket összehasonlítják,stb?
Köszönöm előre is.
(#) szendi001 válasza Remci hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Jó buli a fénycsőinverter! Van szimmetrikus és asszimetrikus meghajtás is, a trafója ennek függvényében készül.
Zománcozott rézhuzal kell neked, ilyet bonthatsz trafóról, de jól lehet kisérletezni PC táp trafójával a 12 voltos részt primernek kötve az 5 voltosat meg visszacsatoló huroknak. Egyébként elegendő a szekundert mondjuk 0,25 ös huzalból csinálni, a primer lehet bekötő huzal is, úgyis kb 10 menet a primer és kb 2 menet a visszacsatoló.
Minta1: Bővebben: Link
Minta2:Bővebben: Link
Szimmetrikus meghajtás:Bővebben: Link
(#) Remci válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Szia!

Hálásan köszönöm,főleg a linkeket (bár nem fénycsőhöz lesz,de mint mondtam kísérletezek )
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Máj 22, 2011 /

Most nincs időm megmerni a trafó áramerősségét, de ha mondjuk a két tekercse együtt 1,5-2A, 26V feszültségen, akkor jó a forrasztóállomáshoz?
(#) ujfalusi válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

26x2=50W Ha tudja a két ampert, és a pákád nem több 50 wattosnál, rendben.
(#) gaben62 válasza Remci hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Nagyon egyszerűen tekerhetsz magadnak egy ilyen inverter trafót.
Szűkség van rá egy Pc.táp Ei vasmagjára kb4,5x4cm. méretű, de ahhoz hasonló Um vasmag is megfelel.
Amennyiben ráfér primernek 20-22T, 0,6-0,67mm. ből. és szekundernek 280-360T. 0,18-0,22mm.átm. dupla Cu-Z,-t, új huzalt használj! /ne üssön át/
Az ák. meghajtását multivibrátorral 2db,tranzisztor +kapcsoló tr. vagy pedig 555Ic. +But 18A, és társaival old meg, ez a legjobb hatásfokú, és viszonylag olcsó kapcsolás.
Már 10-12V-ról működteti 18-20W-os csövet.
(#) Lacika hozzászólása Máj 28, 2011 /

Háromfázisú trafó, a súlya 11,5 kg, mellette a gyári egyenirányító a biztosítékokkal 3x20A.
Következő: »»   111 / 395
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem