Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   231 / 368
(#) erbe válasza q765 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Nem lehetetlen a párhuzamos üzem. Biztos volt valami oka ennek a megoldásnak. Pl. eredetileg 110-127 V-ra készült sorozat nyakukon maradt, primeren párhuzamosítottak, szekundert sorba. ? Egy mérés talán választ adna.
(#) q765 válasza erbe hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Igazából nem is ez volt a kérdése a "tulajnak" .. Nincs kedvem most ezen gondolkozni. A lényeg, várjuk meg Granpa-t!. Majd ő megmondja a tutit. Ő a Rézdrótok attya, főleg ha lakkozott.. !. .

Hotib: Ahogy előttem Erbe is írta nagyon határra van méretezve ezeknek a készülékeknek a teljesítménye. Viszont a méretéből, és a huzalvastagságából ítélve nem lehet olyan rossz teljesítményű.
Vasmagkeresztmetszetet kérünk! ujjvé!
(#) Alkotó válasza hotib hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Csalóka amiből próbálsz kiindulni. A szünetmentesből többféle van, de az olcsóbb változatokban a trafó csak az aksi töltésére kell. Mikor minden rendben, akkor a hálózatot engedi át, és közben töltve tartja a beépített akkumulátort. Viszont ha eltűnik a hálózati feszültség, akkor az aksi megtáplál egy transzvertert, ami bizonyos ideig (ez néhány perc általában), fenntartja a hálózati feszültséghez hasonló jelalakot, és erős sípolással jelzi, hogy kapcsold ki a cuccot, ameddig erre van idő. A sípolás először szakaszos, majd mikor már kezd kifogyni a szuszból, akkor folyamatossá válik.
Tehát
a trafó éppen csak a töltő áramot kell szolgáltassa.
Persze vannak vérprofi, tökéletes szinuszt előállító szünetmentesek is, de azok árfekvése egy komplett géppel vetekszik.
Ránézésre kb. 9-10 cm2 lehet a vasmag keresztmetszete, és mondjuk 70-80 W a teljesítménye.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
(#) q765 válasza hotib hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Pár oldallal vissza.Csináltam énis a múlt hónapban egy 600VA (1kVa) leválasztót. Szekunderen vékonyabb drótot használtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
(#) granpa válasza hotib hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Helló!
Az előttem szólók megírták a frankót, nem nagyon van mit hozzátenni.
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Szia!
A rajzon ott van a méret, ebből 12.24cm2-re adódik a keresztmetszet. Ennyi párhuzamosan több mint fele a 300VA-nak, akkor: ahogy 'erbe' írta. A drót: pont 1 pí mm2, ez rövid üzemben 15A-t is elvisz.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Szekunder teljesítményre mit tippelsz? Tip tip tip. tudom.

Mod.: pont megirtad. 160VA
Mod.: pont rövid üzemben 240VA
*
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) erbe válasza q765 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
600VA szünetmentesről volt szó. (2*300VA)
Ha 230 V-ról akarnánk használni bármire, ott bizony méregetni és számolni kell.
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Normál, vagy feszített üzem? J=2.5-3, vagy 5-6? Kicsit spannolva/trafó, 190VA (16V×<12A), ezt elég sokáig is. Amúgy 130VA/trafó.
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Egy villanyborotvát elvisz. Tömök egy pipát.
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Részleteznéd nekem, a vasmag külső méretei alapján hogyan lehet pontosan meghatározni a keresztmetszetet?
Az okozza a problémát nekem, hogy ha a pakett 32 mm vastag, és számításod szerint 12,24 cm2 a keresztmetszet, akkor az E belső lába 38,25 mm kell legyen. Ha feltételezzük, hogy ennek fele-fele van a két oldalon, akkor 97-(2x38,25) = 20,5 mm marad a kétoldali ablaknak. Ha ezt felezzük, akkor 10,25 mm hely marad oldalanként a huzalnak és a csévének. Ez közel a fele az E betű szélső lábszélességének. Szerintem ez iszonyatos kis hely, alig fér bele vezeték.
Valószínűbb saccolásnak tűnne számomra, ha mondjuk 30 mm lenne a belső rész szélessége, aztán 15-15 a két szélső, és akkor maradna 18,5 mm ablak a huzal+csévének. Viszont ekkor már csak 9,6 cm2 a keresztmetszet, ami nagyon jó vasból is talán 100 W lehet.
(#) hotib hozzászólása Szept 3, 2014 /
 
Köszönöm, hogy ennyit foglalkoztatok a kérdéssel.

Azért nem írtam ablak méretet, mert a csévetesttől nem látni, mekkora is az E középső szárának szélessége. Alul is, felül is van gallérja a csévetestnek, jól takarja. De este megpróbálom kicsit megfeszíteni a gallért, talán sikerül lemérni pontosan.
A drót átmérőjét jól meg lehetett mérni, a csévetest résein keresztül is látni, és ahol visszahajtja a kivezetéshez (ez pont nem látszik a képeken) ott kicsit ki is lóg a csévetestből.

A két trafó teljesen párhuzamosan volt kötve a szünetmentesben, primer és szekunder oldalon is. Primer oldalon egy-egy csavaros forrfülhöz voltak csavarozva, szekunder oldalon pedig két párhuzamosan kötött nyák csatlakozóval. A négy színű vezeték köteg a szekunder, 3 megcsapolással, amit relék kapcsolgattak a kimeneti csatlakozókra, gondolom a leginkább megfelelő feszültség szintnek megfelelően.
A kék-barna valamilyen segédfesz, lehet ezt mérte, és ez alapján kapcsolgatta a kimenő feszt.

Egy 10W JLH-t szeretnék építeni, ahhoz gondoltam kettőt felhasználni. Mivel a 16VAC ehhez elég alacsony (8 ohm terheléssel) kettőt gondoltam, sorba. Vagyis csak "másfelet", hogy 24VAC legyen a szekunder. Úgy kinyerhető stabil 26-27VDC, Reloop topictárs ajánlotta 723-as stabilizátorral.
Ez az elképzelésem nem tudom mennyire jó, hiszen A osztályú erősítőről van szó, elég tetemes teljesítmény igénye van összességében, mármint a hasznos teljesítményéhez képest, és a soros kapcsolás miatt mintha csak egy trafót használnék. Lehet az a saccolt 130VA ehhez nem elég.
Egyébként is pazarlás "fél trafót" nem használni, ez viszont kéznél van.
Megköszönném, ha megszakértenétek ezt az elképzelésemet.

A másik kettővel egy 8W Hiragát építenék. Ez gyakorlatilag kész van, hűtés és táp kell neki. Ide is 2 trafót gondoltam, +- 14-16VDC-hez, gyakorlatilag két teljesen egyforma, önálló tápegységként; egyiket a pozitív, másikat a negatív tápnak. Úgy gondolom, ide elég lesz ez a trafó.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Hö-hö.., elütöttem: a 0 helyett 2-t (a fiam már itt tolongott a géphez).
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Folyt. köv. Sajnos (szerencsére) a válaszom alatt lejárt az időm. A szabvány vasaknak 1/3-a az oszlopszélesség; pl. itt 32mm. Ez kellő ismeret birtokában felismerhető. Én ilyenkor azt írnám: 10.24-et akartál írni, úgy-e? Mivel tudom miről van szó; javítani persze kell, mert vannak kezdők is.
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Köszönöm a választ. Nem ismertem az 1/3-os oszlopszélességre vonatkozó előírást, ezért csak a számokba tudtam kapaszkodni. Természetesen elírhattad, ezzel nincs semmi baj. Még egy apró kérdőjel mindig van bennem, mert ha közel 10cm2 vasra gondoltál, ahhoz a 130W barátságtalanul feszes elvárásnak tűnik. Mi kerülhette el a figyelmem ezzel kapcsolatban?
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Nincs itt semmi különös, ahogy 'erbe' is írta: rövid üzem, csúcsra járatás.
(#) hotib válasza granpa hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Tegnap megmértem. A képen is látható 97mm igazából csak 96, a lakkozás "búbjai" miatt mértem pontatlanul.
Hiába, az évek, meg a tapasztalat: ahogy írtad, az E középső oszlopa 32*32mm. A két szélső oszlop szélessége 16-16mm, és szintén 16-16mm jut a csévetestnek az E-ben.

Abban kérnék továbbra is segítséget, mekkora terheléssel használhatom folyamatos üzemben ezt a trafót?

Nem akarom csúcsra járatni, nem akarok 15A-t folyamatosan kivenni, csak úgy szeretném felhasználni, ahogy korábban is írtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014

DSC_0068.jpg
    
(#) granpa válasza hotib hozzászólására (») Szept 4, 2014 / 1
 
Amit írtam: ~130VA lazán. Amihez neked kell, oda bőven elég.
(#) hotib válasza granpa hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Köszönöm.
(#) Nobbirt hozzászólása Szept 18, 2014 /
 
Sziasztok!
Nem biztos, hogy jó helyre írok! Elnézést érte!
Megtudnátok mondani, hogy ez micsoda és mire jó?

Köszönöm!
http://kepkezelo.com/images/94y88ovewucipdkfw8.jpg
http://kepkezelo.com/images/2qpea3op0aywy0iw1ke.jpg
http://kepkezelo.com/images/5rnrkt2o9y2hgk8i316h.jpg
(#) pucuka válasza Nobbirt hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Dehát rajta van az adattábláján. Törpefeszültségű biztonsági trafó, 24 V -os, az iparban 24 V -os stecklámpához használták. Az aljat is olyan, hogy más csatlakozót ne lehessen beledugni.
Volt még hasonló kivitelben 42 V -os is, ezeket kéziszerszámokhoz használták. Annak a csatlakozója is hasonló volt, de az egyik érintkezője (vagy mindkettő) lapos, nem kerek csapos volt. Abba nem lehetett beledugni a 24 V -os lámpát.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) Nobbirt válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget!
Elajándékozom akkor hátha valakinek még jó lesz!
Köszönöm!
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
Sziasztok! Nem tudom van-e valaki aki tudna - egyenlőre elméletben - segíteni: Keresek megoldást LED meghajtására kis méretben. Kialakítást tekintve az lenne az ideális, ha 1:0,333 arányú trafót használnék, azaz kb. 1200/400menet tűnne ideálisnak (persze ez csak elgondolás). A gond a méret, ugyanis nem tudom mekkora legkisebb méretre és milyen keresztmetszet mellett lehetne kb 15W-os trafót tekerni. Van néhány kínai változatom, de csúnyán melegszenek. Ezek akkorák, mint anno a Sokol rádiókban a kimenőtrafó. Gyanítom, hogy nem tud többet 3W-nál, de erősen túl van terhelve. Kínai trafós driver. Én azt találtam optimálisnak hő szempontjából, ha 24db nagyobb teljesítményű LED-et működtetek töredék teljesítményen - így az élettartam jelentősen megnő. A LED-ek száma miatt pedig magasabb kapocsfeszültség és kisebb disszipáció lehetne - ami szintén ebbe az irányba hat. Itt kifejezetten a trafó megoldása érdekelne - a többit már összeraktam.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
230 V 50 Hz-en 1200 menet az inkább 50 VA kategória. 15 VA teljesítményre EI 60/20-as vasmagot ajánl a Magyari könyv. Ennél kisebbek is léteznek ma már, akár dugasztáp méretben is. Ettől függetlenül inkább kisebb kapcsoló üzemű tápot ajánlok, pl. notebook táp, vagy nyomtató táp. Akad 30 voltos is. Legfeljebb 2 sor LED-et kötsz sorba.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Szia! Az általad említettek túl nagy méretűek. Amit én belinkeltem - kb 1cmx1cm-es trafó! Tudom, hogy nagyobb kell de nem lehet ennyivel nagyobb - megfontolandó a kapcsitáp is - de nincs ötletem honnan merítsek. Még a meglévő Puskás trafóim is durungok a feladathoz. Kondis osztó felejtős. Ellenállásosztó tökéletes megoldás egy vastagréteg ellenállással, ami TO220-as tokban 20W - de sajnos 10W-ot el kellene disszipálni és az 5-10W hasznos teljesítményhez képest az már túl sok. Persze kérdezhetném úgy is: 5W-os trafóban 240V/80V kialakításban mekkora lehet a minimális méret?
(#) rascal válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Szia! A kondis osztóval (vagy előtéttel), mi a baj? Ha lágyindítóknál a reléhez jó, ledeknél miért nem? Ha az ellenállás osztóval jó lenne, akkor a leválasztás sem fontos, ha jól értem.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Nézd meg Skori led-meghajtási ajánlásait. Rendkívül tanulságos, sok tévhitet eloszlat (nincs bennük trafó). itt találod
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
1 cm2-es trafóból 50 Hz-en még autotrafóval se nagyon hozható ki 15 VA.
Ha mégis ragaszkodsz hozzá, fordulj a maszájokhoz továbbképzésért!
Marad a kapcsolóüzem leválasztással vagy anélkül, esetleg a kondis előtét. Nem értem, mi a kifogásod ellene?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Valami szuperanyagú, szupergerjeszthető toroid maggal talán.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Szia! 100db LED-nél semmi. 7-8db-nál nem értem, hogy ha a kondenzátor kapacitív reaktanciáját használja ki az áramkör, akkor mi lesz a disszipálandó teljesítménnyel? Elméletben, ha egy ellenállást ohmikus, kapacitív, vagy induktív reaktanciával helyettesítesz - attól még ugyanannak az áramnak és feszültségnek kell áthaladni rajta, azaz ugyanakkora teljesítményt kellene eltüntetnie... Mitől lesz kisebb az áramkör vesztesége? 100db lednél mire összeadom a LED-ek nyitófeszültségét - az előtét kondenzátoron nem lesz jelentős teljesítmény, mert alacsony lesz a feszültség. 100x2,2V 220V. Nálunk 246V mérhető multival. 26V/70mA(70mA Skori adatlapjáról) 1,82W -erre még egy előtétellenállás is elég lenne. Ráadásul ez is veszteség. Én csak idéznék az általad említett honlapról pár mondatot:
Idézet:
„Sokan nem szeretik ezt a kapacitív elõtétes megoldást, többek között a rossz cos(fi), és a feszültségfüggõ áramerõsség miatt, ami egyébként valóban az áramkör ellen szól - és ipari méretekben és/vagy nagy sorozatban használni talán ténylég nem célszerû. Azonban otthoni használat esetén van jópár elõnyös tulajdonsága is. A csekély fogyasztás miatt szerintem nem számottevõ a fent említett néhány hátrányos tulajdonság, továbbá a kapcsolás egyszerüsége folytán nagyon olcsó is, és sokkal üzembiztosabb mint egy kapcsolóüzemû táp”
. Ez azonban egy szót sem szól a méretről. Nekem az is fontos. Nem feltétlenül akarom feltalálni a spanyolviaszt, csak egy jó megoldást keresek. Kicsiben összeraktam egy ötlettől vezérelve 7, illetve 8W-os lámpákat a gyerekeknek. Azok adapterről mennek és világítanak mint a bolond. Egy csőbe 2cm-enként fúrtam egy darab 8-as menetet és egy hosszabb csavart hajtottam beléjük (kb30mm-est), így kaptam egy fésű szerű megoldást. Minden csavar egyforma magasra lett beállítva és pillanatragasztóval rákerült egy-egy 1W-os led. Kapott egy sima előtét ellenállást - és ennyi. De ott csak 1-2V esik az előtéten. Nem lett áramgenerátor sem építve rá, éppen azért, hogy élettartamot tudjak nézni rajta. Most 1 hónapja már világít mindkettő. Ezen felbuzdulva keresgéltem, hogy lehet-e alternatívája a 2700Ft-os LED lámpáimnak - amik tökéletesen világítanak február óta - noha az említett pici trafó van bennük.
Következő: »»   231 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem