Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TTL és CMOS kompatibilitás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) BEMcorp hozzászólása Feb 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy cmos IC-s áramkörhöz (4017;4013;4518 és ez utóbbihoz) csatlakozna egy TTL 74LS47 7szegmenses meghajtó.
(a környékünkön nem találok cmos ic-t, ami közös anódos kijelzőhöz lenne való)

Működni fog?
/Ja az eredeti cmos kapcsolás is 5V-os tápfeszültségről üzemel./
(szerk.: Tina 8-ban lemodellezve működik, de az persze csak elmélet)
(#) BD249 válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
igen működik az LS-el.
(#) BEMcorp válasza BD249 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Köszönöm, Ó Nagy Teljesítménytranzisztorom! :worship:
(#) bernula hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy kapcsolásom, azaz kettő, ugyanaz a kettő, csak az egyik ttlből, a másik cmosból van felépitve. A cmos zavaros bizonyos frekvencián, a ttl nem, ez mitől lehet? Ugy tudom a cmos kevésbé zavarérzékeny, ezért is épitettem meg cmosból először. Szeretném működővé tenni, csak nem tudom hogyan, a tápfeszt. magasabbra húztam, földhurkokat kiküszöböltem, mit tehetnék még?
(#) bernula hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem jött segitség az előző kérdésemre, gondoltam megkérdezem megint. Mitől lehet, hogy egy kapcsolás ttl ickből felépitve tökéletesen működik, cmosból felépitve egy bizonyos frekvencián rosszul működik. A cmos ugy tudom kevésbé zavarérzékeny, hogy lehet még jobban zavarmentesiteni, az ick tápágai közé 100n-t tettem.
(#) BD249 válasza bernula hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Mi az a nagy frekvencia?
A TTL-IC.k 5Voltal működnek a CMOS magasabb táppal.
Ezért az alacsony szint és magas szint küszöb feszültsége is más.
A tiltott zóna feszültség szintje is magasabb a CMOSnál.
(#) bernula válasza BD249 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Nem nagy frekvencia, hanem egy bizonyos frekvencia, kb 300hz-nél jön a zavar. A két kapcsolás tökéletesen megegyezik, és nem kevertem a ttl-t és a cmost. A ttl sn74ls74, sn74ls86bol van felépitve, 5v soros áteresztőtranyós táppal, a cmos hef4013 és hef4030bol áll, 9vos szintén soros áteresztőtranyós táppal. Mindkét kapcsolásban tettem 100n kondikat az ic tápjaira. cmos esetén szükségesek egyáltalán, van valami más zavar csökkentő mód a cmos esetében?
(#) deadlyroberta válasza bumerang hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Szenvedsz itt mint... TTL7400 al mindent meg lehet csinálni...
(#) BD249 válasza bernula hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Emeld meg a táp feszt és tegyél külömböző méretü kondikat a tápra 2200µF elkó és 100nF kerámia közt párat.
Valamint a nyák anyaga nem lehet bakelit csak üvegszálas és a vezetőknél a szort kapacitásokra oda kell figyelni.
a be nem kötött kapukat GND-re kell húzni.
(#) Medve válasza bernula hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
A két kapcsolás nem egyezhet meg, mivel a 7474 és a 4013 nem ugyanaz logikailag. A különbség a preset bemeneteknél van. Ezeket jól kezeled, illetve a helyes tápra kötötted?
(#) bernula válasza Medve hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Igen, a ttl-t mivel ezeket a bemeneteket nem használom, magas szintre kötöttem, a cmosnál alacsonyra. Az a gyanúm, hogy mivel léptetőmotorokat hajtok velük, a tekercs kikapcsolásakor a táp fele sül ki. Igy elmozdul a föld, pedig vastag sinvezetéket használok, szigorúan egypontban összekötve a földhurok kiküszöbölése végett, a hef4013 schmitt triggerelt órajelbemenetű, és elmozdul a földdel együtt a kapcsolási pont is ami megzavarja a kapcsolást. A 74s74 ami nem schmitt triggerelt órajelbemenetű, nem érzékeny erre feltevésem szerint. Ha lefogom a motort, nem lép félre. Azt hallottam, hogy a rezonanciafrekik okozhatják, és terheljem le, vagy mikrolépésben használjam, na most ez mikrolépésnél jelentkezik, és csak a cmosnál. Gondoltam lassitani kéne a feteket, vagy optokat használni, de a ttlnél miért nincs?
(#) Medve válasza bernula hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Kezdhetted volna ezzel! Más típusú léptetőmotorral is ugyanakkora fordulatszámnál van a zavar?
(#) bernula válasza Medve hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Kipróbáltam, 2A-es, és 1,15A-es motorjaim vannak. Mindkettőnél ugyanaz a helyzet. Ha az áramot csökkentem(párszáz mA-ig), egy bizonyos áramnál lejjebb mászik a "hibázós freki", de itt már használhatatlanul gyenge a motor, és meg is marad a hiba, csak alacsonyabb frekire megy. Próbáltam a dead time-mal játszani, ha lassabban zár a fet, összenyit, akkor csendesebb a motor, viszont nagyon melegszik, ha lassabban nyit, akkor zajosabb a motor, morog. Ha lefogom, tökéletes. A mechanikám olyan, hogy nem egyenletes a terhelés, igy szeretném az üresen hibamentes állapotot előidézni, mint a ttl kapcsolásomnál. Megjegyzem a ttlnél is morog a motor, de nem lép el. A cmos ic táplábait érdemes 100nF kerámiával bufferelni, vagy ez a megoldás hátrány lehet a zajos motorföld miatt? Gondolok arra, hogy hiába közös a föld, nem megy a zavarjel után az ic tápja mert pufferelve van, vagy ez butaság?
(#) Medve válasza bernula hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Nem tudom Első ránézésre ez rezonancia problémának tűnik, ha összefügg a terheléssel. Ha ez visszahat az elektronikára, akkor talán a kimeneti védődiódáknál lehetne keresgetni. Hanem kíváncsi lennék, hogy mit produkál, ha a CMOS áramkör kimenetét egy TTL-el választanád le. (Netalán optóval) Vagy külön táppal a digitális és a meghajtó részt? Így be lehetne határolni, hogy hol kapja a zavart.
(#) bernula válasza Medve hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
A digit rész, és az analóg külön tápon van, egy pontban közösitve, csak egy motor van rajta próbaképp, nehogy egymást zavarják. Az opto gyorsan kapcsol be, lassan ki, igy összenyithatnak a fetek. Az érdekes az, hogy vettem egy cél ict is, amit féllépésben hajtok, ugyanugy mint amit épitettem, és annál nincs egyáltalán hiba. A védődiódák ugyanolyan tipusok a ttl és a cmos kapcsolásban igy az nem lehet, azaz lehet hogy nem elég gyors a cmoshoz? A cmos lassabban kapcsol mint a ttl adatlap szerint, igy azt is kizárom. Arra gondoltam még, hogy a föld hullámzik, és a ttl a nagy áramfelvétel miatt követi, a cmos a hidegitőkondik miatt viszont nem. De ez csak tipp... Egyébként a ttles leválasztást megcsináltam, maradt a hiba. A ttlnél is van rezonancia, csak annyira kicsi, hogy nem lépi el magát a motor, csak morogni kezd. Sajna nem tudom, hogy mi okozza ezt a jelenséget, igy megszüntetni sem tudom.
(#) bernula hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
A cmos hidegitése nem okozhatja?
(#) Medve válasza bernula hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Nem hallottam még olyanról, hogy a táp hidegítése problémát okozna.
(#) bernula válasza Medve hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Azon kezdtem el agyalni, hogy az sla7062 amit vettem kinomban, és amit épitettem paramétereit összehasonlitom. Az épitett féllépésben hajtva tekercskikapcsolás után 12u lecsengési idővel, 2A motorárammal bizonyos frekin rángatást produkál, az sla7062 szintén féllépésben hajtva 2A motorárammal adatlap szerint 12u lecsengéssel jól megy, akkor az elektronikában keressem a hibát vagy a természetes rezonanciák okozzák a motorban? Vagy a motor visszahat az elektronikára valahol egy szép nagy pozitiv visszacsatolással? Elvileg a védődiódák jók, mert egy kapcsolásból bontottam ahol 3A-es motorhoz voltak méretezve, hogy erre is válaszoljak.
(#) steweo hozzászólása Márc 28, 2016 /
 
Sziasztok! ha cmosnál a táp is meg a magas jel is egyaránt 12v akkor a kimeneten is 12v jön ki? melyikre lehet nagyobb terhelést kötni?
(#) Hp41C válasza steweo hozzászólására (») Márc 28, 2016 /
 
Igen.
Nem értem.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 4, 2019 /
 
Sziasztok. Helyettesítőt keresnék a következőre: 74C923 , ez egy 20 billentyűs mátrix billentyűzetet kezel(ne) de sajnos nem teszi dolgát. Itthon átnéztem a saját készleteim de ilyen ic-t nem leltem köztük. Mi lehet a helyettesítő amivel ma ki lehet váltani és rendelhető is esetleg?
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem