Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   326 / 368
(#) djadji válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nem gondoltam, hogy érdekel, de persze. Güde Li370. Nem találtam a motorról konkrét adatot. A lényeg hogy komplett fűnyíró, az akksi csatlakozóra kötném a tápot. 30 menet simán belefér, még 1,5 mm2-es szigetelt rézdrótból is.
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nem figyeltél eléggé. Az 1,5-ös szigetelt vezeték a primer kiegészítéshez kell, hogy ne gerjessze túl a vasmagot. A szekunderhez 36 V ~10 A-hez is elvben elég lenne, de ha fűzögeted, nem ajánlom a merev vezetéket. Legalább 2,5-ös, de inkább 4-es hajlékonnyal könnyebben boldogulsz.
Megszámoltad a primer tekercset? Mert aszerint pontosabban ki tudod számolni a szekundert.
Biztos lehetsz benne, hogy sima kefés motor van benne. A reklámban, tájékoztatóban semmiképpen nem hagynák ki, ha kefenélküli (BLDC) motor lenne benne.

Güde Li370 használati útmutató
(#) djadji hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Ezt a primer kiegészítés dolgot nem értem, valamit tudnál erről mondani?
A primer 200 menetes, a vezeték átmérő és az ablak mérete alapján. Ez még a mikrosütő eredeti primer tekercse.
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Számold meg a sorokat. Keveslem a menetszámot. Hány wattos volt eredetileg az a mikrosütő? A gyakorlat alapján 200 menetes primerhez ~1500 W leadott teljesítmény tartozna. Megmérhetnéd a vasmag külső méreteit. Akkor már tudjuk mihez hasonlítani.
Ezeket a trafókat rövid üzemidőre és ventilátoros hűtésre tervezik. Hosszabb használat során ha nincs jó hűtése, könnyen leéghet. Emiatt növeltem meg a tartós üzemre tervezésnél a primer menetszámot. Hozzátoldottam néhány menetet. 5 menet az még a 265 menetes trafónál is majdnem 2 %. Elég ahhoz, hogy halkabb legyen a trafó, kisebb legyen az üresjárati áramfelvétele és melegedése.
(#) Ge Lee válasza djadji hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 3
 
Jó szemed lehet, hogy az ablak méretéből és a vezeték átmérőjéből menetszámot tudsz számolni. Nekem ilyen képességeim nincsenek, én mérni szoktam. Beletekerek pár menet szekundert és megmérem a feszültségét.
Egy konkrét mikrotrafó. Vaskeresztmetszet 21,5cm2, primer huzal átmérő 0,85, menetszáma 253, azaz 1,1 a voltonkénti menetszám. A trafó gerjesztése 1,85T, az üresjárati áramfelvétel 2A.
A fentiekből látszik, hogy még ha 3A/mm2-rel számolom is a primer áramsűrűséget, ez akkor is csak egy 350VA körüli trafó, ami ráadásul még alaposan túl is van gerjesztve, mert egy ilyen vasmagnak a normál gerjesztése valahol 1-1,25T körül van.
A mikróban a 7-800W körüli magnetron csak azért nem égeti le, mert csak rövid ideig üzemel, erre a rövid vagy szakaszos üzemre lett tervezve.
(#) djadji válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Szerintem meg mielőtt hozzákezdek valamihez előtte mérek és megpróbálok közelítő értéket találni. Nem hiszem hogy nagy hiba lenne. Mellesleg lehet hogy tévedek 10-20 menetet, de a nagyságrend biztosan stimmel.
De abban igazad van, hogy ezt a trafót nemigen fogom tudni 20-30 percig folyamatosan használni. Más megoldás kell sajna. Vagy másik trafó...
(#) djadji válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Ha utána számolok a vezetékeknek (amit mondjuk eddig nem tettem meg), akkor az jön ki, hogy ha szeretném, ha 20At le tudna adni, akkor primer oldalon 1,2; secunder oldalon meg 8 mm2-es vezeték kellene (8!!!!). Na ez így nem fog menni. Ennél olcsóbb ha veszek egy 220V-os fűnyírót.
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Még mindig nem mértél, nem számoltál. Pedig lehet, hogy jó lenne az a trafó.
(#) sunbeach hozzászólása Dec 29, 2019 /
 
Sziasztok!
Nagyon amatőr vagyok, és ez egy amatőr kérdés lesz, bocsi... szóval a trafó primer oldalán rövidzár van? Szóval ezt úgy értem, hogy pl van egy olyan konnektoros trafóm, amiből 15 VAC van a 2 darab kimeneti szál között, ha azt a kettő szálból az egyiket meghosszabbítom vékonyan szigetelt réz vezetékkel (rossz trafóból veszem ki, ilyen lakk szigetelés van rajta) és feltekercselem egy ferrit gyűrűre (mondjuk 150 darab tekerés) akkor össze kell kötnöm (forrasztanom) ... ilyenkor a trafónak nem lesz baja, hogy tulajdonképpen rövidzárba van? Vagy a gyári trafókon, amiben tényleg tekercselés van (pl régi telefontöltő) azokon hogy oldották meg hogy nem gyullad ki vagy pl nem oldja le a kismegszakítot?
Köszi, és bocsi
(#) pucuka válasza sunbeach hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Ha egy (bármilyen) trafó rövidzárban van, attól előbb utóbb biztos baja lesz. A kérdés csak az, hogy amit rövidzárnak látsz, az valóban rövidzár-e.
Ha egy ferritmagra feltekersz mondjuk 150 menetet, és rákötöd a 230/15 VAC trafódra, három eset lehetséges.
1 ha a 150 menet vékonyabb, mint a trafó szekunder tekercsének (15 V) drótja, a ferritmagra tekert drót fog leégni.
2 ha a 150 menet drótja vastagabb, akkor a trafó fog leégni.
3 ha egyforma vastag a két drót, akkor mindkettő, bár valószínűleg a trafó szekunder tekercse fogja hamarabb feladni, mert az nehezebben hűl, mint a ferriten lévő.
Hogy miért?
Az, hogy egy trafó mekkora áramot tud leadni, az leginkább (többek között, de ebbe most elsőre ne menjünk bele) a rajta levő tekercselő huzal átmérőjétől függ. A trafó tekercselő huzal terhelhetőségét áramsűrűséggel jellemzik, hogy 1 mm2 -en mekkora áram folyhat.
Eennek szokásos értékei 2 - 3 A/mm2
A trafó szekunder árama a rákötött terheléstől függ (Ohm törvény). Egy induktivitásnak is van "ellenállása" azaz impedanciája ami két részből áll, egyrészt a vezeték ohmos ellenállásából, másrészt az induktivitásból, ami az 50 Hz -en mért váltóáramú ellenállása (reaktanciája).
A ferritre tekert 150 menetednek az impedanciája elég kevés, ezért 15 VAC -nál elég nagy áramot fog felvenni, amit vagy bír a meg nem nevezett trafód, vagy nem.
(#) EcoPityu hozzászólása Jan 1, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy 20mmX15mm vaskeresztmetszetű,belső átmérőben 50mm, külső 80mm-es toroid vasam, mekkora az átvihető teljesítmény vele?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
A mag méretei alapján ebből kb. 80-100VA-es trafó készíthető, ámbár nekem van egy olyan ami 80VA-es, de annak másfélszer ekkora vaskeresztmetszete van, szóval lehet hogy inkább csak 60-70VA. Attól függ hogy mennyi és milyen vastag huzalt tudsz beletekerni.
(#) EcoPityu válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Köszönöm szépen a gyors válaszod! Impedancia illesztő lesz belőle 1:3-as áttétellel, szerintem a voltonkénti 5 menet biztos belefér! Pont egy 100VA-lenne a cél!
Amúgy, meg BUÉK!
(#) ferci válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Nekem volt egy leégett gyári, a címkéjén 50 VA és 2,9 cm^2 volt a vaskeresztmetszet.
A szigetelést bontsd meg a "mérő" helyeken.
(#) granpa válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Még ha valami különleges szalagból volna tekercselve, sem bíznék rá 50-60 VA-nál többet. (50 Hz-en). (Szerezz még egyet, úgy már elég lesz.) 2 T feletti gerjesztés lenne!
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) EcoPityu válasza ferci hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Köszi !
Csak egy vékony réteg papír szigetelés van rajta, a 20mm már a nettó! Olyan 1-1mm-el több kívülről, 3cm2 körül lehet a keresztmetszet.
(#) EcoPityu válasza granpa hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Akkor kerítenem kell valami nagyobbat!
(#) ferci válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Oké.. akkor 60 VA elég lesz, a drótot úgyis te választod meg hozzá.
(#) Pigi hozzászólása Jan 3, 2020 /
 
Sziasztok

Véleményetek szerint (a méretei alapján) ez a transzformátor lehet kb 25-30VA teljesítményű?
(interneten nem találtam semmi erre vonatkozót)

http://hqvideo.hu/tapegysegek-transzformatorok/transzformatorok-fer...00036a

Ha minden igaz akkor ennek a transzformátornak a Primere: 230V, Szekundere: 115V!

Van egy készülék ami 120V-ról működik, kis teljesítményű eszköz (kb 25-30W), egy kicsi hely még lenne benne (a linken lévő trafó még pont elférne benne)! Ha ez a trafó tudna ekkora teljesítményt akkor vennék belőle és bele építeném a készülékeben!

Ha nem találok ilyen trafót, akkor marad a külső kivitel...

Köszönöm a segítséget!
(#) ferci válasza Pigi hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
Szia!

Ha meg tudod mérni a szekunder kivezetéseknél a huzalt, vissza tudsz számolni, mekkora teljesítmény vehető le.
(#) granpa válasza Pigi hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
Valószínű, hogy tud annyit.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
Meg a primert is.
(#) Ge Lee válasza Pigi hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
Ez egy nyáktrafó méretű trafócska, néhány, de max 10-15VA teljesítménnyel.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
"EI 50×42" ez a kép szerint ~4 cm2, az már elég 25-30 VA-hez.
(#) Pigi válasza ferci hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Szia

Sajnos nincs lehetőségem megmérni, mert csak akkor venném meg ha bebizonyosodik, hogy megfelelő nekem...

Köszi
(#) ferci válasza Pigi hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Ha a HQ-tól veszed ( ahogy a linken is van ), próbáld megkérdezni a vevőszolgálatot, hátha tudnak mondani valami közelebbit is.
Vagy úgy kérdezősködj, keress, milyen Samsung készülékben lehet és annak az adatai alapján kiderülhet a teljesítménye.
Elég necces a méret, de ha változó a levett teljesítmény, talán megfelelhet.
(#) alex0 válasza Pigi hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
De ha keresel egy 220/110-es olyan átalakítót, amit erre gyártanak, akkor fele méretből megvan, mert azok autotrafok. Egy tekercs van a vason, kb. középmegcsapolással.
Itt például van egy, de sok más kialakítás is létezik.
Vagy egyszerűen tekersz egyet magadnak.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Nekem van hasonló kivitelű trafóm, 3cm2 vassal, az 10V/0,8A-es. A 30VA-es trafók EI66-os vason vannak, végig kell csak nézni akár a hestore, vagy a lomex, TME listáját. Szóval az a trafó szerintem elég szűkös lenne 30VA-re. Itt van a kezemben egy 17VA-es nyáktrafó, a befoglaló méretei 68x53x39 mm.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Én a kép méretarányai alapján saccoltam. A nyáktrafó az más dolog. Az egyik 50 W-os (Weller-hez) trafóm EI 66 vason van (sk!); egész napos üzem alatt kb. jó kéz-meleg (fogható, nem süt).
(#) djadji válasza erbe hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
De mértem. Mivel csak 1.5 mm2-s szigetelt vezetékem volt azt voltam kénytelen rátekerni. 21 menet fért el, igy 15v váltoáramot mértem. Ez a.vezeték sigeteléssel majdnem 5mm2. Ha ebből elfért 20 menet, akkor egy jo lakkozott menetkábelt szerzek abbol.több fél. Ezek alapjan ha 21 menettel adott le 15v-ot, akkor 300 menet lehet a primer tekercs. Vagyis a 40vhoz nekem ugy 60 menet kellene. Az ablakot én 300 mm2-re mértem, bár a 21 menet 5mm2-s vezeték csak 100mm2-t foglal, gondolom a többi a vezetékek között elveszik. Szóval nekem a 60 menethez lehetne kb 2,5 mm2-es vezetékem, ami beférne. Jól számolok. Kb?
Következő: »»   326 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem