Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak vezérlése optotriak-kal
Lapozás: OK   11 / 11
(#) abszoluthobbi hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Üdv.
Köszönöm a hozzászólást és az információt.
(#) sg1oneill hozzászólása Jún 23, 2024 /
 
Sziasztok!
Egy a mellékelt ábrán látható kis áramkört csináltam meg én is, életemben előszőr van dolgom, triak/diak stb-vel, és hát az a problémám, hogy ugyan kapcsol, de nem zár teljesen! Nem igazán értem.
Megpróbáltam Z0107-el, BT138 van még itthon amivel tesztelem, több MOC3063-al, de tök8 mit cserelék ki és hányszor, nem alkatrész gond van - azt hiszem.
PL 160V nál, 60V-ot zárt állapotban is mérek a kimeneten, vagy 110V-nál 38-40V-ot.
Ha 5V-vezérlem a MOC3063-at akkor kapcsol fullra, de vezérlő 5V megszünése után is részben nyitott marad a Triak.
Nem 230V-al próbáltam, hanem egy inverterrel, ami állítható és kb 800Hz és 1000Hz-körül üzemel.
Köszönöm előre is...
(#) kadarist válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 23, 2024 / 1
 
Szia!
Egy ilyen kapcsolóüzemű áramkörnek van egy kapcsolási sebessége, amin belül érdemes használni. Próbáld ki 50 Hz-es szinuszos tápfeszültség mellett, amire tervezve lett.
(#) pipi válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 23, 2024 / 1
 
A triac mindig átereszt picit, pláne ha van egy MOC vezérlő is a körben, annak is kell "működtető áram". Ez az áram igen kicsi, ha van terhelés is, nem csak a "végtelen" bemenő ellenállású műszer, akkor a terhelésen már gyakorlatilag nem észlelhető számottevő feszültség. Kivétel pl ha ledes izzót kötsz rá, akkor az halványan derenghet, vagy ahogy a pici áramtól feltöltődik a lámpa táp kondija felvillan, aztán kezdi előről, ilyen esetben az égővel párhuzamosan kötött ellenállás vagy kondi lehet megoldás.
(#) sg1oneill válasza kadarist hozzászólására (») Jún 24, 2024 /
 
Persze, gondoltam rá, hogy kipróbálom, de a sokat nem segít mert nekem az inverterhez kell, a csatolt rajz alapján lévő "sequiencer" dolog MOC+triak részét meg is építettem. Sajnos muszály, hogy a 800Hz-es 110V kapcsoltatssam megfelelően...
(#) sg1oneill válasza pipi hozzászólására (») Jún 24, 2024 /
 
Nos, nem tudom, mert sok terhelés viszont nem lesz rajtuk, max tizen-huszon max 100-200mA. Néha lehet lesz olyan hogy kicsit több de nem valószínű.
EL festéket fogok vezérleni vele, ami tulajdonképpen a közismert EL wire. Csak én fel fogom festeni Ezek nem fogyasztanak sokat, kb 1mA / inch². Szóval még egy 10x10cm terület is csak 15 max 20mA. És nem akarom, hogy közben - azaz ha nincs kivezérelve - világítson! Nyilván nem, ugye.
Ezért is osztottam meg "kadarist" válaszában, mit építettem meg. Állítólag erre lett tervezve. "???"

Persze majd akkor kellene tovább menni ezzel "ha valóban nem működik" az EL festékkel. Csak én már most "megijedtem" ugye.. hogy hoppá... hát ez átenged...
Sajnos még egy-két hét elválaszt, hogy meg kapjam az utolsó alapanyagot is a felfestéshez, és ha lesz már egy működő alapom, akkor tudom ugye a sequencer tesztelni ÉLESBEN is.
Akkor majd visszatérek, de előre is köszönöm az egyéb okítást... addíg is! Mindent szívesen veszek.
Sajnos, csak hobbim az elektronika, inkább az alkotás és a festés megy De imádom ezt is
(#) Gafly válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 24, 2024 /
 
Most hogy így utólag kiderült a lényeg, akkor mindenki boldog.
(#) Bakman válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 24, 2024 / 1
 
H-hidas meghajtással tuti jól működne igaz, az jóval bonyolultabb áramkör. 110 V / 800 Hz nem egy kezelhetetlen feladat otthoni körülmények között.
(#) robis01 válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 24, 2024 / 1
 
MOC3063 adatlapja szerint 115-240VAC tud. Ha határ adatokon alul van működtetve felléphetnek anomáliák.
Az adatlapon vannak gyári kapcsolások is, érdemes azt kipróbálni először.
(#) sg1oneill válasza robis01 hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Köszönöm, én azt olvasom hogy arra ideális. De 600V -ig okés. Gondolom feszültségtől független kellene azért jol működni / de legalábbis lezárni. Az adatlapon néztem de én úgy látom az általam megosztott és mások által tervezett kis kapcsolás "ugyan az" ¿?
Ugye megpróbáltam több alkatrészt, mindegyiknél ugyan az a jelenség. Amúgy égővel teszteltem, és simán világít, vezérlés nélkül... Szóval nem csak műszeres "mérési csalás".
Teljesen nem értem mert a megosztott kapcsolást, árulták is! Tehát.. csak jó
De nekem nem érzi
(#) sg1oneill válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Egy példa kapcsolást kaphatok? Csak hogy lássam miről van szó. Köszönöm.
(#) proba válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 25, 2024 / 1
 
Triaknak van olyan jellemzője, bizonyos A1 A2 -n lévő jelváltozási sebesség mellett begyújt. Az inverter kimenő jele meg eléggé kérdéses. ( szinusz e, vagy egy adag tűimpulzus, amit valami elintegrál...) Szerintem is el kellene engedni ezt a triakos kérdést. De ha biztosan működik inverterrel is, akkor azokkal az alkatrészekkel megépíteni, amik ott szerepelnek. különös tekintettel a hálózaton lévő szűrő elemekre is.
Esetleg egy graetz váltóága sorba az inverterrel, a hídágba meg egy tranzisztor/fet opocsatolóval vezérelve...
(#) Bakman válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 25, 2024 / 1
 
Kb. a legegyszerűbben IR2101-es meghajtókkal lehetne megoldani. A FET meghajtók vezérlését érdemes egy kis mikrokontrollerre bízni, így stabil lesz a frekvencia, másrészt az akaratlan összenyitást is meg lehet könnyen oldani (dead-band delay).
(#) robis01 válasza sg1oneill hozzászólására (») Jún 25, 2024 / 1
 
39 ohm és 10n ajánl az adatlap (TRIAK függő az értéke).
Figyelni kell az IF áramra is ami 3063-nál 5mA.
A be és ki kapcsolás sem azonnal történik.
De még mindig úgy vélem nem a MAX feszültséggel van gond hanem a MIN-el, ami 115V az adatlap szerint, te viszont 110V-on szeretnéd használni. Bár lehet hogy más gyártó terméke működik 110V-on is.
(#) sg1oneill válasza robis01 hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Ez igaz, igen. De 160V-al teszteltem elöszőr az inverterrel. Szepen kapcsolt, azonnal, csak hát a "nem teljesen kapcsolok ki" szindroma ugye....
(#) sg1oneill válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Elkezdem ezt majd tanulmanyozni, de mikor egy 12-es vagy 14-es sequencert kell csinálnom majd... jó sok cucc lesz ez is Persze előbb működjön egy csatorna normálisan.
Köszönöm ezt az ötletet is.
(#) sg1oneill válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Ez még emésztem de egy biztos az inverter 800Hz és 110V-160V értékek kellenek nekem, és sajnos ezt kell szépen kapcsoltatni, ki - be egy 12-14 sequencer-el majd. Ha egy csati ugye végre jól fog működni. Sajnos akármennyit keresgéltem, EL wire-hez (nálam ugye ez EL paint de most ez midnegy) nem találtam más sequencert csak amit megosztottam. Egyszerűen nincs fent semmi... ezért is álltam ennek neki. Meg is csináltam egy hatos kivitelet, mikor rájöttem, hogy nem jó.
Remélem találok valamit ami működik mert ilyen sequencert még venni sem nagyon lehet...
Szóval meg kell csinálnom egy jót, nincs mese... Köszönök minden segitséget...
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem