Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triakos fényerőszabályzó
 
Témaindító: Müszi, idő: Nov 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 9
(#) Thomas10100 hozzászólása Márc 15, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy gyári legrand falba süllyesztett fényerő szabályozót át tudok alakítani úgy hogy Dimmelhető 230V-os LED izzót is tudjon szabályozni? 40-400W-os jelenleg, a LED izzó pedig 12W-os.
Elképzelhető hogy a BTA08-600BW helyett másik triakot tennék akkor működne?
Igt 50mA, az helyett a kisebbet választanám?

Köszönöm!

TRIAK.jpg
    
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Hello! Ezt talán olvasd el elsőként..
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Tehát hiába alakítanám át nem fog működni?
A LED-hez PWM fényerőszabályozó kellene?
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Láthatod, hogy a módszer attól függ, hogy a fogyasztó terhelésének milyen jellege van és mik az elvárások a világítással kapcsolatban. Ha kapacitív, akkor nem jó a triac szabályzó, a TRONIC becenevű megoldást alkalmazzák. A PWM villogtatja a Led-et. Ez vagy megengedhető vagy nem.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Júl 6, 2018 /
 
Sziasztok, szerintetek létezik olyan, hogy egy primitív 10 alkatrészből álló fényerőszabályzót lehetetlen legyen megjavítani?
Én belefutottam eddigi pályafutásom leglehetetlenebb mumusába.
A mellékelt képeken látható egy fényerőszabályzó. Pont 10 alkatrészből áll, kicseréltem a triakot és a diakot újakra, mert azt nem tudtam kimérni, a többi 8 alkatrészt többszörösen átmértem, a két ellenállás pontos, a két kondi jó-megvan a kapacitása, a bizti jó, a tekercs 0,7 Ohm 5,3 mH, a poti nem szakadt 130KOhm minden állásban kimértem szépen folyamatosan lineárisan emelkedik az ellenállása ahogyan mozgatom a csúszkát, a triakot 8A-esre cseréltem az egyik képen látható (az eredeti a BTB04), a diak DB3 ugyanolyanra cseréltem mint az eredeti, output 1-re 100Wattos izzót tettem, output 2-re 40Wattosat -MÉGSEM MŰKÖDIK! A 100Wattos izzó fényerejét kellene szabályoznia de hiába mozgatom a potit az izzó folyamatosan max fényerőn világít, nem változik semmi!
Van valakinek valami ötlete? -létezhet ilyen egyáltalán?
Bármilyen ötletre nyitott vagyok, szívesen és hálásan fogadok mindent...
(#) ferci válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Szia!
Nézd meg azt a kapcsolót ( vagy kösd ki )- hátha össze van sülve, vagy szétesve és állandóan kiteszi a 230-at az izzókra.
Egyébként pont neked csatoltam a napokban egy diak tesztelő áramkört..
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) Tomi111 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
A kapcsolónak ehhez semmi köze, az a direkt kimenetet kapcsolja. Itt szerintem valamelyik kondi lesz pedig, ha a triak és a diak nem zárlatos. Vedd ki a 230-as bement melletti kék kondit, hátha fesz alatt zárlatos, bár ezekre nem jellemző. Anélkül működnie kell, ha a többi alkatrész jó. A mellette lévő kisebb kondi kapacitása nem csökkent? Próbára tehetsz rá párhuzamosan egy ugyanakkorát, mint az vagy fele kapacitásút. Akkor mit csinál?
(#) Zoltan.ms válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Sziasztok a kapcsoló, csak az output 2-t kapcsolja, az nem szabályozható csak ki vagy bekapcsolható, a kondi valóban kicsit kapacitás szegény volt, eredetileg egy sárga színű .047K azaz 4,7nF-os volt benne amin 3.0 nF-ot mértem, azt kicseréltem erre a kékre ami 10 nF-os(mérve is) (csak ilyenem volt) és ezzel sem működik, a kék melletti kisebb kondi mérésre jó megfelel a rá írt értéknek (823J) azaz 82nF. Ha a régi sárga kondi zárlatos lenne akkor kiverte volna a biztit, mert az a 230V bemenet nullája és fázisa között van.
Fontos lenne, hogy meg tudjam javítani mert ez afféle vizsgamunka volna...
... a tekercsnek nem kevés az a 0,7 Ohm, nem lehet azzal valami gond?
(#) ferci válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
A tekercs induktivitásként van ott, nem ellenállásként!
(#) Zoltan.ms válasza ferci hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Köszönöm mindenki segítségét, beindult a kis nyavalyás, a csúszó poti volt még a ludas, 130K-t mértem rajta és azt hittem 150K-s mert már alig lehet kiolvasni a feliratot rajta, de kiderült, hogy 500K, beletettem egy 500K forgó potit és működik+a bemeneti kondit is elszámoltam nem 4,7nanos volt hanem 47 nanos, de az is rossz volt mert csak 3 nanot mértem rajta...lényeg, hogy elindult, köszönöm a segítségeket.Üdv.
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu